Полагање кабла у подземном рову према ПУЕ

Приликом електрификације сеоског домаћинства, сваки станодавац пита: који начин полагања кабла треба изабрати - ваздух или подземље. Упркос чињеници да растезање електричних комуникација преко ваздуха кошта нешто јефтиније и чини се једноставнијим од полагања кабла у подземље, има низ недостатака. Дакле, ако су објекти на пристојној удаљености један од другог, мораћете да инсталирате додатне стубове. Вјешање жица преко главе такође не доноси задовољство. Стога, у већини случајева људи престају да бирају подземни метод. У овом чланку ћемо анализирати како се треба изводити полагање каблова у рову и које су карактеристике овог рада.

Правила и технологија за постављање подземних електричних комуникација

Потребно је положити електрични кабел у земљу у складу са захтјевима Правила уређења електричних инсталација, након што је претходно направљена схема бртве. Ако можете нацртати линију у правој линији, то ће вам омогућити да мање струје, али то је често немогуће. Следе основна правила за полагање каблова по подземној методи:

 • Осигурајте да стаза не пролази поред великих стабала, најбоље је да имате удаљеност од најмање 1-1,5 метара.

 • Не планирајте електрични водич кроз зоне високог оптерећења. Такви могу бити простори за паркирање, планинарске стазе или мјеста намијењена за улазак у аутомобилску службу. Обично ходају по периметру, али ако су готовиОво не ради, онда се проводник слаже у специјалне заштитне кутије, које су делови цеви од ХДПЕ или метала.

Ови уређаји се такође користе на местима где се ров укршта са водоводом и гасоводима. Заштитна кутија се поставља на место где је немогуће продубити кабл најмање 0,5 метара или уклонити велике и чврсте предмете са пута.

 • Приликом копања рова дуж темеља, потребно је између њих одржавати растојање од 0,6 м. Ако овај захтјев није испуњен, чак и незнатно помјерање тла или темеља може проузрочити оштећење електричне мреже.
 • Немојте дозволити да пресек жица поставите са другима. Ако то није могуће, оба кабла треба поставити у заштитну кутију и ставити један кабл преко другог. Размак између њих треба да буде 15 цм

Ако кућиште мора бити дугачке, заварује се од неколико комада цеви.

Параметри рова за полагање електролитских линија

Детектовано са шемом заптивке, потребно је копати ров, при чему се придржавати следећих величина:

 • Дубина полагања каблова треба бити 0,7-0,8 м
 • Ако је један проводник затворен, ширина рова који се користи за полагање кабла треба да буде 0,2-0,3 м; ако су електрични каблови постављени два или више, потребно је израчунати га тако да између навоја које пролазе кроз дно, буде најмање 0,1 м

Редослед и параметри постављања подземног кабла на видео:

Поступак за полагање кабла у земљу

Када сте ископали ров, требате:

 • Уклоните корене, камење и друге предмете од тврдих и оштрих ивица, јер у супротном могу оштетити изолацију када се наслагају.
 • Поравнајте дно и затим обрежите. Идеална једнакост није нужно тражена, а главна ствар - да није било оштрих промјена.
 • Покрити дно песком и изравнати тако да је дебљина слоја око 0,1 м. Прикладан обичан каменолом од пијеска, али не би требало бити страних тијела која могу оштетити електрични кабел, па се мора просути прије заспања . На дну нема очигледних неправилности, а након пуњења рова, овај материјал се мора исправити.

 • Прегледајте изолацију електричних жица да бисте открили могуће оштећење. Ако је могуће, позовите их мехометар да проверите да ли постоји прекид (због недостатка овог уређаја можете користити регуларни мултиметар). Након што сте открили штету, морате је затворити.
 • Поставите кабл на песковито дно рова са светлосним таласима, без истезања.

Ако је потребно, заштитити водича од случајева.

 • Да би се нацртао план облоге трасе, означити га на обележјима и растојању до објеката - то ће додатно поједноставити поправне радове, ако је то потребно.
 • Напуните положени електрични кабл са врха песком, као и материјал за предсејивање. Након тога, слој пијеска (приближно 0,1 м), потребно је газити ногама.
 • Следећи слојсипајте претходно уклоњено земљиште, а из њега уклоните опасне предмете за постављање, изравнавање и равнање. Дебљина овог слоја треба бити једнака 0,15-0,2 м
 • Затим јарак потпуно заспи мало изнад површине. Ово је неопходно да би се спречило формирање удубљења након природног заптивања и таложења земљишта у месту полагања.

Након завршетка горе наведених корака, линија се може повезати са оптерећењем тако што се претходно означи да би се проверио интегритет.

Сада знате како кабл ставити у земљу у складу са утврђеним стандардима. Затим ћемо погледати неколико нијанси које се тичу овог рада.

Који проводник је боље користити за постављање подземних електричних водова?

