Поправка штедних сијалица

У вези са константним растом цена електричних производа, посебно са штедним сијалицама, потребно је извршити њихову поправку у случају прегоревања. Поправак штедљивих сијалица може се обавити властитим рукама код куће.

Ломљену лампу треба раставити: отворити одвијачем или посредником, ослобађајући браве смјештене у круг.

Један од најчешћих узрока неспособности овог типа лампе је оксидација мјеста спајања налаза сијалице са даском.

Да би се уклонио овај недостатак, потребно је олабавити жице жаруље намотане на полице.

Потребно је темељно их очистити оштрим ножем или фином кожом. После овог поступка, помоћу омметра, измерити отпор грејних свитака сијалице, како би се осигурала њихова употребљивост. Резултат би требао бити сљедећи индикатор: отпор одговарајуће спирале треба бити унутар 10-15 охма.

Други и највјероватнији узрок грешке у штедљивој лампи сматра се цветањем кондензатора за филтрирање. За овај и све наредне кораке потребно је расклопити сијалицу.

На следећој слици приказани су примери пуханих кондензатора.

У случају откривања приказаног дефекта, кондензатор треба заменити новим са идентичним параметрима.

Други разлог може бити нискоквалитетно, "хладно" лемљење плоче.

Да би се елиминисао овакав феномен, препоручује се да се читавом плочом покупи колофонијум.

Ако после свих предузетих радњилампа и даље не ради, потребно је проверити поузданост свих њених елемената. Да бисте дијагностицирали диоде, користите мултиметар укључен у режим "диода сигнал".

У процесу дијагностике, сонде се постављају на закључке сваке диоде, а затим се мијењају. У једном смеру, диода не сме проћи струју.

У другом смеру, показаће се пад напона преко диоде.

Транзисторски прелази морају бити проверени на исти начин.

Додатно, сви отпорници на плочи се провјеравају. Њихово обележавање треба да се поклапа са империјалном вредношћу отпора.

Откривене неоткривене појединости које се могу открити приликом прегледа плоче због карактеристичног замрачења, поцрњења кућишта. Они се замењују новим или су погодни за употребу.

Када је поправка лампе која штеди енергију употпуњена описаном технологијом, потребно ју је само саставити обрнутим редослиједом. Да би се избјегла поновна оксидација, жаруље намотане на шипку пожељно се дигестирају помоћу активног флукса.