Повезивање радијатора: кругови, везивање, уградња

Да би аутономни систем грејања имао максималан ефекат, радио је квалитативно и без прекида, потребно је не само изабрати одговарајуће грејне уређаје, већ и правилно повезати радијаторе грејања.

Удобност и удобност у кући ће зависити од квалитета везе. Боље је дати такав посао професионалцима. Они знају како да повежу радијатор за грејање. Обавите све потребне прорачуне и извршите квалитетну инсталацију.

Међутим, немају сви прилику и финансије да користе услуге мајстора. Уградња радијатора може се вршити властитим рукама, узимајући у обзир неколико важних критерија:

 • компетентна инсталација ожичења;
 • технолошки низ повезивања главних елемената система. То укључује све цјевоводе, све арматуре, пумпну станицу и котао;
 • прави избор потребне опреме за грејање, као и комплетан комплет за повезивање радијатора грејања.

Није битно који су агрегати уграђени и из којег материјала су направљени, веома је важно знати како правилно повезати радијатор.

Варијанте система грејања у зависности од типа ожичења цевовода

Такви системи су подељени на неколико главних типова.

једноцевна . Топла вода се доводи до самог врха. Одатле долази, прелазећи преко радијатора на првом спрату једног цевовода са петљом. Овај тип везе се сматра најлакшим. Одликује га висока поузданост иКористи се у свим високим зградама, где је повезано централно грејање.

Ради постизања ове једноставности, радијатори не укључују температурне сензоре. Према томе, разлика у расхладном средству између горњег и првог спрата понекад прелази 10 степени. Све зависи од материјала од којег је направљен радијатор.

Због тога су једноцевни системи опремљени батеријама од ливеног гвожђа. Ови уређаји имају велику топлотну снагу, тако да је разлика између подова за хлађење између подова много мања.

Једноцевни системи грејања подељени су у две групе:

 • без скакача;
 • са неколико скакача.

Овај други систем је опремљен вентилом који омогућава регулацију протока воде, као и термостат који прати температуру расхладног средства.

двоцевна . Да би се осигурала циркулација воде у радијатору, инсталирана су два цјевовода с петљом. Кроз један прстен се напаја топла вода, а кроз други, назван "окретање", расхладно средство враћа се за гријање.

Радијатори у таквом систему гријања имају исту температуру. Међутим, два контуре захтевају више потрошног материјала. Такво грејање је инсталирано у викендицама и елитним вишекатним зградама.

Где интегрисати радијатор

Паралелно повезивање радијатора или узастопно - није важно, снабдевање топлотом се не сматра јединим задатком таквих система. Они би требали штитити собу од пропуха и хладног вјетра.

Зато се акумулатори за гријање постављају испод прозорских клупица. На том месту радијатори стварају величанствену топлотну завесу у подручју прозора.

[Тип] Не покушавајте да инсталирате радијаторе један поред другог. Као резултат тога, губици топлоте ће се повећати. Густина топлог ваздуха ће се смањити, што ће смањити ефикасност система за грејање. [/Тип]

Пре него што почнете да успостављате одређену везу, направите план рада где желите да означите места на којима ће се сви производи налазити. Израчунајте инсталационе удаљености које се морају одржавати током инсталације.

Във връзка за позиции на радиаторите треба да се използва следните:

 • од прозора до акумулатора треба да буде 100 мм;
 • размак између пода и радијатора је 120 мм;
 • од зида до батерије 20 мм.

Основне методе везивања грејних батерија

Диагонал.У овом случају, усисна цев је на врху. На свакој страни радијатора на најнижој тачки инсталиран је излазни цевовод. Овај систем је прихваћен као стандард. Ефикасност преноса топлоте је прихваћена за 100%.

Страна са једне стране.Улазно црево је инсталирано на врху. Излазни цевовод је направљен само на једној страни батерије.

Ниже.За такво спајање, спајање цеви се врши на дну радијатора са обе стране.

Батерије са нижим прикључком

Опције за повезивање радијатора за грејање у приватној кући:

 • латерал;
 • ниже.

Посљедња веза је увијек иста. Инсталирана су два цевна прикључка. Један игра улогу улаза, а други обавља оригиналне функције. Носач топлоте је повезан са једне стране, а кроз излазну цев се испушта из система. Упутства за инсталацију система грејања прецизно указују на то где ће се повезивање вршити снабдевањем цевовода где би требало да буде повратак.

