Поправљање пукотина у зиду

Пукотине у зидовима од опеке - ово је далеко од неуобичајеног. Због тога је важно знати како се ове пукотине фиксирају тако да се зид више не сруши. Ако не обратите пажњу на проблем пуцања зидова, временом се може играти са власницима лоше шале до уништења куће.

Зашто се појављују пукотине

Постављање пукотина у зидовима од опеке - процес је једноставан, али прво морате одредити шта је тачно изазвало њихов изглед. Иначе се пукотине могу појављивати поново и поново. Наравно, у неким случајевима, елиминисање узрока је веома тешко, тако да нема другог излаза, осим како периодично третирати настале пукотине. Борба са природним снагама је бесмислена, јер ако се појаве сеизмичке активности или природне временске појаве, онда је у овом случају тешко нешто савјетовати.

Ако се у новоизграђеној кући појаве пукотине, нема разлога за панику. У прве двије године након изградње кућа даје значајно смањење. Након тога, процес скупљања се успорава или зауставља. Други узроци пукотина могу бити:

  • недостатак опреме у зиду;
  • превелика тежина слојева;
  • неисправно изливена подлога;
  • кварови у организацији подне греде;
  • нетачан однос компоненти у цементном малтеру;
  • грешке у полагању цигли;
  • лоше израчунато оптерећење зидова;
  • прекомерна дебљина завршног слоја.

У неким случајевима, уклањање узрока потпуно елиминише проблемпојаву пукотина и пукотина.

Ако власник зна да су приликом полагања темеља направљене грешке и сада иду раме уз раме, проблем се може ријешити заливањем бетонског појаса око темеља. Наравно, најбоље је да све урадите одмах, иначе ћете морати потрошити много времена и новца да поправите грешке које направите.

Пукотине у вањским зидовима би биле добре за праћење. У ту сврху се израђују етикете из којих се врше мјерења након одређеног времена. Ако се пукотина повећа пребрзо, то је прилика да се обратите специјалистима. Ако се не пронађу никакве промене или су практично непримјетне, све пукотине могу бити затворене независно.

Бржи начин надгледања зидова подразумијева употребу свјетионика из жбуке. Они се постављају само на претходно очишћену површину. Ширина бљескова не смије бити мања од 5 цм, дуљина овиси о природи и опсегу пукотина, али не мање од 20 цм, а сваки свјетионик је означен датумом и бројем. Ако је гипс у току месеца био покидан, потребно је одмах предузети мере да се спречи даље уништавање зграде. Ако су фарови остављени без оштећења, могуће је започети самопостављање пукотина.

Цементни малтер за третман пукотина

Технологија полагања пукотина у зиду од цигле цементним малтером не представља ништа компликовано, иако се мало разликује од третирања пукотина и дефеката у бетонском зиду.

Ако се на унутрашњем зиду појави мала пукотина, потребно је уклонити позадину поред њеили кит и мало га проширити. Затим морате уклонити прашину, крхотине и комаде жбуке и пажљиво доказати. У међувремену, потребно је припремити малу масу или цементни малтер и малу лопатицу да би се маса ставила у пукотину.

Ситуација са пукотинама формираним споља је компликованија. Падавине, улазећи унутра, постепено уништавају и третман и сам зид. И то нема најбољи ефекат на чврстоћу и трајност конструкције. Ако је прорез мали, још увек је полу-зид. Плоче до 5 мм могу се једноставно цементирати малтером. Али пре тога, потребно га је мало проширити, срушити руб тако да би цемент боље скочио. Плоче до 10 мм третирају се на исти начин, али у цементу се додаје још ситнијег пијеска. Пукотине се могу уклонити цементом и монтажном пјеном. Прво, пукотина се испушта са пјеном, а након сушења пресијеца вишак и изједначава пукотину помоћу цементног малтера.

Уклањање великих пукотина у једном цементном раствору неће радити. Мораћете да користите арматуре, металне траке или пластичне мреже, тако да се у будућности интегритет зида не омета.

Ако је зидна конструкција оштећена, мора се прерадити. Дијелови опеке се пажљиво уклањају, а умјесто тога стављају се нови и гипсани цементни малтер. Предуслов је употреба фитинга или специјалних металних трака. Ако није могуће поново поставити зид, отвор се чврсто положи са чврстим цементним малтером и додатно учврсти обје стране зида у близини пукотине помоћу сидара или спајалица.

У сваком случају, полагање пукотина треба да се врши само након темељитог прегледа зидова и утврђивања узрока пукотина. Рад на третману пукотина треба радити на савјести. У наставку се налази видео запис о правилном савијању пукотина: