Профилирани поликарбонат - димензије, карактеристике, уградња властитим рукама

Профилисани монолитни поликарбонат - релативно нови материјал на руском тржишту. Користи се у изградњи разних структура, укључујући и економску намјену. Захваљујући високој чврстоћи и добром продору светлости, профилисани поликарбонат се може користити и за пластенике и пластенике.

профилисани поликарбонат

Опис и карактеристике

Профилисани поликарбонат је монолитни лим валовитог облика дебљине 0,8-1,5 мм. Облик и висина таласа могу бити различити, као и величина листова. Слика приказује најчешће коришћене типове профила и њихове стандардне величине.

Основни облици попречног пресека профилисаног поликарбоната

Профили и стандардне величине

Боја профилисаног поликарбоната може бити различита, као и степен транспарентности. Прозирни поликарбонат је безбојан и обојен, пролази од 60% до 95% сунчевих зрака. Полутранспарентна слова могу се бојати у било којој боји, укључујући дим и мат нијансе. Непрозирни листови имају сочне и живе боје, понекад користе белу, млечну и беж боју.

Скала боја поликарбоната

Физичке и механичке особине профилисаног поликарбоната су прилично високе: има издржљивост сличну плочама од валовитог картона, док је тежина неколико пута мања. Листови имају добру флексибилност, од њих можете правити и линеарне и лучне конструкције. Главна својства поликарбоната огледају се устолови

Карактеристике профилисаног поликарбоната

Предности профилисаног поликарбоната:

 • механичка чврстоћа на статичка и ударна оптерећења;
 • отпорност на корозију;
 • добре карактеристике топлотне изолације;
 • специјални премаз који спречава стварање кондензата;
 • мала тежина - не више од 2 кг /м2;
 • Флексибилност и једноставна инсталација;
 • велики избор нијанси, таласних облика и величина;
 • стабилност боје и изгледа.

Прозирни свјетлуцави шкриљевац - профилирани поликарбонат Марлон ЦС

недостаци:

 • када се испаљује, топи се, иако не подржава сагоревање;
 • прилично висока цијена, успоредива с валовитим картоном;
 • топлотна изолација је нешто лошија од оне од ћелијског поликарбоната.

Упркос недостацима, профилисани поликарбонат добија на популарности међу грађевинским материјалима. Трајање службе - не мање од 30 година и без губитка изгледа и физичко-механичких карактеристика.

Карактеристике профилисаног поликарбоната

Обратите пажњу! За спољашње смоле, профилисани поликарбонат се понекад назива пластични преклопник.

Видео - Профилисани поликарбонат

Област примене

Профилисани поликарбонат се користи за изградњу разних објеката и објеката.

Прозирни профилирани поликарбонат

Главне области примене:

 • уређај за покривање стамбених и јавних објекатазграде;
 • ограде и ограде, укључујући комбиноване;
 • комерцијална градња - тенде, улични кафићи, станице;
 • приватна градња - сјенице, терасе, стакленици;
 • пољопривреда - стакленици, стакленици, перадњаци и други објекти за животиње.

За вертикалне дизајне користите слова било које конфигурације. За кровове и шупе је боље користити поликарбонат са таласном дужином не мањим од 15 мм - има повећану трајност.

Покривање профилисаног поликарбоната

Нетранспарентни поликарбонат са таласном дужином се обично користи као кровни материјал - савршено скрива дизајн рафтинг система и решетке, изгледа свеже и не гори годинама. Као кровни поликарбонат, сасвим је могуће заменити популарне премазе као што су шкриљац, ондулин и валовити картон.

Кровни материјали

Табела 1. Предности профилисаног поликарбоната за покривање крова (у поређењу са другим материјалима).

\ т до 2
Карактеристике профил поликарбоната Валовита даска слате Ондулин
механичка чврстоћа Одржава значајна статичка и ударна оптерећења Подноси умерена статичка оптерећења, док ходови остају удубљења Подноси статичка оптерећења, када су ударци могући с времена на време Подноси умерено статичко оптерећење, када удари у могући квар материјала
Отпорност на бледење и промену у изгледу Висока, не мења себоја и текстураВисока, али боја се може осиромашити Висок, не бледи, али на крају постаје загађен Бледи и суши након неколико година рада
Отпорност на пожар Не гори него се топи Не гори и не топи се Не гори, када се загрева, пукне запаљиви материјал
звучна изолација Висок, бешумни материјал Низак, чуо је звук капљица током кише, звецкање од јаког ветра Висок, бешумни материјал Висок, без буке
Флексибилност Флексибилни материјал погодан за лучне конструкције Средња флексибилност, издржати мале завоје Није флексибилан, када се покушавају савијати могуће пукотине Просечно, можете компензовати мале неједнакости на крову
Тежина, кг /м2 4-15 10-18 до 2
Животни век До 30 година До 25 година 10-15 лет 7-10 година

Обратите пажњу! За уградњу кровова користи се профилирани поликарбонат са анти-кондензационим премазом.

