Примарна вишегодишња башта, нарочито садња и узгој

Вишегодишња баштенска јаглац, цветајући у једном од првих пролећа, привлачи пажњу практично свих љубитеља цвећа. Она је део рода Первоцвет и истоимена породица. Ова породица има око 550 врста.

Ембрионски цвет расте иу планинским и равничарским областима централне и западне Азије, Европе и Америке. У цвећарству се користи око 60 врста, од којих се највећи део узгаја на отвореном и само мали део у пластеницима. Првобитно се узгаја на засјењеним и влажним подручјима са растреситом земљом. Да бисте разумели како да се бринете за смарагд, морате бити свесни саме биљке.

опис

Примросеов јагуља је вишегодишња биљка, која формира розету листова близу корена корена. Листови јаглаца могу бити лиснато или цели. Листови са глатком или набораном површином причвршћени су за корен уз помоћ петељки, а могу бити и сједећи (без петељки).

Цвеће ове културе има најразличитију боју, која може бити једнобојна или двобојна. Често постоје врсте, сорте и хибриди са оком. Цвеће са фурниром, прелазак у цев и прелепо офарбан офсет, који подсећа на облик левка. Скупљају се у различитим типовима цвасти (колике, умбеллате, хеад), али понекад се цвјетови налазе један по један, иако је то ријетко.

Тркачи на којима се налазе цвасти или цвасти немају лишће. Примати цвета обично у априлу, али времецветање зависи од врсте јаглаца. Део биљака цвета рано у пролеће, а део у рано лето. Мале смеђе семе, које подсећају на облик погрешних куглица, зреле у воћу - кутија. Време сазревања пада на јун - јул. У једном граму семена се налази око 1000-1200 комада. Пропагација јаглаца може да се одвија кроз семена, као и кроз дистрибуцију грмља и подрезивања. На улици, примат расте без трансплантације три до пет година.

Често, јаглац класифицира тип цвасти и цвасти на биљке. Све јаглаце (укљуцујуци сорте и хибриде) подељене су у 5 група.

  • Прва група (цвијеће облика јастука) односи се на биљке у којима се цвјетови налазе један по један, рјеђе у цватовима. Они су благо подигнути изнад лежишта. Главни типови ове групе су примитивна Јулија и њени хибриди са другим врстама. Познате су под различитим специфичним именима: примеле обичне или нестабилне, јаглац мали. Већина сорти и хибрида који се продају се производе на бази незаслађеног јаглаца. Велика разноликост боја и величина цвећа привлачи велику пажњу овој култури. Слетање и брига о вишегодишњој јаглацу ове групе не захтева пуно времена.

Примарна је нормална или нестабилна

  • У другој групи (кишобран облик цвасти) у цвјетним биљкама скупљају се у цвасти као што су округли или благо нагнути кишобран. Налазе се на педици, на висини од око 20 цм изнад грма. Главни типови овогаГрупе укључују примата пролећа, П. Висок, Усхков, М. Полиантов, С. Боросхнист, В. Виал и други. У продаји можете пронаћи различите врсте јаглаца високе, П. Спринг и П. Полиантиум, као и бифтеку јаглаца.

примросе хигхПримросе Виала

  • Трећу групу чине биљке са густом сферичном цватном формом, које се формирају на снажном цветном педунцлу. Ова група припада јаглацу, мелкозубцхатаиа и другима. Цветови су обојени у ружичасту, белу, црвено-карминску и смеђе-љубичасту нијансу. Модерне сорте пера јаглаца одликују се занимљивим и спектакуларним бојама.

Примросе смалл-кнуцклед

  • Четврту групу чине биљке са прстенастим цватовима који се састоје од неколико слојева. Таква цвасти растварају се на врховима танких, стабилних цвјетних изданака. Најважније врсте ове групе су: Ембрио Буллеи, Јапанци, П. Бисса и вртни хибриди ове јаглаца из П. Боулеа. Посебно су лепе сорте јапански јаглац са канделабром са цватовима. Ријетко су доступни у продаји.

Примула БуллеиПримарни јапански

Примросе Флорериа

  • У последњој групи звонастих цвасти су врсте са падајућим цветовима или висећим цветовима, растварајући се на цветним изданцима различитих висина. У ову групу спадају: Алпине Примросе, П. Сиккимски, П. Флоринда. Њега јаглаца у врту који припада овој групи је мало другачија од осталих врста.

Ми растемо из семена

Узгој семена јаглаца захтева неко знање, па је вредно сазнати његове биолошке карактеристике. Прво, трајница се односи на биљке које су високе, тако да семе може варирати од 90 до 60%.

Друго, семе овог усјева брзо губи сличност, и стога их треба користити у години прикупљања, али то ће се појавити ако се сије на отвореном терену у љето или јесен. Са овом опцијом, сетва младих биљака ће процветати само у трећој години узгоја. Чување семена је пожељно да се врши на температури од 5 до 7 степени (одељак поврћа у фрижидеру) и влажност од 22 до 30%.

Али постоји могућност да се у години сјетве набаве готове биљке, па чак и да се постигне њихов процват. Емулзија из семена се узгаја од 20 до 24 недеље од сетве до почетка цветања. Да бисте тачно одредили време засађивања, морате разумети тачно шта желите да добијете на крају. Ако вам је потребно веома добро узгајане биљке у релативно кратком времену, онда морате сијати крајем јануара - почетком фебруара. Ове младе биљке ће бити посађене на отвореном тлу након завршетка мраза, и процветат ће се наредног прољећа.

