Полипропиленске цеви за грејање: техничке карактеристике

То је 21 век и металне цеви за грејање се постепено заборављају. Тешки и гломазни замијењени су производима од полимерних материјала. Полипропиленске цеви за грејање се разликују по својим позитивним карактеристикама и имају велики асортиман. Пре него што инсталирате такве производе, морате се упознати са својствима овог материјала. То ће вам помоћи да одаберете најприкладније производе који могу издржати сва оптерећења која генерише систем гријања.

Класификација полипропиленских цеви

Разноликост таквих производа је огромна. У класификатору, они су подељени у неколико група.

Једнослојни:

 1. НРЦ.Модели су веома ниски. Користе се за снабдевање хладном водом. Инсталира се у индустријске цјевоводе и разне вентилационе системе.
 2. ЛРВ.Да би се добио такав производ, користи се блокатор полимера. Цеви овог материјала уграђују се у системе грејања и водоводне цеви. Од полимерног блокера се производе веома јаки прикључни делови који могу издржати ударна оптерећења.
 3. ППР.Производи су направљени од рандомополимера. Такве полипропиленске цеви се уграђују у системима за грејање. Користе се за стварање хладне и топле воде.
 4. ППС.Цеви су направљене од врло издржљивог, незапаљивог полипропилена. Производи се од својих аналога разликују по граничним вредностима дозвољене температуре. Они суспособан да издржи 95 ° Ц

вишеслојне цеви припадају ојачаној групи. За њихову производњу не користи се само један полипропилен. Структура таквих производа састоји се од додатних слојева различитих материјала.Производи су подељени у неколико типова:

 1. Ојачан перфорираним алуминијумом.Спољна површина производа је прекривена алуминијумом. Пре заваривања, алуминијумски слој се реже на 1 мм.
 2. Ојачани чврсти алуминијумски лим.Спољна површина производа је прекривена металом. Када се споје елементи, уклањање алуминијумског слоја треба да достигне 1 мм.
 3. Ојачан чврстим алуминијумским лимом.Премаз се врши у средини производа. За заваривање није потребно вршити прелиминарно чишћење.
 4. Фибергласс ојачан.Унутрашња површина дела и његова спољна страна су од полипропилена. У средини је слој од стаклопластике.
 5. Ојачани композит.За производњу таквих производа користи се мешавина полипропилена и фибергласа. Ова композиција је у средини дела, између неколико слојева полипропилена.
  Велика предност таквих ојачаних производа је низак коефицијент топлотног ширења. Према томе, проширење таквих цеви у грејању ће бити минимално.

Међутим, када се направи инсталација, није дозвољено да се наглашава цев у унутрашњим преклапањима и зидовима просторије. Приликом уградње полипропиленских цеви у естрих, потребно је обезбедити слободан просторПродужење цеви није ометало ништа.

[Упозорење]Ојачање производа смањује коефицијент топлотног ширења.Међутим, није на снази потпуно лишити производе експанзије. Да би се такав феномен свео на минимум, користе се посебни додатни компензатори. [/Варнинг]

Начелно, техничне карактеристике и трошкови полипропиленских цијеви за гријање, без обзира на врсту производа, знатно су се разликовали.

Производи појачани алуминијумом захтевају посебну предобраду. То захтева скидање металне површине.

Компоненте од фибергласа и производи са композитним заваривањем без припреме. Поред тога, композитне цеви се неће поделити током рада. Чињеница је да композитне полипропиленске цеви за грејање немају лепљиви слој. Материјал за ојачање је једноставно спојен са полипропиленом.

Позитиван квалитет полипропиленских цеви

Ови производи практично немају негативне повратне информације. Од других се разликују по својим бројним предностима :

 • вишеслојна структура повећава трајност производа. Такве цеви су тражене код организације водоснабдевања било ког типа;
 • због своје мале тежине лако се превозе;
 • се врло лако монтирају и инсталирају;
 • не захтијевају посебну услугу;
 • висока чврстоћа;
 • није потребно посебно бојање;
 • микроорганизми се никада не појављују у њима, нема минералних наслага на зидовима;
 • испуњава све модернезахтјеви екологије. Материјал не емитује токсичне супстанце које не нарушавају структуру воде. Нема вибрација приликом кретања течности;
 • полипропиленске цеви, уграђене у систем за грејање, штите од лутајућих струја;
 • материјал је отпоран на агресивне хемикалије. Не деформише се механичким ударима;
 • слободно издржава снажан притисак воде;
 • полипропилен не сагорева, практично не светли;
 • полипропиленске цеви могу издржати врло високе температуре. На 120 ° производ се не деформише и не губи свој квалитет;
 • универзални;
 • живот таквих производа прелази 50 година.