Ограде и капије

За ограде и ограде користи се вални поликарбонат са било којом таласном дужином и конфигурацијом профила, обично полу-прозирне или нетранспарентне.

Обојене плоче од поликарбоната подсећају на валовиту плочу, а лишене су својих недостатака:

  \ т
 • нема удара од случајних удараца;
 • код јаког вјетра материјал нијесавијање и бука;
 • прозирна слова не дају глуву сенку, пропушта довољно светла;
 • материјал није изложен корозији када је у контакту са земљом.

Поликарбонат се може користити за изградњу комбинованих ограда, комбиновањем са металним или цигленим стубовима, природним каменом или ковањем.

Ограда и капије од профилисаног поликарбоната

Обратите пажњу! Схема боја поликарбоната је много шира од боје валовитог картона. На захтев купца, можете покупити готово сваку нијансу, укључујући и дим, млеко и металик.

Шупе, павиљони и надстрешнице

Једна од најпопуларнијих примена таласног поликарбоната. Шупе и штитници од овог материјала су добро заштићени од падавина, издржали су значајно оптерећење снијегом, ударце, укључујући падајуће леденице и удубљење са крова. Када се користе транспарентне и прозирне плоче, оне добро пролазе.

Профил поликарбонатног профила

Валовити облик материјала доприноси одводњи воде током кише и топљења снега. У овом случају, материјал је апсолутно тих, што не преноси звук капљица. Добро се комбинира са свим структурним материјалима - дрво, метал, цигла, гипс и камен.

Павиљони од профилисаног поликарбоната имају високу чврстоћу, издржавају дебели слој снега и не захтевају чишћење зими. Љети могу створити удобност и хладноћу кроз прави избор боје и УВ заштитуслој

Павиљони од профилисаног поликарбоната

Обратите пажњу! Поликарбонат се добро савија, тако да се може направити од надстрешница и надстрешница у облику лукова.

Стакленици, пластеници и пластеници

Да би се покрили стакленици и пластеници, целуларни поликарбонат се широко користи у последњим деценијама, али у неким случајевима, профилисане плоче имају боље карактеристике:

 • повећана издржљивост лимова на механичка оптерећења омогућава постављање пластеника у подручјима са високим снијегом и вјетром;
 • отпорност на удар и анти-вандалска својства материјала савршено штите стакленике и стакленике од туче и зидне конструкције - од падајућих леденица и снијега;
 • ниска топлотна проводљивост штити биљке од хладноће;
 • профилисани листови савршено производе светлост, до 95% сунчеве светлости незамисливо продире у биљке;
 • анти-кондензациона својства спречавају таложење влаге на унутрашњим зидовима и развој у стакленику гљивичних обољења;
 • одсуство унутрашњих шупљина спречава продирање у прашину, влагу и инсекте, загађење и замућење зидова и кровних пластеника.

Цијена профилног поликарбоната је око 2 пута већа од цијене мобилних, али је јача и издржљивија, тако да стакленици и стакленици од овог материјала коштају мање - служе 15-20 година без мијењања плахте. Дизајн стакленика истовремено може бити било који - лучни, двоструки, блок илихангар

Гријачи од профилисаног поликарбоната

Обратите пажњу! У јужним регионима са прекомерном сунчевом светлошћу, могу се користити прозирни или обојени поликарбонати.

Видео - Гараже од профилисаног поликарбоната

Монтажа профилисаног поликарбоната

Технологија монтаже профилисаних лимова разликује се од причвршћивања ћелијског поликарбоната. Важно је придржавати се неколико општих правила.

 1. Постављање поликарбоната врши се само на позитивној температури, оптимално - од 10 ° Ц до 25 ° Ц.
 2. Оквир на који се монтира поликарбонат направљен је од дрвета или метала, обојен у светлим тоновима, ради смањења локалног загревања.
 3. Листови су претходно избушене рупе пречника 3-4 мм веће од пречника вијака.
 4. Приликом уградње, користите само специјалне саморезне вијке из термосатице за бртвљење.

  Саморезни вијци из ТхермоСхаиеб-а

 5. Сечење листова се врши ножем, електричним алатом или диск плочом са малим зубима. Ножеви се боље не користе због тврдоће материјала.

Обратите пажњу! Технологија постављања вертикалних и косих конструкција има неке карактеристике, оне су важне за разматрање.

