Потрошња енергије на топлом електричном поду

Нудећи за уградњу топлог пода, његови произвођачи изјављују да су ефикасни и економични. За водоводне цеви то је истина, али са колико електричне енергије троши топлу поду, потребно је разумети. Тек након тога треба узети за његову инсталацију. Слика испод показује како је положен филм топлог пода.

Колико енергије се троши на поду топлине зависи, пре свега, од тога да ли је главни извор грејања или помоћног. У првом случају, његов учинак је у просјеку 200 В /м ?, ау другом - 100-160 В /м? по сату

Студије показују да се максимална потрошња енергије јавља током предгревања.У стационарном режиму потрошња електричне енергије се смањује јер је одржавање енергетских параметара мање.У року од једног сата, под се може укључити само 15 минута, а само 6 сати рада дневно. Ови подаци су приближни и колико дуго је потребно укључити грејање, одлучује власник.

Прорачун потрошње енергије у једној просторији

Ако је површина једне просторије око 14 м ?, а гријање се врши на 3/4 површине, активна зона ће бити 10 м ?. На местима где је намештен намештај, нема потребе за инсталирањем грејног кабла. На сл. Следи шема за постављање топлог пода где има места за уградњу намештаја.

Ако узмемо просјечну снагу од 150 В /м ?, онда је номинална 150 * 10 = 1500 В. Као што је већ речено, током дана подукључен 6 сати. Количина дневне потрошње енергије биће 6 * 1,5 = 9 кВ. По цијени киловат-сата 2,5 рубаља. мјесечни трошак ће бити 9 * 30 * 2,5 = 675 рубаља. Овај износ кошта главно гријање просторије сталним радом топлог пода у наведеном режиму.

Потрошња енергије у топлом поду може се смањити ако се смањује интензитет гријања у одсуству власника куће и повећава на нормалу при повратку.У ту сврху користе се терморегулатори који се ручно или програмирано инсталирају.

Ако су топли подови изабрани као главни извори грејања, они треба да заузму не мање од 70% површине простора. Када је густо постављен у соби за намештај, овај услов се не може испунити. Затим морате да инсталирате радијаторе за грејање. За додатно гријање довољно је да заузме само 30% површине.

Типови грејних елемената

Систем грејања на топлом поду се изводи:

  • се загрева каблом;
  • термомат;
  • помоћу инфрацрвеног уређаја (филм или језгро).

Кабел је монтиран у вијку или у љепљивом слоју керамичких плочица. Филмска облога се користи за постављање под ламинат или линолеум. Сваки тип има своје карактеристике.

Прије свега, вриједи напоменути карактеристичну карактеристику топлог пода, који се састоји у чињеници да се гријање одвија одоздо.При загревању просторија радијаторима, доњи део просторије остаје хладнији и за повећање комфора потребно је повећати потрошњу енергије за 15%. Наравно, приликом полагања електричног топлога пода, таква потрошња енергије није потребна, што ће резултирати уштедом топлоте.

Кабл за лемљење

Трошак топлог пода ће бити минималан због ниске цене кабла који је заплењен. Не би требало да се чува на њему, а препоручује се да се купи сува мешавина намењена за топле подове. Има бољу топлотну проводљивост, што смањује потрошњу електричне енергије у топлим подовима. Све ово иде у општи члан потрошње електричне енергије, јер морамо узети у обзир сваку ситницу.

Све треба израчунати зато што је дебљина кравате око 5 цм, што је значајан дио трошкова који ће се морати потрошити на производњу топлог пода.Висококвалитетно решење се може урадити сопственим рукама, ако користите фино зрно и добар цемент.

Повећање дебљине споне смањује ефикасност гријања и повећава његову инерцију. Овде треба полазити од разматрања разумне довољности у дебљини слоја. Да би био тањи, примените појачање.

Каблови су отпорни и саморегулаторни. Први је мањи и треба га узети с двоструким дјеловањем, тако да се не напне са задњим крајем терморегулатора. Поред тога, ствара мање електричне сметње.

