Пропиленске цеви за грејање: инсталација и грејање

Савремене технологије су дале замах брзом увођењу полимерних материјала у сферу технологије грејања и опреме за грејање. Својим јединственим физичким својствима, нови материјали су омогућили радикалну промјену технологије уградње водоводних и грејних система. Постављање пропиленских цеви за системе грејања постало је много лакше и брже. Рад цевовода и комуникација снабдијевања водом за домаћинство и топлоту знатно је поједностављен. Међутим, недавно је организовање круга грејања воде у стамбеним зградама вршено искључиво челичним цевима.

Системи централног грејања и топле воде у вишестамбеним зградама старе зграде монтирани су само уз употребу металног потрошног материјала. У приватном сектору, металне цеви за аутономне системе грејања нису биле алтернативе. Али вријеме је истекло, технички напредак није на мјесту. Уместо традиционалних технологија, постоје опције за слагање комуникација коришћењем синтетичких материјала. Полимери у овом аспекту данас заузимају водећу позицију. Зашто? Покушаћемо да одговоримо на ово питање.

Место полимера у систему за одржавање живота

Упркос чињеници да се полимери у нашим животима појављују дуго времена, све до недавно, обим њихове употребе готово да се није срео са системима за одржавање живота. Водоводне цеви, системи грејања су до недавно настављали да се сакупљају од металних цеви. ПхисицалСвојства и карактеристике пластике у таквим случајевима нису одговарали технолошким параметрима водоводних и топлотних система. Први покушај употребе полимера у ове сврхе био је настанак метал-пластичних производа. Канализација, довод воде почео је да се монтира на пластику. Што даље, тим више. Требало је мало времена и већ су полипропиленске цеви за грејање данас једна од главних потрошних материјала.

За референцу:у државама Европе, практично сви системи грејања су системи комуникација направљени од бакарних или пропиленских цеви. Учесталост употребе је приближно иста, 50 до 50. Све зависи од технолошких и дизајнерских карактеристика стамбених зграда. У новом буџетском кућишту за грејне кругове предност имају пропиленски производи.

Разлог за такву популарност нових материјала у области технологије грејања су позитивни моменти, који имају полимере. Због своје структуре, полимери су слични природним материјалима у многим њиховим параметрима. За разлику од производа од метала и производа од азбестног цемента, полимере карактеришу високе технолошке карактеристике и ниска цена. У великој мјери подмићује се и еколошка сигурност синтетичких материјала. У већини случајева, хомогена употреба полимера је безопасна за људе и животну средину.

Која су посебна својства карактеристична за полимере:

 • висока хемијска отпорност и стабилностпроцеси корозије;
 • ниска густина полимера обезбеђује лакоћу материјала, еластичност и трајност;
 • , због термопластичних својстава полимера, могуће је обезбедити било који облик и боју;
 • ниска топлотна проводљивост, диелектрична својства.

Скоро све тачке су идеалне за материјале који се користе у системима грејања. Посебну пажњу треба обратити на ниску топлотну проводљивост полимера, њихову чврстоћу и отпорност на корозију.

За референцу:ниска густина полимера (5-6 пута мање челика) омогућава материјалу да лако добија нове облике, а да при том не губи своје физичке особине и карактеристике.

Због ниске топлотне проводљивости изворног материјала, пропиленске цеви за грејање се разликују по високом нивоу безбедности. За разлику од метала и потрошног материјала од ливеног гвожђа, цев од пропилена има нормалну спољашњу температуру. Диелектрична својства пропилена спречавају појаву струја велике струје.

Међутим, упркос широком спектру технолошких особина, полимери су инхерентни и неким недостацима. Чињеница је да је систем гријања, и било који, сложен, динамичан дизајн. Бројни технолошки параметри у раду уређаја за гријање се стално мијењају. Дакле, постоје нови захтјеви за потрошне материјале.

Главни недостаци својствени полимерима су висока пластичност материјала под утицајем високих температура. ОдавдеДруга последица је прилично значајан недостатак, велики коефицијент топлотне експанзије. За разлику од челика, полимерни цевоводи могу издржати дуготрајне ефекте високих температура. У просеку, топлотно издужење за ове производе је 10 цм. Друга ствар је да дуктилност полимера донекле компензира овај недостатак.

Важно!На температури од 1750 ° Ц, пропилен почиње да гори, распадањем на угљеник и пару кисеоника и водоника. На 1400Ц, пропилен улази у термопластичну реакцију, мењајући свој облик.

Недостаци такође укључују велику склоност да се утиче на ултраљубичасто зрачење. Под директним сунчевим зрацима, полипропилен постаје крхак и ломљив.

Због сталних иновација у технологији производње полимера, било је могуће добити пропиленске производе који задовољавају највише технолошке захтјеве. Које врсте полимера се тренутно користе у систему грејања, размотрићемо даље.