Валовити поликарбонатни балдахин

\ т

бронзани поликарбонат

Екстеријерна обрада зграда овим материјалом се складно спаја са пејзажом, изгледа скупо и чврсто. Кровови над улазом, кровови, фасаде, па чак и кућне зградеПоликарбонатну бронзу одликује елегантан изглед. Прочитајте више овде.

Обрачун материјала

За разлику од ћелијског поликарбоната, који се учвршћује уз помоћ профила, листови валног поликарбоната се преклапају. Ширина уздужног преклапања је један вал за вертикалне структуре и два таласа за нагнуте. Попречни преклоп мора бити најмање 20 цм

Максимална дужина коју препоручује произвођач је 7 м. Обично је то довољно да се покрију падине крова у приватној градњи или преклопљени лучни стакленици. Неки произвођачи нуде слова дужине 11,6 м, али је изузетно неугодно радити с њима.

За израчунавање профилисаног поликарбоната, потребне су следеће информације:

 • дужину нагиба за двослојне и једнокошне конструкције или дужину лука за лучне структуре;
 • дужину крова на скакавцу;
 • за вертикалне конструкције - дужина и висина зидова или ограда.

За двослојне и једнокатне кровове прорачун се врши на следећи начин.

Корак 1. Одаберите поликарбонат. За нагибне кровове препоручује се одабир листова валовитог, П-облика или трапезног профила са таласном дужином од најмање 15 мм. Боја и транспарентност се бирају према пројекту.

Прво је потребно одредити облик вала

Корак 2. Израчун радне ширине листа. Од укупне ширине листа одузмите пуну ширину два таласа. Можете га дефинисати по имену профила - на пример, уТаласна дужина Омега поликарбоната (76/15) је 76 мм, висина - 15 мм. Са укупном ширином лима од 1260 мм, радна ширина је 1260-76 * 2 = 1108 мм.

Димензије профилисаног поликарбоната

Корак 3. Израчунајте број листова у низу. Дужина крова на скакавцу подељена је на радну ширину листа, резултат је заокружен на већу целобројну вредност. На пример, за двослојни кров са дужином гребена од 8.5 м, број листова ће бити 8500: 1108. Добијте = 7.67 листова, са заокруживањем 8 листова по реду.

Корак 4. Израчунавање броја редова. Ако дужина плоче не прелази максималну дужину лима, они се полажу на кров у једном реду - што смањује број спојева и побољшава непропусност крова. На већој дужини нагиба одредите број редова, за које је дужина нагиба подијељена дужином листа. На пример, за двослојни кров дужине 8 м и максималне дужине 7 м, потребно је 2 реда листова. Најбоље их је резати тако да су листови исте дужине - олакшава уградњу и побољшава изглед крова.

Корак 5. Израчунајте укупан број слова. Помножите број редова са бројем редова по реду. На пример, за кров са двоструком стазом дужине 8,5 м у грбу и 8 м дужине, број редова ће бити по 2 на свакој страни, а број листова у реду - 8 комада. Заједно: за кров ће вам требати 2 * 2 * 8 = 32 листова поликарбоната.

Листови профилисаног поликарбоната

Обратите пажњу! Израчунавање броја листова за вертикалноСтруктуре раде исто, али је ширина уздужног слоја једнака дужини једног вала.

Прорачун поликарбоната за лучне конструкције.

Корак 1. Израчун радне ширине листа и броја листова у реду. За структуре лука можете одабрати слова било ког профила. Прорачун се изводи слично као и кровне конструкције. На пример, код поликарбоната Мини (32/9) таласна дужина је 32 мм, висина - 9 мм. Са укупном ширином лима од 1040 мм, радна ширина је 1040-32 * 2 = 976 мм. Број редова за лучне конструкције од 10 м дужине ће бити 10.000: 976 = 10.24 листова. Узми 11 листова.

Корак 2. Одређивање дужине лука (Л). Да бисте израчунали, морате знати висину (х) и ширину (б) лука. Прорачун се врши по формули:

На пример: висина лучног стакленика 3,5 м; ширина - 8 м. Дужина лука је:

Тако ће дужина лука бити 11,3 м. На максималној дужини од 11,6 м, за лук ће бити потребна једна линија слова.

Корак 3. Укупан број листова. Пошто је максимална дужина листа већа од дужине лука, укупан број потребних листова је 11 комада. Такође је неопходно обезбедити материјал за шивење завршних зидова или забата, ако су предвиђени пројектом.

Обратите пажњу! Код монтаже лучних конструкција, радијус савијања не би требао бити већи од 4 м за дебљину од 0,8 мм. За већу дебљину, изаберите радијус који је одредио произвођач.

