Поправите унутрашња врата и оловке, брава и стакло властитим рукама

Учесталост и интензитет употребе врата у сваком дому је различит. Међутим, с обзиром на чињеницу да су и најквалитетнији дизајни и детаљи склони трошењу, поправка унутрашњих врата је прилично честа појава. Због тога, да би се квалитетно извршио и обезбедио дужи животни век дизајна, морате знати како да радите са различитим типовима кварова.

Затварање врата

Скоро сва врата имају прилично велику тежину и, у зависности од учесталости употребе и силе која се примењује на њу, оптерећење на петљу изазива њихову деформацију. У овом случају, између оквира и врата на платну се често појављују пукотине. Да бисте решили овај проблем, можете заменити шарке врата.

Сам оквир је понекад деформисан. У овом случају, поправљање унутрашњих врата сопственим рукама је да се поравна кутија. Да би се то урадило, он прави неколико рупа дубоко у зид и уз помоћ типлера се фиксира на потребном вертикалном нивоу.

Са савијањем тканине до његовог убода и гребањем подне облоге потребно је да се поступа на следећи начин:

 • Проверите колико су зглобови чврсти. У неким случајевима, да бисте ријешили проблем, једноставно их окрените;
 • Ако петље нису ослабљене, потребно их је дубље причврстити. Да би се то урадило, врата се уклањају и раскидају најгласнији механизми;
 • Продубљивање се може извршити помоћу длета у крилу и раму врата. Након тога, петље се монтирају на њихово претходно место.

Након тогапроцедура је важна, прво причврстите механизам само једним вијком, проверите како су врата затворена. Ако је резултат незадовољавајући, потребно је повећати степен продубљивања петље. Потпуна фиксација шарки врши се само након добијања жељеног резултата.

Ако се у току процеса санације унутрашњих врата утврди значајна оштећења на местима причвршћивања петље, исправно решење је да се петље пребаце изнад или испод старе локације.

Ручно разбијање врата

Најнепоузданији механизми целокупне конструкције су елементи фитинга, а посебно ручке врата. То је због веома тешких терета који падају на њих. Да би се извршила квалитативна поправка квака на вратима која се користе за отварање и затварање унутрашњих врата, потребно је проучити тип самог механизма.

Да ли се ручке на бази принципа рада дијеле на:

 • Окретање, обично има куглу са запорним зарезом у средини;
 • Механизми типа притиска;
 • Стандардни, фиксни.

Најчешћи узрок кварова у облику ометања механизма је недостатак подмазивања компоненти производа. Да бисте отклонили проблем, пажљиво раставите ручку и обрадите делове са мазивом. У неким случајевима, прихватљиво је једноставно наношење уља које се користи за обраду дијелова шиваћих стројева на елементу вијка. Након тога је потребно неколико пута окренути механизам.

Таквамере су најчешће довољне да се елиминише шкрипа која се јавља у процесу коришћења ручке и затварања вијака. Ако ове манипулације не ријеше проблем, потребно је потпуно раставити ручку врата.

Истовремено се уклања декоративна облога и уклањају се елементи за причвршћивање испод ње. Приликом самосталног поправљања унутрашњих врата потребно је пажљиво размотрити подлошку и ротирајућу опругу. За детаљни преглед подлошке, потребно је уклонити запорни прстен. У овом случају, ове елементе треба замијенити.

У случају промене ротирајуће опруге, лако је поставити на своје оригинално место. Међутим, у случају оштећења, у већини случајева, потребна је потпуна замјена цијелог механизма, јер су ротирајуће опруге за ручке врата изузетно ријетке.

Ако је немогуће детектовати проблем, врши се потпуно уклањање и растављање механизма ручке врата. У овом случају, сваки покварени дио може се промијенити. Састављање самог производа треба да буде у редоследу обрнутог поретка.

Проблеми са бравом

У случају било каквих проблема са бравом, поправка унутрашњих врата сопственим рукама је много лакше него да је дошло до квара механизма за закључавање предњих врата. У већини случајева, узроци проблема су:

 • Хладни предмети у закључаном отвору у облику смећа или комада сломљеног кључа;
 • Недостатак мазива;
 • преклапање крила врата или деформација шарки;
 • Разликарупе у оквиру са вијком;
 • Оштећење опруге или вијчаног механизма.

Ако разлог није у самом замку, потребно је прилагодити крило врата. У већини случајева потребно је затегнути или замијенити петље. Мазиво замка је много ефикасније у третирању целокупног ентеријера, јер би овај дворац требало раставити. Међутим, без тога можете постићи трајни ефекат. Довољно мазива на вијку са пиштољем за маст, шприцом или пипетом и полако окрените дугме неколико пута.

У случају да квар лежи у самом механизму, потребно га је уклонити и раставити. Сам дворац се састоји од секреције и извршног дела. За демонтажу и демонтажу, прво се одвијају вијци који се налазе у близини језгра производа. Затим се кључ убаци у кључаницу и мало затеже, излучује се секрет. Тек након тога допуштено је извадити цијелу зграду дворца.

На самом поклопцу постоје и монтажни елементи у облику малих вијака. Након њиховог уклањања, акумулира се чишћење прашине и испитује интегритет свих унутрашњих компоненти. У случају било каквог оштећења или деформације, дио треба замијенити.

Сви делови морају бити подмазани пре монтаже. Ако након свих процедура блокада не ради како треба, мора се потпуно замијенити.

црацкинг

Многа унутрашња врата су од дрвета. Будући да је овај материјал углавном склон дјеловању вањског окружења, често постоји распадање платна ипојаву пукотина. Најлакше решење у овом случају је уградња металних углова. Међутим, такве мере могу у великој мери да наруше изглед структуре.

У случају пуцања, поправак унутрашњих врата се може обавити обрадом мреже специјалним малтером за лепљење. Да би се то постигло, врата се морају уклонити са шарки и обрадити цијелу површину. Пукотине се интензивније размазују. Лепљена врата како би се постигао жељени ефекат мало стиснути стезаљке или притиснути и оставити у овом облику да се заврши сушење. Након тога, платно се може поново инсталирати на своје оригинално мјесто.

замена стакла

У случају пуцања и пуцања на стаклу, мора се замијенити. Да бисте то урадили, одредите како да га подесите. Стакло се може фиксирати спајалицом или уградити у мрежу.

Да би се стакло уклонило из спајалица, потребно га је подићи са финим одвијачем или ножем у близини сваке каранфиле. Након тога, све траке су уклоњене и стакло је уклоњено. Уградња новог стакла врши се обрнутим редослиједом.

У случају унутрашње инсталације стакла, поступак замјене је дуготрајнији. Да би се то урадило, врата се скидају са шарки. Испод њих су шахтови са завртњима на платну. Ови монтажни елементи фиксирају посебан поклопац који држи стакло. Када завијте вијке, поклопац се може скинути и уклонити оштећено стакло.

Важно је напоменути да у жлебовима постоји посебна бртва која штити стакло од оштећења приликом отварања и затварања врата. Тонемојте је оштетити, руб стакла прије уградње и демонтаже се размути сапуном. Поступак монтаже се изводи обрнутим редослиједом.