Пројектовање и израда степеница: посебности самосталног рада

Дизајн степеница могуће је замислити самостално, најважније - да је дизајн практичан, згодан и сигуран у модерном свијету, љестве нису луксуз, већ неопходан дио сваког дома. Његова сврха је повезивање просторија које се налазе на различитим нивоима и та веза треба да буде удобна и безбедна. Поред тога, степенице пружају естетски ефекат. Ако особа жели сам да изгради мердевине, пре свега треба обратити пажњу на технологију производње и безбедности.

Које кораке је процес производње степеница властитим рукама

Израда степеница сопственим рукама је процес који је прилично компликован и окретан. Прво што треба да одлучите - какве степенице желите да видите у свом дому?

Пре него што наставите са уградњом степеница, потребно је унапред одабрати квалитетне материјале за рад

Степенице које воде према горе могу бити неколико врста:

 1. Маршовске степенице: степенице поред ње распоређене су у једном реду и завршавају се платформом на другом спрату.
 2. Степенице на металним причврсним елементима које спајају степенице: тип ваздушног дела степеница, не захтева оквир, не оптерећује унутрашњост.
 3. Љествице са више марша: оне које укључују више од 2 маршева, са 3 платформе и више, врло су погодне за велике просторије.
 4. Конзолне степенице: у њему је један крај степенице монтиран у зиду, а други није фиксиран. Ово је веома леп и елегантан дизајн, али захтева велики зид и густе масиве у близини степеница.
 5. Ту су и спиралне степенице, али играју се бржеукрасна него практична улога.
 6. Ако намеравате да уштедите простор, можете да ставите вијак или фазу вентилатора: они имају степене клинастог облика, уски крај фиксиран у носачу у средини, а широк може бити надстрешница или лежи на близини зида.
 7. Спине или модуларне степенице: практичне, удобне и украшавају сваку просторију.

Инсталација и самостално склапање степеница захтева пред-селекцију материјала. Када се одлучите за врсту степеништа које желите код куће, почните да бирате материјал за њега. Степенице су израђене од метала, бетона, дрвета. Потребно је обратити пажњу на неке нијансе при избору материјала.

Ако желите да направите металне степенице, услуге заваривача ће бити потребне ако их не поседујете. Чаробњак ће вам помоћи да брзо и квалитетно копате степенице, док сами, без завареног кућишта, мало је вероватно да ће изаћи.

Бетонске степенице се у правилу уграђују у кућу у којој је више од 2 спрата од опеке или блокова од пјене. Бетонске степенице у кући изгледају јако хладно, тако да ће морати бити обложене дрветом. Овај посао ће се обавити много брже уз помоћ фирме. Правила заштите од пожара захтијевају да се у вишеспратним зградама (2 или више етажа) инсталирају искључиво металне или бетонске степенице, што ће у случају пожара омогућити брзо напуштање врата улице.

Фазе производних степеница: ред независних акција

Фазе производње степеница се састоје од 7 делова. У првој фази, независни градитељ би требао покупитиЖељени тип степеница и креирање посебног пројекта. Дизајн одражава локацију степеница, дизајн просторије, локацију свих врата, прозоре и прозоре, системе грејања, утичнице, греде, прекидаче и још много тога. У идеалном случају, ако је дизајн у 3Д облику, рад ће бити лакши, али без њега.

Друга фаза обухвата креирање цртежа степеништа, који ће укључивати тачне податке о величини сваког степеништа, укључујући платформе, степенице, ограде, клизне кабине, балустере. Да бисте добили бољу идеју о томе како направити цртеже, узмите узорак цртежа од професионалаца.

У трећој фази, потребан је избор материјала за степенице. Најбоље је користити материјале као што су јасен и храст.

Могуће је самостално уградити степениште у кућу, прво пажљиво прочитати поступак поправки

Напомена о материјалима као што су:

 • смрека;
 • ариш;
 • бор;
 • Кедар.

Они нису погодни за производњу степеница због мале густине стабла, што ће довести до ранијег трошења конструкције. У овој фази, важно је планирати полагање елемената на штитовима, смјер дрва, категорију панела намјештаја, нијансу алата за нијансирање дрва.

Четврта фаза укључује резање материјала. Корак по корак упутства о овој мјери ће помоћи да се самостална производња степеница трансформише у једноставну и брзу акцију. Користите резно куисте за резање. Такође, погодна је и ротирајућа машина са покретномпревоз

Столар и столар знају да се за разградњу производа сложене криве облика користи уређај као што је машина за ремење или електрични појас, за рафинацију је могуће користити резач на узорку. Ослобађање се мора извршити са прецизношћу од 0,5 мм. Ако је индикатор већи, степенице могу изаћи из кривине и постати нестабилне.

Пета етапа почиње степеништем. Неопходно је извршити сакупљање степеница на основу којих је у свим нивоима на нивоу. Уз помоћ монтираних елемената за степенице. Игноришући ниво, можете сакупити степенице са великим бројем пукотина између његових елемената.

