Постављање бројила за воду: 6 главних правила

Инсталирање бројила за воду може се вршити одвојено или од стране специјализоване компаније, а један метар се сматра обавезним елементом у домовима и становима. Разликујте инсталацију опште намене и појединачне опције. Специјална компанија која има лиценцу за то инсталира и запечати шалтер. Али ако се жели, сав посао се може обавити сам.

Правила за инсталирање водомјера у стану: прописи

Када је метар на води у стану монтиран, извршите акцију прихватања инсталираног уређаја. Документом су прописани фабрички бројеви водомјера, датум инсталације, подаци о инсталатеру предузећа, јединственом уреду за купца и водовод. Закон садржи и потписе обе стране.

Нормативни документи на пулту:

 1. Технички пасош водомера, гдје је назначена почетна вриједност издатка. Поред тога, постоји исти датум монтаже и пуштања у рад.
 2. Потврда о верификацији уређаја. Означава датум следећег теста бројила. По правилу, провјера се врши сваких 4-6 година.

Провјера подразумијева демонтажу уређаја и доставу у специјализовану установу. Компанија може да успостави тест. Он ће надгледати перформансе и потпуно сервисирати уређај.

За всак метар на води треба да со регулативни документи

Када се пријављују стручњацима, сва документација се врши од стране њих. Не морате бринути о исправној инсталацији исастављање документације. Професионалци ће све урадити брзо и исправно.

Споразум са скупштином се закључује. Иза њега инсталатер је нужно одговоран за квалитет рада водомјера. Можете пронаћи праву компанију читајући листу у правцу једног клијента.

Ко и када се бројила испуне водом

Закон предвиђа употребу прецизних инструмената. Печат потврђује тачност исказа. Бондинг каже да не постоји приступ трећих страна и тачност сведочења.

Кад је потребно запечатити бројач:

 • Након прве инсталације;
 • Када је потребна замена;
 • Ако је печат оштећен;
 • У ванредним ситуацијама на водоводу.

После прве инсталације, метар мора бити запечаћен

Свако предузеће које има дозволу за овај поступак може отворити печат. Инсталатер фирме уобичајено запечаћује бројач бесплатно, у складу са уговором. Али ако желите да промените печат, морате платити накнаду.

Компонентни елементи ЦВП и ПРТ бројила

За инсталирање мерача хладне или топле воде, структурни елементи морају бити правилно одабрани. Сам мерач је можда већ доступан, али ће компоненте морати да се купе одвојено. Важан део пројекта је запорни вентил.

Типи запорних вентила:

 • Балонска варијанта лептира;
 • Врста метка са полугом;
 • Тип вентила.

Компонентите на ЦТВ и ГВП метри

Прве варијанте одликују се највећом снагом и дугим вијеком трајања. Главно је да је био квалитетан, али сам производ није био исецкан и пукнут. Оптимални материјал је месинг. Пластичне дизалице се не користе, јер нису посебно издржљиве.

Зауставни вентил се користи искључиво у затвореном или отвореном положају. Не остављајте апарат у полуотвореном положају.

За прочишћавање воде потребан је филтер у систему ЦПУ-а или ПТВ-а. Постоје филтери за равне и пљувачке. За водомјере се користе само варијанте плетенице. Важно је правилно монтирати елемент тако да мрежа гледа према доље.

Шема постављања водомјера у стану

Повезивање делова зависи од локације инсталације. Важно је имати цевоводе: хоризонталне или вертикалне. Узмите у обзир и расположивост слободног простора након инсталације.

Стандардна схема за монтажу на водомери:

 • запорни вентил;
 • Нет филтер;
 • Цоунтер;
 • Неповратни вентил.

Повезивање делова зависи од локације инсталације

У том низу потребно је сакупити бројач са вертикалним или хоризонталним ожичењем у подручјима са протоком флуида од врха до дна. На вертикалним мјестима с доводом воде од дна до врха, уградња повратног вентила иде на бројач. Чињеница је да СНИП укључује спуштање импелера у воду. Ако се не придржавате овог правила, када искључим воду, течност ће тећи у мрежу и кран ће остати сув.

Основна правилаинсталација водомера

Након доношења одлуке, контактирајте компанију која инсталира бројила. У неким регијама је забрањено вршити инсталацију властитим рукама. У случају самосталне монтаже, изјава је написана. Стамбене и комуналне услуге треба да имају техничке услове.

Текстуре прописују поступак монтаже, схему водомјера, метричке карактеристике.

Потребно је унапред прочитати листу дозвољених метара. Неке варијанте не могу бити запечаћене због забране компаније. Приликом инсталирања нецертификованог бројача компликација регистрације је отежана, јер је потребно проћи цертификацију уређаја.

