Радијатори који се сам загревају из профилне цеви

Апарати за загревање су обавезан елемент сваког система за загревање воде. Они су обично најскупљи део. Добра прилика за уштеду може бити употреба домаћих радијатора. Израђене су од глатких челичних цијеви округлих или профилних цијеви. Друга опција је нешто скупља, али вам омогућава да смањите дубину уређаја и да добијете више естетског изгледа.

Употреба профилне цеви за производњу грејних регистара има бројне карактеристике. Како да радите властитим рукама или доносите одлуку о куповини "заната", морамо пажљиво одмјерити све предности и мане. Проучавање основних правила, која су направљена од регистара грејања из профилне цеви, помоћи ће да се избегну грешке у самосталном раду и омогући компетентан избор неопходних параметара.

Пројектовање грејних регистара

У облику регистара, уређаји за гријање су конструкција неколико вертикалних или хоризонталних цјевовода, међусобно повезаних џампером. У овом случају, спојни елементи могу имати различите облике и величине. У зависности од локације, врши се класификација.

структура регистра

За производњу грејних регистара користе се глатке цеви од угљеничног челика са округлим делом, као и квадратне и правоугаоне. Можда њихова комбинована употреба. Добри материјали за регистре могу бити од нехрђајућег и поцинчаног челика, алуминија, бакра,мједи, али су много скупљи и тежи за руковање властитим рукама.

Најједноставнији за имплементацију су регистри грејања из челичне профилне цеви. Могу се извести у две основне конфигурације: тип пресека и снимак (у облику слова С).

У случају секцијског регистарског типа, неколико секција профилисаног металног ваљка са пригушеним завршним површинама постављено је паралелно и међусобно повезано кружним цевима мањег пресека. Скакач обезбеђује пуњење серије уређаја са хладњаком са обе стране истовремено. У том случају, што је ближе ивици прелазних цеви, то је већа топлотна снага уређаја.

У серпентинском регистру, течност пролази кроз низове профилних цеви у облику слова С, постепено се хлади. Да би се додала структура крутости, користе се додатни глухи мостови. Хоризонтални редови спајају се у паровима са змијом помоћу цеви мањег раскрснице, као у секцијским моделима, или сегмената главног профила. Друга опција је углавном због мањег хидрауличког отпора и веће топлотне снаге.

Спојни спојеви се израђују са навојем или под заваривањем, а најучинковитија опција за спајање гријача је круг од врха до дна. За ниске моделе иу случају присилне циркулације, расхладно средство се може оправдати увођењем улаза и излаза са дна.

У изградњи регистра нужно је предвиђена дизалица Мајевски или аутоматска. Налази се на крају горњег реда споја са навојем запружање замјенских опција. Предуслов за инсталацију је посматрање нагиба од 0,05% у правцу кретања расхладног средства.

Регистри су стационарни и преносиви. Први раде као елементи општег система грејања, док други обављају задатке локалног грејања. Извор топлоте за посебан мобилни регистар је ТЕН капацитет од 1,5-6 вати, уграђен у кућиште.

Важно! Удаљеност између редова регистра значајно утиче на топлотну снагу. Што су цеви међусобно ближе, то је њихов међусобни утицај мање ефикасност уређаја. Препоручује се распоред редова на удаљености не мањој од висине профилне цијеви, повећане за 50 мм.

Поред великих хоризонталних регистара, тражени су и мали вертикални модели. Уз уредно извођење радова могуће је набавити домаће јефтине батерије за гријање из профилних цијеви, готово инфериорне у односу на модерне сегментне радијаторе за естетику.

У неким случајевима, челични регистри могу бити добар додатак већ уграђеним уређајима за гријање у просторији. Упркос нижој топлинској снази од радијатора сличне величине, њихова примена може бити прикладнија због нижих трошкова.

