Пројекат "Еден" - највећи ботанички врт планете!

Пројект Еден у Цорнваллу у Великој Британији представља јединствену ботаничку башту у којој су заступљене три најчешће климатске зоне Земље. Ово рајско подручје састоји се од два комплекса стакленика и изложбе на отвореном. Идеја пројекта - не само узгој биљака, већ и еколошка едукација посетилаца, начин да се покаже важна улога биљака у животу човечанства.

Пројекат "Еден"

Унутар вртова комплекса

Историја пројекта

Пре две деценије, у близини града Саинт-Аустелл, није било ни једног раја - био је ту камен из каолина. Након што је направио каријеру, подручје би остало напуштено, ако не и музички продуцент Тим ​​Смитх - он је дошао на идеју да створи рај, врт са нетакнутом природом.

Пројекат "Еден" је општи поглед

У почетку, дизајн стаклене баште је обликован са резаним цилиндрима. Након што је везан за неједнаке пејзаже напуштених каменолома, одлучено је да се оне направе у облику сродних сфера различитих величина. Ситуација је била компликована чињеницом да је у једном дијелу каријере настављено вађење каолина - вриједне глине - а крајолик се стално мијењао.

Поглед одозго

Због тога је одлучено да се комплекс стакленика направи у облику два биома састављена од хемисфера различитих пречника и висина, што им је омогућило да успјешно уђу у крајолик. Поред тога, куполасти облик је идеалан за стварање унутрашње микроклиме имаксималну апсорпцију соларне енергије.

пројекат комплекса

Свака полукруга се састоји од појединачних фрагмената - регуларних полигона. У основи, хексагонални фрагменти који се користе су шестерокути, али су петерокутни - потребни су за стварање сферног заобљења - и троугластог у доњем делу сфера. У горњем дијелу купола аутоматски се отварају прозори за вентилацију.

Прозори за вентилацију

Након развоја пројекта и његовог одобрења 2001. године, почела је изградња. Трајао је више од две године, а процена је премашила оцену од 132 милиона долара. Тренутно, "Еден" пројекат је једна од атракција Велике Британије и понос округа Цорнвалл. Број посетилаца годишње прелази 2 милиона људи, а сваке године присуство се повећава.

посетиоци комплекса

Пројекат "Еден" је рај који је створио човек

Стварање тропског раја у кишној Енглеској није лак задатак. Нормалан стакленик или чак загрејани стакленик не би се уклопио у ово, потребно је ново рјешење. И то је пронађено кроз развој технологије и материјала. Куполе покривених биома изграђене су на потпуно новом принципу.

Шестоугаони фрагменти куполе

Куполасти оквир је израђен од шупљих металних цеви пречника 193 мм. Окреће куполу као паукову мрежу. Хемисферна облога је вишеслојна транспарентна етиленска и тетрафлуороетиленска фолија (ЕТФЕ), еколошки материјал који је, након истека животног века, брзразграђује и не загађује земљу.

ЕТФЕ филмска превлака пролази ултраљубичасто, корисно за биљке, са тежином од 100 пута мање стакла и двоструко јефтинијом од ње. Примена овог материјала омогућила је да се осветли оквир и смањи тежина читаве конструкције у десетинама пута.

Монтажа пнеуматских сочива на оквир

Занимљива чињеница! Дизајн купола тежи мање од ваздуха који се у њему налази.

Табела 1. ЕТФЕ својства материјала.

Карактеристика
вредност
температурни опсег Од -100 ° Ц до + 200 ° Ц.
пренос светлости У видљивом дијелу спектра - 94%, у подручју меког ултраљубичастог зрачења - до 90%.
снага Материјал је у стању да издржи значајна оптерећења од ветра и снијега, због реверзибилне деформације која смањује оптерећење оквира.
Отпорност на контаминацију Глатка структура и одсуство пора спречавају таложење прашине и прљавштине; мала влажност спречава кондензацију.
Пожарна безбедност Материјал издржава врло високу температуру и током топљења не ствара капљице.
Поправка и трајност Једноставна поправка помоћу посебне лепљиве траке; трајност, према различитим подацима - од 25 до 50 година.

