Правила за уградњу ожичења властитим рукама

Правила за електричну инсталацију

Како исправити електрично ожичење? Такво питање се често јавља приликом поправке или изградње властитог стамбеног простора. И одговор на то није тако једноставан, као што се чини на први поглед.

Због тога што правила инсталације зависе од типа површине на којој ће бити инсталација, врсте самог постављања и наравно ваших жеља. Дакле, да бисмо вам помогли да радите и спречавате грешке, погледајмо ближе овом питању.

типови ожичења

Пре свега, да се осврнемо на могуће варијанте ожичења. Могу бити два - отворена и скривена. Свака од ових опција ће бити успешно решење за различите површине, па ћемо анализирати сваку од њих посебно.

скривено ожичење

Почнимо с најчешћим у кућама панела (види распоред постова у кући на панелу) - скривено ожичење. Монтира се испод слоја малтера у посебним браздама - штаповима. Његова главна предност је потпуно скривање очију. Па, главни недостатак је сложеност инсталације, с обзиром на потребу да се користе исти стентови и ниско одржавање.


скривено ожичење

 • Уобичајено скривено ожичење монтира се у кућама од негоривих материјала- цигла, пјенасти блок, бетон итд. На скривену поставља се ожичење, направљено испод слоја жбуке, у удубљењу или испод спуштених плафона.
 • Скривено ожичење је забрањено уградити у вентилациона окна иликанала , у температурним спојевима панела, као иу влажним и посебно влажним просторима.
 • Скривено ожичење испод спуштених плафона, у складу са тачком 7.1.38, ПУЕ ће се изводити у челичним цевима или валовитим цевима(Види Метална цев за ожичење: где и како се користи). У овом случају треба предвидети могућност његове потпуне замјене као на видеу.
 • Ако се скривено ожичење користи у зградама од запаљивих материјала, онда је све мало компликованије.У овом случају, да би се заштитила од ширења ватре, ожичење треба да буде затворено у челичну цев или ребра дуж цијеле дужине.

отворено ожичење

Правила ожичавања отвореног типа мало су строжа. Углавном се користи у влажним просторијама и зградама од запаљивих материјала.

Његова главна предност је високо одржавање. Али недостатак је размажен изглед просторија, иако се са правом жељом овај проблем може ставити у карантин.


Отворено ожичење у цевима

 • Према члану 2.1.4 ПУЕ, отворено вођење може се положити директно на зидове, плафон и било које друге елементе грађевинских конструкција . У том случају, заптивка може бити снабдевена кабловима, изолаторима, металним или пластичним чаурама, у подним облогама, у тацама или кутијама, па чак и са слободном суспензијом.
 • Отворено ожичење на запаљивим конструкцијама треба извести у неизолованој шкољци (металне цеви, кутије) (види Како саставити кутију)за жице металне) или валовити папир) . За неизоловане површине инструкције дозвољавају полагање ожичења без заштите, или у заштити од пластике. Која треба да штити само од механичких оштећења.

Обратите пажњу! За индустријска предузећа, заштита отвореног вођења до нивоа до 1,5 м од нивоа пода или локације је обавезна.

 • Отворено ожичење треба да има обавезну заштиту када се сијече или заптивају поред цјевовода . Према тачки 2.1.56, ако је растојање између жице и цевовода мање од 25 цм, жица мора бити заштићена од механичких оштећења.
 • Жице не смеју доћи у контакт са цевоводима.Минимално дозвољено растојање до цевовода је 5 цм, а за цеви које садрже запаљиве гасове или течности не мање од 10 цм


Отворено ожичење у дрвеној кући

 • Приликом полагања жица у кутијама могуће је заборавити на могуће накупљање прашине.Стога, за глухе кутије у складу са тачком 2.1.61 ПУЕ, укупни попречни пресек жица не би требало да буде већи од 35% пресека кутије на светлу. За кутије са поклопцима ова норма је 40%. Због тога је цена инсталације ожичења у кутијама знатно повећана.

