Полагање ПВЦ плочица на под властитим рукама: како ставити плочице, како се плочице, како ставити производе, значајке технологије

Подна плочица за ПВЦ (ПВЦ или винил) замијенила је популарне облоге од линолеума. Овај материјал комбинује најквалитетнији производ који се користи за подове: отпорност на високу влажност и механичку абразију, одлична бука и топлотна изолација.

За његову инсталацију не захтевају се посебна знања и вештине - да се плочица постави самостално, без прибјегавања стручњацима.


врсте плочица

ПВЦ плочица је класификована у зависности од структуре и начина уградње. истичу:

 • вишеслојни материјал (хетерогени);
 • једнослојна (хомогена).


Прва категорија има комплексну структуру која се састоји од неколико слојева, од којих је најважнија прва ламинација. У зависности од модификације премаза, може имати дебљину од 0,2 до 0,5 мм - што је већа та вредност, материјал ће бити издржљивији. Други слој дефинише палету боја и дизајн производа.

Вишеслојни премаз може имитирати дрво, камен, траву, мраморну мрвицу.


Хомогена плочица има хомогени састав. Материјал је направљен од поливинил хлорида. Слика у једнослојној плочици пролази кроз читаву дебљину облоге, тако да се она не брише ни уз интензивну експлоатацију неколико година.

За монтажу плочица је подељена на следеће типове:

 • Лепак. Из наслова је јасно да ће за полагање такве плочице бити потребноспецијална складишта за лепљење. • Цастле. Повезивање фрагмената се врши уз помоћ система за закључавање "шиљак-утор", који има сваки од уломака плочица. Ова врста материјала не мора бити залијепљена. Главни услов - савршено равна и крута основа. Производи се могу поставити на постојеће дрвене подове или шперплоче.
 • Самољепљива. Плочица има глутинску страну, преко које се прави на припремљеној основи. За монтажу је потребно уклонити заштитни омотач и причврстити фрагмент на под са стрелицама које произвођач означава на полеђини плочице.


 • Материјал ваљака. Издање у ролни, монтирано са лепком.

Пре него што закључимо ову или ону врсту ПВЦ плочице, треба пажљиво припремити базу.

Није вредно занемарити ову фазу, јер зависи од тога да ће трајност палубе зависити од ње.


типови темеља

ПВЦ плочица је непретенциозан материјал, за који је дозвољено користити све могуће подлоге. Могу бити:

 • бетонски темељ;
 • смеша за поравнање;
 • шперплоча отпорна на влагу;
 • дрвени под.
Без обзира на разлог који је изабран, он треба да испуњава неколико захтева:

 • Имају равну површину. Према правилима и правилима СНиП-а, могуће разлике не би требале бити више од два милиметра по два метра.
 • Бити потпуно сув. Време сушења базеје унутар широких граница. Минимални временски период је 2 недеље, а максимум 2 месеца. Време сушења зависи од материјала из кога је база направљена, као и од температуре у просторији. Да бисте проверили да ли се осуши или база, потребно је залијепити на њу виски и оставити на један дан - у одсуству кондензације, можете наставити с радовима инсталације.


 • Будите чисти. На површини естриха не би требало бити грађевинског отпада и фине прашине.
 • Разликовати у високој снази. У супротном, подлога се може срушити под дјеловањем силе оптерећења, које ће морати потпуно промијенити облогу.
 • Имати стабилност. Трајност и естетика винилних подова директно зависе од овог параметра. Да би подлога била стабилна, препоручује се да се не користи стари паркет као база, јер ће се набрекнути и осушити на мекој плочици, појавит ће се сва деформација, што ће довести до дивергенције спојева.


Трајност и естетика ПВЦ подних плочица зависиће не само од нивоа припреме подлоге и правилне уградње, већ и од квалитета материјала. Да бисте направили "исправну" куповину и након годину дана не бисте требали бити разочарани својим избором, треба послушати стручне савјете.


Правила за избор ПВЦ плочица

Прије куповине облоге од поливинилклорида, многи потенцијални потрошачи питају се гдје купити квалитетан и поуздан материјал.

Модерно тржиште је преплављенонуди на продају ПВЦ плочице са различитим текстурама, дизајном и схемом боја.


Приликом одабира плочица, важно је преферирати не јефтину робу, нити производе од провјерених марки. Савесни произвођачи укључују следеће компаније:

 • Таркетт. Произвођач производи трајне материјале за завршну обраду са високим степеном отпора трења. Главна разлика између њихових производа је присуство неколико заштитних љуски, тако да готов производ има дуг радни век.
 • ЛГ. Корејски производни цријеп. Састоји се од полиуретанског заштитног слоја, који је познат по својој издржљивости. Произвођач гарантује да ће подна облога остати естетска 25 година.


 • Винил. Компанија која се фокусира на естетику произведених производа. Произвођач креира плочицу са занимљивом текстуром која имитира природне материјале.

При избору производа важно је обратити пажњу на индекс абразије. Постоји неколико група производа: Т, П, М, Ф. Најтрајнији и отпорнији на хабање биће материјал означен са Т.

