Потребна борба против болести у стакленицима: 4 заједничка проблема

Почетак борбе против болести у стакленицима треба пратити појава првих симптома. Узгој садница у стакленицима - врло популарно занимање вртлара, али је врло вјероватно да још не ојачани грмови могу бити захваћени разним болестима и, да би се излечили, имаће много то ворк

Болести садница у стакленику

Прије спровођења процеса садње и превенције тла, треба размотрити питање с којим се борити и зашто постоје такви проблеми.

Међу најчешћим болестима, могуће је уочити један број неких посебно изражених :

 1. Бело лишће.
 2. Појављују се јужни цватови и мухе.
 3. Саднице садница су жуте.
 4. Почело је коријење.

Тако да садница не боли, она треба да се узгаја у квалитативном тлу на оптималној температури

Често је борба са таквим проблемом као што је црна нога. Свака врста болести има своје особине и захтијева посебан приступ, а потребно је то учинити тако да заражене саднице не буду убијене. Бела мрља на листовима је последица развоја гљивичних обољења, патоген се чува у ризому оболеле биљке и може постати узрочник инфекције земљишта.

Због тога се борба против гљивичних обољења спроводи што је могуће тачније, посебно да би се искључило ширење болести, неопходно је не само извршити третман, већ и уклонити боловање, и потпуно из стакленика, јер могу пасти у земљу у облику корова и наставитиширење гљивица.

Третирати земљу и биљке да би се ријешили таквог проблема, јер гљивица може бити манганов калиј. Карактеристика јужног палежног пиреа је да оштети корене садница, што буквално уништава и корен и корен, укључујући касније и плодове парадајза, паприке и краставаца. Извор болести је земљиште које је већ инфицирано. Да би се елиминисало ширење инфекције, потребно је пажљиво уклонити биљне остатке из тла у зимском периоду. Поврће се уклања из поврћа, а све остало се пробавља. За излечење биљака, током периода погоршања, не спроводити фолијарну ђубрење и елиминисати зарастање тла више од 70%.

Ако су листови прекривени жутим мрљама или тек почињу да бледе, то постаје посљедица стварања гљивице тла. Да би проверили биљке за овакав проблем, потребно је пререзати корење, а ако постоји прстен крвних судова у смеђој боји, онда је гљивица и потребно је одмах је решити. Да би се заштитили саднице, потребно је у јесен очистити стакленику од биљних остатака, као и дезинфицирати тло. Биљке које се ударају, треба да буду елиминисане, колико је то могуће, и место где су расле да би биле оплођене фунгицидима.

Коријенска трулеж често се налази у јаглацу. Болест се манифестује у облику поцрњења и каменовања стабљике, а биљка почиње да труне. Инфецира биљку кроз коренски систем, а главни извор инфекције је корен старе болесне биљке. У веома ретким случајевимаболест се може унети са семеном, а да би се избегао такав тренутак, пре садње, потребно је да се третира топлотом, а земља за садњу испаљује у пећи.

Лишће у стакленику је пожутело

Саднице допуштају: да се припреми чвршћи темељ за будућу културу, да се унапријед уклони слаби клице, како би се постигла боља жетва. Међутим, да бисте добили оно што вам је потребно, морате урадити одређени број прелиминарних радова на третману и њези, посебно ако се појави проблем, као што је жутило листова. Разумијете зашто је садница жута није лако, јер постоји невјеројатан број разлога.

Ако листови у стакленику постану жути, онда можда биљка нема хранљиве материје у земљишту

На први поглед, може се чинити да су у конкретном случају прикупљени сви разлози, али то није случај. Прво, боја листова варира због потхрањености.

Да будемо прецизнији, боја се може променити са недостатком хране и њеним вишком. Ако се лишће стврдне и згусне, то је очигледан знак недостатка сумпора. Ако је превише вапна, боја ће бити светло жута, како на младим тако и на старим лишћем, које се постепено пресушују.