пропиленске цеви

Тренутно су следећи типови полимера безусловни лидери у области снабдевања водом и топлотом за домаћинства:

 • полипропилен;
 • полиетилен;
 • поливинил хлорид.
Све ове врсте имају једну јединствену имовину. Сви су термопластични и способни су да повећају температуру околине тако да заузму вискозно, пластично стање. У време хлађења материјали се стврдњавају. Пропилен на овој листи држи часно прво место, поделивши длан првенства са шивенимполиетилен Управо ова два типа полимера данас су најпогоднија и најкориснија за рад са системима грејања.

Схема за гријање дома, опремљена пропиленским цијевима, често укључује дуге равне површине. На тим местима цевовода термопластичност полимера игра се са грејним кругом са злом шалом. Неправилно одабране цеви као резултат циркулације високотемпературног топлотног носача почињу да мењају свој облик, активирају ефекат топлинског издужења.

Означавање и обим

Потрошни материјали од пропилена, који су традиционално означени симболима ПП, често се користе. У практичној равни, чешће је потребно радити са пропиленским материјалима, који су означени ППР (ранд кополимер). Додатак акрониму ППР слова Ц указује на присуство ојачаног слоја.

По правилу, арматура се изводи како би се осигурали потрошни материјали потребне снаге и трајности. Појачање се врши уграђивањем алуминијумске фолије или фибергласа у структуру пропиленске цеви.

 • У првом случају, производ има петослојну структуру;
 • У другом случају, то је трослојна цев.

По својим физичким и механичким својствима, ови производи су инфериорни у односу на производе умреженог полиетилена, али имају прилично велику чврстоћу. Не производе се влажним увалама, већ димензионалним сегментима. Сходно томе, транспорт и монтажа таквих цеви је повезана са одређеним потешкоћама. У процесу инсталацијецевоводом од полимерног потрошног материјала потребна вам је велика количина додатних прикључних арматура.

Да би опрема за грејање у кући радила потпуно и да сте добили топлоту, не морате имати само снажан котао или добре радијаторе. Квалитет цевовода је од пресудног значаја за функцију гријања куће. У индустрији топлотне енергије данас се користе пропиленске цеви одређене марке. У сваком појединачном случају, означавање производа мора бити вођено у процесу селекције. Од свих симбола који се налазе на површини цеви, следећи су главни параметри за вас:

 • материјал за производњу (ПП, ППР, ППР)
 • присуство ојачаног слоја (ППРЦ, ППР-АЛ-ППР, ППР-ФБ-ППР);
 • спољни пречник производа (не сме се мешати са унутрашњим пречником);
 • дебљину зидова цеви;
 • номинални радни притисак.

Наведени параметри се обично наводе у прорачуну топлоте који претходи инсталацији цевовода за грејање.

Важно!Треба напоменути да су зидови у пропиленским цевима дебљи него у металним производима иу метал-пластици. Стога, приликом полагања цјевовода увијек треба узети у обзир разлику у пролазу кроз прикључак на успон и радијаторе гријања.

За кругове грејања препоручује се употреба ојачаних потрошних материјала. ППРЦ цеви за означавање ће задовољити све захтјеве, укључујући температурну отпорност и разлике у радном тлаку.

Једини систем грејања у којем можетекористите обични пропилен - то су топловодни подови. Овај тип гријања подразумијева полагање водених контура на поду, испод бетонске кошуљице. Осим тога, температура расхладног средства у систему кругова гријања за топли под не смије прелазити 500С. Под овим параметрима, високи коефицијенти топлотног ширења обичног пропилена нису критични.

Напомена:значајан мањак пропиленских цеви, недовољна еластичност. Са пречником од 20 мм, радијус савијања ће бити најмање 8 пречника. Другим речима, петља у позицији савијања имаће радијус од 16 или више цм

.

Правимо грејање из пропиленских цеви

Пропилен у уобичајеној изведби данас се користи за полагање подова у топлој води. Најважнији аргумент у корист ове опције је цена и лакоћа материјала. Споменули смо горе наведене недостатке, па је боље користити такве цеви за постављање линеарних цевовода, са великим дужинама равних секција. Али! За снабдевање хладном водом.

Са топлом водом, све је мало теже. Овде се мора ослањати на појачане потрошне материјале. Захваљујући арматури ових цеви имају ниже топлотно издужење и савршено се носе са својим радом у систему грејања.

Које пропиленске цеви се боље користе за грејање, ојачане стакленим влакнима или алуминијумом? Зашто дати предност? Нема фундаменталне разлике. Једини услов, нискоквалитетни потрошни материјал са алуминијумом, може временом да се угаси, губи интегритет и непропусност. КадаЖеља да ваш цевовод буде што је могуће сигурнији и отпорнији на различита физичка и динамичка оптерећења, користе композитне армиране цеви.

Процес полагања се врши помоћу специјалних маказа и лемилице.

Да би се радило са алуминијумским арматурним цевима, потребно је одрезати рез на дубину од 1-2 мм, што би обезбедило добру везу.

закључак

Рад са пропиленским цевима је згодан, лак и занимљив. Захваљујући високој продуктивности материјала, скоро никада нећете губити, а уз помоћ полимерних цеви можете направити цевовод било које конфигурације. Узимајући у обзир све технолошке параметре цијеви, снагу и радни капацитет опреме за гријање, ваш сустав гријања ће бити поуздан и дуготрајан.