Прерада полиетилена и његовог отпада: филмови и паковања у гранулама

Шта је опасан однос према амбалажи и колико је важна екологија рециклирања полиетилена? У нашем животу, полиетилен је присутан као амбалажа за паковање, али је широко распрострањен, упркос својој уској специјализацији. Скоро сваки дом има пакет пакета које прикупљамо из принципа економије. Али овде је грешка, испоставља се да што је сировина боља, то је теже одлагати је и дужи је њен рок распада.

релевантност обраде

Прерада сировина од полиетилена је важан дио трошкова града, будући да се материјал одликује невјеројатном стабилношћу. Не плаши се воде, ливаде, раствора соли. Полиетилен се не боји ни органских ни неорганских киселина. Може се примијетити да су то добре особине, али се могу претворити у низ проблема.

Прије свега, постоји забринутост због еколошке ситуације - отприлике рачунајући на разградњу полиетилена, она иде до 300 година. Ако једноставна полиетиленска амбалажа падне у депонију смећа у укупној маси кућног отпада, онда то знатно компликује процес рециклирања. Након тога, овај пакет је термостиран, постепено распаднут под утицајем сунчеве светлости, топлоте и кисеоника. Током уништавања, безопасни пакет ослобађа штетне хемикалије у земљу и воду.

Нажалост, ограничавање производње пластике и полиетилена није могуће, али можете рационално организовати цијели радни процес. Полиетиленски отпад је у суштини универзални материјал. Секундарна обрадаПолиетилен се може назвати новим животом сировина без претеривања. Од особе је потребно створити и побољшати начине прикупљања и прераде сировина, како би процес био цикличан. Полиетиленски отпад може постати предмет свакодневне употребе.

Прерађивачка предузећа

У посљедњих неколико година дошло је до сталног пораста броја организација које обрађују ову сировину. Штавише, не само еколошки проблеми, већ и изгледи за развој таквог бизниса. Полиетилен може постати одлична база за израду пластичних плоча, контејнера за смеће, свих врста домаћинстава. Она отвара одређени простор за машту предузетника, мада, наравно, секундарни производи од полиетилена подразумевају нека ограничења.

Тешкоћа рециклирања филма и паковања не узрокује, јер се структура кориштених материјала у већој мјери не мијења, али се смањује квалитет рециклираних сировина, те се сходно томе смањује опсег даљње примјене.

Карактеристике радног процеса

Постоји неколико циклуса прераде полиетиленских врећица, филмова. Први циклус готово да не утиче на смањење потрошачких карактеристика нових производа. Али сваки наредни циклус даје свој "негативни допринос", чинећи сировину погодном само за производњу специјалних материјала.

В складу с обстојечими технологијами можно определат шест фаз на рециклиране на от полиетилен:

 1. Прво, постоји збирка сировина: филмова, боца, других кућних смећа. Сортирање канте за смећеобавља се ручним или механичким радом. Ако је кућни отпад током прикупљања подијељен на отпадни папир, стакло, папир, ПЕТ, онда једна трећина може смањити количину смећа коју треба рециклирати.
 2. Прикупљене сировине се шаљу у машине за прање. Ова фаза је неопходна како би се уклонили прљавштина, страни предмети и папир. Ако се сировине испоручују директно на пријемна места, рецепционар може да провери стање филма, боца, отпадног папира како би повећао или смањио понуђену цену за њих.
 3. Надаље, користи се дробљење прикупљене сировине, за коју се користе постројења за дробљење.
 4. У случају влаге или случајних крутих остатака у сировини, врши се обрада центрифуге.
 5. Сада се материјал шаље у комору за сушење, која такође пролази топлотну обраду.
 6. Рад је завршен и материјал је спреман за поновну употребу. Из њега је могуће производити универзалне производе: полиетиленску фолију, паковања, амбалажу, цијеви.

Рад у детаљима

И сада ћемо покушати да детаљније размотримо процес прераде полиетилена у гранулама, јер се том процесу разматра само схематски. Наравно, за рад је потребна одговарајућа опрема.

