Разлози за рушење машине у електричном штиту

Вероватно је већина наших читалаца упозната са ситуацијом када је струја искључена код куће, док су ноге истовремено са суседима, то је у реду. Прво, потребно је проверити аутоматске прекидаче инсталиране у разводној табли. Најчешће, њихово искључивање постаје узрок прекида кућне мреже. У овом чланку ћемо говорити о томе зашто је машина нокаутирана у стану или кући. Узроци овог феномена могу бити различити и важно их је познавати како би се избјегли неугодне посљедице повезане с кваром електричних уређаја или паљењем ожичења.

Особитости рада сигурносне аутоматске машине

Да бисте разумели разлоге за рад прекидача, прво морате одговорити на питање шта је овом уређају потребно и које функције он обавља. Карактеристике рада АВ су следеће:

 • Главни задатак апарата је да заштити електричне инсталације и прикључене кућне апарате од прекомерне струје која настаје из различитих разлога.
 • Монтажа уређаја врши се на фазној контури, чији размак настаје при искључивању кола. Ако машина има два или више полова, онда када се активира, нулти круг ће се поново отворити.

 • АБ може деактивирати мрежу и када се ручно искључи или у случају нужде, која може оштетити елементе круга.

Куцна машина: који је разлог?

Сада се окрећемо директно на питање зашто машина маше у штиту. Машина може да радинастају из следећих разлога:

 • Преоптерећење у мрежи.
 • Онемогућите један од уређаја укључених у коло.
 • Квар осветљивача.
 • Неисправност заштитног уређаја.
 • Кратки спој.

Било који од горе наведених разлога може довести до онога што АБ изабере. Размотримо детаљније сваку од њих.

преоптерећење

Ово је такозвана ситуација у којој вриједност струје у кругу прелази номиналну вриједност за коју се израчунава сигурносни прекидач. Да бисмо боље разумели, даћемо пример.

За рад са групама утичница, користи се углавном АБ, чија је називна струја 16 - 25 А. Овај индикатор одговара укупном капацитету од 3,5 - 5,5 кВ. Претпоставимо да је за групу Росеттацх, за заштиту која је постављена, аутоматски прекидач, пројектован за 25 А, повезан са електричним штедњаком снаге 3 кВ, електричним кухалом од 1,3 кВ и електричном микровалном пећницом од 2 кВ.

Ако направимо снагу наведених кућанских апарата, добићемо вриједност оптерећења од 6,3 кВ. С обзиром да максимално оптерећење које носи заштитни уређај износи 5,5 кВ, истовремена укљученост сва три уређаја ће проузроковати рушење машине.

Да би се то избегло, не би требало да се опире израчунавање укупног оптерећења у ланцу. Ако прикључивање уређаја на утичну групу доведе до вишка укупне снаге, требало би га прикључити на други круг.

Пример погрешног објављивања на видео снимку:

Не покушавајте да решите проблем инсталирања машине намењене за већу снагу. Ако је његова деноминација већа од оне која је у стању да издржи ожичење у свом раскршћу, проблеми су неизбежни. У овом случају, кабл под утицајем прекомерне струје ће се загрејати све док се изолациони слој не топи и неће изазвати кратки спој, ау најгорем случају пожар. Машина ће наставити да напаја струју у ланцу све док се круг не затвори. Стога, ако се линија користи за полагање кабла попречног пресјека од 2,5 мм ?, номинална вриједност АБ за његову заштиту не смије бити већа од 16 А (за алуминијски водич) или 25 А (за бакар).

Распад кућног апарата

Ако уметнете неисправан кућни апарат у утичницу, онда је вјероватноћа да ће се машина "смањити" такођер прилично висока. Како пронаћи уређај који је узроковао проблем, погледајмо примјер.

Претпоставимо да су у мрежи у кухињи укључени електрични штедњак, микровална пећница и пећница. У овом кругу, машина је била избачена. Да бисте утврдили узрок проблема, поступите на следећи начин:

 • Искључите све јединице из мреже.
 • Укључите аутоматску машину. Ако се не сломи без оптерећења - ожичење и заштитни уређај раде.
 • Повезујемо кућне апарате. Ако, на пример, када су штедњак и микроталасна пећница укључени, ланац ради, а када је пећница укључена, он искључи машину - пећница је неисправна и треба да се промени или поправи

Пример видео дијагностике:

Неке врсте домаћинставаЈединице (нпр. Машине за прање судова или клима уређаји) су прикључене директно на мрежу, а не преко електричне утичнице. Такве уређаје треба одвојити од заштитног уређаја постављеног унутар разводне плоче - само тако да је могуће извршити провјеру.

