Повезивање ЛЕД-а на напајање 5 и 12 В: склоп са описом

Будући да су ултра-свијетле ЛЕД диоде (ЛЕД) постале доступне широком кругу потрошача, одмах су показале велико занимање. На основу ЛЕД-а можете створити много занимљивих инжењерских конструкција. Међутим, повезивање ЛЕД-а до 12 волти битно се разликује од повезивања до 12 волти исте жаруље са жарном нити. Овај материјал ће вам детаљно рећи о повезивању ЛЕД-а са изворима напајања који имају различите напоне.

Које ЛЕД диоде повезати до 12 волти?

Ако кратко одговорите на питање постављено као поднаслов, одговор ће звучати овако: не! Таква реакција непрофесионалаца изгледа парадоксално, јер постоје ЛЕД диоде које су, према ријечима продаваца, намијењене за напајање из 12 волтног извора.

Претпоставимо да се за одређени напон могу израчунати само производи који емитују светлост. Разговор о специфичном радном напону ЛЕД није исправан. То је због физичких процеса који се дешавају у њему када се светлост ослободи.

Главне карактеристике ових процеса су радна струја и максимално дозвољена струја уређаја. У директоријумима и табелама података, назначите напон на ЛЕД-овима када струја тече. Ове вредности се користе за израчунавање ЛЕД дизајна, а не за избор извора напајања.

Иначе, напон у режиму рада лежи само у опсегу од 1.5 В до 3.5 В. Величина зависи углавном од боје коју производи ЛЕД. Мање напона падају на црвене ЛЕД диоде, веће вриједностиприпадају ултра-сјајном. Расположиве у продаји светлеће диоде за 12 волти нису једнократни уређаји.

ЛЕД диоде од 12 волти су матрице са више ЛЕД диода. Матрице су склопови ЛЕД диода, које су састављене од ланаца серијски спојених уређаја.

Свака матрица има неколико ланаца који су паралелно повезани. Када је речено да је ЛЕД индикатор на дванаест волти, подразумева се да пад напона на њиховом серијском ланцу у току радне струје износи око 12 В.

Повезивање супер сјајних и снажних ЛЕД-а до 12В

Прво, размотримо како спојити снажни ултра-свијетли ЛЕД до 12 волти. На примјер, на располагању нам је уређај чија је радна струја 350 мА. У овом случају, пад напона на њему у режиму рада је око 3.4 Волта. Лако је израчунати да је потрошња енергије таквог уређаја 1 В.

Јасно је да повезивање директно на 12 волти не може бити. Морат ћемо, на неки начин, "угасити" дио напона. У најједноставнијим случајевима, у ту сврху се користе отпорници за гашење (ограничење струје). Повезан је са ЛЕД-ом у слиједу. Схема напајања једне ЛЕД диоде је приказана на фотографији.

За израчунавање деноминације отпорника ограничења струје, користите формулу:

Р = (Упт - Ураб) /Ираб.

Наоружани калкулатором лако је израчунати да ће отпор бити око 25 охма. То ће ослободити моћ за коју се рачунаформула:

П = И2 * Р.

У нашем примеру, снага ће бити око 3 вата. Тешко је наћи отпор ове снаге, јер се као отпорник, паралелно прикључен, могу користити два отпорника од 100 охма са снагом од 2 В.

У принципу, на основу ових израчунавања, већ можете креирати практичан дизајн. Повезивањем ЛЕД-а на 12В преко прекидача, можете уредити додатно осветљење пртљажног простора аутомобила, пртљажника или рукавица.

Показали смо да је стварање такве шеме могуће, али њена примена није рационална. Лако је уочити да две трећине снаге коју троши дизајн долази од отпорника и стога се губи. У наставку ћемо описати како избјећи непотребне губитке.

Колико ЛЕД диода могу повезати на 12В?

Очигледно је да најједноставнији круг за 12-волтни извор може бити повезан колико год желите. Главна ствар је да прикључено напајање има довољно снаге. Међутим, видели смо да се таквом шемом повезивања узалуд троши много енергије.