Може се користити за облагање кухиње, ходника и других просторија високе пропусности. Производи прикладни за постељину означени су са Ф.


Приликом одабира материјала, морате покушати да избегнете петљање. Увек питајте продавца да прикаже сертификате о квалитету производа и другу документацију - тако да се можете заштитити од куповине плочица ниског квалитета, које су већ након годину дана радаможе да изгуби свој оперативни квалитет.

Поред материјала од поливинил хлорида, такође је неопходно покупити квалитетну адхезивну композицију.


избор лепка

Тржиште нуди широк асортиман љепила за поплочавање. Љепило се, прије свега, бира узимајући у обзир материјал од којег је направљен темељ.

За завршне радове могуће је изабрати:

  \ т
 • Љепило за лијевање. Композиција је једноставна за употребу јер не мора да се разређује. За уградњу кварц-винил плочица корисно је користити љепљиву мастику.
 • Суво складиште. Смеше су разблажене водом и нанесене на припремљену рафинисану базу. Подељени на различите типове у зависности од састава. Они обезбеђују веома јак хват базе и лица.
 • Епоксидни лепак. То је свестрани алат погодан за све површине и облоге.Сви лепкови намењени за ПВЦ плочице, могу издржати ниске и високе температуре, високу влажност. Због ових карактеристика, такве композиције лепка се могу користити за уградњу топлих подова.

Осим горе наведених складишта, на плочу се може залијепити ПВЦ плочица. Не замрзава се до краја, за разлику од уобичајених љепила. Са делимичним сушењем, на површини се формира адхезивни филм, као на лепљивој траци. Захваљујући овом лепку, плочица од ПВЦ-а може се неколико пута олабавити и поново сложити. Материјали залепљени за фиксирање, без растављањаРизик "изостављања" појединих фрагмената је искључен.


потребни алати

За причвршћивање ПВЦ плочице на под, потребан је посебан алат. За рад ће бити потребно следеће:

 • Нож или конструкциони резач за резање облога. Такав алат треба да буде удобан у раду. Боље је преферирати резаче са јаким и оштрим ножевима, као и са власницима од челика.
 • Оловка или маркер за означавање у затвореном простору.
 • Лењир или трака, која је неопходна за мерење.
 • Зупчаста лопатица.
 • Ваљкасти материјал за завијање.

Исто тако, било би лијепо користити и конструкцијски фен за косу - било би корисно загријати плочицу са резом. Након куповине материјала и алата, можете ићи на припрему темеља.


припрема површине

За припрему грубог пода за накнадну облогу потребно је уклонити стари премаз: линолеум, тепих, паркет и друге. Када је ова фаза занемарена, постоји велики ризик од неправилног постављања фрагмената премаза. Сви припремни радови морају се изводити с највећом пажњом како се површина не би оштетила.

Све нове и старе рупе и пукотине морају бити затворене да изједначе састав.


Ако се планира постављање плочице на груби дрвени под, препоручује се да се прво поравна са шперплочом. Треба водити рачуна да се осигурају да су сви причвршћивачи намочени,и отвори засхпаклевои. Да би се избегла прекомерна потрошња лепка смањујући снагу усисавања базе, препоручује се третирати груби под са земљом. Након припремних радова, површину треба одмашћити и очистити од прашине - чак и најмањи честици прашине могу довести до одвајања плочице.

Фрагменте лица такође треба припремити. Да би се то постигло, потребно их је довести у просторије у којима се планирају поправке. Материјал мора да лежи у просторији најмање 24 сата на температури од 25 степени.


Како исећи материјал?

Када се постављају поливинилклоридне плочице, често је потребно резати појединачне фрагменте. Да бисте правилно објавили материјал, морате следити следеће препоруке:

 • Све ознаке морају бити изведене само на предњој страни.
 • Најбоље је резати платно уз помоћ акутног ножа.
 • Ако се рез не тапка по ивици плочице, онда треба да сечете резач на предњем делу производа, након чега га треба савити и исећи ножем.


 • Ако вам је потребан савршено једнак рез, онда бисте требали користити траку на траци да бисте уклонили ризик од помицања. Ако је потребно, оштрицу на ознаци на предњој страни можете држати неколико пута.
 • Ако желите да направите криву линију за комуникацију, препоручујемо да користите унапред припремљене шаблоне од картона. Да је плочица боље изложенарезање, треба га загрејати.


Како ставити: карактеристике технологије

Пре него што почнете да постављате ПВЦ плочу својим рукама, морате одабрати начин монтаже. Основне технике постављања:

 • традиционално;
 • је дијагонално;
 • са помаком;
 • слагање са "јелка" или "модула".

Традиционална метода је једна од најједноставнијих опција распореда. То значи ширење плочице паралелно једна са другом у равним редовима. У основи, при избору ове методе користе се производи квадратног облика, али се може користити и правоугаони облик. За лијепљење плочица традиционалном технологијом важно је пратити уједначеност зидова и величину свих спојева.


