Повезивање жица у разводној кутији

У изградњи куће или санацији у новом стану у првој фази, инсталирана је електрична мрежа домаћинства. Одредите где ће се инсталирати утичнице, прекидачи, декомпресионе кутије и лустери, што је мали део укупне количине потребног рада. Оно што је најважније, да се изгради мрежа са много грана за осветљење и повезивање кућних апарата. Ова мрежа се имплементира електричним жицама, које се морају изабрати кроз раскрсницу према очекиваном оптерећењу и прописати према одређеним нормама. Ево разговора о томе како правилно повезати жице у разводној кутији.

Опције за Ваве везу су бројне, али међу њима се не може разликовати и назвати их идеалним. Нешто згодније и једноставније, али не препоручује се Правилима о уређењу електричних инсталација (ПУЕ). Нека метода је погодна за једножилне жице, али није погодна за неколико живих. Уместо тога, софистицираније методе гарантују квалитет и поузданост контаката. Све методе повезивања електричних жица у разводној кутији имају своје предности и недостатке. Сваки од њих ће бити разматран детаљније.

метода увијања

Најчешћа и најлакша опција је увијање. За њу ће вам требати само два алата - нож, с којим можете очистити изолацију на венама и клијешта како бисте осигурали поуздано увијање.

принцип повезивања

Овај метод се често назива "деда", електричари га користе већ неколико деценија,упркос чињеници да се жице за повезивање не препоручују за ПУЕ. Често се користи као привремена опција, на пример, када је потребно проверити како функционише струјни круг у разводној кутији. У будућности ће се место увијања замијенити поузданим типовима спојева.

Суштина методе је у томе што је неколико жица уплетено заједно. Важно је да се све повезане вене у исто време уврну заједно, да се једна око друге не омотава.

Сав посао је невероватно једноставан. Прво, нож уклања изолациони слој од проводника исте дужине (10-30 мм). Затим се шкаре увијају и изолују одозго. Постоји много варијација самог обрата, најчешће од њих:

 1. Међусобно изобличење.
 2. Повезивање везе.
 3. Увијање са жлебом.

Да објаснимо мало више у најједноставнијем примеру. Сваки завртањ ожичења се наноси један на други како би се поравнали са уклоњеним изолационим слојем (у овом случају, морат ће се одрезати 40-50 мм). На крају повезивања уживо, направите завој од 1 цм за 90 степени. Једном руком држите изолациони слој, другом руком савијте дугме и почните да се окрећете у смеру казаљке на сату. Неки питају да ли га можете окренути у супротном смеру? Могуће је, али некако уназад није јако прихваћено, читав свет је постојао у току сата. Ако је тешко окретати прсте на крају, урадите то са пинцетом.

На овај начин можете повезати 5-6 жица, али се онда окренутиТо ће бити тешко, потребно је направити дужи завој (20 мм) и ротациони покрети одмах производе пролазе. Када испадне прелепо глатко окретање, савије се.

Важно је запамтити! Изолациона трака не треба да омотава само место самог увијања, већ и 2-3 цм изнад изолације жица. То ће спречити влагу и обезбедити поузданију изолацију.

Термотрубе се такође могу користити као изолациони слој на месту увртања. Имајте на уму да морате да га ставите унапред са једним од спојних жица. Када је завој спреман, цев се приближава овом месту. Ако се загревају на ивицама, а затим услед утицаја температуре, термотубуре ће се компресовати и чврсто прекрити жицу.

Како правилно заваривати жице детаљно је описано у овом видеу:

предности

Главна предност ове методе је једноставност рада.

Друга предност увртања је одсуство било каквих материјалних трошкова.

Ако је то неопходно, истовремено се може ротирати више жица користећи овај метод, али њихов укупан број не би требао бити већи од шест.

недостаци

Главни недостатак увијања је непоузданост. И знамо да у електротехници овај концепт није дозвољен.

У главном регулаторном документу електричара ПУЕ, у одељку који наводи све дозвољене типове ожичења, не спомиње се метода увртања, па се не препоручује за употребу. Све је у реду, стручњаци не могу да дозволе норме везе, којеима осетљивост на пулсну струју и велику отпорност на пролаз.