Прилагођени рад је могућ у присуству:

 • веш машина
 • постројење за дробљење
 • центрифуге
 • сушара
 • Агломерат
 • гранулатор
 • екструдер

Производња ће бити релевантна за присуство транспортера илипнеуматски транспортер, који ће у потпуности аутоматизовати процес.

Код куће је готово немогуће успоставити непрекидан процес добивања секундарног полиетилена, али можете поставити темеље за обећавајући посао. Пре свега, могуће је прогласити процес сакупљања сировина, јер је без њега такав рад у принципу немогућ. Ручно сортирање кућног отпада ће коштати мање у поређењу са механичком методом, али ће морати почети са малом количином кориштених сировина.

Самопроцесорски филм вам омогућава да добијете густу водоотпорну тканину са функцијом хидроизолације. Сам процес рада је једноставан - комад филма треба положити између два дијела тканине и глачати свим електричним гвожђем. Излаз је трослојни композитни материјал, пошто се филм топи и продире у слојеве тканине. Сами можете добити композитни материјал на бази филма, тканине и алуминијске фолије. Алгоритам ради исто осим што је један слој тканине замењен фолијом. Материјал из филма, тканине и фолије је одличан топлотни изолатор. Са умреженим полиетиленом, многи људи имају топлу подницу у кући.

За већу добит

Агломератор - уређај који може рециклирати филм и боце. Због температурног утицаја добија се агломерат - печене грудице из бивших боца и филмова. Агломерат може да се реализује већ у овој фази или да иде даље и рециклира га у грануле.

Гранулатор полиетилена се може повећатиприходи предузећа од прикупљања и продаје секундарних сировина.Као резултат тога, производ се добија, технички осваја у својим "прашкастим или љускастим панданима у радњи" због малог обима (и самим тим мање трошкова за паковање и транспорт), велике течности, минимизирања губитака и стварања прашине, мањи ризик од разарања и старења.

И зашто компанија треба екструдер? Само помоћу њега можете добити јединствени материјал - полиетилен ниског притиска. Екструдер улази у рад након што агломератор исприча своју ријеч и трансформише резултат сакупљања и прераде у гљиве.Сада растопљена маса пластике пролази кроз рупе за калупљење, где се топи и ствара нити које се охлађују под водом и режу на мале комаде. На излазу се гранулира ПНД.

При ниском притиску

Полиетилен ниског притиска се широко користи широм света. То је органско једињење које наликује белом воску. Секундарни полиетилен ниског притиска се добија сакупљањем и рециклирањем боца и цеви.

Овај материјал се не боји мраза или хемикалија. Он не осећа ударце и није диригент струје. Треба додати да је овај материјал водоотпоран и не реагује са алкалијама, киселинама и солима.Разграђује ХДПЕ под утицајем азотне киселине (50%), хлора и флуора.

Како може да буде користан овај производ

 1. Прибор за базене се прави на основу ПИД-ова.
 2. Користи се у процесу 3Д штампача.
 3. Овај материјал је релевантанза рад у условима хемијског и електричног утицаја.
 4. ПНД је добар за стварање антикорозивних премаза, контејнера за храну, боца и сакупљање воде.
 5. У спортским објектима, ИПА се користе за производњу гимнастичких обруча.
 6. У ресторанима ИПД, ово је будућа пластична врећица, пластичне слушалице или контејнер. Пакет са ИПД је прљав и мрмљао, тако да се користи за такозване "кошуље".
 7. Пиротехнички произвођачи користе ИПА за спектакуларније обављање свог посла.

резиме

Прерада сировина од полиетилена у гранулама омогућава значајно смањење количине отпада у градским депонијама. Запамтите да се полиетилен и пластика готово не распадају. У међувремену, ПЕТ може направити успјешан посао. Немојте бацати оно што би могло бити корисно у будућности. Чак и једноставан пакет, боца, филм - могу бити корисни за посао.