Радијатори за грејање: 3 критеријума за избор

Радијатори за гријање - ово је незамјењива ствар за сваки стан и кућу Радијатори за гријање станова треба да буду постављени само висококвалитетно, корисно и, што је најважније, у могућности да у потпуности испуне очекивања. Да би се ставиле најбоље батерије, треба обратити пажњу на бројне критеријуме, као и на материјале од којих се израђују такви пројекти.

Критеријуми за избор акумулатора за грејање

Батерија је цијев за гријање која се мора бирати према техничким карактеристикама, као и по којем тлаку у суставу гријања приватне куће и стана.

Прво морате обратити пажњу на :

 • Властите предности;
 • ниво радног притиска;
 • Отпорност на хидраулички удар.

Сви радијаторски уређаји имају технички пасош који укључује радни притисак. Овај фактор је посебно важан, јер не би требало да постоји вишак притиска у систему грејања. У овом случају, мора се узети у обзир значајка корисности комуналног предузећа, посебно разлика у испитном и радном притиску, што може изазвати квар, чак и ако је инсталација модерних уређаја за грејање.

Приликом избора радијатора за гријање потребно је обратити пажњу на техничке карактеристике

По правилу, у петоспратној згради, посебно са старим планирањем, притисак се креће у распону од 6-8 атмосфера, али у кући у којој је много катова, на примјер, 11-13 нивоа притиска 12-15 атмосфера.

Што се тиче стабилности хидрауличких удара, овај фактор зависи од оперативних својстава ирадни век производа. Батерије које греју стан од централног грејања не могу бити заштићене од хидрауличког удара, па је стога неопходно унапред проценити квалитет комуналне услуге пре уградње радијатора. Међутим, чак и ако све постане изузетно стабилно, потребно је одабрати опрему са високом отпорношћу на хидрауличке повреде.

Који радијатори грејања су бољи за стан

Да бисте правилно изабрали које су батерије најбоље за стан, морате обратити пажњу на бројне карактеристике опреме за гријање.

Наиме, на :

 • Број секција;
 • енергетска опрема;
 • Састав производа.

Батерије за кућну употребу морају се врло пажљиво покупити

Термалне кућне батерије могу бити усправне или интегралне. Другим речима, постоје дизајни који се, када се користе, могу даље побољшати, али постоје они који имају монолитну структуру и, ако је потребно, морају да комплетирају своју комплетну замену. Квалитативни радијатори имају такве карактеристике као што су висока снага и максимална ефикасност, а други зависи од првог.

Практичност уређаја зависи од тога колико компетентно може да одржава оптималну микроклиму у просторији, посебно у регионима са тешким климатским условима.

Како одабрати акумулаторе за грејање и радијаторе за додатне карактеристике

Многи више воле изабрати не само практичне уређаје за гријање, већ и лијепе, како не би покварили естетику просторије.

То е в тоу случају да је потребно обратити пажњу на :

 • Дизајн;
 • Трајање службе;
 • Једноставност уградње.

Уређаји за грејање морају бити практични и уклапати се у унутрашњост просторије

Захваљујући модерним технологијама, могуће је купити оригиналне дизајне за централно гријање, у различитим облицима, бојама и конфигурацијама. Животни век производа треба максимално повећати тако да се не мора ускоро поновити рад, што може довести до додатних поправки и улагања. Просечан радни век је 25 година.

Избор батерије за једноставну инсталацију врши се само ако се инсталација врши самостално и без помоћи стручњака.

Савети: Који радијатори су бољи, алуминијумски или биметални

За аутономно или индивидуално гријање, могуће је покупити биметалне или појединачне цијеви, које имају посебне карактеристике.

алуминијумски радијатор :

 • уредно;
 • стилски;
 • Може се састојати од неколико секција, између којих су постављени спојни прикључци.

Због размака између секција, ствара се максимална непропусност, а због додатних унутрашњих ивица повећава се топлотна снага производа. Производња радијатора се врши на два начина: начином екструзије и ливењем. Други се сматра поузданијим и трајнијим.

За стварање биметалног радијатора користе се два различита метала (Росемари) :

 1. Алуминијска легура, из којестворена су ребра.
 2. Челик или бакар стварају језгро у облику цијеви инсталиране унутар ребара. Кроз ове цеви тече топла вода.