Да би добили готове производе у цвату одаберите сорте раннетсветутусхие и хибриде.

За сетву је потребна лабава, ваздушно пропустљива земља са слабом киселом реакцијом (пХ 5,5 -6,2). Ниски контејнери или лонци испуњавају добро намочену земљу и изравнавају. Сјеме се сије на површину, прекрије филмом или стаклом и стави у замрзивач на период од око мјесец дана. Послеово семе је проклијало на температури од 17-18 степени, што се не мења током дана. Није потребно сјемење примеле обичног и фино подијељеног у замрзавање.

Нема потребе да семе усјева, али лоше осветљење помаже истовремено клијање. Овај период траје од 7 до 20 дана, у зависности од врсте, сорте и квалитета семена. Чим се појави 50% свих сјеменки, склониште је уклоњено. Важно је запамтити да у периоду клијања семена могу допустити промјене температуре и влажности.

У следећој фази узгоја, која траје нешто више од две недеље, саднице се транспонују на прилично осветљено место (без сунца), смањују температуру на 16-17 степени, смањују количину влаге у земљишту (без исушивања). Повећање температуре више од 18 степени успорава раст садница. У овом тренутку је пожељно да се напуни слабим раствором сложених ђубрива.

У наредних 35-50 дана, расте биљка расте, температура се одржава на 15-16 степени, а оплођена је азотним ђубривима.

Чим се на трећем листу појаве биљке, оне се нарежу на пластичне чаше (пречника од 3 до 5 цм), одакле прелазе у веће контејнере. У лонцима пречника 9-11 цм грмови пролазе у доби од 9-11 недеља. Трансплантирани примати су распоређени тако да не додирују лишће. Чим се биљке укорењују и интензивно расту, могу се садити на отвореном тлу (након завршетка мраза).

Да цветајаглац, период хлађења траје од 6 до 8 недеља. Биљке у доби од 9-11 седмица са добро развијеном утичницом лишћа (од 6 до 8 комада) чувају се на температури која пада од 12-15 до 7-5 степени. У овом тренутку, осветљење би требало да буде високо. Чим се формирају пупољци на грмљу, температура се повећава на 15-17 степени, а цветати јаглац.

нега

Брига о јаглацу је једноставна, под условом да се одабере мјесто за садњу узимајући у обзир захтјеве ове биљке. Садјење је потребно у сјеновитим мјестима с добро влажном, лабавом и храњивом земљом. Искрцавање прије засађивања ископати дубину од 20 до 30 цм и нужно додати лист хумуса и травнате површине. Приликом слијетања јаглаца и бриге о њој на отвореном терену морате знати неколико нијанси.

Садница јаглаца треба засадити на такав начин да не буде отвореног тла између грмља. Мале врсте се налазе 10-15 цм, а велике сорте и хибриде - 30-40 цм, чак иу стању цветања, биљке добро подносе трансплантацију. После садње, грмље се свакодневно залијевају две недеље.

Да би се одржао константан ниво влаге у земљишту, пожељно је да се земљиште размножи са листним хумусом или тресетном земљом висине од око 4-5 цм

Дуготрајни третман јаглаца у башти састоји се од редовног наводњавања током вегетације и прољетне жудње са сложеним ђубривима која се врше прије и тијеком цватње.

Опсежни грмови обично се дијеле на 3-5 годинарасте Ископавају се, чисте од корена из земље (пожељно опране у води), деле се на неколико делова, а затим саде на кревету на осенченом месту.

Болести и штеточине

Овај усјев може бити под утицајем рђе, трулежи корена и корена грлића материце, уочених, антракноза, вирусних болести и пепелнице.

За сузбијање употребе брашна: "Куадрис", "Топсин М", "Топаз". Препарати који садрже бакар помажу у уочавању. Вирусне болести се не третирају и оштећена биљка мора бити уништена.

Од штеточина на примитивима налазе се пужеви, паучине гриње, лисне уши, кадуља брашна, жижњаци и кукци.

Од пужева ће помоћи лек "Олуја", а од других штеточина - одговарајући инсектицид.

Примросе у пејзажном дизајну


Лијепа јаглац користи у дизајну вишегодишњих цвјетних гредица, у прољеће композиције с булбоус и мелколуковицхними усјева. Различите врсте и сорте ове културе украшене су рабацима, алпским тобоганима и камењарима. Ова фабрика је одлична за пројектовање малих рибњака, преносивих контејнера и ваза, као и балкона.

За камене вртове и алпске брежуљке уклапају се јаглац, као и све врсте јаглаца фино сјајне. Осим тога, јаглац финес често користи у плантингс с различитим трајницама. Примарна Јулија је незамењива биљка за дизајн ивице рубњака или вртне стазе. Када креиратеВрт у јапанском стилу користи цвијеће јаглаца са цвјетовима у облику лустера. Брига о јаглацу у цвјетним аранжманима неће изазвати посебне проблеме.

Садња јаглаца на травњаку савршено украшава простор. Цвеће чистих и светлих нијанси је пријатно за бујно цветање дуго времена.

Велике жбуње са спектакуларним, високим жутим цватовима у облику кишобрана првокласа Флоринде и примрозама Сиккимског изгледају веома лијепо у близини водених површина у комбинацији са лилиником, ирисом и домаћинима.

Занимљиво је да се за резање користе цвасти јапанске и дентатне јагоде. Могу да стоје у тежини око две недеље.