Расвјета у дворани (77 фотографија): што одабрати свјетиљке у ходнику са затезним строповима и огледалима, идејама

Позориште почиње са вјешалицом, а кућа - са ходником. И добро је да ваш дом почне с великим, природно освијетљеним предворјем. А ако је ово једноставан уски коридор? Додајте овде праву расвету, тако да гости могу да цене лепоту и удобност свог дома, а да се не сметају у угловима, ормару или хангару. А ви, отварањем врата са улице и укључивањем светла испред (као што су некада говорили у антици), уз мир ума можете рећи: „Ја сам код куће! »


Захтеви за осветљењем

Осветљење прве просторије вашег дома или стана зависиће од његове величине и присуства (одсуства) суседног коридора.

Постоје општа правила и смјернице за покриће:

 • Изаберите ниво осветљења који сте јасно видели у огледалу, без сенке вашег одраза, али се нисте сузили од прејаке светлости.
 • У овом случају, осветљење треба да скрива недостатке или недостатак поправке. Распршена свјетлост од свјетала за маглу ће вам помоћи да одвратите поглед од нежељеног објекта.
 • Ниво светлости у првој и суседној просторији треба да буде приближно једнак интензитету. Ово ће учинити ваш дом целином.
 • За практичност и уштеду енергије у великим халама, направите неколико група извора светлости са различитим прекидачима.
 • У дугим ходницима, поставите пролазне прекидаче који се могу укључити на почетку коридора, и искључите на крају.
 • Ако постоји посебна гардероба у ходнику, онда треба обезбиједитиитс иллуминатион.
 • На зидове ходника не стављајте сцонце на којима ћете стално ходати и можете случајно додирнути и сломити зидне лампе. Не инсталирајте висећа плафонска свјетла у малим просторима за строп из истог разлога.
 • Означите огледало одвојено.
 • Приликом одабира сијалице обратите пажњу на њен спектар. Светиљка са жутим спектром је веома пријатна за очи. Са хладним плавим спектром, мало је вероватно да ћете створити удобан улазни простор.


виевс

Осветљење хале подлеже мање строгим захтевима него другим просторијама. Али овде постоји разноврсност сорти, од којих зависи избор склопова и начин њихове инсталације.

 • Подручје распростирања свјетлости може бити опће и локално. У унутрашњости ова два типа се могу комбиновати.
 • По пореклу, природа илуминације је природна и вештачка.
 • Према принципу рада - стално укључен (искључен) или са сензором кретања.Шта одабрати лампе?

Задатак општег светла - да покрије целу површину ходника. У малом подручју често је ово једини извор. Да бисте ријешили проблем, морате размислити које свјетиљке одабрати.

 • Лустер испод плафона - класична верзија. У великом квадратном предворју, вишеслојни висећи лустер ће изгледати лијепо и до мјеста. У малом ходнику, лустер мора бити компактан. У облику - округли, квадратни. У сваком случају, ако дођете у унутрашњост идао довољно светла.
 • Понекад самостално опште осветљење може бити сцонцес. У најмањем ходнику покушајте да инсталирате пар зидних лампи за равномерно осветљење. Учините то боље на висини од око 2 метра. • За уградњу рефлектора, потребни су затезни плафони или спуштени плафони, који ће омогућити даље и одражавати ефекат који ће дати додатно светло.
 • Рефлектор се може поставити и на зид и на плафон. Уз помоћ простора на зиду може се постићи чак и опћа расвјета, јер се неколико свјетала инсталираних на једној водилици лако може окренути у различитим смјеровима и могу у потпуности покрити ходник ходником.Локално, локално осветљење може бити инсталирано на зиду, у близини огледала, на огледалу, бити уграђено у ормар, покрити полицу или слику. Таква организација простора омогућиће вам да брзо пронађете потребне ствари и пажљиво размислите о себи у огледалу пре него што напустите дом.

За горе наведене сцонце, рефлекторе и пеге као локалне лампе, може се приписати такав дизајнерски потез као што је продирање светлости кроз врата са витражом или мат стаклом, као и валовита врата. Захваљујући светлости или природној светлости која може да продре кроз таква врата, светло ће изгледати веома лепо у сваком ходнику.


По својој природи, осветљење може бити природно. То се може постићи у случају даКров вашег приватног дома је пробијен кроз прозор изнад улазних врата. Ова врста продора светлости назива се фењер. Може бити у облику једноставног оквира или са сложеном конфигурацијом. Са таквим дизајном, током дневне светлости, сунце ће вас гледати у ходнику или ће стакло кишити кроз стакло, остављајући иза себе водене обрасце.

Не постоји таква ствар у стану, али ако вам се идеја допала, можете направити вештачко светло. Прекрасно унутрашње осветљење спуштеног стропа може створити ефекат сунчаног дана или звјезданог неба.


