Расвјета у дворанама: који су захтјеви?

Правилно осветљавање велике просторије је тежак задатак

Расвјета у великој просторији захтијева посебан приступ. Дакле, један од најважнијих докумената у овом броју СНиП 23-05-95 одваја ове просторије у три групе.

На примјер, читаонице и студијске сале припадају првој групи, изложбама и трговинским дворанама - другој, спортским, концертним и концертним дворанама - до треће. А ако је осветљење просторија прве групе обично развијена од стране специјализованих дизајнерских организација, онда може да дође до осветљења просторија друге и треће групе а не професионалаца.

За сваку од ових група постоје њихова правила и прописи о којима ћемо говорити у нашем чланку.

Дворане друге групе

У дворанама друге групе има доста соба, али у нашем чланку ћемо размотрити њихову покривеност на примјеру нај илустративнијег. Расвјета трговинског пода је комплекс мјера, који укључује не само избор расвјетних тијела, расвјетних схема, расподјелу одређених зона, већ и боју зидова, избор расвјете температуре боје, и још много тога. Причаћемо о главним правилима одабира исправног осветљења у нашем чланку.


Стандарди за осветљење продајних хала

 • Прије свега, да се осврнемо на захтјеве електроенергетске мреже. Према наводима СНиП-а, сала за куповину треба да има опште осветљење, а лампе треба да буду лоциране претежно дуж пролаза. Поред тога, продавница треба да има засебну линију напајања за напајање изнадна готовини као на видео снимку.
 • Ако површина трговачког простора прелази ознаку од 180м2, онда она мора бити опремљена додатном евакуационом расветом. Треба да обезбеди довољно осветљење за непроходан излаз особе из ходника, као и индикаторе "Излаз" преко свих места евакуације из продајног простора. Поред тога, ови излази могу бити означени стрелицама.


План осветљења трговинских хала

 • Поред тога, ормари за хитне случајеве морају бити обезбеђени изнад благајне. Његов циљ је да обезбеди довољну видљивост да би уштедио новац током нестанка струје. Сасвим је могуће да га креирате сопственим рукама из већ постојеће мреже помоћу специјалних светала за случај нужде са уграђеним напајањем.
 • Ово је све о вештачком осветљењу, али поред тога, сваки изложбени простор треба да има природно светло. Према стандардима СНиП-а, КПО у тржним центрима би требало да буде 2. Али ево мало детаља. Дозвољено је смањити ову норму са 60 на 30% у комбинованом осветљењу.

Трговачке сале у вечерњим сатима изгледају као изложбе

 • У будућности ћемо разматрати углавном општу расвету као главно осветљење трговачких хала. И започнимо наш разговор са нормама осветљења. Они зависе од врсте робе представљене у овој просторији.
 • Да, за хале с прехрамбеним производима норма је освјетљење не мање од 400лк. За дворане са прибором, играчкама, спортском опремом, намештајем, канцеларијским материјалом ова стопа је два пута нижа и само је200лк За хале са одећом, парфимеријом, радио електроником и слично, норма је 300лк. Исто правило важи и за салоне.

Обратите пажњу! Ови стандарди су минимални. Међународне компаније саме развијају сопствене стандарде осветљења на основу сопствене аналитике. На пример, Метро продавнице постижу 1000лк осветљења, у Тесцо продавницама та бројка није нижа од 750к. Друге трговинске мреже имају своје стандарде.


Индикатор нелагодности осветљења

Поред количине светлости, намећу се одређени захтеви и њихов квалитет. А почетак је показатељ нелагодности.

То је дериват осветљености одвојеног светла, угао упадања светла и његов утицај на општу позадину. За просторије за трговање, овај критеријум не би требао бити већи од 40, а за просторије са канцеларијским столицама, играчкама и слично, не више од 60.


Графикони за прорачун цилиндричног осветљења

Други важан критеријум је тзв. Цилиндрично осветљење. Узима у обзир колико је ваше осветљење добро.

И овде ступа на снагу унутрашње осветљење хале. Уосталом, могуће је постићи гломазно осветљење само на рачун рефлектованог светла или додатног бочног извора светлости.


Квалитет цилиндричног осветљења

За собе за трговање, стандард је 100 лк. И, опет, за дворане са канцеларијом и слично, може се смањити на 75лк.


Коефицијент флуктуације осветљења

Још једанважан показатељ је коефицијент таласања. Он указује на то колико ће светла трептати. За модерне системе са ЛЕД-ом овај параметар није тако страшан, јер квалитетне ЛЕД лампе могу дати индикацију да је овај параметар близу нуле.


температура светлости

Упутства износе захтјеве и температуру свјетлости. Обично се за просторије за куповину препоручује коришћење светла са температуром изнад 4000К. Зове се хладно бело. Али постоје изузеци. На пример, за пекарске производе боље је користити топлу светлост са температуром од око 2500 К.


Индекс преноса боја

Задњи у нашој листи, али не и вредност, треба да означи индекс преноса боје. Овај индикатор указује на то како шарено и природно светло може да преноси природне боје. Ово је веома важно за месо, рибу, текстил и друге производе. Генерално норма је индекс 80, али модерно ЛЕД осветљење може да обезбеди индекс преноса боје близу 100, што је максимум.

