Магнолиа Гровинг анд Царе

Вјеројатно су се многи бар једном у прољеће зауставили испред нечијег дворишта или врта, невољно се дививши необичној слици - величанственим ружичастим, бијелим или љубичастим цвијећем на лијепом и њежном дрвећу без лишћа. Цвјета магнолија. На први поглед може се чинити да такво чудо може да расте само искусан баштован, улажећи много новца и улажући много труда. Хајде да покушамо да утврдимо да ли је то тако, говорећи нам како да узгајамо Магнолију.

опис магнолије

Постројење припада породици Магнолиа, која има више од 70 врста. Дрвеће магнолија може бити са широком пирамидалном круном или сферичном. Висина биљке зависи од сорте, неки примјерци досежу и до 20 метара, али чешће магнолија не расте више од 5-8 метара.

Палета боја биљке је разноврсна, има дрвеће са белим, љубичастим, ружичастим, црвеним или љубичастим цветовима. Од већине сорти, само неке од њих се могу узгајати, док остале не подносе озбиљну климу.

Када се сади магнолија

Дрво се може посадити и на пролеће иу јесен. Иако искусни власници Магнолије и даље препоручују најновију верзију. То је због чињенице да је пре јесења садница биљка у стању мировања, и да му је лакше преселити зиму. А на пролећном слетању, дрво почиње активно да расте, даје велики пораст и често се сусреће са зимским изданцима, који до тада још увек немају времена да покрију дрво и умру.

слијетање магнолије

Приликом слијетања магнолије треба узети у обзир њене карактеристике:

  • биљка не подноси пропух и хладне вјетрове. Сходно томе, локација треба бити заштићена;
  • слабо расте у подручјима са вапненом земљом. Побољшати финансијску ситуацију случајева може се додавањем земљаног киселог тресета;
  • не подноси тешка и преплављујућа тла. Покупите место без стагнирајуће подземне воде.

Најбоље место за слетање Магнолије је јужна страна локалитета, добро осветљена, али без директне сунчеве светлости. Тло се припрема плодна и врло лабава.

Магнолија није јако увиђавна, али са својим слијетањем и његом потребно је придржавати се неких једноставних правила, која се, прије свега, односе на састав тла. Саднице магнолије су најбоље купити у добро познатим специјализираним продаваоницама. Обично се продају у контејнерима. Такве биљке подносе и пролећно и јесенско слетање, јер се спуштају са групом земљишта које је већ адаптирано. Вртлари са искуством за садњу препоручују куповину биљака од 1 м. Главобоље са неколико већ растворених цветова. Тако ћете сигурно знати да је за ову врсту магнолије ваша локална клима. Тло за садњу треба бити лагано, добро дренирано и умјерено влажно. Савршено погодна неутрална или благо кисела земља, богата органском твари. Магнолија је контраиндикована у кречњачкој и сланој земљи. Ако је земљиште на вашем подручју вапно, онда се може додати тресет, што ће повећати киселост. Оптимална композиција земљишта: лиснато или корито - 1; тресет- 2; песак - 0,5.

Исправна слетна јама за магнолије би требала три пута премашити величину кореновог система. Земљиште је претходно помешано са компостом и песком. Посађене саднице магнолије тако да је врат корена изнад нивоа тла. Након садње биљка обилно залијева и нужно загађује земљу око ње. За то користите тресет, крило, песак.

Схема слијетања магнолија у башти треба да се заснива на брзом расту и развоју биљака. Запамтите да појединачни примјерци достижу висину од 10 м и ширину од 4-5 м. Препоручује се одржавање удаљености између магнолија на 4-5 м, а уз ограничену величину подручја за засађивање група магнолија од три до четири биљке према схеми: једно дрво магнолија, и око њега - 3-4 грма.

Магнолија заливање

Наводњавање је најважнија тачка за бригу о магнолији, посебно за младе јединке (од једне до три године старости). Хидратација тла треба да буде обилна и честа, а сухи дани не би требали дозволити сушење тла. Одржавање влаге у земљишту након наводњавања ће помоћи у малчирању. Осим тога, малч штити корење зими од смрзавања.

Гнојиво за магнолију

Млада стабла (до 2 године старости) не морају да се хране. Али трогодишњи младићи могу бити храњени. Гнојива се уводе тек у периоду од почетка прољећа до почетка јесени.

Можете користити већ припремљене комплексе минералних ђубрива, где је доза назначена на паковању, или сами кувајте: разриједите у 10 литара. вода амонијум нитрата (20 г), уреа (15 г) и кравље млеко(1кг). С обзиром да је око 40 литара на једном дрвету. течности Гнојива се уводе једном мјесечно, умјесто уобичајеног, планираног залијевања.

Постоје случајеви да у земљишту и тако довољно ђубрива и уношење додатних адитива може довести до вишка. Ово се може утврдити чињеницом да су листови почели да се суше унапред (на пример, у јулу месецу). Можете покушати да исправите ситуацију тако што ћете зауставити храњење и повећати дозу недељног заливања.

Обрезивање Магнолије

Не подрезујте гране магнолије без потребе за тим. Подрезивање се не врши да би се формирала круна, већ само да би се ослободили сувих, оштећених и замрзнутих делова. Дијелови секција су подмазани вртним сортама, за исцјељивање.

Магнолиа мултиплицатион

Размножавање Магнолије може бити зелене резнице, семе (малољетни усјеви) или прољеће (прољеће).

Клијавост семена је висока - до 90%, сјеменке су најбоље у години сакупљања. Сјеменке се производе у фебруару - прије него што се ово сјеме мора унапријед стратифицирати, издржати их у хладњаку. Лонци са семеном се стављају у лонац за загревање са високом влажношћу ваздуха и температуром не нижом од 20 ° Ц. Ипак, најпоузданији и најбржи начин репродукције је куповина садница, захваљујући којима у врту може брзо уживати у великом броју цветова магнолије.

Магнолија нега зими

Одрасле биљке Магнолије могу издржати минус температуру унутар 25-30 ° Ц, али младе узорке треба покрити. У посебно оштрим зимама лепо је сакрити се и одраслиузорци Гранчице магнолије су веома крхке, па будите опрезни када их повезујете са сноповима за склониште.

У прве 3 године након садње, пожељно је да се ветар магнолија, као и гране младог стабла. Младе биљке треба да буду затворене од хладног ветра - сламе или белих влакана. Поред тога, неопходно је заштитити од хладног осетљивог кореновог система, посипати око дебла коре или суво лишће. Али већ у 4.-5. Години, када се биљка прилагоди нашој клими и коначно ојача, загријавање за зиму се може зауставити. Са годинама, зимска отпорност биљака расте. Посебна опасност за магнолије је честа зимска одмрзавања, у којима биљка може почети да отвара бубреге, а ротациони мраз може лако уништити лепоту која се појављује.

Култивација Магнолија доноси велико задовољство и неуништиви интерес. Када једном одлучите да Магнолију засадите у свом врту, никада нећете стати и потражити нове врсте, хибриде и сорте. Желим да сватко тко се још није усудио да посади своју прву магнолију, направи овај корак да осети ужитак цвјетнице магнолије у свом врту.