У неким регијама је забрањено вршити инсталацију властитим рукама

Правила за вграду водомеров:

 1. Инсталација бројила је боље да се проведе близу увођења цевовода који долази на главну линију. Најбоље на хоризонталном плану. Не би требало да постоји сумња на илегални унос воде.
 2. Филтер за пјескарење и повратни вентил морају бити постављени испред бројила. Ово је заштита уређаја од прљавштине и преваре.
 3. Уградња апарата у просторију у којој је температура мања од 5 степени.
 4. У приватним објектима, водомјер треба бити постављен близу вањског зида куће, не даље од 20 цм од излаза цијеви. Место постављања треба да буде добро осветљено.
 5. У присуству бунара са дренажом цеви из централне линије, извор је опремљен поклопцем са затвором и пролази кроз поступак затварања. Разбијање печата могуће је само у критичним случајевима.
 6. Бројачи морају бити запечаћени. Само управљачко друштво може регистрирати уређај.

Све препоруке за инсталацију одређује управљачко друштво. Унапред, морате се упознати са трошковима апарата. Није неопходно да се штеди, већ да се сав посао повери професионалцима.

Како ставити пултове на воду: прелиминарна монтажа

Да бисте правилно изрезали бројач, морате знати како изгледа систем. То ће помоћи да се одреди дужина система за топлу или хладну воду. Поступак полагања обухвата прелиминарну монтажу конструкције.

За почетак, сви елементи схеме на поду се извршавају. Важно је да стрелице покажу проток воде из славине. Поставите запорни вентил, филтер, бројач и повратни вентил у правцу тока воде.

Предприатие на проект:

 • Запорни вентил је полуга горе;
 • Крај филтера је усмерен заједно са решетком на доле;
 • Приказ водомера је слободан и усмјерен према горе.

Водомери треба да се монтира в фазах

.

Прво, запорни вентил и филтер без намотаја су повезани. Филтер цеви треба да гледа надоле. Неопходно је узети у обзир број окрета приликом увртања дијелова. Затим уклоните филтер и измерите остатке. Намотај је намотан на млазницу филтера. Паковање је премазано мастиком и повезано са запорним вентилом и филтером. Важно је да ово урадите уредно тако да прстен не прсне.

Уместо мастикса, силиконски заптивач се не може користити. Ова супстанца се суши ибурстинг

Затим, на другом крају филтера, омотајте омот и прекријте мастиком. Затим се монтира американац и постава. Затим се контра заварује са навојем. Друга матица је спојена на повратни вентил. Тада је структура повезана са другом граном. Овај посао је завршен.

Редослед уградње водомјера властитим рукама

Пре него што ставите бројач, морате повезати мрежни филтер на њега. Тако је уређај заштићен од великих загађивача. И могу изазвати озбиљне сломове.

Такође је инсталиран и неповратни вентил. Ово је заштитни механизам против одбијања свједочења. Без овог уређаја немогуће је организовати шалтер у приватној кући или стану.

За лако скидање уређаја, монтирана је америчка матица. Заптивање прикључака са повратним вентилом и филтером врши се помоћу ФУМ траке, као и чипова.

Код инсталирања је боље користити полипропиленске или метално-пластичне цијеви. Ови материјали се лако режу и спајају. У ту сврху користи се компактно лемило.

Пре инсталације бројача, потребно је да повежете мрежни филтер

Поступак за извођење радова:

 1. Одсечена цев и прикључак на одсеке из славине за воду на јединици водомјера. Важно је осигурати затегнутост зглобова.
 2. Онда дођите да прихватите и одредите одговарајућу резбарију.
 3. Резервни дио цијеви је одрезан и навој завршен на крају. Можете повезати делове заупотребом преса. Полипропилен се фиксира лемилицом.
 4. Од шалтера искључите неповратни вентил и амерички и завијте навојни рез.
 5. Затим, треба да повежете Американца и вентил назад.
 6. Затим отворите славину која искључује довод воде из стана. Проверите поузданост прикључака.
 7. Када цурење није откривено, рад је обављен исправно.
 8. Затим морате отићи до чворишта за снабдијевање водом, гдје ће инспектор осигурати печате.

Металне цеви имају велике потешкоће и захтјеве за организацију и уградњу водомјера. Резање цеви захтева специјалну тестеру и машински алат. Могуће је да се посао обавља бесплатно, али је боље да професионалну особу повјерите монтажи индивидуалних и опћих мјерача.

Инсталирање водомјера властитим рукама (видео)

Монтажа бројила укључује детаљну регулацију која описује сваку узастопну фазу. Коме је потребно вјеровати инсталацији одлучите сами становници. У том случају уређај мора бити запечаћен и сви дијелови морају бити у складу са грађевинским прописима и прописима. Регистрација мерача врши компанија.