Високи вертикални регистри су веома погодни за високе просторије или близу високих прозорских отвора. Могу се добро уклопити у интеријере соба са необичним дизајнерским решењима. Мало експериментисања са бојом и обликом могу добити креативну декорацију од једноставног грејањауређаја

Предности и недостаци профилне цеви

Већина грејних регистара је направљена од глатких водоводних цевовода округлог пресека. Они су јефтинији, имају најбоље хидрауличке карактеристике за транспорт расхладне течности, велику влачну чврстоћу при малој дебљини зида. Шта је проузроковало употребу профилних цеви за израду регистара?


Радијатори од метала и квадратног и правоугаоног пресјека челика имају низ важних предности:

 • компактност уређаја у дубини;
 • могућност пружања атрактивног изгледа;
 • површина је већа од кружне цијеви исте висине;
 • додатне могућности за креативни дизајн нестандардних просторија;
 • је релативно лако направити своје руке, не окретати се у процесу рада;
 • могу бити направљене од отпадних цеви преосталих након грађевинских радова.

Међутим, постоје и недостаци:

 • профилна цев није намењена за транспорт течности;
 • мања отпорност на хидрауличке ударе и дјеловање под високим притиском;
 • дужина завара више од еквивалентних регистара кружне цеви, што повећава вероватноћу цурења и смањује укупну поузданост уређаја.

Стога, прије одлучивања о изводљивости кориштења регистара из профилних цијеви, треба процијенити све могуће опције, пажљиво размотрити радне увјете и захтјеве које апарати за гријање морају испуњавати у сваком случају.

избор параметара

Параметри грејног регистра се одређују на основу потребне топлотне снаге. Најтачније вредности дају детаљан топлотни инжењерски израчун топлотних губитака кроз затворене конструкције, али пошто је то прилично напорно размотрити алтернативе.

У непосредној близини типичног изолованог простора висине не веће од 3 м можете узети 1 кВ топлотног капацитета од 10 м2. Прецизније вредности могу се одредити из табеле испод, зависно од квалитета изолације и запремине просторије.

Топлотна снага 1 м.п. профилне цеви се одређују по формули:

К = К · Ф ·? Т,

где:

К - коефицијент преноса топлоте, В /(м2 · 0С), за једну цев К = 11,3 В /(м2 · 0С);

Ф - површина цеви, м2, Ф = 2 · (а + б) · л,

где су а и б димензије страница попречног пресека, а л је дужина цеви, м;

? Т је температурни притисак, 0Ц,? т = 0,5 · (т1 + т2) - тк,

где је т1 и т2 - температура расхладног средства на улазу и излазу уређаја; тк - температура у просторији.

Потребна дужина цијеви израчунава се дијељењем потребне топлинске снаге с топлинском снагом од 1 м цијеви. Број редова се одређује са заокруживањем на већу страну и условљен је слободним простором и конфигурацијом просторије. За задани број се одређује вредност преноса топлоте, узимајући у обзир међусобно озрачивање цеви уз помоћ коефицијента наниже од 0,9 за сваки ред.

Дужина регистра може се узети конструктивно, узимајући у обзир карактеристике просторије и локацијеопреме. На пример, ако постоји велики прозор, пожељно је да дужина нити не буде мања од величине прозора, стварајући широку термалну завјесу за хладни зрак.

Савет! У неким случајевима има смисла узети дужину регистра по цијелој ширини просторије. Ово ће осигурати максимално равномјерно загријавање просторије. За такве објекте као што су стакленици то је посебно важно.

Укрштање профилне цеви врши се или из расположивог материјала, или се врши пробним прорачунима и проналажењем оптималне комбинације пресека и дужине серије грејних регистара. Најчешће се користе цеви 60 * 40, 60 * 60 и 80 * 60 са дебљином зида од 3 мм. Велике секције нису пожељне, јер ће повећана запремина расхладног средства створити додатно оптерећење на котлу.

Напомена: дебљину зида боље је не штедјети. Што је дебљина стијенке цијеви дуља, уређај ће дуже трајати. Издржиће велике скокове притиска и отпорније на корозију.

На основу извршених калкулација врши се коначни избор параметара грејног регистра и саставља се цртеж. У складу са прихваћеним величинама, уређај за грејање се наручује или се регистар производи сопственим рукама.

