Поправке сопственим рукама: припрема зидова за тапетирање зидова

Припрема зидова под тапетама - прилично тежак и тежак процес, који овиси о томе колико дуго служите и на припреми зидова да залијепите тапете, потребно је узети у обзир и уља и друге мрље на зидовима, које се у будућности могу појавити на новим валлпаперс Због тога је неопходно да се обезбеде све нијансе пре почетка рада.

Залијевање тапета је занимање које захтијева одређени напор и прави приступ. Припрема зидова за лијепљење тапета је важан тренутак у којем зависи коначни резултат. Да бисте то урадили, не морате имати посебна знања, то може учинити било која особа која ништа не разуме у грађевинским пословима. Ви само морате имати стрпљења и жеље да добијете одличан резултат.

Зашто ми је потребно залијепити позадину прије полагања пода

Када радите поправке, често се поставља питање које треба урадити прво, под или тапете. Ово захтева пажљиво разматрање овог рада.

Шта треба узети у обзир:

 1. Приликом полагања ламинатних подова, вероватно је да ће се приликом извођења ових радова зидне обложене тапете случајно огребати или доћи до неке врсте загађења. Али обично се полагање пода врши након лепљења тапета, а прљави и прашни припремни радови на поду, као што је кошуљица, праве се на зидну жбуку.
 2. За разлику од линолеума и тепиха, ламинат се не одваја у близини места спајања пода и зида, чиме се елиминише могућностоштећење позадине.

Тапете препоручују лепак пре завршетка пода, тако да испаравање лепка не узрокује оштећење пода

Али било који начин има супротну страну. Ако налепите тапете не прије полагања пода, а након тога, онда неке врсте подних облога могу бити превише осјетљиве на парне утјецаје који се истичу приликом сушења љепила за тапете у одсуству пропуха и свјежег зрака.

Другим речима, ниво влажности, који се повећава током сушења путем испаравања лепка, биће веома висок. На тај начин влажност може значајно утицати на стање поклопца.

Али ако дуго залијепите тапете и нећете добити нове љепила сваке године, практично неће бити негативног утјецаја испаравања љепила.

Припрема зидова под тапетама: редослед радова

Пре него што почнете да залепите тапете морате припремити зидове. Да бисте све урадили како треба, морате се побринути да имате све потребне материјале.

Пре почетка рада са зидовима потребно је припремити неопходне алате

Материјали и алати за припрему зидова:

 • Шмиргл папир;
 • ПВА адхезив;
 • Стаклена влакна или газе;
 • алабастер;
 • кит;
 • прајмер;
 • двије врсте шпатула;
 • равна посуда са малим странама;
 • Уска и широка лопатица;
 • нож за бојење;
 • широка четка или ваљак;
 • Канта са топлом водом;
 • Сликарски шкот;
 • Филм.

За почетакморате уклонити стари поклопац. И онда поравнајте зидове тако да буду савршено равне и суве. Ако то не направи љепљене тапете за неколико дана ће почети да нестају.

Прва фаза припреме зидова испод тапета је да се уклони стари поклопац

Постављање зидова за тапетирање зидова је подијељено у четири фазе:

 1. У првој фази, ако зидови никада нису третирани, у новој кући, зидови се наносе дебљином од 5 милиметара. Уз његову помоћ попунити све неједнакости и грубости
 2. Друга фаза је премаз зидова. У просеку дебљина њеног слоја не сме бити већа од 5-6 милиметара. Ако је потребно, могуће је нанети више слојева прајмера.
 3. У трећој фази, завршни завршни слој малтера се поставља на зид на зиду у дебљини од 2-4 милиметра. То се ради како би се на површини земље створио лак, танак филм, који се затим пажљиво брише.
 4. Посљедња четврта фаза укључује брушење зидова са брусним папиром.

За равне и сухе зидове можете користити гипсани кит који се купује у грађевинској радњи.