Навикли смо на чињеницу да се принцип наших инсталација укључује и искључује са прекидачем. Модерне лампе се производе са сензорима покрета, могу се самостално уградити. Да би могли да раде, није потребно стално додиривати прекидач, довољно је само проћи испод лампе. Дакле, не морате да размишљате где да поставите прекидаче у дугом ходнику и ходнику тако да је погодно да их користите. Осим тога, такав уређај ће вам уштедјети новац штедећи енергију.

опције за монтажу

На месту постављања расвете постоји плафон, зидни намештај, уграђен намештај, па чак и подна расвета. Ако имате мали ходник са високим плафонима, онда изгледа као бунар. У овом случају, дизајнери нуде:

 • направите висеће или растезљиве стропове са рефлекторима по ободу. Они ће визуелно повећати простор и учинити га удобнијим;
 • поставити неколикопојединачне лампе на дугој стабљици у хи-тецх стилу. Строп ће визуелно прилазити и престати да буде бунар;
 • узмите места, окрените лампе доле и на зидове. Дворана ће изгледати већа и лакша.


У холу са ниским стропом, инсталирајте равна стропна свјетла или врло кратку стапку. Дворана би могла бити осветљена лустером са плафона, и спотовима, ЛЕД лампама и рефлекторима. Много тога ће зависити од укупног дизајна просторије.

Говорећи о зидном осветљењу, мислим на прво, сцонцес. Међутим, сусједни коридор може бити освијетљен помоћу ЛЕД свјетиљки уграђених у пластичну кутију. ЛЕД траке ће вам помоћи да осветлите позадинско осветљење. Такво осветљење може бити постављено испод плафона, преко пода или у облику слике преко зида.

Будући да ће позадинско осветљење бити у пољу ваше визије, сваки дефект ће бити видљив, што значи да сав посао треба обавити са посебном пажњом.У зиду, као и на плафону, можете инсталирати и лампе. Ако су зидови обрађени сухозидом или пластиком, уграђене лампе ће личити на окна у мору или летјети око сунчевих пјега око зида. Уграђено осветљење у намештају помоћи ће да се локално усредсреди на одређени елемент декор: огледала, ормари, слике, панели, фотографије. Истовремено, у ормару можете донети рефлекторе на отворенополице или поставите под у кућишту на чврсту хоризонталну лампу. Светло се може укључити и од фотоћелија приликом затварања и отварања кабинета.


Најневероватније решење је позадинско осветљење на поду. У ту сврху, ЛЕД жаруље са ледом су испод површине пода на такав начин да су изгледале као једина цјелина с палубом. Такво светло треба повући по ободу коридора и упаковати у кутију од прозирне, издржљиве пластике.

У сваком случају, све опције монтаже треба да имплементирају ваше планове осветљења у ходнику тако да је безбедан за употребу, функционалан и леп.зонирање са светлом

Шта још можете понудити за ову љепоту? Поготово ако долазите у нестандардне величине. Одговор на ово питање ће помоћи при пријему, названом зонирање собе. Визуелно идентификујући зашто вам је потребан овај или онај део ходника, његове функције, изаберите осветљење посебно за ову територију.

Прва зона - директно на улазним вратима. Тако би требало да постоји прекидач и много светла, јер ваша одећа и обућа не би требало да изгледају у мраку.


Друга зона је огледало. Овде можете поставити бане изнад рефлектујуће површине или са стране. Осим тога, за огледало можете купити мале лампе на батеријама и ставити их директно на њега. Модерна огледала долазе са већ уграђеним рефлекторима. КадаТакав начин причвршћивања ће изгледати као да су уређаји двоструко већи него што је заправо и биће чак и лакши.


Главна ствар - при избору огледала не заборавите:

 • светлост не би требала пасти са стражње стране, иначе вам сјена неће допустити да направите шминку, поправите фризуру и прегледате себе прије него што напустите кућу;
 • светлосни спектар треба да има природну жуту боју, иначе ће вам огледало изгледати нешто плаво или бело;
 • осветљење треба да буде благо, не веома светло, не слепи очи отвореном лампом (идеална опција - лампа са флексибилним носачем или тачком);
 • висина светлосних тачака зависи од раста оних који користе огледало, али светлост не сме пасти одоздо и бити виша од два метра.

Трећа зона - ормар, вјешалица, пуковнија. А лампе се могу уградити у намештај.

Четврта зона у великој сали је фотеља коју можете сјести да промијените. Поред ње можете ставити подну лампу и осјећај топлине код куће неће вас оставити.


Пета зона - коридор. Овде, као што је горе поменуто, може бити светла за плафон, зид и под. Уз помоћ декоративног осветљења не само да ћете се ослободити дугачког тамног коридора, већ ћете и створити романтичну атмосферу вашег дома. Користите места да осветлите тамне углове.

У овом случају, ваше лампе ће бити груписане у неколико група, од којих свака захтева посебан прекидач. Или можетекористите светла са сензорима покрета.