Вреди напоменути да је пречник таквих цеви много мањи него у алуминијумској конструкцији, и самим тим повећава вероватноћу зачепљења. У поређењу са топлотном снагом ова два производа, алуминијум се сматра најпогоднијом опцијом, јер један део овог уређаја може дати до 200 вати топлоте. Половина топлоте долази у облику зрачења, а други део уз помоћ конвективне методе. Због ивица које стрше на унутрашњој страни конструкције, долази до додатног повећања повратка топлоте. У пракси, након укључивања батерије дословно за 10 минута, соба постаје топла и удобна.

Типови батерија за грејање у стану

На располагању су различити радијатори, међу којима можете бирати различите врсте, типове и цене. Поред тога, они се разликују по материјалној производњи и техничким карактеристикама.

Данас постоји неколико типова батерија

Мед главними сортами батериј, которие можно сделать :

 • ливено гвожђе;
 • алуминијум;
 • челик;
 • биметални;
 • Бакар.

За сјеверне регионе боље је одабрати дизајн дизајниран за максималну температуру од 120-130 ° Ц. Дебљина расхладне течности би требала бити велика, јер танки дизајни не само да чине ниску квалитету, већ ће ускоро почети да тече.

Гријање цјевастог челикабатерије

\ т

Унутрашње челичне батерије се продају у готовом облику иу различитим величинама. Приликом рада није могуће извести додатну изградњу или замјену одређеног дијела који је престао функционирати. Да би батерија овог типа обезбедила просторију са топлотом, потребно је пре аквизиције обратити пажњу на снагу пројекта, узимајући у обзир параметре стана или куће, као и присуство прозора и отвора врата. Чињеница да радијатор има континуитет цијеви може се назвати плус и минус производа, јер је немогуће повећати величину конструкције, али је искључена појава цурења.

Цевни челични уређаји за загревање имају следеће позитивне карактеристике, као што су :

 • Мала тежина;
 • Минимална дебљина;
 • Једноставност уградње;
 • Отпорност на корозију;
 • Приступачни трошкови;
 • Велики асортиман по величини и дизајну;
 • Могућност брзог загревања;
 • Присуство ниских захтева за квалитет расхладне течности.

Цевасте челичне батерије за грејање се лако монтирају и могу се приуштити

Недостаци се могу приписати следећем: осетљивост на пемное и ниска топлотна снага. Ако желите да купите овакав дизајн за вишеетажну стамбену кућу у којој је инсталиран систем централног грејања, вреди се одлучити за куповину, јер се сматра најбољом.

Уређаји за грејање гвожђа

Котлови или фотеље од ливеног гвожђа су совјетски модели који су претходно инсталирани у свим становима и кућама.Преглед овог дизајна је једноставан за израду, будући да су модерни дизајни од ливеног гвожђа значајно различити од њихових претходника. Тачније, сада ови уређаји за гријање просторија имају малу тежину, компактну величину и прекривени посебном емајлном бојом.

Поред тога, производи су постали модернији, снажнији и ефикаснији, и могу постати озбиљан конкурент за друге уређаје за гријање стана и других просторија.

Гвожђе има велику топлотну проводљивост и због тога се загрева и хлади на исти начин. Чак и ако систем гријања смањи температуру расхладног средства, батерије ће дуго остати топле и могу загрејати просторију.

Батерије од ливеног гвожђа имају високу топлотну проводљивост

На целото, предности изнесени в :

 • Ниски трошкови;
 • Висока чврстоћа и поузданост;
 • Свестраност и компатибилност са цевима разних материјала;
 • Једноставност рада;
 • Ниске захтеве за квалитет расхладне течности;
 • Недостатак формирања корозије;
 • За дуготрајан рад.

Међу уоченим недостацима: слаба инерција и сложеност инсталације. Ако желите сами монтирати производе, морате пажљиво слиједити упуте, јер кршење технологије може узроковати проблеме у раду, као и проток ускоро.