Суштински недостатак отпорног кабла је његово прегревање, ако је топлота из неког разлога лоше одузета (од горе постављеног намештаја или постељине) . Код пуњења вијка таквим каблом, од великог је значаја недостатак шупљина које погоршавају оловохеат

Упркос високим трошковима, многи више воле да користе саморегулишући кабл који повећава отпорност у подручјима са високом температуром. Струја у њој тече у попречном правцу - од једног проводника до другог (сл. Доле). Ако се смањи у одређеној области са високом температуром, то неће утицати на рад суседног сегмента.

Електрични каблови

Електрични грејни под је направљен од једножилних или двокреветних грејних каблова, причвршћених на флексибилну мрежу. Купује се у ролнама. Дебљина тепиха не прелази 3,5 мм, што вам омогућава да је ставите у танку кошуљицу или у слој љепила за плочице. Потрошња вијка за пуњење је мала. Третман може бити: керамички гранит, плочица, гранит, мермер. Избор грејача на грађевинском тржишту је велик.

Отвор за каблове на принципу рада не разликује се од топлог кабла. Проводник такође издваја топлоту када пролази кроз струју.Из тога се конвекциони метод загрева са премазом, а затим се ваздух загрева.

Топли под стално се побољшава. Компанија "Деви" (Данска) производи подлоге које садрже слој за изолацију топлоте и премаз који повећава чврстоћу кабла. Положени су равноправно и повезани са термостатом. Одозго се поставља ламинат или паркетна даска без кравате.

инфрацрвено грејање

За топли под користи се филм дебљине не веће од 3 мм. Грејање се врши грејањем грејних елеменатаугљеник. За разлику од кабла, грејање се врши на рачун инфрацрвеног зрачења, што повећава ефикасност на 95%.За сваки такав топли под, било који од познатих премаза је погодан.​​

Сличне особине су термомати са угљеничним грејачима, фиксирани на стаклопластичну мрежу. Напон се напаја из два паралелна проводника на штап-емитер типа полупроводника. Ради на истом принципу зрачења и поставља се испод подне облоге. Када се стави у удубљење, заштићен је полиетиленском фолијом из алкалног медија. Такав топли под такођер смањује потрошњу енергије, јер је принцип његовог рада исти као и код филма.

Инфрацрвени топлотни под може бити изабран на различитим нивоима снаге: од 110 до 220 В /м ?.

Висококвалитетне филмске грејаче производи корејска фирма Цалео. Можете изабрати топли под са дебљином од само 0,42 мм, али овде је потребна посебна прецизност приликом наношења.

Препоручена унутрашња снага

Пракса коришћења топлог пода допушта да се одреди њена потребна снага, у зависности од функционалне намјене простора. Највише су гријани балкони и остакљене лође. Комфорно грејање је на снази од 180 В /м ?. Губитак енергије тамо неће бити значајан, јер нема потребе за сталним укључивањем топлих подова.

Мокре просторије, дечије собе, као и просторије у којима нема грејног простора захтевају мање снаге - 140 В/м? За спаваћу собу, дневни боравак, кухињу и ходник на горњем кату довољно је положити минимални ниво - 120 В /м ?.

Ако узмете у обзир захтјеве свих становника у кући, можете очекивати малу маргину моћи која се може регулирати.Он ће такођер бити потребан ако је соба постављена намјештајем, под којим се обично не полаже топли под. Дакле, за гријање цијеле просторије, параметар снаге се узима максимално.

Сваки премаз се разликује према параметрима: топлотна проводљивост, топлотна осетљивост. Морају да одговарају систему за грејање. За ламинат и линолеум, снага топлог пода не сме бити већа од 100-130 В /м ?.

Видео

Систем топлих подова омогућава економично трошење електричне енергије и стварање повољне микроклиме у просторијама. Да би се постигао жељени ефекат, неопходно је правилно израчунати и монтирати елементе гријања и контроле. Потрошња енергије у топлом поду зависи од многих фактора које треба узети у обзир приликом пројектовања и инсталирања топлог пода. Осим тога, потрошња енергије зависи од његовог исправног рада.