Где инсталирати

Ови производи су пронађени у конструкцији :

 • котларнице;
 • водоводне системе;
 • централизовано грејање;
 • монтажа подизача;
 • уградња "топлог пода".

Следни продукти се најдете в агрикултура. Они су инсталирани у:

 • дренажни систем;
 • уређаји за наводњавање;
 • уклањање отпадних вода.

Индустриа работи такие продукти за превоз кемикалиј. Помажу у транспорту компримованог кисеоника.

Полипропиленске арматуре

В полипропиленскатах цевоводих потребен је 83 арматура . Без њих је немогуће направити обрте и везе свих врста секција које креирају нацрте.

Фитинзи у комбинацији са полипропиленским цевима стварају заједнички систем,у којој су тачно повезане све улазне појединости.

Полипропиленске цеви за грејање могу бити повезане различитим конструкцијама фитинга. Оне могу бити најчешће оне које се инсталирају у водоводне инсталације дифузионим заваривањем. Такође и окови са навојним уметцима од месинга, који повезују и челичне цеви.

Тип фитинга се бира на основу радних услова.Боље је спојити резервоар са навојним монтажним носачем. За повезивање црева погоднији је холистички дизајн.

Пречници полипропиленских цеви за грејање

Када се пројектује цевовод од полипропилена, веома је важно исправно подићи његов пречник. Осим тога, за сваку локацију је потребно израчунати минималну величину, узимајући у обзир радни тлак и круг гријања.

Величина пречника зависи од избора места за полагање цеви.На пример, производ великог пречника (преко 200 мм) користи се у изградњи просторија у којима ће увек бити много људи. Оне укључују:

 • болнице;
 • продавнице;
 • хотели;
 • сауне.

Мала секција полипропиленских цеви (20-32 мм) се углавном користи у индивидуалној изградњи, поштотакви производи имају велики проток. Њима је веома лако да обезбеде тражени формулар.

када инсталиратедовод водеинсталирана је цијев од 20 мм. За вертикале се користе производи пречника 25 мм. зацентрално гријањемонтирано је 25 ммцеви, ау случају аутономног грејања, раскрсница може да варира. За стварање топлог подау просторијинајпогодније су полипропиленске цеви за грејање, пречника не више од 16 мм.

Како иде контура

Монтажа се врши методом адхезије. Да бисте то урадили, морате претходно припремити следеће алате:

 • маказе за резање цеви;
 • апарат за бријање за калибрацију закошења;
 • Лемилица за делове за заваривање.

[Напомена] Прикључивање фитинга и полипропиленских цеви треба да се врши уз мало напора. Спојница не сме имати слободно слетање на контуру. Можда она није тог промјера или је нормалан брак. [/Ноте]

Упутство корак по корак

 1. Прво се изрезују радни комади.Лако је правити специјалне маказе. Рез је врло глатка и глатка. Такву површину је тешко добити пилу за метал. Размак не би требао бити већи од 1 мм. Довољно је да растопљена пластика покрива пролаз расхладног средства.
 2. Изводи се калибрација.Рад на калибрацији је потребан да би се добила разина везе. Крило помаже да се спојница боље прилагоди контури полипропиленских цеви за грејање. Операција се врши како би се место повезивања изједначило, а спољашњи нагиб је уклоњен, тако да спојница боље лежи на контури. Осим тога, морате уклонити слој ојачан алуминијем.
 3. Делови и спојеви се загревају.Количина загревања утиче на квалитет
  везе То је најсложенијерад приликом инсталације грејних полипропиленских цеви. Температура лемљења не треба да прелази 260 степени. Спољашњи полипропиленски слој почиње да се топи, а геометрија делова се не може деформисати. Ако се јединица прегреје, спој се деформише,растопљена пластика ће смањити унутрашњи пречник производа.

Можете користити лемилицу, у којој је температура подешена ручно. Професионалци саветују да поставите подразумевану вредност (260 степени) и не мењајте ову вредност.

Када инсталирате систем грејања у обичном стану, довољно је имати апарат за варење капацитета 800 В. У зависности од пречника кола, изабрано је време грејања:

 • 16 мм - 5 секунди;
 • 20? 25 мм - 7 сец;
 • 32 мм - 8 секунди;
 • 40 мм - 12 секунди;
 • 50 мм - 18 сек.

Запамтите да се хлађење пластике одвија врло брзо, вријеме је приближно исто као и вријеме загријавања. Пре заваривања концентришите делове на посебне контурне линије. Понекад могу нестати. Онда можете направити поравнање на оку. Пластика се потпуно излијечи пет минута.Након завршетка инсталације, систем би требао бити притиснут.Другим ријечима, за провођење хидрауличких тестова, који провјеравају непропусност сустава и његову чврстоћу.