Боје и стилови

Да би ваш ходник, у било којем дизајну, изгледао удобно, потребно је да правилно одаберете боје декорја и осветљења.

Ако је ваша просторија за пријем мала и мала, онда не би требало да буде мрачна, иначе ће се визуелно смањити. Да бисте га визуелно повећали, учините да зидови буду светли, а намештај тамнији. Ако има неколико врата у ходнику, обојите их у свијетле боје на позадини блиједих зидова. Таква одлука ће скренути поглед са малог ходника, и то ће изгледати више.


Ако репродукујете одређени стил, боје се морају подударати.

  \ т
 • Минимализам је повезан са живим бојама. Може бити бијеле, црне или њених нијанси. Све то комбинује са природним материјалима. Овде лустери и друге лампе треба да буду једноставне форме без фрула.
 • Хигх-тецх је сребрни метал и стакло. Стил је толико разноврстан да можете створити дворану за чуда. Главном сребру можете додати велики број боја. Одговарајућа светла од пода до плафона у читавој палети боја, али једнобојна.


  \ т
 • Поп арт је светло, живописно осветљење. Лустер са неколико обојених куглица и ЛЕД траком погодан је за овај стил.
 • Класицизам - то су браон и пјешчана сцонца, украшена златним, кованим кристалним лустерима. И овде димензије ходника играју одлучујућу улогуЗначење. Таква одлука је могућа у предворју.
 • Империја такође захтева простор. Овде нема полутонова. Светло злато или црвено, зелено или плаво светло ће бити одличан акценат у вашем ходнику.Светлост као средство за корекцију коридора

Ми не добијамо увек такве просторије које би нам одговарале у потпуности. Морат ћете размислити како направити удобно мјесто с малим, уским или дугим предсобљем; како осветлити коридор у облику слова Г тако да не буде изложен на његовим угловима; као у квадратном предсобљу да омета простор, тако да квадрат не изгледа празан.  На високом плафону можете подесити висину тако што ћете питати инсталатера. Подешавањем угла репетитора светла тако да светлост падне на зид, прекидамо поглед са плафона, и он ће се појавити ниже.
 • Скупља опција - са напетим или спуштеним строповима. Користи се за спуштање плафона, скривање дефеката у згради или за повећање простора коришћењем светла од таваница које се рефлектују од таквог плафона.
 • Уски и издужени ходник може се визуелно повећати уз помоћ живописније светлости, која треба интензивно прекрити зидове. • Ако вам се ваш ходник чини мрачним и незанимљивим, направите писту са ЛЕД траком или низом уређаја.
 • У дворани у облику слова Г користите лампе истог стила, али другачијег изгледа. Тако тиМожете одвојити једну зону од друге.
 • Не заборавите на светло које се рефлектује од огледала! Компетентан распоред лампе може увелико повећати просторију.
 • Класични лустер на дугачкој суспензији у центру квадратног улазног ходника истиче и одвлачи пажњу од огромног простора.


Дакле, уз помоћ светла, можете исправити оно што вам се не свиђа у ходнику или обратити пажњу на недостатке.

Савремене идеје за дизајн ентеријера

У модерним апартманима-новим зградама, ходник није изолована просторија за улазак у кућу, већ мање-више велика сала. Има више природног светла из суседних просторија, што значи мање проблема са вештачким осветљењем. Када градите или купујете свој дом, то је још лакше и више опција дизајна.


Мрачнији кораци у становима совјетског стандарда, на примјер, у "Хрушчову", су захтјевнији за умјетно освјетљење. Много смо разговарали о томе како повећати простор светлошћу. Ево још неколико савета:

  \ т
 • Да би се направило предсвјетло, употријебите жаруље жутог и бијелог спектра. Плава свјетла ће учинити свијет мртвим.
 • Енергетски штедљиве сијалице са мат бијелим свјетлом НЕ ће иритирати и повезати очи вашим очима.
 • Користите секундарно светло постављањем унутрашњих врата са стакленим прорезима.  \ т
 • Ако је мезанин монтиран у ходнику, обојите доњу преграду лаком бриљантном емајлом и ставите је напериметарски рефлектори. Када укључите плафонску светиљку нећете вршити притисак на вас. И због приказа емајла, он ће се појавити још виши.
 • Декоративно осветљење пода дуж обима ће повећати површину просторије и неће изгледати затворено.
 • Дуги ходници красе слике, фотографије, панеле, које контуре уљепшавају ЛЕД лампама или вијенцима.
 • Ако у ходнику постоје нише, користите их за додатно осветљење.

Када погледате фотографије странаца на интернету, дефинитивно ћете наћи нешто што ће вас гурнути на своју одлуку. И након неког времена, гледајући резултате вашег рада, кажете "Ја сам код куће!" "

Како изабрати одговарајућа светла за ваш ходник, видећете да је видео снимак нешто нижи.