Филм се полаже у три слоја, ваздушни простор између којег је заптивен, а дебљина ваздуха може се променити уз помоћ уграђених пумпи. Сваки сектор куполе је резултат пнеуматског сочива.Тако се ствара одлична топлотна изолација која се може подешавати у зависности од годишњег доба.

Миниатуре греенхоусе

Ко међу нама не жели да преокрене сусједе у кући лијепих и необичних зграда у врту? Једна од таквих структура може бити купола у стакленику, која изгледа веома различито од уобичајених лучних или дво-дугих конструкција.

За стварање стакленика није било довољно изградити куполе. Развијени каменолом био је отпад без плодног слоја. Да би се створило плодно тло, у стари каменолом увезено је 2 милиона тона компоста. Унутар купола створен је рељеф који имитира природни амбијент климатске зоне.

Рељеф унутар биома

Пројекат "Еден" није само врт или стакленик за узгој биљака. Биомаса је створила природне услове за биљке из различитих углова планете, укључујући температуру и влагу, осветљење и састав ваздуха. Микроклима се аутоматски подржава.

Генератори магле

Највећи биом је 1,5 хектара, његова максимална дужина је 240 м, висина највеће куполе је 55 метара, а пречник 110 метара. Клима у њој опонаша екваторијалне тропске пределе (влажност, топлоту и висок садржај угљен-диоксида). У таквим условима тропске биљке расту и расту плодоносно. На територији биомасе могу се наћи стабла кафе и банана, бамбус и гумени пупољци.

Највећа купола

Мањи стакленик - медитеранска биомаса - заузима 0,6 хектараподручју Његова максимална висина - 35 метара, ширина - 65 метара, а укупна дужина - 135 метара. У биому настаје микроклима субтропика, која је погодна за уље и грожђе. Слетање је украшено оригиналним скулптурама.

скулптура

Стакленици су повезани прекривеном транзицијом, око трећег биома, који представља умјерену климу. На отвореном простору Велике Британије, сунцокрети, чајни грмови, хмељ и друге биљке средње траке су веома добре. Слетање је испреплетено скулптуралним композицијама, на пример, Веее Ман - симбол бачене технике.

Скулптура Веее Ман-а

Занимљива чињеница! У пројекту "Еден" можете пронаћи не само скулптуре, већ и разне инсталације и умјетничке предмете на тему околиша.

Еден Тоур

Шетња кроз комплекс стакленика "Еден" може бити дуго времена - недовољно времена за преглед свих његових атракција и заронити у чаробни свијет природе. За практичност посјетилаца, особље парка је направило планинарске стазе, које се крећу око њих и могу покрити најзанимљивија мјеста у парку и стакленике.

Карта Едена

На улазу, гдје су ракуни из карата и продајних мјеста, посјетитељи сусрећу коња. Израђена је од пераја и сухих коријена и грана.

Скулптура коња са сувим коренима и гранама

\ т

На улазу можете не само купити улазнице, већ и купити претплату за годишњу посјету или потврду за пријатеље поклона. У близини се налазе сувенирнице и мале продавницеинсталације које демонстрирају улогу природе у људском животу.

отворене површине

Када уђе у комплекс, посетилац се одмах манифестује у умереном климатском биому; конструкција прелази низ кривудавих путева који пролазе кроз неколико условних зона:

 • Нецветна башта - маховине и лишајеви који су расли на Земљи много милиона година пре људског изгледа;
 • историјска башта - расте заједнички преци свих култивара и хибрида;
 • врт култура, широко кориштен у исхрани - узгаја пшеницу, раж, кукуруз и разно поврће;

  Воћњак са коренима

 • врт арома - са биљкама које дају природне ароматичне супстанце;
 • пчелињи врт са медом;
 • врт пива са јечмом и хмељом;

  Бревинг Гарден - Кухање пива

 • плантаже чаја;
 • врт љековитог биља, од којих је свака група опремљена изложбом медицинских препарата у којима се користе, уз објашњења;
 • врт техничких усјева за производњу тканина, биогорива, пластике.
Овде, у биому на отвореном, представљена је природа Цорнвалла и типичне биљке за њега. Објашњења се могу наћи чак и на камену.

