Производња противпожарних врата: производња, инспекција и сертификација, захтеви према ГОСТ-у

У случају опасности од пожара за мјере евакуације, не постоје препреке, постоје посебно израђене норме СНиП. Овим документом се дефинишу инжењерска решења која се користе у изградњи и која имају за циљ стварање услова за неширење ватре и дима. Исто тако, ови стандарди садрже захтјеве према којима се треба извести производња протупожарних врата.

Стандарди и основни захтјеви

У складу са захтјевима за производњу противпожарних врата према ГОСТ-у, такве конструкције би требале бити дјелотворна баријера за напредовање пожара. Врата морају створити временски оквир који је довољан не само за спровођење мјера евакуације, већ и за припрему жаришта за гашење пожара.

Исто тако, захтјеви за протупожарна врата прописују не само обавезно одвраћање од ширења пожара, већ и могућност спречавања продора дима, што представља прилично висок ризик од пожара.

У производњи ватрогасних бригада, примјена свих правила утврђених у ГОСТ-у је строго обавезујућа. Класификација производа одвија се према сљедећим параметрима:

 • временски период од почетка утицаја елемента на вратима до појаве првог разарања мреже, као и на којој температури;
 • ватростални индекси у нормалним условима;
 • Отпорност на пренос топлоте;
 • Звучна изолација.

При означавању произведених производа као резултат провјере пожарних врата, горе наведене карактеристике су посебнеабецедни запис

"Е" - означава временски период након којег ће платно изгубити свој интегритет током пожара. "И" је временски интервал након којег топлотноизолациони материјал унутар конструкције протупожарних врата губи своја својства или изгара. "Р" - фиксира крајње стање врата платна као резултат утицаја ватре.

производња

Производња противпожарних врата је увек прилично напоран и тежак процес. Производна технологија може имати неке разлике. То је због различитих услова за грађевински производ и локацију. Сам производни процес садржи неколико фаза:

 • мере тестирања у вези са материјалима који се користе у производњи;
 • Производња платна у потпуном складу са захтјевима описаним у ГОСТ-у;
 • Практично тестирање готових производа.

Апсолутно сваки од дијелова који се користе у металним ватросталним вратима има своје карактеристике. Производња противпожарних врата има посебну технологију склапања дизајна. Ова процедура се врши постављањем специјалних заптивача који имају својства отпорна на топлоту. У случају пожара, они су ти који помажу да се заустави напредовање високих температура. Да би се направила кутија врата, користи се савијени челични профил. Такође, у ватроотпорној кутији за врата, потребан елемент је праг.

Производња противпожарних врата укључујеобавезно коришћење посебног пуњења, које спречава потпуно и брзо загревање мреже. У већини случајева користи азбест, минерална влакна, ВН материјале. У неким случајевима дозвољено је користити дрво као пуњење. Међутим, у овом случају, третман укључује вишеструку импрегнацију материјала специјалним композицијама.

Захтјеви за протупожарна врата подразумијевају да употријебљена врата за пуњење морају имати својство пјењења и ширења као резултат изложености високим температурама. Дакле, закључавање затвореног простора обезбеђено је не само од ватре и топлоте, већ и од дима.

Ручка врата мора бити обавезно израђена од метала и имати полимерни премаз. То ће јој омогућити да без проблема рукује чак и са значајним загревањем врата платна. Производња противпожарних врата значи постављање механизама за закључавање са ватросталним кућиштем како би се спречило заглављивање уређаја. Сви делови за таква врата израђени су од висококвалитетног челика. Такође, сви подаци о употребљеним материјалима и детаљима опреме морају бити унети у технички пасош производа.

Свако предузеће које се бави производњом ватросталних врата, како би побољшало своје производе, поред тога што испуњава све захтјеве за протупожарна врата утврђена у ГОСТ-у, настоји да допуни дизајн са различитим функционалним карактеристикама и властитим развојем. Међутим,Приликом одабира пожарног дизајна од било којег од постојећих произвођача, важно је питати га о присутности попратног цертификата квалитета.

сертификација производа

На основу правила техничких услова за безбедност од пожара, сертификација противпожарних врата врши се према посебно пројектованим шемама. Сваки од њих представља одређени низ акција под строго одређеним условима. Такве шеме су обавезне за све произвођаче врата, који позиционирају отпорност својих производа на ватру. Из истог разлога, обавезно је и присуство цертификата за сваку од издатих ватросталних конструкција. Било који од произведених производа може се назвати гашењем пожара тек након пријема одговарајућег документа издатог од стране акредитованог сертификационог тела.

Преглед пожарних врата било које могуће конструкције, било да се ради о потпуно металним, делимично или потпуно остакљеним вратима, врши се према истим схемама. Избор саме шеме обављају компаније које производе или увозе врата.

Испитивања на узорцима прототипа се врше постављањем великог броја термичких сензора на површину крпе за врата. Са задње стране врата су изложена отвореној ватри. На тај начин се врши фиксирање температуре, која утиче на крило врата, њен интегритет и време отпора елемента.

Производња противпожарних врата може бити серијска или ограничена. То зависи од редоследа понашањатестови

Сериал Иссуе

За дизајне произведене у расутом стању иу великим серијама, постоје четири схеме за верификацију осигурања квалитета. Имају одређену нотацију.

2ц - Мере сертификације се спроводе путем анализе производње, као и путем тестова на репрезентативном узорку у посебној акредитованој лабораторији.

3ц - тест узорка се изводи у акредитованој лабораторији. Додатни инспекцијски преглед врши се за производе са истеклим роком важења сертификата.

4ц - издавање документа о усклађености врши се након провјере пожарних врата на узорку производа, након чега слиједи преглед самог производног процеса.

5ц - сертификација објеката врши се као резултат тестирања узорака и мјера за успостављање квалитета производа са накнадним контролним прегледима.

ограничене серије

У већини случајева, производња ограниченог броја ватрогасних бригада врши се за увоз или препродају. У таквим случајевима, схема која провјерава протупожарна врата, увјетно означена са 6с.

Укључује провођење испитивања на случајно одабраном узорку производа серије у посебној лабораторији која има одговарајућу акредитацију.

Период валидности сертификата

Документ којим се потврђује усаглашеност производа издатих са општим захтевима издаје се произвођачу након потпуне контроле пожараврата Важност такве потврде директно зависи од одабране шеме потврђивања наведених квалитета.

За серијска врата произведена, следећи термини су:

 • 2с - до 1 године;
 • 3с - до 3 године;
 • 4с - до 5 година;
 • 5с - до 5 година.

На вратима произведеним од стране ограничених серија, валидност сертификата о усаглашености идентична је датуму истека трајања ватрогасне бригаде. Ако у пратећој документацији није наведен гарантни рок трајања, ваљаност цертификата о усаглашености не може бити дужи од 1 године.