Повезивање радијатора за грејање са полипропиленским цевима

У стамбеним зградама старог фонда, како у приватном сектору, тако иу вишестамбеним зградама, данас се ради на реновирању система гријања. Физички и морално оптерећена опрема за гријање (челични и лијевани жељезни радијатори, цјевоводи, запорни вентили) замијењена је новим суставима гријања. Умјесто застарјелих уређаја, напредније јединице за гријање, као што су биметални радијатори гријања, имају побољшане карактеристике. Челичне цеви - материјал је уобичајен и трајан и даље захтева у инсталацији кругова грејања, али се замена истрошених челичних цевовода све више врши новим материјалима, посебно полипропиленом - полимером, који се широко користи у производњи производа од цеви.

Упркос чињеници да се полимерске цеви користе у грађевинарству првих десет година, многи власници кућа који још увек раде на челичним цевима и планирају да модернизују систем грејања, постављају се питања о технологији будуће инсталације - како се врши цевовод полипропилена код куће, како се радијатор система грејања повезује са полипропиленским арматурама? Да би делимично одговорили на њих, размотрите детаљније како се врши повезивање полипропиленских цевастих материјала са радијаторима грејања.

Положај радијатора у систему грејања

Употреба радијатора за гријање стамбених просторија данас игра важну улогу.Већина стамбених објеката, посебно станова у вишеспратним зградама, због пројектних фактора не може бити опремљена у средини подног гријања, што захтијева значајну дебљину интер подова. Стога се главни рад на загријавању унутарњих стамбених простора обавља зидним радијаторима, који се често називају батеријама.

Радијатори преносе топлотну енергију из расхладног средства у околни простор. Интензитет преноса топлоте зависи од температуре расхладне течности, топлотне проводљивости тканине радијатора и простора за пренос топлоте. Дизајн савремених модела радијатора има низ техничких побољшања која им омогућавају да се повежу са грејним круговима практично било којег распореда.

Напомена:У гвозденим батеријама старог узорка постојале су само млазнице за довод и одвод расхладне течности, савремени модели су додатно опремљени уграђеним излазом за зрак - како би се елиминисало загушење ваздуха.

Нови дизајн батерија драматично је олакшао рад система за грејање и повећао његову ефикасност - у присуству ваздушних славина у уређајима за грејање, довољно је отворити вентил за испуштање и удахнути ваздух.

Захваљујући савременим моделима батерија за загревање постало је могуће изабрати оптималну шему повезивања, инсталирати уређаје за грејање што ефикасније и ефикасније. Међутим, ефикасност и трајност рада круга грејања воде зависи од квалитета везивања - услова који су потребни за употребуПолипропиленске цеви, упркос бројним предностима овог материјала.

Важно!Повезивање полипропиленских цеви са металним подизачем врши се уз помоћ специјалних адаптера, чији је један крај - метал има навојни прикључак, а други - полимерне полипропиленске цеви спојене методом врућег заваривања. При резању радијатора за гријање у контуре из полипропиленских цијеви, потребно је користити прикључне арматуре, адапторе и спојнице израђене од сличног материјала.

Полипропиленске цеви имају висок коефицијент топлотног ширења, тако да приликом инсталације система грејања треба оставити зазоре између крајева делова цевовода и зида тако да се, када се линеарно протеже од дејства вреле расхладне течности, летеће цеви не одупиру крајевима зида и не деформишу. Треба имати на уму да што дуже траје цевовод, то ће дуже трајати.

Ојачање полипропиленских цеви алуминијумом или фибергласом смањује линеарно ширење, али не решава проблем у потпуности, па је у подручјима велике дужине потребно обезбедити П-облик или, ако локација дозвољава, спиралне компензаторе.

Шта се може везати из полипропиленских цеви

Постоји много одводних кругова за радијаторе система за загревање воде. Из постојећих метода, потрошач увек бира ону која у садашњим околностима захтева минимални проток материјала при максималној ефективности локације радијатора.


У ствари, ситуација је таква да, наЗа разлику од скупих металних цеви, потрошни материјал од полипропилена је много јефтинији и лакши за уградњу, тако да се уштеда на дужини цевовода на штету ефикасности не исплати. Изаберите врсту везивања, која ће у конкретном случају бити што ефикаснија.

Избор обавезивања је да се одлучи о сљедећим питањима:

  • која схема система грејања ће се користити (једноцевна или двоцевна);
  • који тип радијаторског прикључка ће се користити (дијагонално, бочно или дно).