Дворане треће групе

Дворане треће групе укључују концерт, изложбу, позоришне дворане, кина, предворја и још много тога. Нећемо описати сваку од њих. У нашем чланку разматрат ћемо само захтјеве за двије врло различите - спортске и монтажне дворане.

Теретане

Израчунавање осветљења спортских дворана има своје посебности. Прије свега, односе се на именовање просторија и захтјеве за заштиту расвјетемреже. Осим тога, за такве просторије нужно је присуство евакуацијске расвјете. Али хајде да се вратимо на ред.


Норме осветљења за спортске хале

 • Спортске просторије треба да имају добар природни систем осветљења. Ово може бити споредни ефекат, или горњи удар светлости - у суми треба да обезбеди КПО не нижи од 3.
 • Што се тиче правила за вештачко осветљење, они нису веома високи. Минимално осветљење треба да буде само 200лк. Ово није много, али постоји један али.
 • Чињеница да се ово правило односи на осветљење пола. Међутим, поред осветљења пода, прорачун осветљења теретане треба да узме у обзир и вертикално осветљење најмање 2 метра на уздужној оси просторије. Ова цифра треба да буде најмање 75лк.

Обратите пажњу! За просторије у базену минимална брзина осветљења је највише 150 лукса. У овом случају, не постоје захтеви за вертикално осветљење у овом случају.


Гим

\ т
 • Следећи веома важан параметар за спортске дворане је униформност осветљења. Није нормализована, али СНиП даје опције за лоцирање уређаја. То јасно предвиђа да не мање од 10% светлосног тока светиљки треба да буде усмерено на горњу хемисферу.
 • Следећи важан параметар је нелагодност. За спортске хале не би требало да буде више од 25, што је много мање него у истом малопродајном простору. То омогућава употребу лампивећа номинална снага и њихов број.
 • Што се тиче коефицијента таласања, осветљење теретане треба да обезбеди да ова цифра не буде већа од 15%. Као што видите, то је нешто више него у просторијама за трговање, али као што смо већ рекли, за модерно ЛЕД осветљење то није проблем.

За теретане, лампе треба да буду у металној решетки

 • Што се тиче цилиндричног осветљења, индекса преноса боје и температуре светлости, онда нема посебних захтева. Једина ствар која се може примијетити, на основу праксе, је да се препоручује кориштење лампи са хладном бијелом бојом изнад 4000К.
 • Међутим, новина у захтјевима специфичним за спортске дворане је захтјев за заштитом од механичких удара. То је разумљиво, узимајући у обзир варијанте упадања спортских лампи на лампе. Али заштита захтева не само уградњу заштитног стакла у светиљке, већ и уградњу додатних металних решетки. Цена од ових захтева не би требало значајно да се повећа, али ће се поузданост значајно повећати.

Сала Скупштине

Осветљење хала за склапање може се истовремено поделити у три компоненте. То је осветљење саме хале, осветљење позорнице хале и евакуационе стазе.

И ако се захтеви за ванредно осветљење не разликују од других сличних просторија, онда ће прве две врсте покушати да се детаљније раставе.


Стандарди осветљења у монтажним халама

 • Почнимо наш разговор из ходника. За ову врсту собе је норма саприродно осветљење није обезбеђено, тако да може бити потпуно затворена соба. Ако то није случај, онда би требало да постоји систем за изолацију соларног флукса.
 • Правила вештачке расвете чине 200кк, што уопште није толико. Штавише, нормализована површина има под.
 • Што се тиче уједначености расвјете, такођер нема посебних захтјева. Али, ипак, на основу искуства експлоатације, простор обично покушава да буде равномерно осветљен.

Флуоресцентне сијалице у монтажним халама

\ т
 • Осветљење хале треба да има цилиндрично осветљење од најмање 75лк. То значи да се у обради просторије требају користити материјали за лакирање, посебно освјетљење треба бити обимније.
 • Индекс нелагоде у осветљењу монтажних хала треба да буде најмање 90. Ово је веома висока стопа, која вам омогућава да примените мањи број сијалица веће номиналне снаге.

Обратите пажњу! Говоримо доста о нелагодности, али овај индикатор је стандардизован само за оне домове у којима дужина просторије није већа од двоструке висине инсталације расветних уређаја.

 • Што се тиче фазе монтажних сала, овде је само један параметар - то је минимална осветљеност. Мора бити најмање 300лк. Штавише, у вертикалној равни на надморској висини од 1,5 метара од пода.


На фотографији је сала дворане скупштине

  \ т
 • Остали параметри за монтажне хале нису обавезни и потпунододељен дизајнерима. Али овде морате да се придржавате разумних граница. Ово се такође односи на температуру светла и индекс преноса боје. Посебно је важан задњи параметар за сцену.

закључак

Обухват спортских хала, канцеларијског материјала и куповине је у великој мери различит. Исто важи и за друге велике затворене просторе. Стога их је немогуће све креирати из истог типа пројекта. Свуда где постоје њене нијансе, које треба узети у обзир, норме СНИП-а наглашавају нашу пажњу само на најважније од њих.