Дијагонала - најелегантнији и најнеобичнији начин полагања плочица. Главна потешкоћа је примена дијагоналне мреже на грубом поду. Такође, избор ове методе ће морати да сече материјал, што ће потрајати доста времена. Предност дијагоналне облоге је способност да се сакрију неједнакости базе и визуелно повећа мала површина просторије.


Ако је одлучено да се дијагонално залијепи плочица, потребно је да се ознака постави тако да се решетка налази под углом од 45 степени према бази. Најбоље је користити квадратну плочицу. Први ред треба поставити на традиционалан начин. Следећи је низ скраћених троуглова (хипотенуза би требало да се налази испод). Након тога, потребно је да поставите плочицу хоризонтално, користећипринцип постављања дијагонално.


Монтажа са померањем (вразебзхку) личи на циглу. Метода се односи на најчешћу, брзу и једноставну методу. За слагање производа са офсетом, углавном се узимају правоугаони производи. Главна карактеристика зидане конструкције са сменом је уградња плочица у хоризонталним редовима. Сваки следећи фрагмент мора бити постављен тако да се његова средина поклапа са спојем претходне зидане конструкције.


Полагање "јеле" може створити необичан ентеријер у соби. Метода је уградња плочице "испод паркета". Избором ове методе, потребно је да ставите правоугаоне плочице, окрећући их окрећући их на десно и лево.

Приликом одабира модуларног стог, треба означити модуларну мрежу према вашим жељама. Да би инсталација била идеална, потребно је унапријед нацртати цртеже који показују величину материјала и спојеве. За почетнике можете купити готове сетове плочица, које укључују схеме распореда.


монтажна технологија

Следећа фаза је инсталација. За материјал за лепљење, најбоље је одабрати акрилну дисперзиону композицију за захватање базе и лица. Потребно је залијепити материјал на такав начин да се спријечи пад зрака испод поклопца.

Лепак треба нанети на обрнуту страну фрагмента са назубљеном лопатицом. Композиција треба да буде равномерно распоређена, након чега треба да се притисне на нацрт на ознаци. Уклоњени вишак лепка је важно одмах уклонити спужвуили меком крпом. Да би се боље повезали закључен плочице треба да буде ваљан ваљка.Сви радови треба обавити брзо, иначе лепак суши и да га уклоне. Када полагања плочица у близини зида је неопходно да се напусти топлотну шав - око 0,5 мм. Након инсталације за облагање комада треба да сачекају да потпуно осуши залепите, а тек онда могу инсталирати постоље.

за избор плочица самоклеиасцхеисиа закључи мора бити иста као и материјала за лепљиве базе. Једина разлика је у томе погрешно страна не морају применити лепак.

пре инсталирања самоклеиасцхихсиа фрагменти њих треба да уклоните заштитну мембрану и држати означавања.


о томе како да закључи ПВЦ плочице лепак, погледајте следећи видео.

препоруке Гуиделинес

Да закључимо, ПВЦ плочице у стану са својим рукама, морате да слушате савете стручњака. Захваљујући препорука мајстора може да смањи ризик од брака и отпада, а они ће се смањити ризик од грешака приликом постављања ПВЦ плочица.

  \ т
 • Немојте куповати траку "случајни". Увек израчунати приближан количину материјала за одређену просторију и купити их са разликом од око 5,10%. То је много боље него суочава са недостатком приноса на своје потребе. Поред тога, може се десити да радња има производи не могу бити неопходне са дизајном и бојама.


  \ т
 • Да бисте избегли грешке приликом сечења материјала, увек поставите ознаке на предњу страну производа. За цртање линија морате користити оштру оловку и метални равнало. Неопходно је стриктно одсецати фрагменте на марку. Треба имати на уму да грешка од једног милиметра може довести до неједнакости у полагању пода.
 • Потребно је напустити сечење производа на њихову целокупну дебљину - препоруча се направити мали рез у плочици у линији (око 1/3), након чега се направи савијање и изреже.
 • Одсеците плочицу ни у ком случају немојте одмах причврстити љепилом - прво, треба "пробати".


  \ т
 • Није потребно помицати плочицу након лијепљења - ове радње могу издржати само кварцинилову облогу. Ако је током рада било таквих проблема, потребно је загријати материјал помоћу конструкцијског сушила за косу. Производ ће постати мекан, што ће олакшати инсталацију.
 • Ако је плочица направљена од лепка, потребно ју је одмах обрисати влажном крпом. Све радње су важне брзо, тако да адхезивна композиција нема времена да се осуши. Када се осуши љепило, потребно га је намочити влажном спужвом и уклонити с површине. Не користите средства са абразивним честицама.


  \ т
 • Када се плочица положи, потребно је прегледати површину ради откривања брака. Потребно је обратити пажњу да ли се цела плочица лијепи за подлогу - посебноПажљиво погледајте руб собе.
 • Након постављања плочица, грађевински отпад се може чистити само за један дан. Препоручује се да се намјештај унесе у просторију након 48 сати.