У твист методи, контактна површина је мала, што доводи до непоузданог контакта. Са повећањем оптерећења, вене ће се јаче загрејати, а контактно средство ће постати слабије, што ће на крају довести до сагоревања.

Увијање се не може користити за повезивање вена од различитих материјала (бакар и алуминијум).

Запамти! Ако користите увртање квалитета трајног начина повезивања, преузимате сву одговорност за могуће посљедице.

метода заваривања

За поузданије контактне жице за заваривање спајају се жице у разводној кутији. У овој варијанти, крајеви живота се спајају и чине једну цјелину, што је гаранција сигурности и поузданости. Интегрисани контакти се не оксидирају, а заварени спојеви не слабе током времена.

Недостатак заваривања је да морате бити способни да рукујете специјалном опремом или да позовете професионалца.

потребни алати

Осим што би требало да можете да кувате, потребно вам је:

 • нож (за уклањање из живог изолационог слоја);
 • шмиргл папир (за чишћење спојених површина);
 • инвертор за заваривање;
 • рукавице (заштитите руке током заваривања);
 • наочаре или маску (заштитити очи током заваривања);
 • електродни графит (угаљ);
 • флукс за заштиту талине од ваздуха.

Алгоритам за заваривање

 1. Са живом, уклоните изолацију ножа за 70-80 мм.
 2. Брушите папир да очистите вене да засијају.
 3. Користећи горе описани поступак, направите увртање жица, његова дужина не би требало да буде мања од 50 мм.
 4. Лагано затегните штипаљке за уземљење преко врха увијања.
 5. На дну кривине, подигните електроду, лагано додирните да бисте запалили лук и уклоните је. Заваривање жица одвија се буквално за један дио секунде.
 6. Затим омогућите местима за заваривање да се охладе и изолују спојеве.

Још једно важно питање је колико се ампер стави на заваривач? За живу секцију од 1,5 мм2 биће довољна до 30 А струје за заваривање, за 2,5 мм 2 - 50 А.

Заваривање завоја у кутији за одстојнике јасно је приказано на овом видеу:

метода лемљења

Није мање поуздано од заваривања лемљење спојних жица у разводној кутији.

Суштина начина лемљења је слична поступку заваривања, тек сада, уместо инвертерског апарата са електродама, користи се лемно лемило. И даље ће вам требати смола или флукс за лемљење. Овде постоји један мали нијанс, пре увртања вена морају бити нападнути. Да бисте то урадили, загрејте лемило, уроните га у колофон и обришите вене које су полиране из изолационог слоја неколико пута док се не појави карактеристичан црвенкасти тон.

Сада направите преокрет, као што смо горе описали. Узми лонац на лемилицу и загрејте уврнуто место док се лим не отопи и не почне да пуни простор између завоја.На тај начин, место увијања је обавијено лимом, због чега се осигурава исправно спајање жица и поуздан контакт у кутији.

Често су бакрене пороке тако блиставе. Али постоји и посебна супа са којом можете урадити исто са алуминијумским жицама.

Лемљење методе увртања методом урањања у растопљени калуп је приказано на овом видеу:

терминални блокови

Повезивање жица у разводној кутији је знатно олакшано употребом прикључних блокова.

Модерно тржиште пружа широк спектар јастучића, који се разликују како у погледу перформанси и величине, тако и цијене. Сам терминал је мали или велики, све зависи од пресека спојних жица. Међутим, конструктивно, сви су уређени на истом принципу.

У правилу, блокови терминала се продају по секцијама, али понекад се купују и један по један, тражећи од продавца да прекине потребну количину.

Уређај

Прикључни блок је прозирна пластична кутија, унутар које је мједени рукавац. Ови рукави се разликују у пречнику, у зависности од тога за који део је стамбена јединица пројектована. У рукаву су два навојна отвора, они су уплетени каблови који спајају жице.

