Правилна уградња пластеника: 6 узастопних фаза

Прије постављања стакленика треба погледати видео тренинг и научити савјете стручњака Дизајн стакленика се може купити у готовом облику, а затим инсталирати самостално, или све од почетка и до краја да би се направиле и изградиле властите руке. Али најважније је да то урадите како не бисте губили време и додатни новац за прераду. Да бисте ствари учинили савршеним за себе, морате се придржавати неких важних правила.

Како инсталирати стакленик: одабрати одговарајуће мјесто

Пре него што почнете да постављате конструкцију у башту или башти, потребно је да одаберете одговарајуће место за изградњу. Место је најважнији фактор у изградњи стакленика. Избор места зависиће од приноса поврћа и других усева.

Како инсталирати стакленик на правом мјесту како би омогућио повољне услове за раст и развој биљака? Да бисте то урадили, потребно је да га инсталирате на удаљености од великих стабала и градилишта. Исто тако, пожељно је да буду заштићене од пропуха малим оградама.

Стакленик треба да буде постављен тако да не омета кретање тог подручја

Научници су проценили да ако не изаберете право место за постављање пластеника, можете изгубити 30 - 35% жетве. Дакле, морате знати нека правила да изаберете право место на сајту.

Основна правила за избор правог места:

 • Удаљеност од објеката до пројекта мора бити најмање 3 м, а њихова сјена не покрива биљке од сунца;
 • Потребно је инсталирати структуру сјевер и југ, тако да ће сунце цијели дан освјетљавати стакленику;
 • Из великих стабала и жбуња, конструкција треба да буде изграђена на одређеној удаљености тако да њихови корени не ометају биљке да примају хранљиве материје из тла.

Одабир погодног мјеста, онда морате пажљиво проучити тло, за то морате сазнати који састав тла у одабраном подручју. Ако песак превладава у земљишту - онда је то најоптималнија опција за садњу поврћа, ако је глина - онда уклоните горњи слој, а на његово место улијте донесени, плодни слој. Након свих ових акција на одабраном мјесту можете почети са инсталирањем стакленика.

Када и како правилно инсталирати стакленику: општи принцип рада

За уградњу стакленика, најповољнији период ће бити јесен или рано прољеће. Најбоље је да у јесен поставите стакленик, у овом тренутку биљке су већ престале да доносе усеве и једноставно се чисте. Стога, ништа неће ометати изградњу објекта, јер ће његова монтажа захтијевати много слободног простора. То можете урадити у рано прољеће, онда можете одмах почети са садњом, али цијене материјала ће бити прецијењене.

Како правилно инсталирати стакленик тако да може користити и обављати своје функције? Да бисте то урадили, потребне су вам услуге или стручни савети који су вам потребни у процесу монтаже.

Могуће је инсталирати стакленик у било које доба године, осим за зиму

Материјал треба изабрати на основуименовање стакленика Хоће ли овај стакленик трајати само сезону. Или, требало би да се изгради велики фундаментални стакленик који ће нам служити зими. Када се одлучите за ознаку, онда бирамо поуздан, згодан и квалитетан материјал. Најпогоднији и практичнији материјал је поликарбонат. Може се користити као пријеносни сезонски стакленик, као и за темељни стакленик тијеком цијеле године.

Генерални план радова на инсталацији одабраног пројекта:

 • Направљена је ознака парцеле која одговара величини стаклене баште, при чему се оштрице оивичавају преко ивица и између њих се затеже конструкцијска жица;
 • Усклађено подручје, не би требало да има брда или било какве јаме;
 • Затим се прави оквир, може бити метал или дрво;
 • Затим се поставља кров;
 • Оквири и шарке врата;
 • На крају покривамо стакленик, чине га стаклом, филмом или поликарбонатом.

Инсталиран је стакленик, сада можемо на дно дизајнирати специјалне уређаје који могу штитити од продирања штетних инсеката и прождрљивих глодаваца. Сада се можете дивити вашој производњи.