Правила за постављање вертикалних конструкција

Вертикалне структуре укључујузидови стакленика, алеје, друге зграде су окомити или са благим нагибом. Захтеви за њихову непропусност су нижи, тако да је дозвољено прекорачење за један талас.

Корак 1. Ослободите материјал. Измерите потребну висину лима и означите га ознаком. Листови се режу ножем или електричним апаратом за бријање. Боље је користити тестеру с малим зубима на металу или пластици - пила за дрво покрива руб поликарбоната.

сав сав

Корак 2. Означавање рупа. Причврстите листове на ослонце и означите положај рупа за фиксирање. На врху и дну вертикалних зидова, поликарбонат се причвршћује у сваком таласу таласа. Средња монтажа је дозвољена у 2-3 таласа у удубљењима. Када се користи поликарбонат за уградњу ограда и ограда, у једном таласу има довољно два реда причвршћивача.

Обележавање места за монтажу

Корак 3. Избушите рупе. Избушите рупе бушилицом на металу пречника 3-4 мм већог од пречника коришћених вијака. Приликом бушења, почетна брзина мора бити мала, тако да се бушилица не може подерати.

рупе за бушење

Корак 4. Поправљање првог листа. Почињу причвршћивања завјетне стране превладавајућих ветрова. Инсталирајте лим и поравнајте га користећи нагиб и ниво. Фиксирајте углове плоче са ивице зида помоћу вијака из Тхермосхаке-а. Узмите и писмо на два или три места.

\ тПравилна монтажа вијака

Корак 5. Причврстите следећа слова. Лист се наноси на претходни са преклопом у једном таласу профила. За посебно осетљиве структуре можете користити заптивну траку. Осигурајте завртње кроз оба слова одозго и одоздо, и такође фиксирајте лист у центру на два или три места. Након тога, потпуно поправите претходни лист. Дакле, они придају сва слова.

\ т

Обратите пажњу! На сличан начин се монтирају лучни дизајни: у доњем делу таласа са заптивањем спојева помоћу траке.

Схема уређаја крова надстрешнице од листова профилисаног поликарбоната

Монтажа профилисаног поликарбоната на коси кров

Поликарбонат се користи за кров са нагибом од најмање 15 степени. Решетка испод крова треба бити на удаљености од 0,5-1,2 м (у зависности од дебљине поликарбоната и оптерећења снијегом).

Решетка за профилисани поликарбонат

Резни материјал се изводи на исти начин као код вертикалних конструкција.

Проширени поликарбонатни лист

Обележавање и бушење се раде по сличној шеми, али у горњем таласу.

рупе за бушење

Корак 1. Фиксирање првог листа. Причврстите плоче од поликарбоната, почевши од доњег лима са стране завоја. Ставите лист на летву и поравнајте га. Означите постове за монтажу. Удубљење од ивице листа треба да буде најмање 50 мм, али не више од 200 мм. Горња и доња страна листафиксиран у сваком таласу, средња фиксација - после 2-3 таласа.

Причвршћивање поликарбоната вијцима

Причврстите поликарбонат на кров на врху таласа уз помоћ вијака са дугим кровом из Тхермосхакеа - што ће омогућити да вода и снијег слободно одлазе са крова. Приликом причвршћивања важно је имати вијак који је строго окомит на лим, без изобличења, и не повлачити, како се не би стварала локална напрезања.

Профил поликарбоната је фиксиран на хоризонталној површини

Корак 2. Причврстите следеће листове у доњем реду. Поклопац суседних плоча треба да има најмање два профила таласне дужине. За кровове под углом мањим од 45 степени користи се додатна заптивна трака.

Заптивна трака

Корак 3. Причврстите следећи ред. Сваки горњи ред се причвршћује на врх дна са фластером од 20 цм, а преклапање се поставља на траку. Тако причвршћивачи производе кроз оба листа у сваком таласу.

Причвршћивање плоча на калдрму

Корак 4. Учвршћивање скакавца. За руковање врхом крова користећи скатебоард. Фиксира се кровним завртњима до решетке кроз лим од поликарбоната.

монтажа скакавца

\ т

Обратите пажњу! Приликом уградње поликарбоната могуће је ходати директно на плахте, кретати се широком даском, омотати филцом или меком крпом.

Мовинг он схеетс

Постављање надстрешнице одпрофилисани поликарбонат

\ т

Профилисани поликарбонат, захваљујући својој издржљивости и лакоћи, као и свом лепом изгледу, може се користити за уградњу било којих објеката, укључујући поврће и цвећаре и пластенике. У складу са технологијом уградње, конструкција ће трајати најмање 30 година и задовољит ће вас одличним перформансама и естетским изгледом.