Приватна кућа са сопственим рукама: детаљан преглед

Гријање дрвених кућа, упркос присуству многих других врста гријања, не губи на значају иу данашње вријеме. Најчешће се користи у одсуству гасовода. Ова врста гријања се обично користи у руралним подручјима. Врло често се гријање на дрва користи за гријање приватних и сеоских кућа, викендица и гаража.

Предности и недостаци

Постоји много предности гријања дрва. Главна ствар је њихова ниска цена. Она је нижа од цене гаса или струје. Посебно зато што је за такву врсту гријања могуће користити чак и прераду отпадног дрва. Штавише, нису сва насеља наше земље гасификована. Ово се посебно односи на села у руралним подручјима. Грејање полине савршено погодна за викендице.

Важан фактор при избору гријања дрва је еколошка прихватљивост овог горива и комфор који он омогућава. Не само топло, већ и визуелно задовољство врсте сагоревања огревног дрвета у камину или у пећи опремљеној панорамским транспарентним екраном, који је обично уграђен у врата за доставу горива.

Има огревно дрво и нема грејања. Пре свега, то је недостатак аутоматизације. На крају крајева, гориво ће морати сами да се напуни у пећи, котлу или камину, а за то је потребно пуно времена и труда. У овом грејању полине, много инфериорне од гасних и електричних система грејања. На крају крајева, они се могу искористити без учешћа неке особе.

Неопходно је унапред бринути о доступности огревног дрвета. Можете их и купитида се припремите. Осим тога, ако је површина куће велика, бит ће потребно користити додатне радијаторе, јер за постизање доброг загријавања уз помоћ само камина или пећи, мало је вјеројатно да ће изаћи. Посебно током зиме. Најбоље је користити котао са воденим кругом.

Упркос чињеници да је по њиховом трошку дрво доступно свима, биће потребно потрошити на инсталирање пећи, котла или камина. А ово "задовољство" се не може назвати јефтиним. Такође, мораћете да монтирате и сву додатну опрему која ће вам бити потребна за квалитетно загревање ваше куће.

Правилна производња гријања дрва

Модерни системи гријања на дрвно гориво имају значајне разлике у односу на раније кориштене шеме.

Пажња: Уместо пећи од цигле, које су служиле као размењивачи топлоте, савремени грејачи, котлови и пећи су дошли до преношења топлоте у просторију.

Избор уређаја за грејање зависи од расположивости слободног простора за инсталацију и површине зграде. При избору система гријања дрва потребно је обратити пажњу на сљедеће факторе:

 1. Топлотна снага уређаја. Зависи од површине зграде, степена њене топлотне изолације и климатске зоне у којој се налази.
 2. Потребно је издвојити простор за котао или пећницу. Уређај за загревање дрвеног горива треба да буде инсталиран у посебно предвиђеном простору за ту намену, који мора да испуњава одређене захтеве. Посебно, имају стабилну вентилацију.
 3. Доступност простора за складиштење. ДрвоЗабрањено је складиштење у просторији у којој се налази пећ или котао. Треба их држати одвојено.

Да би се утврдило који уређај је најпогоднији за гријање дрвета, важно је узети у обзир параметре зграде и њене финансијске могућности. Као што пракса показује, најпопуларнија и најефикаснија опција је употреба у приватној кући двокружног котла са воденим кругом. Не само да ће квалитетно загријати кућу, већ ће увијек имати на располагању топлу воду. Али, да бисте направили коначан избор у корист једног или другог уређаја за загревање дрвета, свакако их треба размотрити детаљније.

Обавезно прочитајте: Врсте система гријања у дрвеној кући.

Опције за загревање дрвета

Да би се кућа могла угријати, потребно је одабрати гријање дрва у сеоској кући или приватну кућу која ће се користити. Као што је већ поменуто, пећ, камин или котао се могу користити у ту сврху.

Пажња: Приликом избора треба да се заснива на броју соба и површини зграде.

Обично, ако је кућа мала, поставља се пећ или камин. У супротном, најбоље је поставити котао са воденим кругом. Пажљиво размотрите сваку опцију:

 1. Грејање пећи карактерише висока ефикасност и мала површина грејања. Али истовремено је и најлакше инсталирати. Грејање пећи је погодно за зграде са површином не већом од 60 м ?.
 2. Гријање воде укључује котао (камин, пећница) с прикљученим цјевоводом. Термална енергија се преносипомоћ са радијаторима Ова опција је добра за куће са површином од преко 80 м?
 3. Грејање камина углавном подсећа на рерну. Главна разлика је у већој комори за сагоревање моста. У неким случајевима такав котао може имати плочу за кухање.