Израда регистара властитим рукама

Челични регистри имају прилично једноставан дизајн и не захтевају много вештине за њихово креирање. Скоро свака особа која има искуства у раду са заваривачем може направити радијатор за гријање из властитог профилацеви За разлику од округлих, погодно је да се фиксирају на месту, што олакшава заваривање.

Потребни материјали и алати

Пре него што почнете са радом, морате се заложити за све што вам је потребно. Размотрићемо детаљно шта ће бити потребно за најједноставнији троцифрени регистар.

материали:

 1. Профилна цев у складу са параметрима прорачуна. Димензије могу бити од 30к30к3 до 80к80к3 мм.
 2. Округле цеви исте дебљине зида пречника 25 или 32 мм, у зависности од попречног пресека профилне цеви.
 3. Челични лим дебљине 3 мм.
 4. Цеви са спољним или унутрашњим резбаријама према коришћеном пречнику и типу прикључка - 2 ком.
 5. Челична спојница са унутрашњим пречником навоја од 15 мм и славином Мајевски.

Алати:

 1. Апарат за заваривање.
 2. Бушилица.
 3. Булгарца.
 4. Чекић.
 5. Маркер или метална шипка.
 6. Рулет.

Припрема материјала:

 1. Профилна цев се сече у сегменте потребне дужине у складу са цртежом.
 2. Округла цев се реже на 4 дела од 10 цм
 3. Од лима, сече 6 шипки у складу са величином и обликом профилне цеви. Они би требали бити око 3-5 мм мањи од пресека цијеви. Ово ће прецизно сакрити завар у рупи.
 4. Цеви се постављају на равну хоризонталну површину која је стриктно паралелна на удаљености од 10 цм, а можете користити и две дрвене греде. Стране су изложене у једној линији. Налепнице за рупе се израђују на удаљености од око 5-10 цмтхе едге
 5. Са резачем или бушилицом, означене рупе се секу у складу са пречником примењених џампера.

Редослед извођења радова

 1. Скакачи су фиксирани на својим местима и покупљени заваривањем у 2-3 тачке.
 2. Постављањем вертикалне конструкције, скакач је коначно заварен. Препоручује се прво извођење танког шава при малој струји, што ће омогућити да се празнина добро попуни. Затим се дебели главни шав изводи при повећаној струји.
 3. Чисти унутрашњи простор регистра од металног отпада и шљаке.
 4. Причвршћени, хватаљки и заварени чепови на крајевима профилних цеви.
 5. Шавови се заварују. Истурени делови су забодени, затим се сваки шав чисти од Бугара.
 6. Рупе у регистру се буше у зависности од изабране шеме прикључка. Истовремено, боље су постављени не у средиште крајева, већ мало више или ниже.
 7. Спојеви на рупе су заварени.
 8. Шавови су затворени и сви отвори су утопљени осим једног. Регистар је напуњен водом под притиском и проверава се квалитет заваривања. Шавови морају издржати притисак до 13 атм.
 9. Спољна површина је очишћена, одмашћена и обојена бојом отпорном на топлоту.
 10. До горњег реда, заварена је млазница и инсталиран је Мајевски кран.

Повремено, ослонци су заварени али свестранији уређаји без њих. Ако је потребно, увек можете користити постоље, али тежина је мања имогућност причвршћивања на зид остаје.

закључак

Самостални радијатори из профилне цеви су погодни за грејање великих просторија. Уређаји који се напајају мрежом погодни су за употребу на објектима периодичне употребе: градилишта, гараже, радионице, викендице. Стационарни регистри се користе у производним погонима, стакленицима, складиштима и другим техничким објектима.

Они имају прилично једноставан дизајн, који осигурава релативну лакоћу производње. То вам омогућава да направите челичне регистре сопственим рукама, што обезбеђује значајне уштеде. Ако желите, можете визозхриатсиа и створити аналогне моделе модерног дизајна, који могу постати не само учинковити извори топлине, него и декорација интеријера.