У шестој фази се врши полирање ексцентричном машином. Након тога елементи пухају ваздух. Без рукавица да се додирне површина терена је категорички немогуће.

Сликање и тонирање се изводе у фази 7 и изводе се у 3 фазе:

 • 1. фаза - наношење паркетног тла са сувим високим остатком од најмање 50%;
 • Друга фаза - бичевање гомиле подигнуте од земље;
 • Фаза 3 - лакирање степеница лаком за паркет, остали елементи морају бити обојени тиксотропним лаком отпорним на хабање.

Будите спремни за неке услуге које могу захтијевати специјалистичке услуге.

Шта треба узети у обзир приликом израде степеница

Прегледи квалификованих градитеља кажу да приликом изградње степеница треба обратити пажњу на неке ствари.

Приликом уградње степенишне конструкције, важно је узети у обзир неке ствари, укључујући висину степеница и нагиб степеница

.

Наиме:

 • Изградити степениште засновано на физичким могућностима живих у кући, висина степеница и општи облик степеништа треба да буду удобни за све становнике куће;
 • При конструисању степена, имајте на уму да њихова ширина и висина морају одговарати дужини људског корака;
 • Ширина степеница треба бити 700 мм или више;
 • Обратите пажњу на број корака: не би требало да буде више од 15, тако да успон није био тегобан;
 • Нагиб степеница не би требао бити већи од 40 степени;
 • Лестве треба да буду сигурне и издржљиве, које могу издржати тешка оптерећења.

Ако обратите пажњу на ове ствари, можете изградити чврсте љестве чак иу вишестамбеним зградама.

Усклађеност са свим правилима сигурности и професионалним савјетима помоћи ће вам да сами изградите лијепе и издржљиве љестве без много напора.

Монтажа и производња степеница са навојем

Компаније које производе навојне степенице нуде професионални рад на инсталацији овог типа степеница. Предности инсталирања вијака уз помоћ професионалаца су очигледне.

Лепа и оригинална у унутрашњости гостињске собе ће изгледати као стилизована спирална степеница

Али ако одлучите да самостално инсталирате и направите упредене степенице, запамтите следеће:

 • Не постављајте упредене степенице близу зида, то ће утицати на монтажу;
 • Сличне степенице нису погодне за уградњу у домове у којима су дјеца, старије особе или особе са смањеном покретљивошћу;
 • Обратите пажњуна дизајну степеница типа вијака: постоје куће у таквом дизајну, гдје вијак степениште изгледа бесмислено и чудно.

Израда самоуврнутог степеништа је прилично компликована, његова инсталација је такође тешка, па избјегавајте потешкоће, обратите се професионалцима. За производњу користите само висококвалитетне материјале, настојећи да их не спасите. Пре израде степеница треба направити тачан план градње и одредити његову величину.

Професионална израда степеница: повратне информације о компанији утичу на избор

Постоје многе компаније које ће вас учинити брзим и квалитетним степеницама по разумним цијенама.

Приликом подизања лестве за кућу, потребно је обратити пажњу на њен квалитет, дизајн и чврстоћу конструкције

.

На пример, производња степеништа свих врста, укључујући конзолни, је високог квалитета на местима као што су:

 • Сергијев Посад;
 • У Кирову;
 • Петушки;
 • Компанија Тепак;
 • Компанија Цолор Индустриал;
 • Исса.

Када компанија закључи уговор са вама, добијате гаранцију квалитетне услуге која је важна за већину породица.

Да се ​​закључи уговор о уговору - обавезни услов. Све компаније испуњавају захтјеве ГОСТ-а, што осигурава сигурну и поуздану производњу јаких степеница. Ако желите да идете на таван, направите избор у корист дрвета. Помоћу дрвеног поља врло је лако направити љестве, обрадити их и строп се неће стиснути. Треба напоменути да дрвене куће у новој згради треба да буду од дрветапроћи кроз скупљање након зграде. Висина стропа се може смањити, што може утјецати на разлику између степеница и стропа.

Размислите о томе да направите лестве за изградњу властитим рукама: који су недостаци

Очигледни су минуси степеница самоградње.

Да би се направило удобно и безбедно степениште, боље је обратити се за помоћ професионалцима

Инсталиране конзоле и друге врсте захтевају неке вештине и способности:

 • Вјештина столарије;
 • столар;
 • Заваривач.

Потребно је минимално познавање суптилности поправке. Ако немате барем једну од ових вјештина, најбоље је контактирати професионалца. Сачуват ћете живце, можда новац и здравље. А они су вам потребни, зар не?

Израда степеница на други спрат (видео)

Стога, прије почетка рада, морају се направити сви потребни прорачуни, у супротном постоји вјеројатност несрећа. Да бисте избегли проблеме, требало би да почнете да радите на детаљном плану рада, који треба да се руководи правилима градње и саветима професионалаца. Шта ћеш горе - твој избор!