Припрема земљишта у стакленику у јесен под рајчицама - детаљан водич

Парадајз - су термофилне биљке које дају укусно и сочно воће. Али, да би их уживали у јесен, морат ће потрошити много труда. Парадајз - биљке су хировите и неће расти где год да је. Стога, процес њихове култивације треба третирати веома пажљиво.

Обратите посебну пажњу на тло, не само под садницама - у специјалним препаратима је потребно и земљиште које се налази у стакленику, где парадајз расте љети.

Припрема земљишта у стакленику у јесен под рајчицама

Коју земљу требају парадајз?

Пре него што научите како да припремите земљу пре садње садница, треба да се упознате и са чињеницом да би, на крају крајева, требало да постоји тло за парадајз. Која је савршена земља за парадајз?

Треба да буде:

 • пахуљаст;
 • богата органском твари;
 • добро дренирано;
 • без разних штеточина;
 • се лако загрева;
 • богат је минералима (калцијум, магнезијум, калијум, фосфор);
 • оптимална температура - 18-20 степени;
 • пХ вредност 6.0-6.5, али може бити и од 5.5 до 6.8.

Парадајз је прилично ћудљив, тако да земљиште у стакленику мора задовољити неколико захтјева

.

Табела. Главне карактеристике земљишта за парадајз.

проперти вредност
порозност 65-75%
садржај влаге Мин.
Аирборне 20-25%
густина 0,4-0,6 г /цм2

Најважнији параметри земљишта за парадајз су пропусност воде ифлав Код ових биљака корен је јак, разгранат, понекад улази у тло на дубини од 1 м. Његов главни део се налази у првих 50 цм тла. Биљке требају много влаге. Недостатак воде ће негативно утицати на стање цвећа, јајника, величина плода, и може довести до смрти биљке. Због тога земљиште треба добро чувати и допустити да влага прође.

Напомена! Што је већа величина сорте жбуња, мање се осјећа недостатак влаге. Међутим, суви су врло слабо толерисани.

Међутим, преплављивање може бити лоше и за парадајз - може се оштетити и пропасти.

Шема постављања кореновог система парадајза. И - у обилато наводњаваном подручју, корени су постављени шупље. Главнина коријена налази се ближе површини тла. Б - у благо наводњаваном подручју, коријени нагло одлазе у земљу. Главнина коријена се налази дубоко

Прекурсорске биљке за парадајз нису од велике важности. Али ипак, било би добро да одлучите да узгајате парадајз где расте купус или купус, а друге биљке из породице су укрштене цвеће. Јунак нашег чланка не воли тло, где је храњен и подигнут на пашу - на пример, патлиџане, кромпир. Није лош плодоносни парадајз, одрастао тамо где су легуминозе узгајале махунарке, лук. Пре рајчице можете узгајати и ротквице, зелену салату.

Прекурсори за парадајз

Напомена! Парадајз је одличан прекурсор за готово свако поврће, остављајући га веома чистими квалитетно земљиште без корова.

Уопштено, парадајз није млохав на земљи, али ће се створити бољи услови за његов раст, што ће већа жетва пожелети. Зато немојте занемарити ни јесен, ни припрему земљишта.

Тло за парадајз у стакленику

Припрема земљишта у зависности од земљишта

Приближан идеалан састав тла за парадајз је тресет, пијесак, компост 60%, 20% и 20%. У овом случају земља ће имати најбоље показатеље. Међутим, тешко је пронаћи тресет у неким дијеловима земље, па се често замјењује пијеском. Али то није најбоља опција, пошто је садржај влаге у таквом тлу још гори, морат ће се чешће залијевати.

Квалитет и састав земљишта као целине у великој мери зависе од региона, региона, чак и локације локације у мањем обиму. И тако, пре него што почнете да радите на припреми земљишта, морате да одредите коју врсту земљишта имате. Да бисте то урадили, пажљиво размотрите и осетите земљиште, обратите пажњу на његове физичке карактеристике.

типови земљишта

Узмите мало земље у руку, лагано навлажите, претварајући се у густу пасту и преузмите је у кобасицу са пречником од око 3 мм. После тога покушајте да га окренете у прстен и видите шта се десило.

 1. Ако је прстен успео с лакоћом, онда имате глинасту земљу, тешку.
 2. Ако прстен добије пукотину, али је кобасица још изашла - имате иловаче, средње тврде земље.
 3. Ако није тај прстен, али и кобасица се не може учинити - иматепешчана или песковита, лагана земља.

Како одредити тип земљишта

Свака врста земљишта има своје предности и недостатке. На пример, обрано млеко веома слабо чува воду, али је лакше упити током наводњавања. Али овде, заједно са водом дубоко у земљи и корисним супстанцама, тако да таква земљишта треба да буду више оплођена. Такођер, несумњива предност јухе - то је брзо загријавање, тако да у таквом тлу саднице могу бити посађене раније. Глина или тресетна тла, напротив, много су хладнија.

