Проблем смећа у Русији и свету: како га решити, рециклирати

Проблем смећа данас више није само тешкоћа, већ глобални еколошки проблем који треба хитно решити. Модерни људи троше много више него претходне генерације. Годишње се повећава обим потрошње, а са њима се повећава и количина отпадних материјала. Како ријешити проблем смећа? У неким земљама, већ дуже време, дошло је до свести о опасности од загађења, а негде ситуација остаје на истом нивоу.

Еколошки проблем отпада је био снажан подстицај због техничког напретка. Без сумње, он је дао безброј људи, али ситуација са рециклирањем отпада у свету се погоршала.Развијени су нови типови материјала (нпр. Пластика), који се разлажу стотинама година или се уопште не разграђују. Као резултат тога, они труну на депонијама, изолујући читаву гомилу токсина.

Историја смећа

Историја рециклаже је богата као и људски, јер се смеће почело формирати појавом људи. Први пут да је особа била дио природе и није могла на њу утјецати, било је врло мало штетног материјала на земљи, али је напредак све промијенио.

Историја отпада у свијету може се подијелити у двије фазе:

 1. До 19. века проблем загађења животне средине је био у средњем веку. Довољно је подсјетити на чињеницу да се у великим градовима Европе смеће у граду буквално губи кроз прозоре. Упркос томе, питање загађења животне средине није било толико акутно у то време. То је због чињенице да је смеће углавном храна иразложио буквално годину дана.
 2. Од 19. века, време технолошког напретка, који је захватио све европске земље. Произвођачи, прве фабрике у којима је коришћена машина за рад, постале су раширене. Овај пут се може сматрати тачком рођења модерног смећа.У другој половини 19. века, 1855. године, измишљена је и ушла у масовну производњу све познате пластике.
Још једна важна епоха у историји отпада може се сматрати почетком и средином 20. вијека. Тада су европске земље почеле да покушавају да реше проблеме смећа, схватајући да је складиштење тона неупотребљиве пластике за употребу на њеној територији ирационално.

Ова фаза је названа "емиграција смећа". Почело је масовно одлагање отпада из Европе у земље трећег света, углавном у Африку. Ову одлуку не можете назвати правом, јер чак и сада, на обалама Атлантског океана, могу се видети последице таквог корака - територија се испразнила и остат ће 100 година. Тако је смеће већ три века "окупирало" практично целу планету.

У модерној Русији, случај остатака смећа је лош. У нашој земљи налази се велики број гробља за различите класе отпада.Према статистикама, на једној метрополи се може наћи 5 - 10 великих депонија.Општинске власти се боре да се баве бројем гробља кроз законодавство, али то не помаже, а проблем рециклирања смећа остаје нерешен. Током протеклих 80 година, количина отпада у Русији је прошла такав пиринач,да их је једноставно немогуће изложити свим могућностима коришћења.

оштећење отпада

У свијету превладава технолошки отпад који је најштетнији за људе и околиш. То је преко 60%. Распадање пластике се одвија већ дуги низ година. Зависно од квалитета од 50 - 500 година. Количина смећа у дивљини расте из дана у дан.

Када се одлаже спаљивањем, ствара се дим који садржи тешке метале који уништавају озонски омотач планете и узрокују киселе кише. Депоније заузимају огромне површине које се могу користити као пољопривредно земљиште. Нарочито у Русији, где рециклажа смећа није тако раширена.

Поновна култивација - да се врате плодоносна својства земљишта, гдје неколико година гробље није било могуће. У земљишту се накупила огромна количина штетних елемената.

Решавање проблема рециклирања

Како се носити са смећем? Проблем кућног смећа се решава на различите начине са променљивим успехом.Најчешћи начин био је и остаје да се складишти на депонијама.На сваком, па чак и добро организованом месту за сакупљање смећа, смеће је извор бројних опасности:

 • Патогене бактерије могу изазвати инфекције и епидемије уопште
 • Проблем депонија - хранљиви медиј за штетне инсекте и глодаре
 • Течни производи разлагања - филтрирају се, падају у земљу и подземне воде, узрокујући озбиљно загађење.
 • Распадање смећа на Земљи водиза формирање експлозивног гаса метана
 • Спаљивање на депонијама доводи до огромних емисија отровних материја у атмосферу.

