Поткровље за вентилацију у приватној кући: видео, фото

Поткровље је нестамбени простор испод крова у приватној кући. У старим дрвеним кућама често се чува стара одећа и смеће. Многе кућевласнике чине преуређење поткровља у дневној соби. У оба случаја потребно је направити вентилацију - хладно и топло поткровље. Хајде да објаснимо у овом чланку како да направимо вентилацију у приватној кући сопственим рукама, а ми ћемо показати видео инструкцију на њеном уређају у дуплом крову куће.

Вентилација тавана у кући властитим рукама је неопходна како би се искључио изглед плијесни и гљивица у затвореном простору. Основна сврха ових мера је изузетак овлаживања структура и трошења вишка влаге који улази у простор кроз преклапање стамбеног пода и кондензата са металног крова.

Да ли је на тавану приватне куће потребна вентилација

Висококвалитетна вентилација побољшава микроклиму тавана. Љети, метални кров је јако загријан и немогуће је доћи на таван због врућине. У јесенско-прољетном периоду метална плочица или валовита плоча формира кондензацијски, хидратантни кровни рафтинг сустав куће. Да би се уклонила влага из топлотне изолације и хлађење гријаног поткровља, потребно је проветравати простор.


Да ли вентилација хладног поткровља у приватном дому мора бити проветрена

Међутим, зими је потребно ограничити проток хладног ваздуха на таван како би се смањио губитак топлоте зграде. Због тога вентилација хладног тавана мора бити подесива (за зиму је потребно покрити производе). Ако јестенаправили изолацију поткровља за зимску резиденцију, затим вентилација у поткровљу приватног дома властитим рукама помоћи ће да се ослободите вишка влаге из простора испод крова.

Вентилација хладног поткровља у приватној кући

У хладном поткровљу металних плочица, боље је оставити рогова отвореним, без да их прекрију парном баријером. Везивање треба причврстити у размаку, а не лака - то ће смањити трошкове и омогућити слободан приступ дрвеним конструкцијама. Ако је кров куће направљен од шкриљца, онда вам неће бити потребни посебни трошкови. Пошто кондензација на шкриљцу и ондоуллине није формирана зими.

Кондензација се често формира на металном крову, тако да је обрада дрвета антисептиком неопходна за заштиту од влаге.

Поред тога, свеж ваздух испод крова ће продрети између таласа шкриљевца и дна испод прелива. Вентилација хладног поткровља властитим рукама састојат ће се од уређаја за вентилацијске отворе на педиментима. Простор испод метолочерпуса и валовитог картона је такође емитован, али због кондензата на металу боље је поставити кровну хидроизолацију.


Схема вентилације топлог и хладног поткровља у приватној кући

Ако приватна кућа има кровни жлијеб, онда можете уредити вентилацијске отворе у педиментима. Најједноставнији излаз је чврсто уклапање украса забата. Ако су педименти израђени од цигле, онда је потребно направити одушак. рупе у зидовима на супротним странама педимента. Из такве калкулације, требало би да буде површина отворачине најмање 0,2% површине тавана.

Да бисте вентилирали хладно поткровље од метала, можете затворити производе са вентилационим решеткама, са жалузинама окренутим назад тако да просторија не добија кишу и снег. Унутар поткровља могу се инсталирати подесиве решетке или вентилациони вентили, који ће се затворити и спасити поткровље дрвене куће од непотребног губитка топлине током зиме.

Вентилација топлог поткровља у приватној кући

У случају распореда у поткровљу или у топлој просторији, вентилација се мора обавити у простору испод крова. Да би се то урадило између грејача и металног крова треба очистити уз помоћ контра-поравнања. Ваздушни токови треба да падну испод крова кроз софиста (низбрдо), попну се, узму сувишну влагу и прођу кроз хладни троугао.

Вентилација топлог поткровља мора нужно укључивати направу хладног трокута и рупе у крову софити, као што је приказано на фотографији. Ако је планирано да се поткровље загрије за зимски живот, кров би требао бити одмах затворен. Под металним кровом, на летви треба обавезно да се покрију влага и фолије отпорне на вјетар.


Схема вентилације топлог поткровља у приватној кући

Недостатак вентилације топлог поткровља ће проузроковати да се влага са површине парне бране лоше троши. Ваздух испод целе површине крова (између подне облоге и слоја топлотне изолације) треба да циркулише одоздо према горе.Приликом градње куће најбоље је одмах одредити тип поткровља за уградњу потребних елемената у процесу изградње.

Без обзира на обављени посао, топло поткровље треба проветравати уколико није осигуран вентилациони систем. Уклањање вишка влаге из просторије за грејање ће помоћи аераторима који се инсталирају на кров куће. Не заборавите и на зимске врућине. Размотримо даље, као и сама, проводи се вентилација шупљег крова хладног поткровља.

Вентилација тавана грба крова

Вентилација поткровља са шупљим кровом је много компликованија, јер је ова врста крова четверострана и нема забате. Због тога, улаз за ваздух испод њега треба да буде лоциран на дну пресека, а излаз на врху траве. Ако је софист (облога) направљен од дасака или ПВЦ панела, онда се они могу закуцати с размаком за боље прочишћавање цијелог простора испод крова.

Вентилација шупљег крова куће

Ако је подлога већ монтирана и изведена без празнина, онда је потребно инсталирати решетку 1 метар по ободу грба крова. Горњи отвори за излаз ваздуха су направљени ближе кровном пиштољу. Ако је кров у дрвеној кући два бријега, онда је могуће на горњем дијелу хладног трокута самостално направити отворе са супротних страна педимента.

За флексибилне плочице на зглобном крову можете инсталирати корњачу (херметичан скакавац). За керамичке плочице, уградите кровни вентил - погледајтевидео на крају чланка. Слате и његови аналози могу се проветравати кроз обичан скакавац због таласа кровног материјала. Металне плочице и валовита плоча се вентилирају кроз печат.

Видео. Отворите таван сопственим рукама