Поправите напонски плафон својим рукама

Напонски плафони за украшавање плафона су веома популарни код потрошача. Међу његовим предностима су отпорност на влагу, брза и лака инсталација, естетски атрактиван изглед украшене површине, велики асортиман палете боја, структура текстуре. Али постоје и слабости у растезљивом премазу - то је повећана осетљивост на оштре објекте, склоност да се спусти без експлицитних разлога и промене температурног режима у просторији доводе до њене потпуне или делимичне замене. Постоје ситуације када је поправка платна на растегљивом стропу могуће властитим рукама.

Узроци оштећења затезних плафона

Међу честим дефектима на филму и тканини може се запазити:

 • сечење оштрих предмета
 • рупе које се појављују током неопрезног рада конструкције вешања
 • заостаје за профилом
 • опуштање платна
 • размак у декоративном премазу
 • унос воде у случају поплаве
 • топљење платна при уградњи лампе
 • пунцтурес

Материјал затезне тканине у складу са његовим принципом рада овог производа може издржати врло велика оптерећења, али има малу контактну чврстоћу са концентрираним оптерећењем. Већина резова се појављује у процесу причвршћивања вијенца, преуређивања намјештаја, замјене комуникација. Чак и обична играчка са оштрим ивицама се баца, или боца шампањца која је отворена недовршена постаје разлог за резање површине. Поправите рупу у затегнутостиплафон мора бити направљен што је пре могуће, иначе се може повећати за 20 сати у 20 пута.

За информациа!Веома је скупо потпуно променити напетост, али је још увек јефтиније од инсталирања по први пут. Зглобна структура је остављена на истом мјесту, само је платно промијењено.

Могуће је самостално извршити поправку спуштеног стропа, само је потребно упознати се са алгоритмом дјеловања и слиједити упуте.

Оштећење и уклањање

Свака врста оштећења на плафону има своје карактеристике и мора се исправно поправити.

пункција

Резови, сузе, пробадање декоративне тканине у већини случајева јављају се први пут након уградње као резултат неопрезног руковања новим елементом унутрашњости.

Ако је отвор са оштећењем пречника 1 мм, онда можете користити лепак (Космофен). Након везивања, тканина се неће повећати у величини, а точка од пробушења неће бити видљива.

Ако је декорација плафона направљена од бешавне тканине на основи тканине, а дужина дефекта није већа од 5-10 м, онда као прву помоћ треба брзо поправити ивицу рупе која се појавила са двостраним или лакирним тракама.

Ако се пресјек фолије од поливинилхлорида реже, ефекти су слични.

Могуће је уклонити или сакрити место пробијања или сечења помоћу уградње посебних декоративних или функционалних елемената (потребно је прелиминарно шивати место бушења најлонским навојем).

Руптура недалеко од зида

Таквим оштећењем помоћи ће да се исправи ситуација повлачења платна гдје се рупа покупи у зглобу багета. Потребно је узети мали сегмент антенског кабла (8-10 цм) и ставити га на руб резања паралелно профилу, багету. Након што је љепило почело, строп на овом мјесту мора бити загријан сушилом за косу, повући кабел и послати га на раван глупи инструмент. Појављене од таквих манипулација "таласа" се чисте на сличан начин кроз дужину стропа.

Поправка затезног стропа у судару властитим рукама - видео:

Јаз је далеко од зида

Потребно је поправити велики зазор уз помоћ фластера од материјала из којег је направљен плафон, или са контрастним филмом за израду оригиналне апликације. На љепило се наноси одговарајући фластер, а фластер се утискује у отвор (претходно очишћена конструкцијска љепљива трака, привремено затвара оштећено мјесто). Препоручује се задржавање ради боље фиксације фластера. Остатке лепка треба одмах уклонити.

За информациа!У одређеним ситуацијама, препоручљиво је да се не реже рез, а уместо њега се инсталира уређај за осветљење, капуљача-цев, други декоративни прибор.

Сагоревање и топљење

Поправак затезног стропа у случају паљења руку може се обавити на сљедећи начин:

 1. спровести демонтажу јединице за осветљење;
 2. Уверите се да је ожичење добро;
 3. Да би се причврстио термални прстен већег пречникадодатна заштита;
 4. Инсталирајте лампу са одговарајућом сијалицом на претходни положај.

Да би се избегло спаљивање плафона и спречавање негативних ефеката високих температура, не препоручује се уградња уређаја снаге веће од 40 вати и не монтирати светиљке ближе од 10 цм на површину плафона.

јаз шава

Чести узроци прекида шава су прекомјерна напетост тканине, њен лош квалитет производње и заваривање. Све ово се односи на листу грешака које су дозвољене приликом инсталације зглобне конструкције уопште.

У случају такве штете, напонски плафон је предмет потпуне замјене од стране грађевинске компаније одговорне за извођење радова.

Бреакинг профиле (багуетте)

Ово је још једна варијација техничких грешака до којих долази када напонски плафон није правилно постављен. Градевинска компанија мора бесплатно отклонити недостатке. Ако је гарантни рок истекао, онда можете поправити ситуацију тако што ћете уградити додатне одстојнике, након чега се тканина растегне и фиксира.

У случају процепа профила, ако се врши прекомјерна напетост мреже, потребно је уградити нови филм велике величине.

спуштање стропа

Ако је прогиб узрокован поплавама, онда је потребно направити мали рез и одложити акумулирану воду кроз њу. Након тога, сам плафон се мора вратити у првобитно стање, а рупа мора бити пажљиво обрезана.

Ако се због ниских температура појављује прогиб, онда је то потребноПовуците материјал и одржавајте препоручену температуру произвођача у просторији.

Поправка затезних плафона сопственим рукама - видео:

Нега тензионног плафона

Модерни напонски премази одликују се антистатичким својствима, што поједностављује процес његе. За мале контаминације довољно је редовно вршити мокро чишћење или брисање сухом меком крпом. У купатилима, кухињама и лођама, где је акумулација прашине и влаге вишеструко већа, препоручује се чешће чишћење.

Прање детерџентима са абразивима је строго забрањено. Довољно је користити раствор сапуна, 10% раствор амонијака или полиола.

У зависности од типа површине, начин прања се значајно разликује:

 • За премазе са сјајном површиномкористи се на исти начин као и код заштите зрцала. Препоручује се да се прашина очисти меком крпом и да се дода сјај да се користи полил, средство за прање стакленог или алкохолног раствора, разблажено у количини од 100 мл амонијака по литру воде. На крају, строп се протрља сувом крпом, покрети не би требали бити кружни, већ напријед и назад, што ће избјећи развод.
 • За затезне плафоне са мат површиномкористити водену пару или специјално решење. Да би се то постигло, потребно је у топлој води ставити мало средства за прање посуђа или чаша или сипати дробљени индустријски сапун. Препоручује се употреба масних мрља за чишћењеамонијак алкохол
 • Не препоручује се употреба детерџената за негу крхких премаза на основи тканине . Раствор сапуна се користи само у случају озбиљне контаминације. Могуће је уклонити прашину са површине помоћу усисивача, али њежно, без додиривања површине.

За информациа!У процесу прикупљања, важно је да се не претјерује, како не би нарушио интегритет дизајна.

Ако је напетост стропа оштећена, није потребно одмах очајавати и размишљати о начину промјене цијелог платна. У неким ситуацијама могуће је поправити затезне стропове након резања властитим рукама.