Позивање жица и каблова приликом поправке ожичења у стану

Ожичење и каблови су неопходна процедура након потпуне или делимичне замене кућног ожичења. Поред тога, позивање жица у стану или аутомобилу је неопходно када дође до електричног квара, али тачна локација његове локације није позната. Наравно, за проверу електричних комуникација, лакше је и поузданије користити услуге стручњака. Али струја из компаније за управљање понекад чека 24 сата, а приватни мајстори су прилично високи. Стога, власници више и више воле да самостално обављају једноставне послове везане за електричну енергију. И у овом чланку ћемо разговарати о томе како проверити ожичење у стану без прибјегавања помоћи извана.

Ширење електричних жица и каблова у фази заптивања

Уградња новог кућног ожичења увијек укључује неке потешкоће, због чега се може прекинути интегритет проводника прије кориштења главне линије.

Нова линија се најчешће поставља унутар жљебова, или непосредно изнад зида, који се затим прекрива слојем жбуке и подвргава другим завршним радовима. Примарна провјера ожичења врши се прије постављања траке или ожбукавања зида.

Ако је чаробњак био лијен да то учини, онда је могуће да ће, након неуспелих покушаја да упали свјетло или употријебити утичницу, морати савити жбуку и не резати утор у дебљини зида.

Прекид жице у почетној фази може бити узрокован грешком каоелектричаре и руковаоце. Да би се избјегле неугодне посљедице и непотребан рад, потребно је поставити електричну линију према унапријед нацртаном кругу. Прије савијања зида у зид, потребно је провјерити ожичење стијене.

Како да осигурате да је књижење добро?

Пре свега, треба да се уверите да фаза и нула кабл, као и жица за уземљење, не долазе у контакт један са другим - то јест, у одсуству кратког споја. Ако квалитет изолације проводника остави много да се пожели, онда се под утицајем високог напона може оштетити, што ће, са великом вероватноћом, довести до кратког споја. Стога, приликом куповине електричне жице, није потребно превише штедјети и купити кабл, фокусирајући се на најнижу цијену. Ако сумњате у интегритет изолационог слоја, проверите линију са мехометром.

Након полагања линије, не би требало да постављате главчину и жбуку без претходног испитивања површине кабла у целој њеној дужини због непостојања механичких оштећења.

Ако линија није затворена, ау визуалном прегледу се не открије никаква штета, она се позива у литицу.

Како се изводи инсталација инсталације - на следећем видеу:

Како назвати књижење у стану?

Најчешћи начин провере поузданости електричне линије је позивање мултиметра (тестер). Мултиметар је мерни уређај који се може користити за мерење различитих електричних карактеристика:

 • Тренутна снага.
 • Напетост
 • Отпор.

Постоје два главна типа ових тестера: дигитални и аналогни (усмерени). Принцип њиховог рада је исти. Цена конвенционалног мултиметра је ниска и препоручујемо да сваки домаћин има такав уређај на лагеру, јер ће постати поуздан помоћник у практично било којој процедури која је повезана са електричним мерењима и инсталацијом.

Постављањем тестера на повратну спрегу, лако можете проверити присуство контакта на било ком подручју ожичења, дијагностицирати га за литицу и провјерити снагу утичнице или прекидача.

Како позвати електрични кабл са мултиметром?

Ожичење жица са употребом тестера врши се следећим редоследом:

 • Поставите прекидач мултиметра у режим петље (обично је знак приказан испред ове поделе).
 • Црна тестна жица мора бити инсталирана у СОМ слоту (понекад је означена знаком за уземљење или звјездицом). Да ли је црвени кабл прикључен у утор са знаком? (Ор Р).
 • Укључите тестер (осим ако се не укључи аутоматски када окрећете ручицу).
 • Додирните једну сонду на другу. У том случају, сигнал ће бити обавештен о употребљивости бројила и његовој спремности за рад.
 • На испитаној жици уклоните изолацију са крајева и очистите их док не дође до металног сјаја, а затим их додирните са сондом.

Ако интегритет кабла није нарушен,тада ће се огласити звучни сигнал и на његовом екрану ће се појавити 0. Недостатак звука и број 1 на дисплеју указују да је тестирани проводник подеран.

Цјелокупни процес на видеу је графички:

Кућна електрична петља

Ради се о стану у којем електроинсталације испуњавају модерне стандарде и захтјеве: у свакој просторији постоји посебна линија, а њено снабдијевање се одвија кроз "аутоматску машину".

Ако се светлост у просторији изненада угаси, али у исто време у свим другим просторијама, она гори нормално, онда пре свега треба да проверите да ли је добар светлосни инструмент. Пре почетка рада потребно је искључити напајање. Ако је лампа провидна, навој са навојем ће одмах бити видљив; Ако не, мораћете да га назовете мултиметром.

Прво, морате да видите да ли машине раде у електричној кутији. Ако су укључени - проблем ће вероватно лежати у кертриџу, прекидачима или самој сијалици, и постављање је нормално. Приликом рада машине, потребно је провјерити све елементе круга, поред прекидача, укључујући и сам прекидач.

Машина није радила

Ако се светло угаси и резач остане у положају за укључивање, прво морате да позовете прекидач. Ако исправно ради, мултиметар мора дати звучни сигнал када је ставка у омогућеном положају, а екран треба да осветли број 1 када нема звука.

Дополнителна верификациа се следва съсо следно:

 • Укључите мултиметар у режиму мерења напона, а затим проверите улаз и излаз резача.
 • Ако постоји могућа разлика на машини, искључите сијалицу из кертриџа и додирните једну сонду до њеног централног контакта, а другу до поклопца. Ако то не звучи, а на екрану се приказује 1 или 0, лампица је неисправна.

 • Ако је провера показала да жаруља ради, потребно је наставити тестирање кертриџа. Када сте открили инструмент за осветљење, потребно је да прегледате оловне проводнике и контакте. Ако визуелни преглед није открио проблем - проблем није у кертриџу.

Овај тест вам обично омогућава да утврдите да је једна од наведених ставки неисправна. Након што замена или поправка проблема нестане.

машина је радила

Ако је дошло до гашења светла у просторији са радом машине, пре свега проверите кертриџ и интегритет каблова доведених до лампе. Као што је учињено, речено је горе.

Ако се не открију грешке, морате позвати мултиметар.

Оштећење се дешава ријетко, али се понекад јавља, на примјер, код уградње декоративних дијелова или монтаже спуштених плафона.

Процедура за позивање електричне линије је следећа:

 • Искључите испоручени кабл и извуците га одвијачем.
 • Искључите сијалицу из кертриџа.
 • Поставите мултиметар у режим петље. Једна од сонди додирује нулту вену, а друга - крај одвојеногжице Тонски сигнал тестера ће вас упозорити када се ради о муњи и електричним жицама.

 • Осигурајте да постоји кратак спој, морате пронаћи, а затим отворите кутију конектора и искључите један од другог проводнике у њему.
 • Проверите да ли су све групе каблова на кратком споју. Да бисте одредили затворену област, прво морате да позовете ланац тестера, који се налази на струји стана. Када би се чуо сигнал, то би указивало на квар у проводнику, који води од штита до разводне кутије. Ако је то у реду, онда се дијагноза наставља док се не открије оштећени кабл.

Пример проналажења прекида жице на видеу:

Из овог материјала сте научили како да позовете ожичење да бисте открили кварове помоћу мултиметра. Ова процедура је прилично једноставна, али када се изводи, као иу свим другим електричним инсталацијама, треба се строго придржавати сигурносних мјера.