По правилу, када се користи било која шема грејања - једноцевна или двоцевна може се користити за коришћење свих типова прикључака батерије.

Напомена:Према мишљењу стручњака, цевовод заптивке мора бити изведен са минималним бројем кривина - директни делови цеви су отпорнији на хидродинамичка оптерећења и стварање загушења ваздуха.

Инсталација система грејања који користе полипропиленске цеви, у зависности од шеме, врши се у складу са одређеним правилима.

За систем с једном цијеви :

  • , такав систем обично користи серијску везу радијатора;
  • испред батерије увек се монтира обилазница, повезујући доводну и повратну цев - када се нормалан рад бајпаса система грејања НЕ активира, а током превентивног одржавања или у хитним случајевима, довод воде до радијатора се зауставља, а расхладно средство слободно циркулише кроз обилазницу.

За систем с две цеви:

  • Користе се и паралелне и серијске везе;
  • цеви радијатора су повезане са различитим цевима - од врха до цеви, од дна до повратка.

Двоцевни системи обично имају паралелно повезивање радијатора, тако да није потребна инсталација бајпаса.

Лепљење радијатора полипропиленским цевима врши се на два начина: лемљење и употреба фитинга. У зависности од изабраног метода, повезивање батерије се врши помоћу посебног лемилице или санитарног кључа за Американца.

Добар чланак: бољи, двоцевни или једноцевни систем?

Фазе повезивања радијатора грејања

Инсталирање батерија у кући са накнадним повезивањем захтева, у зависности од дизајна, низ помоћних прикључака и прибора. Истовремено, запорни вентили, ако се не инсталирају на резбарење, већ лемити, такође треба да буду направљени од полипропилена. За практичност, кугласти вентили данас су доступни у различитим модификацијама, како равне тако и нагнуте.

За референцу:Мједена арматура се може користити, али је скупља, и временом, месингани спојеви са пропиленом могу изгубити чврстоћу споја.

За квалитетно повезивање биће потребни следећи алати и потрошни материјали: заптивне масе, сет кључева, паста са навојем, монтажна трака, навоји за нарезивање навоја.

Везивање се врши у следећем редоследу:

у радијаторузавојне спојнице типа "Мултифлек" - спојнице, опремљене са наврткама за крагну;

Полипропиленске цеви са монтажним носачима монтирају се на зиду са прелиминарном ознаком са дозвољеним размаком између аутопута и зида од 20-30 мм;

са скривеном инсталацијом (са одлагањем) цеви се приказују на површини само у местима повезивања са радијаторима;

радијатори се причвршћују на зид стандардним конзолама или универзалним пиновима;

помоћу тзв. Лемилице (оптимална снага 800 В, радна температура од 2700Ц), постављен је зидни цевовод са фиксним радијаторима, не заборављајући инсталацију, ако је предвиђена пројектом, термостатских регулатора стабљике.

За референцу:Системи цеви за грејање морају имати пројектно одступање, али у одсуству преднапрезаних области, које се на крају претварају у слабу везу круга грејања и могу се уништити притиском притиска расхладног средства.

Да бисте инсталацију радијатора учинили живљом, предлажемо да погледате овај видео.

закључак

Рад са полипропиленским епруветама не представља посебну потешкоћу. Међутим, уградња било којег система гријања нужно се проводи у складу с пројектом који проводи лиценцирана дизајнерска организација и стога укључује распоред опреме и термичке прорачуне.

Употреба полипропиленских цеви у систему грејања омогућава вам да извршите у било ком тренуткуПоновно инсталирање радијатора у кући, без употребе сложене опреме.

Добро осмишљен склоп запорних вентила ће омогућити ефикасну контролу протока носача топлоте преко радијатора.

Да би се обезбедила трајност цеви за грејање током уградње, морају се поштовати следећа правила:

  • Када се уграђује систем за грејање од полимерних цеви, није дозвољено коришћење врућег урањања фрагмената из различитих полимера;
  • велики распони цевовода са малим кораком монтирања потпорних носача на улегнуће;
  • када се спајају полипропиленске цеви неопходно је издржати температуру и трајање загревања окачених фрагмената - прегревање доводи до погоршања квалитета лемљења и смањења унутрашњег лумена цеви.

Правилно лепљење и чврстоћа спојева су главни услови за трајност и квалитет рада цевовода система грејања. Осим тога, не би требало да штедите на уградњи запорних вентила испред сваког радијатора - у случају квара система аутоматике или цурења, они ће правовремено помоћи блокирању протока расхладног средства у систем и избећи поплаве великих размера.