Систем грејања са дрвеним стубовима може се значајно побољшати. На пример, у пећи је могуће уградити измењивач топлоте, који ће створити комплетан довод воде.

Најчешће се за гријање куће користи котао на дрва. Много је лакше и практичније користити од пећи или бојлера. Поред тога, то се може урадити и самостално.

Производња котла на дрва независно

Направите котао на дрва својим рукама није уопште тешко. Само треба да покупиш праву врсту челика. Његова дебљина мора бити најмање 1,5 мм. Препоручује се да се котао врши заваривањем. Међутим, пошто је потребно доста времена, често се користе челичне цеви са потребном дебљином зида.


Најбоље је ако је капацитет бачве 200 литара. Потребно га је одсећи и унутар партиције. Ово је потребно за постављање кола. На крајњем дијелу налази се отвор за монтажу врата, који се препоручује да се покупи унапријед. Потребан је и димњак промјера не већег од 10 цм, који се налази на полеђини и служи за уклањање угљичног моноксида.

Али ако намеравате да инсталирате котао за самозагревање, морате знати да има неке недостатке. Пресве је то ниска ефикасност и кратак животни век. Осим тога, случајно додирујући његову површину, можете добити опекотине јер се јако загријава.

Котао на дрва, произведен властитим рукама, савршен је за гријање различитих господарских зграда с малом површином. На пример, штала, гаража, итд. Ако је потребно загрејати сеоску кућу или приватну кућу, најбоље је инсталирати фабрички модел који ће бити значајнији и бољи за кућу.

инсталација котла

Грејање на дрва у сеоској кући значи расподјелу просторије у којој ће бити котао и уређаји за његово управљање. Ова соба треба да одговара следећим параметрима:

 • присуство канала димњака не мање од 4 м;
 • површина није мања од 6 м ?;
 • присуство комбинованог осветљења;
 • висина стропа не мања од 2,5 м;
 • присуство присилне вентилације.

Пажња: Декорација простора треба да буде од ватроотпорних материјала. Ако котао има електричне елементе, треба да постоји електрични вод за напајање.

За које се дрво најбоље користи?

Много за добро грејање зависи од дрвета које користите. Треба имати у виду да је специфична топлотна снага ове врсте горива знатно нижа од, на пример, гаса. За огрјевно дрво топлотна снага је једнака - максимално 17,4 МЈ /кг, а за гас - 31,8 МЈ /кг. Посебно, да би се одржала жељена температура, требало би редовно сипати дрва у пећ.

Постоје два начина за повећање времена између преузимања:

 • загревање дрвета са највише топлоте;
 • уградња пећи или термалног генератора са великом комором за сагоревање.

У другом случају, треба имати на уму да је запремина коморе за сагоревање котлова много већа од запремине пећи. Такође, пећи се одликују споријим грејањем, при чему ћете често морати бацати дрва. Али онда, можете уживати у топлоти, јер ће гориво горјети прилично интензивно и то ће бити праћено високом топлотном снагом.

Много зависи од дрвета које користите. Највећа дисипација топлоте је гума, граб и храст. Њихова температура сагоревања је око 1000 степени. Осим тога, они дају много топлине. Најгора дрвена топола. Њихова температура сагоревања је мања од 500 степени, што значи да ће потрошња огревног дрвета бити већа, а расипање топлоте мање.

Пажња: Као лепљене и храстове, прилично вриједне врсте стабала које се користе за израду разног намјештаја, врата и разних других ствари, најбоље је користити за гријање бреза или бијелу акацију. Наравно, ако ове врсте дрвећа расту у вашем локалитету.

Много зависи од тога колико је дрво огријевно. На крају крајева, ако су мокри, онда ће дисипација топлоте бити минимална. То је због чињенице да је већина ослобођене топлоте потребна за испаравање влаге. Ако купујете дрва, пажљиво проверите њихову сувоћу. А ако их сами набавите, огревно дрво треба да се осуши квалитетно. Само на овај начин можете постићи квалитетно грејање са разумном количином огревног дрвета.

Грејање на дрваПриватна кућа својим властитим рукама омогућава не само добру уштеду, већ и учинковито загријавање куће чак иу јаким мразима. Лако је направити пећницу, котао или камин. Али најбоље је купити фабрички производ, јер ће бити квалитетнији и трајати много дуже. Наравно, овај систем није лишен неких недостатака и, на пример, уступа место грејању гасом или електричном енергијом. Ипак, потражња за котловима на дрва, пећима и каминима је и даље велика. Ови уређаји су неопходни за квалитетно грејање кућа у руралним подручјима у недостатку снабдевања гасом.