Прашкасто бојање врата: улазна, метална, жељезна површина

Данас постоји много начина сликања металних врата. Можете купити различита складишта боја и лакова или друга средства. Али, чешће, такви премази су непоуздани. Ако желите да слој боје буде јак, употребите прашкасто бојање врата.

Ова метода је посебна технологија у којој се микрочестице специјалног праха прскају на површину метала. Ове честице имају позитиван набој. Прах се пуни услед трења или из спољног извора.

Метална врата, или било који други метални део, напротив, су негативно напуњена. Стога ће боја у облику праха бити на површини. Затим се производ загрева у специјалним пећима на довољно високим температурама. Као резултат загревања, прах се топи, и као резултат добија чврсти премаз који наликује филму.

Главне предности технологије праха

Прво и најважније, ово је еколошка чистоћа ове технологије. Прашак за бојење производи супстанце које су безбедне за људе. Такође, материјал није запаљив. Такође можете нагласити високу цену.

Што се тиче квалитета премазног праха, он има веома високе перформансе. Да, премаз се не боји хемијских и механичких утицаја. За разлику од традиционалних метода фарбања, када се прах боје слојеви врата равномерно се распоређују по површини производа. Нема потребе за употребом прајмера. Чак и са једним слојем материјала за облагање, премаз ће бити савршен. Производи обојени овом технологијом нису потребнипосебне услове рада.

Такође, процес траје много мање времена. Најчешће, традиционално бојење траје отприлике један дан, док ће метода праха за улазна метална врата трајати не више од 2 сата.

Недостаци такве слике

Ова технологија захтева утицај на производе прилично високих температура. Тиме се елиминише обојење дрвета у праху или пластичних производа.

Такође висока вредност у поређењу са традиционалним ЛФМ.

Процес бојења подразумева доступност специјализоване опреме која се не може користити на други начин.

За фарбање великих производа или површина потребне су велике пећи, али за мале производе нису ефикасне. Постоје неке потешкоће у раду са танким слојем, а ако је потребно радити на ниским температурама, то је такође прилично тешко.

Често се таква слика металних врата изводи од стране специјализованих компанија, и практично је немогуће репродуковати технологију властитим рукама

.

Опрема за премазивање прахом

Најважнији уређај је главна камера у којој се обавља главни дио посла. Изаберите ову камеру у складу са карактеристикама материјала и типом производа који треба третирати.

Камера је затворена метална кутија у којој се прашак наноси на дио. Укључена је и пећница за печење. Многи сматрају да није могуће бавити се фарбањем прахом код куће. Међутим, могуће је самостално фарбање металних врата - да, пецитеповршина може бити у уобичајеној пећи.

Поред камере, потребно је имати и посебан пиштољ за распршивање који може напајати струју. Ови модели пружају могућност снабдевања компримованим ваздухом. Ако је тешко набавити такав алат, онда га може замијенити компресор.

Веома је важно одабрати право место за исправан рад.

Ово је посебно тачно када се врши фарбање металних врата. Ова соба би требала бити врло лагана. Боље је да светлост емитује дневна светла. Ове лампе су изабране зато што се током рада прах неће држати на врућој сијалици. Најбољи начин да то урадите је да поставите гаражу са поузданим системом вентилације.

Још једна веома важна ствар је систем прикупљања праха. Тако можете уштедети на скупом материјалу. Дакле, трошкови се могу свести на скоро минимални обим. У ту сврху користе се рекуператори, али се може купити и индустријски усисивач.

Како кухати површину

Често се приликом фарбања металних врата практично не обраћа пажња, али значајно утиче на квалитет резултата. Прашак је веома захтеван за квалитет површине. Приликом припреме са површине уклоните мрље, вратно крило одмашћите и фосфат.

Процес припреме површине.

После чишћења врата пролазе пасивизација. То је површинска обрада са посебним саставом хрома и натријум нитрата. Ово је потребно да би се повећала заштита од корозије.

сликарски процес

Бојање металних врата је у потпуности изведено у комори. Главна функција ове камере је да ухвати честице које се не таложе. Систем је опремљен системом филтера, бункера, усисних чашица.

Процес покривања врата прахом није ништа друго до електростатичко прскање. Тако, набијене честице падају на уземљена врата.

Ако се бојење металних врата врши код куће, једноставно не постоји камера за прашкасту боју. Дакле, за врата можете направити посебну куку, а метални производ се спаја на негативни терминал напајања.

Пиштољем се прах наноси на производ. Али ако није на располагању, то није страшно. Можете користити пластичну боцу на којој је врат прекривен металном капуљачом.

печење

Може се чинити да је слика прах, али није. За гвоздена врата је процес печења. У овој фази се формира превлака. Прах се топи, затим се стврдњава и хлади.

Индустријске радионице користе специјалне ормаре. У кућним условима можете користити конвенционалну пећ за ове сврхе. Температура може бити различита - од 150 до 2200 степени. Цео процес траје до 30 минута. Резултат је солидан филм. Веома је важно да се врата загреју што равномерније - то је гаранција високог квалитета резултата.