Шта покрити зидове пре уметања тапета

Обично, прије лијепљења зидова за тапете, перу први капут својим рукама. Раније, приликом поправки, тапете се лијепе директно на зид, не узимајући у обзир да га је потребно натопити првим слојем. Тако су веома чврсто залијепљени.

Да би лепак задржао своје особине дуже, потребно је да се зидови закрпе тапетенанети униформни слој прајмера

До данас тапета је почела да ради много теже и дебље, због тога су почели да захтевају ригорознију припрему површине.

Преко тла на зидовима ствара се филм који спречава апсорпцију влаге у малтер. На тај начин љепило задржава своја својства дуго времена, а овисно о јачини тапета.

 • Универзално покривање дубоке пенетрације;
 • Самозагревајући премаз - добро разређен лепак за тапете;
 • Антифунгални премаз који не само да може побољшати приањање љепила на зид, већ и заштитити површину од појаве плијесни и влаге;
 • Зидови од цигле и бетона су боље покрити перклорвинилним премазом, обично сувим око сат времена;
 • Глифталатни премаз се користи за гарантовање метала и дрвета, суши се неколико дана, препоручује се да се користи само за просторије са ниском влагом;
 • Алкидни премази се користе за обраду зидова дрвета, суви најмање 15 сати;
 • Акрилни премаз се може користити за третирање свих врста зидова, суши се око 5 сати.

Да би се позадина боље одржавала, препоручује се да се зидови третирају раствором избељивача пре него што се залепе

Да бисте позадину ојачали прије лијепљења, зид можете покрити отопином избјељеног вапна. Да бисте га припремили, потребно је додати 1 г воде до 200 г белила.

Зашто пре-куватизидови пре постављања тапета

\ т

Постоји много разлога за прелиминарну припрему зидова како би се правилно залијепила тапета, наводећи их све је једноставно нереално.

 1. Ако желите да добијете зидне папире, квалитетно лијепљене, припрема зидова је једноставно неизбјежна. Порозне зидне површине неће моћи дуго да задрже тапете. На местима са присуством пора, темељ тапета једноставно није у стању да се добро држи.
 2. Неједнаки зидови се морају обавезно третирати. Чак и ако одаберете дебелу и густу фолију, неједнакости ће и даље бити видљиве.
 3. Гљивице и влага брзо ће покварити нове закрпе.
 4. Адхезија је способност материјала да се комбинира са супстанцама треће стране, тако да ће тапет брзо почети да пада са зидова.
Ови разлози су довољни да се не игнорише припрема зидова. Многи сматрају да третман не заслужује посебну пажњу, јер се тапете још увијек сипају сваких 4-5 година. Али они не знају да је тапета преливена због неприпремљене припреме зидова.

Позадине ће вам служити неколико година дуже ако правилно припремите зидове пре него што се залепе

До данас, тапете су лошег квалитета и тако брзо губе своју оригиналну привлачност. Позадине које су скупе ако су правилно налепљене, послужит ће најмање 10 година док им не буде досадно.

Шта урадити са веома закривљеним зидовима

Врло често се дешава да су зидови у просторији веома закривљени. Због свега тогаМатеријали ће лоше пасти, а онда ће бити видљиви недостаци. У таквим случајевима, зидови се припремају на исти начин као и обично, али се само пажљивије изводе само фазе рада.

 1. Изаберите тапете за винил или флизелин. Пошто су густи и вишеслојни, могу потпуно или делимично сакрити неке недостатке.
 2. За тапете је потребно купити само специјално љепило, које вриједи примијенити и на самој тапети и на зидовима.

Ако соба такође има груби строп, немојте паничити. У одређеној мјери можете сакрити недостатке и неједнакости користећи стропне лајсне.

Припрема зидова испод тапета властитим рукама (видео)

Прије припреме зидова за оматање облоге за тапете, потребно је пажљиво раставити радни налог прије почетка њихове примјене. Овај процес се чини лаким само на први поглед. Ако се не придржавате свих ових једноставних правила за припрему зидова за тапетирање, рад ће бити обављен узалуд, и биће потребно да се све касније понови.