Неисправност уређаја за осветљење

Сада хајде да разумемо зашто машина куца када укључи било који светлосни уређај. У сваком случају, узрок је квар овог другог, који може бити следећи:

 • ЦФ у поклопцу електричне лампе. Да бисте пронашли неисправан предмет, морате их све завртети и, окретањем један по један, укључити уређај за осветљење. Када се након укључивања сијалице кад се упали свјетло, АВ се активира - то значи да је узрок проблема пронађен. Детектована сијалица са пробушеном капом треба заменити употребљивом. Наравно, ако је једина лампа у уређају изгорела и машина је избачена - разлог за неисправност је на мјесту и није потребно трошити вријеме на његово претраживање.

Имајте на уму да су понекад сијалице изгореле због неисправног прекидача - то се такође може активирати активирањем заштитног уређаја.

 • Паљење контакта између кабла за напајање и унутрашњег ожичења уређаја. Да би се отклонио проблем, довољно је очистити контакт, а затим га квалитативно изолирати.
 • Затварање унутар ЛЕД лустера трансформатора. Ако укључивање таквог уређаја доводи до нокаут машине - велика је вероватноћа да је проблем управо то. Решавање проблема не функционишетрансформатор ће требати замијенити исправним.

Као што видите, разлог за искључивање АБ када је громобран неисправан често је кратак спој. Ожичење нема времена да се загреје до критичног нивоа, тако да окидач није термални, већ електромагнетно ослобађање.

Квар сигурносног уређаја

Разлог изненадног нестанка струје у мрежи такође може бити проблем у самој машини, али се то дешава веома ријетко, посебно када су у питању модели познатих произвођача. Али ако постоји сумња на квар сигурносног уређаја, треба га провјерити повезивањем новог, свјесно способног за рад. Такође можете искључити струјни круг из овог АВ-а и спојити га на сусједну колону у разводној плочи. Ако ове машине раде - проблем треба тражити негде другде.

Чак и споља пристојна машина може нокаутирати. Пример видео снимка:

Разлог за неуспјех прекидача може бити и његов продуљени рад, током којег долази до природног погоршања његових компоненти и погоршања њихових техничких параметара. То важи и за путне уређаје. Као резултат тога, јединица може радити чак и ако се водич мало загреје. Ова АБ подлеже промени.

Зашто је диференцијални прекидач искључен?

Сигурносни уређај за диференцијални тип може да онемогући мрежу из истих разлога као и онај нормалан (ако је ожичење веома вруће или је дошло до кратког споја). Али зато што у свом саставу, поред одбацивача, постоји и ултразвук, он реагује ина струју цурења, дакле, пронаћи разлог за рад дигиталног строја није тако једноставан.

Ако такав уређај ради без икаквог разлога, потребна је детаљнија провјера.

Прегледајте прекидач, ако је потребно, затегните контакте. Проверите стање ожичења у разводној табли. Ако се фазна жица примијени на уземљени метални ковчег, то може проузрочити рушење строја, иако се неће закључати.

Претпоставимо да штит није откривен због кварова. Као посљедица тога, постоји струјно цурење у електротехничком кругу. Његови узроци могу бити следећи:

 • Неисправан електрични апарат. Ако се пробије у своје тело, УХФ активира аутоматску машину, чији је задатак да спречи повреду људи струјом.
 • Закључавање између заштитне жице и нулте фазе, што понекад чини неискусна електроника.

 • Јака олуја. Снажна електрична пражњења су често узрок избијања диференцијалне заштитне направе. У овом случају, АБ не би требало да буде укључен док се олуја не повуче.
 • Истрошени изолациони слој старе жице. У том случају, електрична струја цури кроз микропукотине и активира рад машине. Пошто се такво оштећење не види голим оком, а неисправан кабл се не загрева, није лако детектовати проблем.
 • Дугме "Тест" на уређају је осветљено или оштећени део тела такође доводи до рада јединице. Неисправност инструмента у овом случајуда се замени
 • Инсталација машине није у складу са шемом.

Диференцијална аутоматска машина треба повремено проверавати притиском на дугме "Тест" када је оптерећење искључено. Јединица се мора искључити. Ако, међутим, настави са радом, то указује на кршење заштитне функције и потребу замене уређаја.

Зашто УЗО нокаутира - јасно на видеу:

Грешка ожичења

Разлог за гашење АВ може бити:

 • Истрошени изолациони кабл.
 • Лош контакт у прекидачу или утичници.

Ако је проблем у прекидачу или утичници, онда да бисте ријешили проблем морате отворити елемент, очистити спаљено подручје и правилно прикључити кабел. Са истрошеном изолацијом, посебно када је у питању скривено ожичење, није лако пронаћи проблем.

У овом случају, специјални уређај, детектор трагова, може вам помоћи да откријете оштећење кабла, чак и ако је скривен у зиду.

Након утврђивања локације кварова, мора се отворити и отклонити квар, а затим поново затворити жлијеб.

закључак

У овом раду бавили смо се разлозима због којих се, осим претјераног загревања кабла, може активирати и окидач сигурносног уређаја. Сада знате шта треба урадити када се жаруља испушта док је заштитни уређај искључен, као и како да поправите грешку када се ожичење пали унутар електричног елемента или у случају квара кућног апарата.