Такође је важно знати пХ вредност земљишта како би се утврдило које ђубриво треба увести у земљиште. Овај индикатор се може одредити помоћу посебног теста који се продаје у свакој башти.

Испитивање киселости земљишта

Како одредити киселост тла

Скала киселости (пХ)

Напомена! Количина органске материје у земљишту је око 10%, а преосталих 90% је минерална компонента.

Иначе, фазе припреме тла прије искрцаја парадајза ће зависити од саме врсте тла. Стручњаци савјетују да се глинена тла морају кухати у јесен, али се иловача или пијесак могу припремити за слијетање иу самом почетку прољећа.

Основне процедуре које треба спровести приликом припреме земљишта за парадајз (у зависности од специфичних потреба тла)

Лиме. Проводи се и на јесен и на прољеће - супстанца се уноси у тло на дубини од око 30 цм.магнезијум Али ово је такође другачије. Запамтите да потресено вапно реагује много брже, што значи да ће варијације пХ бити уочљиве - у неким случајевима то може бити штетно. Али калцијум-доломитна смеша садржи врло мало магнезијума.

Лемљење тла пепелом

Додавање органске материје. Тло треба оплодити компостом, хумусом и оставити да стоји неко време. Мало касније се дигестира како би се побољшала аерација тла. Као што је јасно из назива, органски обогаћује тло органским хранљивим материјама.

компост

Сцхеме

Просијавање готовог компоста

Пажња! Ако користите компост као компост за баштенске биљке, онда се побрините да у њој нема старих мртвих биљака парадајза - оне могу бити узрок болести тла које уништавају усеве.

Малчирање. Земљиште на мјесту садње може бити прекривено малчом или тканином. Ово ће осигурати добар садржај влаге.

Малчирање - облагање земље чврстим слојем малча, кроз које влага не испарава, не може се пробити кроз корова. Боље је малчирати "природне" материјале: тресет, хумус, пиљевину, иглице, сламу, косу траву, лишће, коре дрвећа и тако даље

.

Малтерисање неорганских материјала

Примена суплемената земљишта. У тло можете додати коштано брашно или друге минералне додатке - добар извор фосфора и калцијума. Додајте најмање две недеље ранијеслетање, тако да то можете урадити на јесен.

Коштано брашно (коштано брашно) - производ прераде кости домаћих животиња, који се користи као фосфорно ђубриво (садржи 29-34% П2О5)

Припрема земљишта за сјетву

Упутство за припрему земљишта

Зашто је потребно припремити терен за слијетање од јесени? Ова процедура је резултат неколико фактора.

Дакле, припрема земљишта:

  \ т
 • смањује ризик обољевања усјева;
 • ће обезбедити висок принос;
 • уништи штеточине - и микроорганизме и ларве различитих паразита;
 • ће побољшати квалитет тла, заситити га корисним супстанцама.

Како иде јесенска фаза припреме тла за пролећне парадајзере? Алгоритам акције је следећи.

Корак 1. На првом месту, треба да га очистите у стакленику. Да бисте то урадили, уклоните из ње све остатке биљака - како коровске тако и културне. Ако их оставите до пролећа, онда лако могу да превазиђу разне паразите и штеточине. Такође, старе биљке ће једноставно спречити даљи рад у стакленику.

чишћење стакленика

Корак 2. Једна од фаза жетве је темељно прање свих дијелова стаклене баште: стакло, оквир, итд. Ако је цијела љетња сезона биљака била добра, онда једноставно исперите цијели стакленик водом из цријева. Ако су били задивљени неком болешћу, онда направите раствор за избељивање и исперите стакленик њима. Припремите раствор на следећи начин: растворите 400 г материјала у кантиводе. Можете користити и малтер од сапуна: 200 грама сапуна се полаже на рибеж и раствара се у канти топле воде. Касније ћемо се озбиљније позабавити штеточинама и гљивама.

Прање свих елемената стаклене баште

Корак 3. Када се боја скинула, обојите оквир стаклене баште, освежите га.

Корак 4. Уђите у земљу. Мазно ископајте земљу.

Пажљиво ископајте земљиште

Корак 5. Припремите се да оплодите земљу. За то ће вам требати компост или хумус, можете купити и тресети. Додати органску материју на следећи начин - за 1 м2 око 5-12 кг ђубрива.

Пажња! Боље је не користити свјежу храну - то може нашкодити земљишту. Такође садржи многе опасне микроорганизме.

Органска ђубрива за пластенике

Корак 6. Третирати земљиште са биопрепаратурама ("Схииоу-1", "Баикал ЕМ-1") брзином од 3-5 литара на 1 м2. На тај начин ћете уништити патогене бактерије и гљивице.

Микробиолошко ђубриво "Баикал ЕМ-1"

Чувајте се лажних!

Корак 7. У зависности од врсте тла, у јесен, можете направити минерална ђубрива - фосфор, азот и калијум. Однесите их 5-7 цм дубоко у тло и пробијте виљушке, истовремено уклањајући остатке корова, ако их има.

