Причвршћивачи за ожичење: које су опције на располагању

Како обезбедити жицу

Избор додатне опреме која олакшава живот мајсторима свих одела данас је огроман. Није направљен изузетак за тржишни сегмент, који је дизајниран за напоран рад особља.

Овисно о начину полагања жица, причвршћивање на ожичење је различито. У овом чланку покушаћемо да у потпуности покријемо читав спектар савремених асортимана, тако да ће бити користан и за мајсторе који раде и за оне који више воле да раде све својим рукама.

Монтажни носачи за скривену монтажу

Како правилно поставити ожичење у кућу, поправљајући га тако да у будућности, када жбукањем или полагањем траке, буде сигурно причвршћено и да се не омета? У ту сврху важно је запамтити два правила: поставите жице геометријски исправно на мјеста која су за то препоручена и користите поуздане причврсне елементе. Који од њих су за скривену инсталацију, размотрићемо у овом одељку.

Стезаљка за типле

Овај носач је један од најчешћих. Лако се монтира и обезбеђује поуздано фиксирање, а цена овог алата не оптерећује ваш новчаник. Постоји неколико варијанти овог брда, које се разликују једна од друге, не само споља, већ и функционално.

  • Најједноставнија опција за овај производ је причвршћивање типа "конзола".То је трака од пластике са обореном предњом плочом на оба краја, ширине 6-8 мм. Величина и облик причвршћивања се бирају према каблу који се монтира. Квалитет фиксације -просјечан, јер не постоји просторни елемент. Према томе, употреба таквих конзола за монтажу на строп може створити неке неугодности.
  1. Да би се елемент причврстио у бетон или неку другу подлогу, довољно је да се кроз њега испружи кабл и угради претходно избушени отвор жељеног пречника. За већу поузданост препоручује се уградња спајалица на растојању од 50 до 60 цм
  2. Овај тип причвршћивача је дизајниран за жице пречника 6-25 мм. Такођер је могуће причврстити снопове каблова, што захтијева да се узме у обзир врста изолације која би требала бити прикладна за групне облоге.

Присуство спацер елемента повећава поузданост

  • Следећа врста је стезаљка с вијком.Дизајн овог производа се значајно разликује од оног који је горе описан. На слици је видљиво да у свом саставу постоји јака пластична шипка, која се кује, након уградње зубне секције у монтажну рупу.
  1. Овај тип причвршћивача је јачи и може издржати оптерећење до 8 кг. Уређај за стезање кабла направљен је као стезаљка за причвршћивање, која омогућава причвршћивање каблова за напајање, набора, па чак и глатких зидова, чији пречник не прелази 32 мм.
  2. Овај носач има један минус - након инсталације се не може поново користити. Стога, користите ову врсту везе, будите опрезни приликом постављања тачака монтирања.


Како правилно водити ожичење у кући

  • инсталациона платформаје прикључак,која подсећа на хибрид претходне две варијанте. То је типла, опремљена монтажном главом са рупом за пластичну или металну спону. Направљен од најлона или полипропилена. У присуству чврстог темеља, добро се чува у зиду, због облика штапа. Може се лако фиксирати као један кабел и цијелу групу.

Савет! Ако одлучите да користите ову врсту прибора на улици, онда будите сигурни да су стеге УВ-отпорне. Инструкције на етикети ће разјаснити ове информације - најчешће су црни.

Обујмице за каблове


Затезна петља са металним типлом

Испод се налази наставак направљен у облику стезаљке. Овај дизајн је издржљивији од клинастог клина, јер се за размак користи метални вијак, због чега се, по потреби, цијела конструкција може лако демонтирати и премјестити на другу локацију.

Фиксирање жице врши се истовремено са монтажом на зид. Важно је да је пречник кабла јасно поравнат са пречником стезаљке, што је неопходно да би се избегло прогибање или преклапање изолације жице.

Спојни елементи типа ПП


Интеграл довел ПП

Други тип прибора је тип ПП типа. Има неколико варијанти које се разликују по облику и величини, а које се одређују на основу врсте причвршћене жице.

Монтажа је слична монтажној подлози или "спајалици", једина разлика је што је каблпритиснут равно на зид. Такође, коришћењем таквог прикључка могуће је инсталирати и цијеви. Ако је потребно, ову везу је лако скинути.


ПП причвршћивање за округле каблове и цеви

селф-маде причвршћивање

Како се израђују затварачи од ручно израђених материјала

Ако у правом тренутку нисте имали при руци никакве спајалице, а трговина робе за домаћинство је далеко, онда не оклевајте да се узнемирите, јер израда аналогног домаћег производа неће одузети много времена и труда.