Инсталирање подземне електролизе захтијева знатне напоре и вријеме. Да не би даље патили уз сталну поправку, боље је одмах изабрати квалитетну жицу, која ће дуги низ година бити у стању да правилно обавља своју функцију. Стога, питање избора кабла који ће се користити за полагање под земљом треба да буде максимално одговорно.

Користећи оклопљени кабл од поузданог произвођача, не можете сумњати у његов поуздан и дуготрајан рад. Међутим, трошак таквог проводника је прилично висок и ако особа не може себи приуштити такву куповину, он користи једноставне жице НИМ или ВВГ. Да би се повећала поузданост таквих водова, користити двоструко ребрасто црево ДКС, у којем се електрични проводник поставља дуж читаве његове дужине.

На мјестима гдје је оштећење постављања због великих оптерећења довољно високо, препоручују се заштитни случајеви. Ови уређаји ће заштитити проводне вене преузимањем већине оптерећења. Приликом полагања неколико каблова, сваки од њих треба да има посебан случај.

Полагање електролита унутар црева за цијеђење или цијеви има додатну предност, што је лакоћа замјене кабла. Ако стара жица постане неупотребљива, довољно је открити крајеве стазе и везати крај не-радног кабла за нови. Након тога се извуче неисправан проводник, а уместо њега се инсталира нови. Наравно, то је могуће само ако дуго трајање проналаска у земљишту није довело до уништења заштитних уређаја.

Лумп јоинт

Боље је користити кабловски кабел за бртву, али ако није могуће пронаћи дужину жице жељене дужине, боље спојите двије жице на површину земље, унутар затворене монтажне кутије. Ова веза се лако одржава и, ако је потребно, рециклира. Не препоручује се да се стави у самопроизведену квачило и да се закопају у земљу - контакт ће се брзо сломити, а да би га се вратило, ров ће се морати сваки пут ископати.

Следователно, видео съответствие продукциа съвместно качество, които се може закопати под земја:

.

Увођење електричних инсталација у кући

Приликом полагања кабла под земљом у земљи, потребно је узети у обзир да када се проводник уметне у зграду(кућа или друга структура) немогуће је проћи испод темеља. Обично се приликом изградње у темељима уводе залијепљене траке - сегмент цијеви, који излази ван неколико центиметара, у који је могуће лако покренути електрични водич.

Ако хипотека није била израђена за вријеме грађевинских радова, у темељ, потребно је избушити рупу, која се затим уметне и учврсти цијев.

Понекад власници зграде са монолитном подлогом не желе да буше темељ за постављање хипотека. Излаз у овом случају је следећи: кабл се креће унутар металне цеви и уздиже се дуж зида зграде до одређене висине (обично ниво на коме се врши уградња улазног ормара). На овој ознаци у зиду хипотека се ставља под хипотеку, кроз коју се жица уноси у кућу.

Ако се као проводник користи оклопљени кабл, његова љуска мора бити уземљена. То можете урадити заваривањем или заптивањем изоловане жице која мора бити "нула" у електричном штиту.

Ово не треба занемарити, иначе, ако се фаза поквари, она ће ударити оклопљену оклоп, додирујући који ће добити јак ударац у електрични шок, и још увијек је добра ако се не заврши смрћу жртве. Ако је земљани оклоп исправно уземљен, онда ће квар активирати аутоматски прекидач, искључујући напајање струјом како би се отклонили проблеми.

Карактеристике зимске заптивке за подземне електролите

Ако су околности такве да је неопходно укључити се у овај посао под условиманиским температурама, онда током његове примене морате узети у обзир неколико препорука:

 • Пре полагања проводника у ров, потребно га је загрејати у топлој просторији. То можете учинити брже помоћу трансформатора, али само ако имате вјештине и искуство таквог рада.
 • Топли кабл треба поставити у ров. Рад треба обавити брзо како би се спријечило смрзавање. Ако је температура у улици - 15-20 ступњева испод нуле, онда се стог не даје више од пола сата. Ако је мраз још јачи, инсталација електричне мреже се не може извести.

 • Дозвољено је постављање подземних водова без грејања у следећим случајевима:
  1. Ако се користи електрични кабл високог притиска, а температура ваздуха је -5 степени или више.
  2. Ако се користи жица са једноставном изолацијом, а температура ваздуха је -7 степени или више.
  3. Ако се користи проводник са изолацијом од гуме или ПВЦ-а, а температура ваздуха није нижа од -15 степени.
  4. Ако су живели изоловани полиетиленом или гумом, а поред тога, имају и додатну оловну љуску.

У овом чланку смо се бавили питањем како положити кабловски подземље и које карактеристике овог поступка у различитим условима. Овај посао, упркос сложености, није технички компликован. Најважније је узети у обзир захтјеве ПУЕ и препоруке наведене у овом материјалу.