Најједноставнији излаз из ове ситуације је да се смањи снага која се расипа од отпорника ограничења струје. Да би се смањило бескорисно расипање, неколико ЛЕД диода је спојено у серију и напаја се кроз један отпорник. У овом случају, пад напона на носачу је много мањи. Дакле, губици енергије су значајно смањени. Прорачун отпора за серијско повезивање ЛЕД диода врши се по формули:

Р = (Упт - нУраб) /Ираб.

Где н - број сукцесивно повезаних ЛЕД-ова.

У случају 12-волтног извора, паметно је повезати три ЛЕД диоде и један отпорник. Пад напона на ЛЕД-има неће прелазити 10,5 В, а удео отпорника ће остати само 1,5 В.

Такво техничко решење се широко користи када је број прикључених ЛЕД-ова од 12 волти вишеструки од три. Тако можете повезати 6, 9, 12, ..., 3Н ЛЕД. На пример, произвођачи ЛЕД трака чине исто. Имају ЛЕД диоде груписане у три и хране се кроз један заједнички отпор.

Ако желите да повежете 4 ЛЕД на 12 волти, препоручљиво је да их групишете за 2, а сваки пар се напаја преко отпорника ограничења струје.

Секвенцијске ЛЕД диоде треба да буду повезане са истом радном струјом. У супротном, различити уређаји ће засијати са различитим осветљењем или ће доћи до прекомерне струје неких ЛЕД-ова, и неће успети.

Што се тиче прикључења ЛЕД-а "оцијењених на 12 В", боље је успоставити њихов "радни напон" на искусан начин. Да би се то постигло, морају се прикључити на лабораторијско напајање и постепеним подизањем напона контролирати потрошњу струје. Напон на којем ће се постићи радна струја може се користити за израчунавање отпорника ограничења струје.

Како спојити ЛЕД на 3 или 5 волти

Већина ЛЕД диода мале снаге раде нормално и од 3 и више од 5 волти. Извршити за њих израчунавање струјно-ограничавајућих отпора је могуће за горњу формулу.

У производњи конструкција са аутономним изворима енергије, посебно акоони користе супер-светле "моћне" ЛЕД, овај приступ није прихватљив. Снага коју распршује отпорник значајно смањује њен радни вијек.

Због тога се у модерним ручним фењерима који раде од нисконапонских батерија користе електронски претварачи напона - управљачки програми. Губици у возачима су много нижи него на отпорницима ограничења струје. Возачи су сада доступни и лако се могу наћи у продавницама.

Са неким електронским знањем и вјештинама лемљења, једноставан возач може бити самосталан. Једна од једноставних електричних дијаграма за снажну ЛЕД је приказана испод.

Како повезати аутомобил до 12 волти

Повезивање ЛЕД диода на уграђену мрежу аутомобила нема значајних разлика у односу на прикључивање на друге изворе напајања. Само немојте заборавити да батерија аутомобила нормално не производи 12 волти, већ око 14 волти.

Приликом повезивања, мора се имати на уму да не сваки аутомобил има поуздан систем за стабилизацију напона мреже на броду. Стога је код израчунавања гашених отпорника боље узети напон од 15 до 17 волти. Ово ће мало смањити осветљеност сјаја, али ће значајно продужити животни век, јер ће ЛЕД радити у "спонтаном" режиму.

Видеи за повезивање

Прије повезивања препоручује се гледање доброг видеа како би се консолидирало стечено знање. Аутор детаљно описује и на приступачном језику повезује ЛЕД до 12 волти од напајања рачунара,како израчунати отпорник и друге нијансе.

резултати

У закључку, можемо рећи да када се спајају супер сјајне ЛЕД диоде, морате узети у обзир слиједећа разматрања:

  • најважнији параметар ЛЕД је његова радна струја;
  • енергија се узалуд расипа отпорницима;
  • коришћењем серијске везе могу се смањити губици, уз истовремено смањење количине и снаге кориштених отпорника;
  • у уграђеној мрежи аутомобила није 12 волти, а нешто више, а за поуздане радове повезане светлеће диоде потребно је узети у обзир овај фактор.

Подсећајући се на све горе наведене аспекте везе, лако емитујете било који ЛЕД у било којој количини, из било ког ДЦ напајања од 12 волти.