принцип повезивања

Како да повежем жице у тим терминалима? На пример, у разводној кутији морате да укључите утичницу. Однесете блок на два дела, одврните стезне каблове и тако ослободите чахурупролаз у њеним жицама. На спојним жицама уклоните изолациони слој (довољно 5 мм) и пажљиво очистите водљиву површину сваке вене. Уметнути у један терминал фазне утичнице и напајање, у другом - нула. И увијањем зупчаника, затегните жице у рукаву.

предности

Који је добар дисклајдер жица разводне кутије помоћу терминалних блокова?

Прво, у већини зграда, електрична мрежа се изводи са моно-жицама (није флексибилна и не-вишејезична), а са таквим клемама монтажа једножилних жица постаје врло једноставна и неће изазвати потешкоће чак ни за почетнике електричаре.

Друго, уз помоћ цламмера постоји могућност повезивања алуминијских и бакарних жила. Увијање у овом случају није погодно, јер се ова два метала одликују унутрашњом неплодношћу. Алуминијум и бакар су узајамно узбуђени, што доводи до појаве оксидног филма на површини, што је последица слабог контакта, загревања и квара електричних инсталација. Захваљујући таквој опцији, алуминијум и бакар нису у међусобном контакту, што је неоспорна предност употребе терминала.

Запамти! Веома је важно да током директног прикључења живе у терминалу, прво одврните један вијак и уметните, на пример, бакарну жицу, а затим је заврните. Онда, баш као са алуминијумом. То је учињено како би се искључила могућност њиховог судара између мједене чахуре.

Плус, све овоНачин повезивања жица са прикључним блоковима захтева минимум времена.

Поред тога, ова опција је одвојива, тј. У сваком тренутку можете искључити потребну жицу или кабел.

недостаци

Недостаци терминалног блока су нежељена веза у њима са флексибилним флексибилним жицама. Такав, чини се, прикладан конектор комбинује све што "не воли" вишеструке жице - ротационе покрете, неједнаку стезну површину вијка и такозвани спотни (неуједначени) притисак. Када их стеже вијком, он може да сломи и разбије једну или неколико малих танких жила. Жице више неће имати потребан проток струје, што ће узроковати загријавање контакта. Ако већ имате такву потребу, повежите вишежилне жице на терминале, онда је пожељно да користите чауре, стишћући сноп вена.

У таквом блоку, потребно је пажљиво затегнути вијак врло пажљиво ако спајате алуминијске жице. Не морате овде показивати сву своју моћ и моћ, иначе само разбијте вену.

сорте

Најсавременија разноврсност конектора - само-склопова. Повезивање се обавља веома брзо, за то вам не треба ни узимати одвијач. Сваки отвор има контакт са опругом. Живот се убацује у рупу до карактеристичног клика, што значи затварање терминала.

Још је боље показати рубне блокове. Мала полуга мора бити подигнута, ослобађајући тако контактни отвор у који је уметнута вена.Затим се полуга спушта и поуздана веза је спремна. Ако је потребно поново упакирати контакт, полуга се поново подиже и вена се извлачи.

О разним типовима подешавања описаних у овом видеу:

болт метход

Поуздано ожичење у разводној кутији се постиже употребом вијака. Једини недостатак ове методе је гломазан. А главна предност је да је захваљујући вијчаном споју могуће обезбиједити квалитетну везу која живи од хетерогених материјала (алуминиј и бакар). Модерни произвођачи кутија за раздвајање чине их малим димензијама, биће тешко укључити се у такву везу са уређајем. Али ако ваша кућа има довољно старих кутија великих величина, онда вам овај метод одговара.

Поред вијка биће вам потребне и три челичне подлошке и матица. Причвршћени дијелови жица морају бити увијени у облику прстена. Онда стави вијак за редом:

 1. подлошка;
 2. прстен једног живио;
 3. опет прање;
 4. други прстен за прстен;
 5. подлошка;
 6. матица.

То је због тога што је пирамидална метода бола гломазна. Да бисте повезали више парова жица, неће се уклопити.

Размотрили смо неколико опција за повезивање жица у разводној кутији. Изаберите одговарајућу методу за цену и једноставност инсталације. Али запамтите да су основни концепти у електричној енергији, да постоје и да ће бити квалитета, поузданост везе, трајност и безбедност.