Покријте на столици својим рукама (52 фотографије): како направити узорак од тканине и шивати на столици за храњење

Столица за столицу може ријешити неколико проблема у исто вријеме: освјежити унутрашњост, заштитити столицу од загађења или, напротив, покрити пилинг или друге недостатке. Можете купити готову верзију, али није скупа, а модел ће морати да изабере дуго. Због тога је толико популаран да се покрива на столици својим рукама.


материјали

Избор материјала зависи од многих фактора. Случајеви на столици могу бити различите сврхе. Можете их шивати само за празнике и ставити на намјештај прије доласка гостију. Омоти за сваки дан ће бити различити од свечаног и у боји иу стилу.

Поред тога, соба игра саму улогу. Ако је столица у расаднику, можете одабрати тканину јарких боја, за дневни боравак класичног дизајна је да покупите свијетле и племените нијансе, за кухиње у духу земље или доказане - материјал у кавезу или цвијету.

Без обзира на боју, тканина покривача треба да буде:

 • Робустан и отпоран на хабање (поклопци морају да издрже велико оптерећење).
 • Немојте се мрвити на кришке, јер ће непрекидно трење чак и третирани шавови у овим тканинама пукнути.
 • Лако се троши, не апсорбује контаминацију.
 • Добро пеглање.
 • Минимално скупља прашину (због тога капути и баршунасте тканине као што су синтетички баршун, велур) не стоје на поклопцима.Ти захтеви одговарају максималном:

 • Памучне тканине: сатен, сарли, деним,само густа памучна тканина.
 • Густе свилене тканине: сатен, брокат, свилени габардин.
 • Лан је глатка тканина или груба тканина типа тканине.
 • Тканине од беефлецтион - платна, које се истежу и делимично и префињено.
 • Тканине за намјештај - јато, микрофибер и друго.
7 фотографија

Сваки од ових материјала има своје посебности.

Памучне варијанте су јефтине, међутим, оне апсорбују контаминацију и брзо блиједе. Памучна пресвлака може се ушити за дјечју или школску столицу - то ће бити краткотрајна опција, али кожа бебе ће дисати, а зној - облачити.

Деним покривачи ће створити необичан акценат у ентеријеру - такви производи су погодни за унутрашње ентеријере, поткровље и друге.


Свиленкаст на додир, сјајне тканине које је боље ставити на предњи поклопац. Они су прилично склиски, а седење на њима сваки дан неће бити веома згодно. У овом случају, поклопци ових материјала су прилично јаки. Ове тканине су веома драпиране, формирајући тешке и лепе наборке, лукове.

Опције лака су јаке и удобне, јер лан има способност да се само-прочисти. Намази се у таквој тканини мало једу, тако да производи од лана "живе" дуже. Небељени груби лан је одличан за кухиње или дневне собе у руралним или ЕцоСтиле. У овом случају, материјал ће изгледати скупо. Постељина је деликатнија, оригинално осликана, погодна за дневни боравак у класичном стилу.МатеријалиБеефлек је добар у томе што се поклопац може прецизно "ставити" на столицу. Због њихове високе еластичности, они заузимају сваки облик. Из ових материјала се израђују готови универзални поклопци који одговарају различитим моделима столица и фотеља. Изгледају мање уочљиво од варијација природних тканина. Али они су јаки, не мрмљају и лако се бришу.

Тканине за намјештај се склапају код шивања и резања. За рад са њима потребна је поуздана шиваћа машина, дебеле нити и одговарајућа игла. Обично су мале и не драпиране, али ће такав поклопац изгледати као пуна пресвлака столице. У бризи о овим материјалима је погодно јер им је потребно чишћење, а не прање. Они се могу брусити директно на столицу - могу издржати много таквих операција.Тканина треба да одговара столици. Тканине за намештај су најпогодније за меке столице које су већ обложене кожом или тканином и имају одређену количину. Скупи свилени или ланени материјали не морају да се користе за тапацирање јефтиних пластичних столица и столица. Такав намјештај најбоље одговара скромној памучној тканини.Прорачуни и мјерења

Без обзира који модел случаја желите да шијете, мораћете да мерите и пишете:

 • дужину леђа;
 • ширина леђа;
 • дужину седишта;
 • ширину седишта;
 • дужину од седишта до пода, ако желите потпуно затворити ноге;
 • дужину од седишта, колико год желите.

Ако желите да ноге буду потпуно затворене, на пример, рубуш, онда треба да израчунате његову дужину тако да: у готовом облику поклопац не би требало да досегне под најмање 1 цм. Потребно је да столица буде удобна за кретање, а доња ивица поклопца. није прљав и није оштећен.

Вредно је узети у обзир калкулације и додатне детаље као што су оверс, лукови, џепови.