Табела додатака храни за парадајз

Напомена! Ако време дозвољава, можете користити уместо органских ђубрива биљке-сидерате: сенф, грашак, лупине, пасуљ.

Припрема стакленика пре зиме

\ т

Очистка из поликарбоната в јесени

У овом чланку наћи ћете све што требате знати о јесенском чишћењу стакленика од поликарбоната! Такође, препоручујемо да прочитате преглед стаклене баште дизајн "Уралоцхка побољшана"!

Како се ријешити болести?

Шта учинити ако вас цијело љето мучите болесним и умираним рајчицама? Највјероватније су били задивљени неким патогеним микроорганизмима или гљивицама. Дакле, све мјере треба примијенити тако да се сљедећа година прича не понови.

Корак 1. На исти начин као и стандардна процедура припреме тла и стакленика, уклоните све мртве биљке заједно са коријењем у јесен.

Корак 2. Уклоните горњи слој земље - око 10-20 цм - и замијените га свјежим. Препоручује се да не узмете земљиште које би заменило ваш град.

Замена горњег слоја земље у стакленику

\ т

Напомена! Један удаљени слој може бити правилно испараван или испаљен - уништиће све штеточине, паразите. Али ако је стакленик велики, ова процедура ће бити изузетно тешка.

Корак 3. Уклоните све ужад и подвезице, посебно од природних тканина, као и дрвене штапиће - патогени микроорганизми се могу населити на њима.

Корак 4. Заузмите земљиште са белом сенфом - супстанцама које емитују ову биљку, штетном за већину патогена гљивичних обољења. Такођер можете темељно прскати земљу фунгицидима.

Бела сенф

Напомена! МногоЗа уништавање патогених организама препоручује се употреба дима са сумпором. Метода је донекле екстремна, али не и погрешна.

Корак 5. Не заборавите темељито третирати зидове стаклене баште, њен оквир сапуном или кречом, као у претходном приручнику.

Третман у стакленику

Корак 6. Након рада, оставите стакленик отворен за зиму, тако да је тло добро замрзнуто.

Стакленик се мора оставити отворен

\ т

Напомена! Ако су парадајз тешко болесни током читавог љета, најбоље је да их не посадите поново након третмана стакленика и тла у јесен. Садите друге биљке на овом месту, а парадајз се сели на неколико година у други.

Корисни савети

И на крају, неколико савјета како направити тло за парадајз у стакленику идеално за узгој ових култура.

 1. Нажалост, земља је способна да складишти разне инфекције које су опасне за парадајз. Због тога искусни вртлари периодично препоручују промјену мјеста узгоја ових биљака. Једном у неколико година, посадите парадајз у други стакленик на другом тлу.
 2. Пролећну припрему кревета треба обавити најкасније 10-14 дана прије садње садница у стакленику.
 3. Ако је земљиште лоше калцијумом онда је потребно додати ђубрива која садрже овај елемент. Недостатак калцијума доприноси настанку ротације латица.

  Табела нутритивних недостатака у парадајзима

 4. Обавезно уклоните све камење са земље, добро га утрљајте. Ину супротном коренски систем парадајза ће бити слаб.
 5. Ако је стакленик оболио од рајчице, онда чак и након спровођења свих превентивних мера, боље га је садити отпорнијим и отпорнијим на болести сорти него раније. Болесне врсте, боље је да расту барем након једне сезоне.

  Најбољи парадајз за пластенике

 6. Немојте добро планирати парадајз. Тамо где су биљке скучене, брже се развијају различити патогени и штеточине.
 7. Органско ђубриво може послужити као обрађено малчирање.
 8. Додати превише органске материје је штетно. Убрзава и повећава раст зеленог дела биљке, али смањује број јајника и плодова.
 9. Врло је добро ако повремено насељавате земљу са дугама. Они добро третирају тло, чине га лабавим, уништавају биљне остатке, стварају добар хумус. Да бисте то урадили, само донесите неколико десетина црва у стакленик, ставите их у неколико малих јама и поспите земљом, лагано залијевајте. Црви воле топлоту, па искусни вртлари препоручују загревање кревета. То јест, под земљу је потребно ставити слој пиљевине дебљине око 5 цм, затим слој компоста, а након - тло од 20 цм. Покрити сав филм и оставити до прољећа.

  Уобичајене врсте црва

 10. Обогатити земљиште у стакленику у августу-септембру. Ово је најприкладнији период за такав поступак.
 11. Ако се стакленик налази у низинама, онда се у прољеће на тзвчешљеви - подигнути хрпе земљишта (ширина - 35 цм, удаљеност између гребена - око 30 цм). У овом случају, на лаким тлима, чешаљ нижи, на тешким - вишим.

  Парадајз засађен на гребенима даје добру жетву

Запамтите да што боље припремате земљу за зиму, боље ћете добити жетву следеће јесени.