Еколошки проблем отпадних материјала се не рјешава кориштењем на депонијама. У Русији сваке године разне компаније производе 4 милијарде тона опасног отпада, укључујући:

 • 2,6 милијарди - индустријски остаци, од којих је већина погодна за секундарну употребу.
 • 700 милиона тона су сировине
 • 42 милиона - чврст отпад (чврст отпад из кућанства)
 • 30 милиона - падавине из уређаја за чишћење

Депонија се не може носити са свим количинама. Под организацијом депонија дају се огромне површине земљишта, а њихова рекултивација је много новца. Стога је потребно стално тражити друге начине за рјешавање проблема. Оглас је скривен.

Секундарна обрада

Неколико стотина килограма - то је количина отпада који сваке године произведе сваки становник великог града. Стога је проблем у градским подручјима посебно акутан. Овакве просторне количине чине отпад јединственом сировином, што вам омогућава да добијете различите производе: гориво, ђубрива, секундарне материјале за даљу производњу.

 • Метан је високо хлапљив у процесу разградње, може се користити за снабдијевање гаса предузећима, па чак и насељима.
 • Прерада производа од пластике и отпадног папира омогућава добијање квалитетних материјала за поновну употребу, чиме се смањују количине ових врста.
 • Отпад од хране- могућност производње хране за стоку и ђубрива.
 • Рециклирани отпадни метал може да се носи са проблемом несташице ресурса.

У неким земљама прерада отпада и употреба њених производа су достигли највиши ниво.На пример, у Јапану се чак и метро и други транспорт користе као отпадни папир.У Русији, нажалост, проблем рециклирања је лошији, проценат рециклираног отпада је само 4% од укупног отпада земље.

сортирање

Глобална еколошка ситуација смећа у Русији се мора рјешавати у раним фазама рециклирања. У већини руских градова у двориштима налазе се контејнери у којима се одлажу сви остаци који се накупљају код куће. Нисмо навикли на сортирање отпада као што то чине становници Запада, што негативно утиче на даљи процес рециклирања и рециклирања.

У идеалном случају, контејнери за стакло, пластику, алуминијум треба да буду инсталирани у стамбеним подручјима. Постоји и систем за сакупљање отпадног папира и остатака. Одвојено сакупљање омогућава максимално коришћење могућности рециклирања, смањујући ризик од контаминације.

Проблем штетног отпада у модерном свијету захтијева рано рјешење. Ово захтева свеобухватан приступ који се примењује на свим нивоима - од сортирања до развоја најсигурнијих метода рециклирања.

Стање света против смећа

Данас можете пронаћи велики број државних и општинских програма,развијени за контролу штетног отпада:

 1. Рафинерије. Сличне организације могу се наћи иу великим градовима иу малим. Ефикасност таквих институција износи 80%. Главнина примљених сировина долази други живот.
 2. Профилне групе за побољшање града. Задаци таквих одјела су уређење чишћења улица и приградских подручја, укључујући све оне који то желе.
 3. Подстицање добровољног прикупљања. Ова пракса је најраспрострањенија у Европи, где људи примају прилично велику надокнаду за плате. У Русији, нажалост, нема подстицаја да се чека.
 4. Контејнери. У многим великим градовима, укључујући Русију, могу се наћи капацитети различитих боја. Ово увелико олакшава сортирање погона за прераду.
 5. Новчане казне. Многе државе намећу казне за оне који бацају смеће на неприкладна места.

Главни проблем отпада у Русији је ниска еколошка култура становништва. Нажалост, држава практично не повећава број становника у области управљања отпадом. Имамо неразвијено поље управљања отпадом (мали број фабрика, али велики број депонија), ретко се могу наћи контејнери за сортирање. Да би се ријешио проблем потребно је да свака особа жели да учествује у томе.