Потребно је израчунати проток тканине, узимајући у обзир чињеницу да су детаљи представљени у делимичној линији. Односно, детаље треба поставити паралелно са дужином парцијалне нити (главна карактеристика делимичног конца - ивица, која увек иде делимично).

Ако је доњи део поклопца рубински, мора се израчунати његова ширина. Плитки набори ће се појавити брзином од 1: 1.5, када се пола ширине додаје у ширину ражи у готовом облику. На примјер, у готовом облику, ширина рубина ће бити 70 цм, што значи да је потребно полагати лагане наборе, а за резање комада је потребна брзина од 70 цм + 35 цм = 105 цм

Постоје пропорције набора 1: 2 (у нашем примеру то ће бити 70 + 70), 1: 2,5 (70 + 105), 1: 3 (70 + 140) цм итд. Најчешћи и густи набори се добијају када се распоред 1: 4.

Обично се поклопци за намјештај шију од неколико слојева тканине. То јест, само главни - спољашњи - материјал неће бити довољан. Будите сигурни да су вам потребни јастучићи (синтепон, пенаста гума) и материјал за облагање.конструкција узорака

Случајеви на столици су интегрални, али су одвојени. ХолистицМодел покрива сва седишта и целу леђа, заједно са деловима леђа и седиштем. Одвојена опција - леђа и мекана седишта са сукњом било које дужине. У принципу, детаљи резова за једну и другу опцију ће бити исти, са једином разликом, да ли ће бити зашивени заједно.

За посебан поклопац, потребно је подрезати врх и делове седишта. На папиру, морате да направите комад, у облику идентичног облика задње стране столице - он може бити правоугаоник или правоугаоник са заобљеним врхом. По величини би требало да буде тачно као леђа.

Такав дио са додацима шавовима треба изрезати из главне тканине, бртве (синтепон) и облоге.

Седиште је изграђено на комаду папира, идентично седишту столице - квадратни, округли, трапезоидни. Уз претпоставке лежи од главног, заптивног материјала и материјала подлоге.

Рубини су исечени као једноставан правоугаоник тражене дужине (уз дозволу). У ширини у готовом облику, она мора бити једнака збиру три стране сједала (предња, лијева и десна). Приликом конструисања узорака потребно је да се материјал постави на наборима према горе описаној формули.

За интегрисане моделе, делови леђа и седишта су слично подрезани, само предњи део леђа и задњи део ће бити различити по дужини, тј. Предњи део ће бити зашивен са седиштем, а задњи - само виси. За свечане варијанте са луковима одострага, сече се троугласто обликовани клинови, који ће се ушити у бочне спојеве.

За свакогаНије позната конструкција узорака на папиру, постоји техника имитације Лаифхак-а. Треба да ставиш столицу са "поклопцем" новина и траке. Затим - исеците на делове. Настали комади ће бити шаблони без додатака на шавовима.

Сечење и шивење

Важна фаза пре отварања је ткиво које пропада. Ова операција је неопходна да би се спречило скупљање платна након прања. Ако користите памучну, трапер или ланену тканину која ће сједити након прања, свакако то доказајте.

То је учињено овако:

 • Навлажите цијели комад тканине водом;
 • осушите природно и кувајте са топлим гвожђем.

Дакле, потребно је изрезати детаље из већ "сједеће" тканине, а тиме и додатно скупљање будућег покривача не угрожава.

Узорци се морају поставити на тканину делимичним навојем. Такав распоред је увијек мање економичан, али је потребно да се то уради управо зато што је комад дрва који је сјебан удубљен у процесу шивања.

Водите рачуна о смеру обрасца на тканини!

Ако је то хоризонтална трака, сви дијелови морају бити одрезани тако да су траке хоризонталне. Ако су, на пример, цветови приказани на материјалу, онда се сви детаљи морају скратити тако да стабљике "изгледају" доле и тако даље.

Отвор је направљен узимајући у обзир дозволе на шавовима. Дуж бочне и горње стране леђа, потребно је направити велике толеранције - 5-8 цм, што је потребно да би се осигурало да кућиште прође кроз дебљину столице. На свим осталим шавовима довољно је да се одобре1,5 цм, а на доњој ивици - 3 цм

Искусним мајсторима се саветује да прво зашије одело јефтине тканине - стари покривач или покривач. Тако можете унапријед видјети сва тешка мјеста и прилагодити их.