За рад ће вам требати: обични вијци за типле или чавли за типле, као и двострука проводна жица или плоче од поцинкованог жељеза. Жицу (жељезо) сечемо на комаде дужине 5-7 цм. У средини правимо рупу и гурамо свој колац тамо. Све је спремно, можете јасно видјети резултат на сљедећој фотографији.

Пример монтаже за самостални рад

Могуће је користити и једножилну жицу (жицу) - у овом случају, клин мора бити намотан жицом у подножје поклопца мотора.

За фиксирање кабла у потезу, бистро-чврсти раствор гипса је савршено погодан. Овај метод захтева одређену количину вештине, јер има јако мало времена да се замрзне, и треба да га развијете веома брзо. Зато мешајте гипс у малим порцијама.

Да би се олакшао задатак, предлажемо један оригиналан начин за причвршћивање жице на бртвену смјесу. Ако бар има равна лица, онда користите комаде ребара који служе као опруге. Ово је довољно за држање кабла.

Монтажа за отворену монтажу

Ако се електрична енергија у кући врши након поправке, тада се користи метода отвореног ожичења. Једноставније је за извођење, али зато што жице имају на уму, потребно је више прецизности приликом монтаже, а употријебљени елементи за причвршћивање, поред главне функције, требали би донијети одређену естетику.

Кабловски канали

Једноставна инсталација је једна од предности

Један од најпогоднијих, најљепших и уједно јефтиних начина отворене инсталације је прикључак преко кабловских канала. То је правоугаона цев са одвојивим предњим панелом, која је причвршћена на зид помоћу конвенционалних вијака, вијака или чавала.

Након инсталације, група жица се поставља унутра и затвара поклопцем. Моћи ћете лако да одаберете жељену схему боја, па чак и текстуру, тако да се монтажа непримјетно уклапа у унутрашњост ваше собе.


Систем кабловских канала

Постоји више сложених опција, од којих је једна приказана на дијаграму изнад. Најчешће су представљени у облику електричних постоља. Инсталирање таквог система захтева одређену квалификацију.

Клипови


Монтажа валовите жице

Овај тип прикључка је намијењен за причвршћивање каблова који се налазе у додатном изолатору - полимерној ребрици. Због грубог изгледа често се користи у непримјетним просторима и техничким просторијама, а погодан је и за вањску уградњу.

Тоинсталирајте копче, користите вијке или вијке за типле, а затим их једноставно закључајте у ребро. Примљена веза ће бити веома поуздана и практична.

Изолатори за ретро стил


Елегантно решење за дрвену кућу

\ т

Данас, када се ствара унутрашњост у стилу "ретро", често се користи метода отворене инсталације, која се користила у освит стољећа електрификације, за коју модерни произвођачи производе посебне жице и причвршћиваче. Врло лијепо ова пошта изгледа у дрвеним кућама.

Фиксирање кабла врши се помоћу керамичког изолатора, који обезбеђује сигуран размак између проводника и дрвене базе. Приликом уградње пазите да не окренете одвијач како бисте избегли оштећење изолатора.

заграда

На доњим фотографијама можете видети типове заграда за директну монтажу жице на површину. Њихова инсталација је једноставна и интуитивна, али због опасности од директног контакта кабла са зидом, користите овај носач само ако жице имају двоструку или троструку изолацију. Најчешће се користе за фиксирање телевизијског кабла.

монтажна платформа


Варијанта пластике са траком

Ако је потребно да причврстите жицу на местима где је оштећење површине непожељно (намештај, плочице), онда користите умеће за причвршћивање. Они долазе у различитим облицима и бојама, али имају једну функцију - лако је ставити такав додатак на право мјесто, а можете повући жицу.

специјализовани затварачи

Како правилно водити ожичење у кући, ако не постоји могућност бушења површине у кабловима, или тип проводника има необичну посебност? Да бисте то урадили, доћи ћете у помоћ ретким, али не мање корисним уређајима за инсталацију.

  • Метална монтажна трака је дизајнирана за причвршћивање кабла на жељени корак слагања. Односи се на инсталацију топлих подова, системе за заштиту од леда и грејање спољних површина. Веома је погодан за употребу при повезивању великих група проводника. Има ширину од 21 мм и размак између флексибилних тачака за фиксирање у 25 мм. Постоје два типа - бакар и челик поцинковани.
  • Приликом уградње антифриза потребно је продужити кабл унутар одводних цеви. За ову сврху постоје две врсте причвршћивача - поцинкована трака и специјалне пластичне копче.
  • Посебно ћемо поменути алуминијумску траку, намењену за уградњу жица на водоводне цеви. Омогућава максималну топлотну снагу и велику густину приањања каблова на цеви.

Упознајући се са овим чланом, читалац је, вероватно, схватио како да правилно спроводи ожичење у кући и која би му средства највише одговарала. Међутим, препоручујемо вам да се упознате са видео снимком представљеним на овој страници. Можда ћете открити нешто ново за себе.