Расвјета у стамбеним улазима кућа

осветљење улаза

Расвјета у улазима стамбених зграда је прилично надземна ставка расхода за сваку заједницу власника кућа. Стога се питање штедње на ову врсту издатака поставља врло често.

Неко смањује ниво осветљења одвртањем дела лампи, а неко оптимизује контролни круг. Разговараћемо о могућностима такве оптимизације у нашем чланку.

Захтеви за ниво и методу контроле осветљења улаза

Норме осветљавања различитих делова улазних и помоћних просторија

Пре него што пређемо на питања о могућности аутоматизације система управљања расветом, неопходно је да се овом параметру баве норме представљене различитим нормативним актима. На крају крајева, то ће нам омогућити да не само што ефикасније лоцирамо наше инсталације, већ и да у нашем случају применимо оптимални систем аутоматизације.

 • Као што сте већ схватили, ГОСТ осветљење улаза у различите просторије има другачији стандард. Стандардизован је у табели 1 ВСН 59-88, а према овом стандарду постоје два типа осветљења - осветљење од флуоресцентних сијалица и сијалица са жарном нити. Инаце, такозване енергетски ефикасне сијалице су луминисцентне.
 • Прије свега, погледајмо степенице и подне ходнике. Осветљење ових зона коришћењем флуоресцентних сијалица требало би да буде 10лк, ако се лампе користе за усијавање, онда је норма 5 лук. У овом случају, равнина вредновања су корации под ходника.

Захтеви за осветљење улаза

 • ГОСТ за осветљавање улаза, који има лифтове, је мало другачији. Стога би хале за лифтове требале имати лаганост од 20 лукса када се користе флуоресцентне лампе и 7лк за жаруље са жарном нити. У овом случају, према параграфу 2.27 ВСН 59-88, лампа мора бити уграђена тако да се део светлосног тока усмери на врата лифта. Сличне захтјеве треба испунити освјетљавањем предворја улаза.
 • Ако на улазу има инвалидских колица, они морају бити освијетљени лампама са жарном нити. У овом случају, стопа осветљености за њих је 20 кг, а нормализована површина је под.
 • Лифтови, ако нису опремљени мрежастом оградом, такође треба да буду осветљени. За њих је норма 5кк и даје се само за жаруље са жарном нити. У овом случају, као нормализована површина, условна површина се узима на три метра од лампе.
 • ГОСТ осветљавање улаза мора се састајати и са просторијама као што су подрум или таван. За њих се препоручује употреба само сијалица са жарном нити. Стопа осветљења је 10к. У овом случају, не би требало запалити све просторије, већ само главне пролазе. Иста правила важе за коморе за смеће, електричне екране и друге сличне просторије.

Обратите пажњу! Шта, поред услова осветљења за различите просторије, постоје правила пулсације светлости, боје и неких других параметара, које би требало да одговарају и осветљењу улаза. Ови стандарди су дати уСНиП ИИ-4-79.

Стандарди за управљање осветљењем улаза

Аутоматизација расвјете у улазима се стално надограђује. Постоје све сложеније и енергетски ефикасније шеме, а регулаторни документи не прате увијек ове промјене.

Због тога су, у највећем дијелу, препоручљиви по нарави и све одговорности за дизајн куће. Истовремено, постоје одређене тачке које треба узети у обзир приликом пројектовања.


Стандарди за осветљење улаза

 • Прије свега, треба имати на уму да, у складу са клаузулом 8.1 БСЦ 59-88, свака метода аутоматизације расвјете мора имати могућност ручног омогућавања у било које доба дана. Ово је неопходно како за поправке тако и за разне ситуације.
 • Приликом уградње система аутоматизације који реагују на осветљење просторија, треба обезбедити благовремену укљученост расвете за просторије са различитим природним светлом. Ово се може постићи уградњом целокупног система осветљења са смањењем нивоа осветљености на најмрачнијем месту или инсталирањем додатних сензора осветљења.
 • Када се користе различити сензори, мора бити обезбеђена евакуациона расвјета или осветљење у случају нужде, које се активира једноставним прекидачем поред аутоматике. Појавом мрачног доба дана треба га стално укључивати.
 • У складу са ставом 8.15 ВСН 59-88, склопни уређаји за осветљење поткровља морају бити изван овог простора. Обично се налазе на улазу. Ако постоји неколико таквих инпута,тада уређај за пребацивање треба да стоји на сваком.
 • Сви склопни уређаји за укључивање светла морају омогућити распрскавање фазне проводљивости. У том случају мора се осигурати присуство фазе на секундарним круговима система за управљање расвјетом.