Цорнвалл је кратки водич

Врт митова и легенди је миран и тајанствени кутак пројекта, далеко од главних стакленика. Он ће вам испричати улогу различитих биљака у фолк келтском препричавању.

Показивачи у врту митова

Шетајући кроз врт, тиуроните у атмосферу локалних легенди. Представљене су скулптуралним композицијама, на пример, земљаним човеком који држи дрвеће и камене кругове.

еартх ман

Ходајући мало даље, може се отићи до каменог лабиринта који имитира древне келтске обредне структуре.

камени лавиринт

У отвореном делу комплекса налазе се разне инсталације и објекти савремене уметничке уметности. Најупечатљивија фигура је ВЕЕЕ Ман скулптура, потпуно је састављена од софистицираних микроелектронских уређаја и кућних апарата и тежи 3,3 тоне. ВЕЕЕ Човјек симболизира количину смећа, који се састоји од високотехнолошких уређаја које просјечна британска обитељ избацује из свог живота.

Тхе Веее Ман Трасхман

Веее Ман

Још једна позната скулптура је гигантски пчелин пас Бее. Погодан је на цвјетним терасама уз пут до једног од биомасе стакленика.

гигантска пчела

Стакленици се налазе у позадини комплекса. Обједињује их наткривена транзиција, у којој се налази еко-трпезарија. Јела представљена у јеловнику су направљена од производа који се узгајају у комплексу. Део кревета се поставља директно из столова.

Тхе тропицал раин боом

Тропски биом је највећи покривени стакленик. Садржи биљке Екваторијалног појаса из Африке, Азије, Јужне Америке, Малезије и Океаније.

Тропска биом - густа вегетација

На територији биома постављене су стазе различите сложености, укључујући и одлазак на највишу куполу.

Степенице под куполом

Са видиковца, који се налази изнад, тропска шума је видљива из птичје перспективе.

Поглед из испод куполе

Занимљива чињеница! Димензије главне куполе тропског биома су оне које вам омогућују да се смјестите у лондонски торањ.

Најважније за људске биљке су додељене различитим врстама инсталација. На пример, шећерна трска и њена улога у прехрамбеној индустрији.

Шећерна трска и њена примена

Гумено дрво и гуме направљене од њих су предмет друге инсталације.

Гумено дрво и гуме

Плантажа банана не само да украшава стакленик - дрвеће успјешно остварује и не гори него у природним увјетима.

Банана плантатион

фруитинг банана

Цветне тропске биљке за становнике средње класе изгледају изузетно необично.

схотгун

блоссоминг гингер

цветочнаа папаја

У конзерваторијуму можете наћи националне колибе народа са презентираног подручја изложбе. Традиционална колиба становништва Малезије сакривена је у густој тропској вегетацији.

Малезијски хут

Рокопис народа Јужне Америке илуструје легенде о преобразби мртвих у дрвеће и још једном показује чврсту слику.повезаност природе и човјека.

Рок слике

Рељеф у тропском биому планине, са великим разликама у висинама. Постоји чак и водопад и струја из њега поток - они играју значајну улогу у одржавању високе влажности. Вода у водопаду - киша, скупљена са зидова купола и темељито очишћена од спољних загађивача.

водопад

Затезање боја у тропском биому је запањујуће, али тешко је остати дуго - температура изнутра прелази +30 степени при високој влажности и ваздуху. За оне који желе да дишу у пуним грудима и мало се расхлађују, у центру се налази расхладна просторија са клима уређајем.