Листови такође могу постати жути ако се превише воде. У сваком случају, проблем лежи у погрешној бризи о култури и није неопходно одмах прибјећи озбиљним фунгицидима, који елиминишу инфекцију, јер они могу једноставно уништити, пре него што почну да се појављују, усјев. Да би саднице добиле правилну исхрану, неопходно је у том периодуРазмножавање оставља да се правилно храни.

За то моʻете користити :

 • раствор црног грашка из пепела;
 • Комбинација стајњака и пепела.

Ако је поврће заражено болешћу, потребно је строго придржавање терапијских и превентивних мјера.

Шта третирати земљу у стакленику против болести

Тло може бити под утицајем кртица, маховине и понекад чак и цвета, што резултира бијелим плаком.

Какогод, все то може да се избегне, че :

 • спровести одговарајуће превентивне мјере;
 • Исправно оплодити саднице;
 • Наводњавање је исправно.

Пре изклучване на растениа в растлињак, треба да се дезинфицира

. Многи баштовани почињу буквално са паником када земља почне да зелени. Наравно, почињу да се појављују многа питања, као што је колико је то опасно, да ли постоји велика вероватноћа да се проблем отклони и како га се излечи. Елиминишите маховину пре него што она настане.

Да би се то постигло, потребно је дезинфиковати земљиште, као и упознати се са разлозима због којих се формирају зелени:

 1. Превише ђубрива у земљишту.
 2. Висока влажност земљишта.
 3. Минимална вентилација у просторији.

Прије свега, када се сади тло, потребно је смањити залијевање, а ако се маховина почне активно ширити, онда је потребно потпуно зауставити залијевање док се земља потпуно не осуши.

Црна стабљика у стакленику

Црна нога је гљивична болест, чији узрочник се налази дубоко у земљишту и са њомулази у чаше и кутије са садницама.

Болест може бити последица :

 • Висока влажност тла;
 • Повишена собна температура;
 • Висока температура тла.

Ако нађете биљку, она је болесна са црном ногом, треба је одмах избацити из стакленика

Ако се проблем открије у специфичним изданцима, уклоните их заједно са кореном. Чим се зелена нога почела појављивати у стакленику, неопходна је тренутна дезинфекција земљишта уз помоћ посебног складишта. Да би се смањила вероватноћа смрти биљака из црне ноге, потребно је додати мешавину земљишта приликом пресађивања дрвеног пепела у чаше.

Да би се избегла потпуно црна нога, сасвим је реално и за ту сврху потребно је пажљиво пратити стање тла, тако да нема прегревања и преплављивања.

Да би се елиминисала влага, након наводњавања, неопходно је да се за сваку биљку пренесе пуњење песком у сувом облику. Опасност од црне ноге је да је способна да уништи најразличитије врсте садница, а не само купус који воли мокро тло, али и друге усеве као што су парадајз, краставац и паприка.

Превентивно одржавање болести стаклене баште

Искусни вртлари врше профилаксу земљишта у стакленику: у јесен, пролеће и садњу садница. Током пролећа и јесени, након жетве, потребно је спалити просторију, користећи специјалне даме, које се продају у продавницама са семеном и ђубривима.

Средства за превентиваболести у стакленику се продају по приступачној цени у продавницама поврћа

Сви знају за такву фразу као што је упозорено, то јест, наоружани, и зато је најбољи начин да се избјегне болест да се то спријечи.

Много је једноставније припремити семе, семена и посебна решења за дезинфекцију чак и пре него што се саднице припреме. Земљиште на којем ће се пресадити саднице мора бити потпуно очишћено од корова, јер и најмањи коријен може проузроковати озбиљне болести, а неке од њих могу преживјети зиму и јак мраз.

Методе контроле болести у стакленицима (видео)

Понекад чак и најискуснији туристи немају појма како излијечити биљке у стакленицима или стакленицима из поликарбоната, али постоје многе методе и методе за сваку болест. Заражене саднице треба да се залече што је пре могуће, тако да се штетници или болести не померају у земљиште, што ће знатно отежати задатак.