Монтажа пластеника: монтажа врата и прозора

Стакленик је способан створити повољне климатске услове за узгој различитих врста усјева, цвијећа, украсних грмова и воћака. Посебно опремљени стакленици могу добро радити у зимском периоду, молимо власнике са обилним усевима илибеаутифул фловерс. Сви стакленици морају бити проветрени, за ову конструкцију постоје отвори за отворе и врата.

Препоручује се постављање пластеника по унапријед припремљеној шеми. У њему, ради лакшег сналажења, сви детаљи морају бити означени и нумерисани тако да током рада није дошло до забуне.

Ако немате искуства у изградњи стакленика, онда треба да потражите помоћ од професионалаца.

За монтажу и монтажу вентилационих отвора и врата потребно је поред инсталиране конструкције. Број врата може бити један или два, али прозор може бити неколико. Њихов број зависи од величине саме стаклене баште.

Упуте за монтажу врата и отвора:

 • Спајајемо вертикалне и попречне дијелове, причвршћујемо матице и вијке;
 • Придржавамо трешње, они морају бити чврсто осигурани, тако да нема искривљења;
 • Причврстите шарке на врата, а на прозор завјесе тако да су погодне за отварање и затварање;
 • Инсталирамо сваки дизајн на његово мјесто.

Када на улици има доста магле, можете оставити стакленик отворен тако да продре у просторију. Магла у стакленику помаже повећању продуктивности. Регулише влажност и температуру у стакленику, смањује проток воде. За образовање у магли у просторији, у стакленицима сам поставио систем без магле. Систем за маглу се широко користи у великим стакленицима и стакленицима.

Инсталирање пластеника на пилотима: предности дизајна

Основа је основнаослонац за било који скелет. Слично томе, она је у стању да спречи испирање земље из обилног, кишовитог тока у стакленику. Темељи могу бити различитих типова: блок, точка, трака, цигла, дренажа и шипови.

Инсталирање стаклене баште у длан не захтева много пажње. Овај дизајн се може инсталирати и инсталирати брзо и једноставно.

Могуће је инсталирати стакленике на чврсту површину

За изградњу темеља на пилотима је потребно: гомиле дужине 15 цм, шипке, бетон. Шипови се уграђују у претходно ископане бразде, које затим бетонирају. За издржљивост и поузданост конструкције, пилоти се убацују у шипове. Пилоти су обично дрвени или метални.

Предности пилота:

 • Стакленик је сигурно причвршћен за земљу;
 • Погодност током транспорта;
 • Лако се склапају и инсталирају;
 • Економично.

Металне палете су издржљиве и издржљиве, али прије него што их обојите боље је обојити. Можете их инсталирати чак и на косим површинама, а сам стакленик је боље причврстити на шипове вијцима, тако да се касније може демонтирати. Можете поставити гомиле на било којем тлу.

Начини фиксирања стаклене баште на земљу

Гараже могу бити преносиве или стационарне. За преносиве стакленике, темељ није потребан, они су причвршћени на тло малим, Т-обликованим ногама или само посипати земљом. Али за пластенике, који се уграђују годинама, неопходна је подлога, тако да ће бити причвршћена за земљу.

Како фиксирати стакленик на тло тако да може дуго служити власнику? Да бисте то урадили, морате изградити солидну и поуздану основу.

Да би стакленик трајао дуго, требало би га поставити на темељ или дрвену основу

Могуће је направити темељ за сам стакленик. Ово не захтева много припреме. Биће потребно купити неке материјале и купити специјалне алате. Постоји неколико врста темеља, а ево што вам највише одговара, одлучите се сами.

Типови темела:

 • тачка;
 • рибон;
 • блок;
 • плоча;
 • Брицк.

Са овим материјалима можете изградити чврсту и издржљиву основу која ће заштитити ваш стакленик од јаких удара вјетра, пљускова, глодара и штетних, продорних инсеката.

Инсталирање стакленика (видео)

Самостално градити на парцели стакленика или купити дизајн у облику готових дијелова - ово је ваша особна одлука. Ако не можете да изградите стакленик на сопственом сајту, онда можете да потпишете уговор за његову изградњу са организацијом која уговара.

Опције за постављање пластеника (примери фотографија)

)