Технологија шивања у сваком случају је индивидуална, али свеукупно, редослед је следећи:

  \ т
 • Прво, треба да направите једни од других десне стране главног и материјал за облагање, стављајући га са синтепоном ако је планирано. Детаљи се могу залијепити заједно на рубу с ручним шавовима или стројним убодима тако да се не помичу. Затим - вратите назад делове предње стране један према другом и постаните нормална линија, остављајући 1,5 цм од ивице. Пожељно је да се сечење ручно реже шавом "преко ивице", оверлоцком или цик-цак линијом. Ако је тканина синтетичка и јако трља, њен руб се може пажљиво спалити упаљачем.
 • Ако су шавови на полеђини поклопца зашивени везицама, морају се направити унапријед. Детаљи су лица једни према другима, ваљани су и испостављени. Потребно је резати лигаменте како би се осигурало да су им ивице уредне. Даље, лигаменти се постављају у бочне шавове леђа и протрљају се једним шавом.
 • Онда је направљена сукња. Обрађена је, оверлоцкана или цик-цак обрађена доњим дијелом, прирубница од 3 цм је намотана према унутра и фиксирана машинским шавом. За елегантне варијанте меких тканина не би требало шивати дно машине, већ фиксирати ивицу лепљивог "паука",лијепљено жељезом. Лајсне се полажу у складу са пропорцијом, која се од врха фиксира ручном линијом.Можете једноставно испружити ручне шавове дуж цијеле ручке, а затим - саставити, повући конац с обје стране. Главна ствар је да она по дужини одговара суми три стране седишта на које ће бити ушивена.

 • Затим су главни део и седиште седишта причвршћени заједно. Затим, лицем у лице, делови главне тканине и седишта су пресавијени. Ту је сукња опремљена резом на рез. Шав треба да се причврсти са клиновима и да се преклапа са три стране (лево, десно и напред). Кроз лијево се не шије резати како би се завртио комад.
 • Раздвојите делове леђа и седишта и почните и завршите шав.

Ако је сукња у поклопцу дуга, пожељно је да је не зашијете у шав у седишту, и нежно га шијете до готовог покрова одозго.


Карактеристике дечјег модела

Дјечија столица је најбоље направљена од густих памучних материјала. Тканина ће пропустити ваздух и лако ће се обрисати. У исто време, неће бити срамота да се случај промени када постане неспособан.

Можете изабрати водоодбојне синтетичке тканине које се могу лако опрати на столици за храњење беба. Пошто свака столица има свој дизајн, могуће је конструисати узорак само тако што се на папир стави стари поклопац. Пажљиво размотрите на којим мјестима на готовом кућишту има шавова - неке од њих се не могу направити, али на оним мјестима гдје се покривакривине, узорак ће морати да се исече и дода зглобовима.Процес шивања ће бити приближно следећи:

 • Причврстите главну тканину од заптивача дуж ивице.
 • Направите лицем у лице са облогом.
 • Прекорачен до руба, остављајући неразријеђен 20-25 цм бочно за увијање.
 • Одвијте поклопац, исправите га, окрените га и одрежите у машини или ручно.
 • Обратите пажњу на то где ће се седишта прекривати за сигурносне појасеве. На тим мјестима морате изрезати отворе и ручно их протрљати или на писаћем строју користећи функцију "висећих петљи".

За декор у бочном шаву пресвлаке дјечје сједалице често шију врпцу или врпцу.


Додатна обрада

Навлаке на столици обично се третирају напртњацима, луковима, тракама. Можете користити траку, кепер, чипку. Код кухињских кутија препоручљиво је шивати џепове за салвете или друге детаље.

За дјечје столице могуће је користити термо аплете.

Веома лепо на било ком поклопцу је пуњена дугмад. Да бисте то урадили, узмите дугмад "на стапку" и прекријте их деловима поклопца тканине. Постоје посебни "чврсто прилежући" тастери који рукују горњим делом - тканина се једноставно може закачити између делова тастера. Тесна дугмад увек раде у студију.Примери и варијанте

Пример како сјајна тканина може створити чудо. Једноставна барска столица "обучена" у најједноставнијипоклопац, Соза са сјајном текстурном тканином. Идеалан за етно интеријере.

Стара столица се такође може ажурирати тако што се направи поклопац за то. Посебно добре фотеље су у сеоским кућама иу земљи. Облик поклопца понавља облик леђа, седишта и наслона за руке. Сукња допире готово до пода.


Једноставна и атрактивна верзија поклопаца за сваки дан - сједало је направљено на еластичној врпци. Такав модел кућишта ће чврсто држати столицу и неће склизнути.

Угодна кутија за унутрашњост у духу "грба" може се повезати! Плетена навлака није веома практична, али је практична јер се плетење добро протеже. Ова опција укључује дугачко платно, као шал. Са врха на леђима, део је савијен и ушивен са стране, а на седишту је једноставно подвргнут.


Како шивати одвојене покриваче на столици, погледајте следећи видео.