Модерни челични радијатори

Да би се систем за загревање воде правилно повезао, вредно јепокупити висококвалитетне радијаторе (на примјер, на ОЛФ-у), и за ту сврху ваља обратити пажњу на рецензије купаца, као и ознаку која се састоји од највишег рангирања рејтинга. Данас постоје нове, ефикасне и веома топле цеви, које се називају панел челични радијатори. Карактеристика производа је да су израђене од двије плоче ребрастог типа и израђене су лијевањем, с херметички затвореном петљом у унутрашњости, која је испуњена расхладним средством које осигурава гријање стана.

Ова опрема је веома ефикасна у поређењу са другим грејним уређајима и одлична је за циркулацију ваздуха у простору. Топлотна проводљивост је слична жељезу, али за разлику од хладњака од гвожђа са дебелим зидовима, производ се може загријати много брже.

У топлотним радијаторима од челичног лима висок коефицијент топлотне снаге

Међу предностима дизајна алуминијумских радијатора је присуство :

 • мале тежине и дебљине;
 • Комбинација директног преноса топлоте и конвекције;
 • Висок коефицијент преноса топлоте;
 • Могућности за куповину модела у којем може бити различит број конвектора;
 • Једноставна монтажа;
 • Приступачна вриједност;
 • Могућност брзог загревања просторије до жељеног Целзијуса;
 • Ниски захтјеви за квалитет расхладног средства.

Међу недостацима се може примијетити да, ако стан нема аутономно гријање, онда је одабир производа с малим димензијама мало вјероватанће постићи високу ефикасност. Сходно томе, потребно је извршити укључивање котла како би се одржала оптимална температура у просторији, што захтијева додатне трошкове електричне енергије и средства за њено плаћање. Ако је систем централног гријања у стану, сада ће бити искључен.

Бакарни радијатори: компаративне карактеристике

Мало је вероватно да ће се радијатори бакра тражити, јер су њихови трошкови превисоки, али према техничким карактеристикама и оперативним својствима, они знатно преувеличавају друге уређаје за грејање и могу постати конкуренти за алуминијумске и биметалне конструкције. За производњу се користи легура висококвалитетног бакра, без додатка нечистоћа, што омогућава да се конструкција учини јаком, флексибилном и издржљивом. Бакарни радијатори имају многе предности са којима је једноставно немогуће расправљати.

А то присуство :

 • Висока ефикасност, која омогућава грејање просторије на минимум времена;
 • Антисептик, јер бакар спречава формирање и репродукцију бактерија и микроорганизама;
 • Велика чврстоћа парног строја;
 • Могућност прикључења на високотемпературно расхладно средство;
 • Могућност коришћења опреме у становима у којима се грејање врши самостално и као складиште, као складишта као што су антифриз;
 • естетски изглед, елиминисање правилног бојења и завршне обраде за продужење радног века;
 • Велика отпорност на корозију;
 • \ тДуг животни век, тако да замена после инсталације није неопходна за провођење најмање 25-30 година;
 • Стилски дизајн, или како га зову - лепота;
 • Велики асортиман;
 • Висока ефикасност;
 • Оптимални трошкови;
 • Доступност у свим продавницама са грејним апаратима.

Радијатори бакра имају дуг радни век

Управо на основу ових критерија може се закључити да бакрени радијатори знатно надмашују друге производе и могу донијети значајне користи од уштеда до високе учинковитости.

Нажалост, за гријање просторија, из бакрених крпа нису лишени негативних особина. Они су различити. Недостатак је у томе што они имају високе захтјеве за избор цијеви на основу материјала за производњу и квалитете расхладне текућине. Повезивање таквих агрегата може се вршити само са цевоводом од бакра, јер у супротном може доћи до увођења бакра у хемијску реакцију са другим типовима метала, што ће проузроковати стварање корозије и разарања цеви, као и појаву цурења. Такође, избор прикључних елемената треба да буде само од бакра и месинга.

Типови радијатора за грејање (видео)

Најбоље цеви су оне које у потпуности задовољавају све захтјеве, а посебно особне преференције за естетику и буџет. У складу са свим наведеним препорукама, као и предностима и недостацима, могуће је провести систем гријања без грешака ида служи дуго времена.

Примери радијатора грејања (фотографија у унутрашњости)

)