монтажа ожичења

Инсталирање ожичења може се обавити у затвореном и на отвореном. Правила монтаже су нешто другачија, па их погледајмо одвојено.

Интерно ожичење

Унутрашње ожичење се назива целокупна ожичења, постављена унутар зграда и објеката. За њуУкључује ожичење положено у подрумима и таванима.

 • Пре свега, треба знати да, у складу са клаузулом 7.1.34 ПУЕ, сва књижења унутар просторија треба да буду бакра. СНиП је дозволио коришћење алуминијумског ожичења и прије, али од 2001. године стандарди су се промијенили.
 • Други важан параметар је одјељак о књижењу. Израчунава се у зависности од оптерећења, али Табела 7.1.1 ПУЕ поставља минимални дозвољени дио жица (види Израчунавање пресека жице по снази). Тако је за групне линије 1,5 мм 2, а за улазни кабл са површинског панела 2,5 мм2.
 • У складу са клаузулом 7.1.36 ПУЕ, сва књижења унутар простора за једнофазну мрежу морају бити трожична. Од којих је један фазни, други је нула, а трећи је дефанзиван.

Обратите пажњу! За трофазну мрежу постоји пет жичаних мрежа. Тамо где су три жице фазе, једна нула и једна заштитна.

 • Поред тога, треба имати на уму да није допуштено комбиновати нулу и заштитну жицу, као и да их причврстити са једним носачем. Комбинација ових жица из различитих група такође није дозвољена.


На фотографији су тајна правила за инсталацију ожичења

 • Прије правилног повезивања кухиње, морате правилно распоредити терет у групама. У овом случају, врста ожичења за кухињу у складу са тачком 7.1.39 ПУЕ мора бити иста као у дневним собама.
 • У купатилима, купатилима и сличним просторијама, ожичење се може монтирати на скривени начин. КадаТреба имати на уму да није дозвољено коришћење челичних цеви или набора ради заштите од механичких оштећења у таквим подручјима.
 • Што се тиче прешутних правила, она постоје и за унутрашње ожичење. Прво, ово је постављање групних линија. Обично се монтирају на удаљености од 20 цм од стропа. Ово се не односи на падајуће групе.
 • Грана за утичнице и прекидаче не би требали имати углове осим 90 ?. Иначе, приликом поправке простора лако је оштетити скривено ожичење.

спољашње ожичење

Спољашње ожичење се назива читавим ожичењем, постављеним изван просторија. То укључује и електроне су повезани са интерним мрежама групе.


Правила за инсталацију спољног ожичења

 • Ако сте монтирани да монтирате спољне жице властитим рукама, морате прије свега знати да кровови зграда нису дозвољени. Дозвољено је улазити у зграду кроз кров, а затим кроз челичне цијеви, које пружају висину од најмање 2,5 метара од крова.
 • Проклапање жица преко путева је строго нормализовано. Треба бити на дну не мање од 6,5 метара. Не прелазите преко пролаза најмање 3,5 метара.
 • Што се тиче инсталације директно, забрањено је полагање жице у челичним цевима под земљом. Ако се за уградњу на фасадама зграда користе челичне цијеви или набори, тада треба подузети мјере које спречавају накупљање изнутравлаге, укључујући кондензат.
 • Што се тиче инсталације ожичења на фасадама зграда, постоји читава листа ограничења. Сви су сумирани у П.2.1.75 ПУЕ у табели.
 • Из тајних правила за инсталирање спољног ожичења, може се само приметити жеља да се контактне везе сведу на минимум. Истовремено, оне контактне фуге, које се израђују на отвореним просторима, морају се монтирати у посебне кутије са заштитом не мање од ИП, а приступ тим спојевима треба да буде што је могуће лакши.

закључак

Као што видите, правила ожичења у панел кући или сеоској кући нису толико различита. Главна разлика је врста коришћења која се користи. Стога је и даље важно одредити приоритете у фази пројектовања, а инсталација вас неће преплавити пенијем, а напор ће осигурати поуздан и безбрижан рад ваше електричне мреже.