Пуњење ОСБ плоче стропа властитим рукама

Главне предности плафонске облоге од ОСБ плоча су поузданост, јефтиност, атрактиван изглед (дрво) ОСБ плоче, међу различитим материјалима за плафон, прилично нови материјал. ОСБ плоче су почеле да се користе недавно, али је материјал већ успео да стекне популарност. Како правилно извршити сноп стропа користећи ОСБ?

Плафонски ОСБ: дебљина, варијације

Оптимална опција је 1,5-2 цм. Она такође зависи од материјала од кога је направљен плафон и од тога да ли ће на њега бити постављен посебан слој топлотноизолационих материјала (или звучна изолација, базалтно влакно).

Сама плоча је далеко од најбољих показатеља у смислу заштите собе од хладноће. Међутим, отпоран је на влагу. Према томе, можете да прекинете свој избор на најсуптилнијим варијацијама.

Ако ће се на врху монтирати додатна обрада, онда се дебљина ОСБ плоче може узети чак и мање од 0,5 центиметара, иако су такви на продају изузетно ријетки.

ОСБ обрезивање плафона може се извести помоћу пећи на дрва дебљине од 0,5 до 3 центиметра

Недостаци танких ОСБ плоча:

 • слаба отпорност на влагу;
 • ниско критично оптерећење;
 • није погодан за купатила, где се влага стално повећава;
 • није прикладан ако се планира и монтирање расвјетних тијела или других интегрираних расвјетних уређаја.

Како да својом руком кроји таваницу са ОСБ-ом

Постављање плафона ОСБ-ом властитим рукама је довољно једноставно. Као главни елементће користити вијке или течне нокте (могу се замијенити полиуретанским љепилом). Претходно обрађене дрвене плоче нису потребне.

Иако је планирано да се производи у производним просторијама, ипак је пожељно завршити третман са прајмером, како би се спријечио настанак трулежи, плијесни, оштећења снопа инсеката. За ове сврхе најчешће се користи ланено семе, или растварачи са мешавином лака за намештај. Гаранција се обично препоручује у неколико слојева, омогућавајући сваком од њих да се осуши.

Како правилно направити праг од горње границе, ако се ниво капитала планира изједначити? Препоручује се монтирање металног оквира од алуминијумских профила (иверица) и већ их причврстити на жељени ниво са датим удубљењем.

Није препоручљиво извршити поравнање по профилима који су фиксирани око периметра (то јест, на профилу који је већ положен преко зида), јер је дозвољено механичко оптерећење на ОСБ-у релативно слабо. То јест, са ширином собе од 3 или више метара током времена нужно ће се сагнути.

Можете користити саморезне вијке или течне нокте да попуните плафон ОСБ плочама.

Шта све може бити обрађено одозго?Најпопуларније опције:

 • течне тапете;
 • боје на бази воде;
 • декоративни малтер;
 • суви зидови;
 • пјенасти цријеп.

И можете потпуно напустити облогу и оставити отворене ОСБ плоче. Истина, таква опција вјеројатно неће изгледатиАтрактиван у дневном боравку, да не спомињемо станове.

Савети о томе како причврстити ОСБ на плафон

Фиксирајте дрвене ОСБ плоче на подножје стропа најбоље на бази љепила или помоћу саморезних вијака с дубоким шеширима (минималне дебљине). Већина тимова за поправке често користи течне нокте. Непосредно прије тога, база љепила кровног стропа мора бити потпуно очишћена од старог завршног слоја. Идеална опција - употребом млазног генератора паре. Уз његову помоћ лако је уклонити чак и стару претходно исушену боју на цементу.

Облагање може да се одреди следећим методама:

 • на металном профилу (обешена верзија);
 • на сидрима или типлама;
 • на украсним вијенцима (дрвене плоче се једноставно убацују у жљебове и тако даље и затим држе);

Облога се може причврстити на дрвену летву (сматра се најбољом опцијом, јер омогућава монтажу изолационог слоја, ау шупљинама између греда додаје се звучна изолација)

Коју опцију одабрати за овај или онај дом? Зависи искључиво од ваших финансијских могућности.

Идеална опција - профилна или дрвена плетена. Али, нико не забрањује да свака плоча држи типле (испод дрвета). Мало је оних у којима ће бити потребне следеће опције, са изузетком производних погона.

Како инсталирати ОСБ на плафон

Непосредно пре уградње, потребно је измерити површину стропа на којој ће се поставити пећ на дрва. Стандардна ширина сваког ОСБ панела је 1,5 или 2 метра. Слицинг схоулднаступити као крајње средство. Ако се инсталација изводи на паровима, онда је потребно фиксирати плоче окомито постављене гредама. То јест, ако се држе у ширини, ОСБ је фиксиран у дужини.

Главна ствар - да се спрече те опције, када се шавови и шипке већ монтирани спуштени строп потпуно подударају.

Одсецање ОСБ плоча треба вршити само у екстремним случајевима. Боље би било да структура материјала не буде нарушена

За бржу инсталацију можете користити:

 • пнеуматски пиштољ;
 • конструкција Степлер (са јаким стезаљкама које продиру најмање 1 центиметар дубине до ОСБ плоче);
 • заковице-типле.

Ако користите хефталицу, морате имати на уму да дужина спајалица мора одговарати дебљини ОСБ плоче са додатком од 1 центиметра.

Плафон са ОСБ плочама и његова обрада: варијанте

Завршна обрада за ОСБ плоче може се користити слично оној која се користи за све столарије. Најбоља опција - бојење или гипс (са обавезним слојем тла). Није забрањено употребљавати и винилне тапете, само треба узети у обзир текстуру површине ОСБ-а.

Дозвољено је користити и пену и плочицу са навојем. То се уопште може причврстити на облогу на бази окретања лакова - то ће бити сасвим довољно.

Ако се користи декоративна жбука, онда треба дати предност ономе који се односи на класу рељефног гитова. Трошак је тако јефтин, а избор на тржишту потрошача је веома великогроман

МДФ панели су јефтин и веома атрактиван материјал за плафонске облоге, који савршено замењују ОСБ плоче

Заједно, у погледу обраде , препоручује се употреба следећих материјала (у препорученом редоследу):

 • МДФ плоче;
 • пластика од пене и њени деривати;
 • декоративни танкослојни малтер;
 • поклопац типа "вишебојни";
 • затезни филм;
 • тапете за течни или бамбус;
 • Боје на воденој бази (мада је могуће наносити и гумену боју).

Најбољи избор је вјеровати професионалном дизајнеру који успоређује предложени третман са већ креираним интеријером просторије.

И да ли постоје поуздане ОСБ плоче? У принципу, у издржљивости су инфериорни у односу на гипсане плоче и пластику. Али уз правилну негу (прајмер најмање једном сваких 5 година) они ће трајати неколико деценија. Потребно је напоменути и да у ОСБ плочама постоји восак или парафин, који, као спужве, апсорбују и неутралишу непријатне мирисе. Зато им се препоручује да, на пример, поправите у кухињи.

Уградња плафона са ОСБ плочама (видео)

Заједно, постављање ОСБ плоча на плафон властитим рукама је прилично једноставан задатак да чак и особа која је далеко од грађевинског субјекта чак и прије него што држи чекић у рукама може то поднијети. А оно што је важно је да покварите плафон овим материјалом ни на који начин. Бит ће мало теже монтирати дрвене плоче на летву или метални профил, али овдје неће бити тешко сортирати.