Шеме аутоматизације контроле приступа

Тренутно је развијена и имплементирана разноврсна аутоматска расвјета улазних врата. За демонтажу сваке шеме потребно је доста времена, тим више што се често међусобно испреплићу и комбинују, тако да ћемо по нашем мишљењу размотрити само најчешће и најуспјешније опције.

На крају крајева, за сваки посебан улаз најреалнији ће бити властити план расвјете, који узима у обзир географију улаза, карактеристике локације, површину куће, свијест власника и многе друге аспекте.

Управљање осветљењем помоћу тастера

Овај метод контроле расвете ће бити успешан за ниске зграде са довољним бројем свесних грађана. Уосталом, она само пружа могућност да се штеди, а да би ова уштеда већ имала директно становнике улаза.

Његова главна предност је његова једноставност и цијена, која је знатно нижа од свих сљедећих опција.

На фотографији је могућа схема контроле осветљења улаза уз коришћење дугмади

 • У зависности од врсте приступа, ова врста контроле има неколико могућих опција. У првој варијанти, ово је дугме које се налази на улазу у улаз, као и на сваком спрату.На улазу у улаз, особа притисне дугме за укључивање светла, дугме повлачи стартер да упали осветљење читавог улаза. Када се особа врати кући, он притисне дугме да искључи светло, стартна завојница се празни и светло се гаси.
 • Друга могућност укључује могућност пребацивања само распона степеништа са ослонца за осветљење. У овом случају, подни ходници су укључени из појединачних дугмади и утичу на њихов лансер. Ова опција је економичнија, али мало компликованија и скупља у имплементацији.

Обратите пажњу! У већини случајева, уместо тастера можете користити кола такозваних "пасс" прекидача. То ће мало компликовати електрични круг, али у коначници може бити много јефтиније. Међутим, ова варијанта не може да се приближи свим улазима.

 • Овим начином освјетљавања подрума у ​​улазима, као и поткровља и вањског освјетљења управљају се с других мјеста. Они се могу изабрати одвојено. У овом случају, спољно светло се може напајати преко сензора осветљења и осветљења просторија преко обичног прекидача.
 • Ако постоји проблем са свијешћу власника куће, искључивање расвјете може се уредити преко одговарајућег тајмера. У том случају, притиском на дугме повлачите лансер и покрећете тајмер. После одређеног времена, контакт тајмера нестаје и ланац се разбија до стартне завојнице. Што, заузврат, доводи до гашења свјетлости.

Употребасензори осветљења

\ т

Ако ваш улазни простор има прилично добро природно светло, онда наша упутства саветују да размотрите могућност коришћења светлосних сензора (погледајте Избор и инсталација фотодетектора осветљења). Наравно, ова опција не пружа максималну уштеду, али као алтернативу прекидач је сасвим прикладан.

Примена светлосног сензора за укључивање осветљења

 • За имплементацију ове опције довољно је инсталирати и конфигурирати само један свјетлосни сензор. Само га инсталирајте на најтамнијем месту улаза.
 • Када се затамни, сензор ће радити, дати ће импулс за укључивање светла кроз стартер или кроз сопствене контакте. То може укључивати не само приступ већ и вањско освјетљење.

Обратите пажњу! Овде и онда користимо окидаче за укључивање осветљења. То се ради на основу чињенице да у мрежи осветљења могу бити струје које далеко превазилазе номиналне струје сензора. Ако струја ваше мреже осветљења не прелази 6, 10 или 16А, онда можете користити сопствене контакте одговарајућих сензора.

