Поправљамо исправно: може ли се позадина залијепити на стару позадину

Папирне тапете - буџет, најчешћи тип тапета, може бити и једнослојни (симплек) и двослојни (дуплек) .Почетак поправке, многи првенствено разматрају избор нових тапета. У ствари, одабир правих тапета је још једна половина посла, али је много теже лепљење. Поправка је главобоља многих модерних људи, а тапетирање је такође веома важан аспект поправке. Уопштено, у наше време, многи људи више воле тапете, а не панели или зидне боје. Чињеница да је тапета много практичнија, лако се могу залијепити и трајати ће дуго.

Када се поставља питање о постављању тапета на стари зид

Власници станова се често суочавају са чињеницом да већ постоје зидне тапете на зидовима, а можда су и претерано и јако давно залијепљене, што их чини проблематичним. Стога се многи питају: "А можете ли закрпати нове тапете на старом?". Неки људи унајмљују професионалце за то, а неко преферира да самостално рјешава проблеме.

Током или након процеса лепљења тапета могу се појавити одређени инциденти који су повезани са старим тапетама.

На пример, ако је прошлост позадина била светла и шарена, са јасно одабраним обрасцем, а нове позадине имају лепу боју, онда у овом случају може бити да ће боја прошле позадине прекинути боју нове позадине. У овом случају, нова позадина ће изгледати веома ружно. Такође, резултат је сасвим могућ, када је стара позадина већ постојаланове ће се залијепити с новим.

Основа винилног тапета - пењени винил. Могу бити свилени, глатки и рељефни

Главни недостаци постављања нових тапета на старе

  • Можда не постоји могућност поравнавања зидова;
  • Сасвим је могуће да старе тапете неће бити у могућности да се добро уклопе са новим;
  • Тапета која је била залијепљена над другом, често држи много мање;
  • Можда ћете морати поново подесити позадину.

Међу предностима наљепница једне тапете на врху друге може се примијетити само економичност новца и недостатак посла на поравнању површине зидова.

Дакле, у овом случају, све се одлучује само по личном избору особе која се окупила за поправке, јер такав начин лијепљења тапета није тешка ствар.

Квалитетно облагање зидова зидним папирима могуће је само уз поштовање технологија и препорука о извођењу радова

Како лепити тапете на старе позадине: корисне информације

За почетак, потребно је, наравно, да купите нове тапете, као и да будете сигурни да они неће просветлити старе. Затим припремите све потребно за лијепљење материјала.

Ако је још увек одлучено да се нове зидне тапете лепе изнад старе, онда прво треба да се уверите у врсту претходне позадине. Сваку врсту треба посматрати одвојено.

Најчешће врсте тапета

  • папир;
  • винил;
  • Бамбус.

Модерна тапета нуди материјале,различити по структури и по боји

Након што су власници куће били сигурни да старе тапете немају недостатака или пукотина, можете одмах почети лијеплити нове позадине. Ако су још пронађени комадићи старих тапета, које се лоше чувају, потребно их је навлажити и уредно откинути.

За почетак, потребно је залијепити само једну позадину како би се осигурало да је накнадно лијепљење успјешно. Ако је након сушења са овом траком све нормално, можете наставити с поправком.

Ако се у процесу лепљења појаве мали мјехурићи, можете их или загладити топлим жељезом, или употријебити посебну лопатицу за поправак. Ако не желите пуно напрезања, онда само морате чекати неколико дана, док се неједнакости у облику мјехурића неће распршити.

Такође, сви прозори и врата морају бити затворени током рада. Вентилација просторије је могућа тек након што су тапете потпуно суве и неће бити олабављене.

Шта треба узети у обзир

Приликом рада са папирнатим тапетама потребно је узети у обзир да се љепилом може нанети нови слој у својој боји. Дакле, као што је горе наведено, боље је пажљиво одабрати боје. Веома је важно обратити пажњу и количину лепка. Ако има превише љепила, тканине могу почети да се лијепе.

Али када је реч о винилним тапетама, све постаје много компликованије. Све је због чињенице да винил тапете имају добру водоотпорност и рељефповршину, због чега ће нови слој бити веома слабо чуван. Бамбус позадине имају исту композицију са винилом, тако да препоруке остају исте. Генерално, тапете ових типова је боље да се одмах скинете и не покушавате да их било шта држите.

Приликом лијепљења нових позадина најстарији је најбоље уклонити

Прије лијепљења нове позадине на старо, било би лијепо прво намочити стари премаз, и видјети да ли је боја ослобођена. Ако постоји обавештење о ослобађању боје, онда лепљење слоја нове тапете дефинитивно није вредно тога.

Да ли је могуће залијепити нове позадине на старе и како изводити радове

Непосредно прије лијепљења, морате се увјерити да можете залијепити нови слој позадине на стари.

За почетак, морате бити сигурни да је стари слој танак и добро залијепљен за зид. Не би требало да буде пукотина или мрља, јер оне могу негативно утицати на процес лепљења. Као што смо раније рекли, најбоља опција би била да су старе позадине биле на папиру. Они су прилично чврсти и танки, тако да ће нови слој добро издржати.

Главна ствар при раду са овим кућиштем је да исправно покупите лепак. Требало би да буде веома стабилан, а пре фарбања потребно је пажљиво намочити тапете, тако да се нови слој добро залијепи за стари.

Ако је стара позадина била папир, а било која друга, боље је да је уклоните и не покушавате да закрпите нове позадине на њима.

Што се тиче забрана, њих има доста, неке од њиху наставку.

Забрана лијепљења тапета на стари слој

  1. Није могуће залијепити нови слој преко тапета, који има конвексни цртеж и није папир. У овом случају, површина новог слоја ће бити неравномјерна и неће бити довољно добро одржавана.
  2. Тапете од винила и бамбуса нису најбољи материјал који се поново лепи. Нови слој ће се константно укинути и имати ће неједнакости, а можда чак и мјехуриће.
  3. Треба такође узети у обзир да ако нове тапете не дозвољавају пролаз зрака, онда се љепило испод њих зауставља, што ће довести до ослобађања новог слоја.

Током лепљења могу се појавити многа изненађења, као што је превише мјехурића. Ако се не могу уклонити, онда морате да распакујете свјежи слој, а такође и да уклоните оригинални стари слој.

Иако постоји више начина на које можете залепити нове позадине преко старе, ипак се морате суздржати од ове лекције.

Позадине за тапете (видео)

Боље је потрошити мало више времена и новца на уклањање претходног слоја, али након издвајања великог резултата, без неједнакости и других проблема. Ако је стара позадина јако заглављена на зиду, можете користити посебан растварач. То не кошта превише и лако је користити. Пре поправљања и лијепљења тапета треба поступати одговорно и мудро, јер ће се резултат чувати дуги низ година.