Бочно повезивање радијатора се користи тамо где су инсталирани радијатори са више од 14 делова.Важно је да се не мешају цевни прикључци. Правац мора бити инсталиран одозго, а "обрнуто" је повезано на дну. И цеви би требало да буду са обе стране.

Код повратног повезивања, расипање топлоте је смањено за више од 10%.

Произвођач ће радијатору доставити технички пасош који означава снагу уређаја у случају дијагоналне везе, ако постоји одређена температурна разлика.

На пример, ако се прикаже "1900 В 70/55", снага К уређаја ће достићи 1,9 кВ ако се задовоље одређене вредности температуре улаза расхладног средства и његовог излаза.

Ако се температурни режим промени, вредност снаге се сходно томе мења. У последњих неколико година, дијагонално везивање је постало веома популарно. У стамбеним становима и приватним кућама, такав систем је инсталиран, јер побољшава ефикасност система гријања.

Доњи прикључак се сматра идеалним начином везивања батерије када је број секцијамање од 14. Обично се ради у старим вишестамбеним зградама, гдје је централно гријање прикључено, а површина станова не прелази 20 квадратних метара. метара.

Оваква шема повезивања за радијаторе за грејање не обезбеђује тако високу топлотну снагу, у поређењу са дијагоналном везом, она је мања од око 5%. Међутим, овај метод штеди материјал. Повлачење има краћу дужину када је спојено на успон. Цена уређаја је знатно смањена.

Најмањи ефекат је повезивање топле воде на дну радијатора, када се излаз врши са супротне стране, али и испод. У таквом радијатору, горњи дио је готово увијек хладан. Дакле, ефикасност преноса топлоте не прелази 85% у односу на стандард.

Међутим, овај инсталациони круг није заборављен. Користи се, ако је потребно, за сакривање цеви, на пример, испод пода или подне облоге, и да се батерије учине ненаметљивим. Таква техника се обично повезује са посебним дизајном, када постоји индивидуална конструкција.

Разматрају се кругови повезивања радијатора, прећи ћемо на инсталацију.

монтажне операције

означена је почетноознака , омогућава правилно постављање уређаја и издржавање свих регулаторних захтјева. Ознаке указују на то где ће се причврстити монтажни носачи радијатора.

За фиксирање радијатора користи се неколико типовапричвршћивача . Најчешће су специјалне игле, које се постављају директно у зид са накнадном цементацијом.

Врло често се уграђују специјалникутни носачи , који се причвршћују помоћу типла. Тоуређаји су осигурани, обично два заграда.

Пре инсталирања радијатора, прво морате извршитиприпрему навојног прикључка . Након тога, сви потребни дијелови за довод зрака причвршћују се за радијатор.

Следећи корак је повезивање:

 • опрема за закључавање:
 • регулациони вентили;
 • арматуре;
 • преклопне матице;
 • дизалице;
 • термостати.

Сви прикључци морају бити добро затворени и запечаћени посебним кључевима.

Пре наношења заптивача, навој се мора окретати у смеру кретања казаљке на сату, ако је навој прави и обратно, ако је остављен. И сасвим је довољно направити неколико окрета, не треба да омотате целу нит.

Након инсталирања батерије на држач, њена локација се провјерава на нивоу зграде. Ако је потребно, корекција положаја се може извршити подешавањем положаја носача.

Морам да кажем да је тачан хоризонтални положај уређаја потребан само у пумпним системима, где постоји контра-кретање ваздуха и расхладне течности. У таквим цевима може доћи до појаве ваздушних вентила.

Код ниског радног тлака, гдје се носач топлине и зрак крећу у једном смјеру, пожељно је направити мало одступање цјевовода. Захваљујући њему бит ће уклањање вишка зрака у главну линију.

За повезивање радијатора на успон, инсталирајте различите врсте цијеви. У посљедњих неколико година, најпопуларније су посталеполипропиленски производи. Лако се монтирају и коштају веома јефтино. Кранови за закључавање најразличитијих конструкција и других делова такође морају бити израђени од полипропилена.

Када је потребно спојити батерију с пластичним цијевима на метални успон, стручњаци савјетују да се овај дио замијени усправном цијеви од полипропилена. Повезивање радијатора гријања са полипропиленским цијевима ће продужити вијек трајања цијелог сустава.

закључак

Изаберите одговарајуће начине за повезивање радијатора у приватној кући са опцијама које су предложене у овом чланку и будите сигурни да ће приликом инсталације квалитетних делова и правилног повезивања уређаја систем грејања увек бити ефикасан и поуздан.