 • Што се тиче осветљења помоћних просторија, када се користе светлосни сензори, саветује се да их се напаја преко конвенционалног прекидача.

Употреба сензора покрета

Аутоматизација осветљења улаза уз помоћ сензора покрета појавила се релативно недавно, али са сигурношћу добија све већу популарност. Уосталом, то вам омогућава да заиста сачувате и истовремено апсолутно не захтева пажњу са странечовече Овде је, најважније, све правилно организовано у зависности од карактеристика вашег улаза.

Дијаграм повезивања сензора покрета за укључивање осветљења

 • За нормалан рад таквог кола, потребан вам је један сензор на сваком спрату. Поред тога, у неким случајевима може бити потребан један сензор на улазу у улаз.
 • На улазу у собу, сензор ради на улазу. Он даје импулс да укључи стартно осветљење степеништа и првог спрата. Ако је кућа опремљена лифтом, онда мора дати импулс да се укључи осветљење првог спрата, пролаз до лифта и степениште. Разматра се потреба да се обезбеди осветљење на степеништу, на основу карактеристика улаза.
 • Након рада сензор покреће извештај о времену пре него што искључи осветљење. Овај пут треба организовати тако да се особа полако успије попети на други спрат.
 • Ако немамо лифт, онда особа која се пење степеницама улази у зону рада сензора који се налазе на другом спрату. Овај сензор такође активира и даје импулс покретачком завојници степеништа и осветљава ходник другог спрата. Сада чак и након времена сензора на улазу у улазно освјетљење стубишта неће изблиједити јер је сензор на другом кату већ радио и створио ланац за стартну завојницу.
 • То је случај и на сљедећим катовима, док се особа не врати кући. Након тога, након истека времена, сензор је покренуо потоњеосветљење степеништа и ходника овог спрата ће нестати.
 • Али ако је улаз опремљен лифтом, са својим рукама, оптимална шема осветљења да би се мало отежала. Ово захтева интеграцију са индустријом лифтова. У идеалном случају, када притиснете дугме на поду, поред команде за лифт, одговарајући сигнал се примењује на систем осветљења. Међутим, имплементација је често тешка. Биће мало лакше прикључити осветљење на завршни прекидач за отварање врата лифта, али опет, стручњаци су потребни.
 • Стога је најчешћа појава била укључивање осветљења помоћу сензора покрета на чињеницу да је човек изашао из лифта. Наравно, морат ћете направити први корак у сумрак, недовољно освијетљен дизаличком свјетиљком, али иначе имплементација освјетљења улаза са сензора покрета је јако комплицирана.
 • Али улично осветљење улаза, као и поткровља, подрума и других помоћних просторија, најбоље се спроводи, као што је описано у опцији са дугмадима.

Комбиноване схеме осветљења

Најчешће се расвјета у улазима и подрумима изводи у комбинацији. И овде опет, много зависи од задатака и врсте просторија.

Идеална опција може бити изабрана само на мјесту. Али неке опције ће бити добро решење у већини просторија. Један од њих је приказан испод.


Принципи уштеде енергије у вишеспратним зградама

 • У овој реализацији, као главни се користи светлосни сензор. Када је ниво спуштенсветли и активира укључивање главног окидача. Овај стартер се напаја сензорима за кретање, а укључује и вањско освјетљење, освјетљење предворја, вратило лифта и евакуацију.
 • Главно осветљење улаза врши се помоћу сензора покрета, распоређених према горе описаној шеми.
 • Остатак осветљења се активира помоћу нормалних или пасивних прекидача.

закључак

Тренутно постоји много различитих система за аутоматизацију за осветљење улаза. Видео таквих система наћи ћете на страницама нашег сајта. Али сваки од ових система је развијен на основу локалних услова.

У супротном, лако је прекршити регулаторне документе или учинити неугодним за становнике. Па, наравно, није ни најмање важан фактор у одабиру трошкова таквих радова. Иако повратак таквих система често не прелази неколико година.