соба за хлађење

Занимљива чињеница! Све биљке засађене у стакленичком комплексу узгајане су у вештачким условима - у пластеницима и зимским вртовима различитих земаља. Овим кораком, креатори пројекта желе нагласити могућност очувања угрожених врста.

Медитерански бим

После невероватне врућине тропске атмосфере у медитеранском биому, она дише лако и слободно, и упркос чињеници да је много мања, може бити прилично дуга. Разлог за то је велики избор забаве за свачији укус, као и блистава и цветна природа Медитерана, Јужне Африке и Калифорније.

Медитерански бим

Вегетација у суптропској клими није мање разноврсна, али је уобичајенија. Стога су организатори покушали да максимално искористе предности и обим сваке од њихбиљке У стакленику цитруса можете својим очима да видите како ваше омиљено воће расте.

Цитрус Греенхоусе

У маслинику, најстаријем дрвећу у којем је стар преко 150 година, не можете само видјети како маслине расту, већ и научити технологију припреме маслиновог уља. Мајсторске радионице за децу свакодневно обављају радници комплекса.

Мастер класа о припреми маслиновог уља

У субтропском биому, многе скулптуралне композиције повезане са биљкама Медитерана. На пример, велика композиција посвећена богу вина Диониса у центру главне куполе, окружена виноградима.

Баканалија у част Диониза

Трагови у стакленику окружени цвијећем, карактеристичним за суптропску зону. Свијетле боје блистају племенито зеленило винограда и воћњака.

Цветне гредице медитеранске биомасе

На тераси суптропског биома налази се добар ресторан у којем се осим богатог и еколошки прихватљивог ручка одржавају и разни дегустације. На фотографији - дегустација разних врста паприке.

Дегустација паприке

Занимљива чињеница! У Медитерану је биоме опремљен зоном прича и бајки. Приповједач говори дјеци и свима који желе древне националне келтске легенде.

Приповједач говори дјеци о повијести

Образовни центар и друге забаве

Један од циљева пројекта је едукација дјеце и одраслих о околишу. У ту сврху у пројекту "Еден"Основан је Основни образовни центар. Представља инсталације на тему екологије, изложбе уметности савремене уметности и разне мајсторске класе.

Образовни центар

Једна од сталних тема је предавање - одвојено сакупљање и коришћење отпада. У форми игре деца објашњавају принцип сортирања и рециклирања обичног кућног смећа, а такође показују колико корисних ствари можете добити од њега. Тема модерних технологија за уштеду енергије је још увијек популарна: највећи дио електричне енергије се испоручује из комплекса вјетротурбина и соларних панела.

Фото панели на крову

Поред уобичајених излета, у пројекту "Еден" можете погледати наступе домаћих музичара или група. За њих је изграђено позориште у близини главног улаза.

сценски комплекс

Екстремна забава - брза жичара. Љубитељи адреналина могу уживати у лету изнад комплекса стакленика брзином од 60 км /х, спуштајући се са највише точке на брду. Дужина је преко 100 метара.

Брз силазак дуж жичаре

За оне који не воле да шетају отвореним дијелом комплекса вози се излетнички влак са отвореним вагоном. Обухваћа територију и долази до њеног централног дијела - позоришне зграде.

Воз на врху падине

Трговачке радње и продавнице налазе се практично у свим угловима комплекса. Тамо можете купити саднице ретких биљака, сувенире, козметикусредства, еколошки производи и, наравно, сладолед.

Ускршњи сладолед

У вечерњим сатима, скреће комплекса стаклене баште, запаљиве светиљке и светиљке за осветљење и куполе стичу футуристички изглед.

нигхт виев

Пројекат "Еден" није само дивовски стакленик. То је симбол јединства човјека и природе, знак тријумфа разума и пажљивог односа према планети.

Видео - Еден Пројецт