Подрезивање рибизле када и како правилно то урадити

Величанствена рибизла, укусна, плодна, богата елементима, корисна и неопходна за људско здравље, заслужено је постала љубитељ вртлара. Најбоља награда за станодавце да скупљају богату жетву ових дивних бобица. Димљене грмље се односе на дуге плодоносне биљке, способне да задовољавају богате усеве до двадесет година. Није довољно изабрати најбоље сорте рибизле и, без икаквог напора, очекивати да ће оне бити плодне из године у годину. Као и свака биљка, грмље рибизле као што је брига и пажња. Једноставним агротехничким мјерама, од којих је главно резање рибизле, значајно ће се побољшати добробит грмља, а он ће вратити богату бербу дивних бобица. Поделићемо вам неколико савета који ће вам помоћи да правилно изрежете рибизле.

Зашто треба да сечемо рибизле

Грмови краставца користе се не само за формирање грма, већ и за побољшање осветљења, вентилације и повећања приноса. Квалитет бербе корисних плодова зависи од правилне резидбе. Пазите на потребе за грмљем од тренутка садње. Од ране његе зависи од развоја рибизле и стопе раста. Резидба помаже у стварању јаких изданака, на којима расту добре велике бобице.

Ако се орезивање врши неправилно и неблаговремено, онда се избојци формирају слаби, многи пропадају и не дају усјев. Можете да узгојите грмље рибизле без уклањања. То лоше утиче на здравље биљке. Посебно постаје предиспониран за штеточинебубрег. Резидба је превентивна мјера у борби против штеточина, помаже обнављању грмља за правилан развој.

Услови за обрезивање грмља

Љети грм интензивно расте и развија се, избацујући велики број изданака. Они могу бити корисни и плодни у будућности, и сувишни, узети животну снагу из биљака. Да би се рибизао лакше зимзелио и потрошио мање хранљивих материја у пролеће да би се опоравио, потребно је након жетве да се црне рибизле секу на јесен.

Сваке године прије појаве упорне хладноће, након пада лишћа и заустављања кретања сокова, потребно је издвојити вријеме за подрезивање грмља. Можете одложити обрезивање пролећа, само имајте на уму да се рибиз пробуди веома рано. Док се сок креће, обично је крај фебруара, морате имати времена да направите све манипулације, како не бисте оштетили биљку. Ако држите усјева већ пробудио биљке, онда кретање сокова да се заустави прилично тешко, јер грм завршава и почиње да се разболи. У прољеће није увијек могуће одабрати вријеме за такав рад, па је оптималан рок за изрезивање грмља рибизле студени, када се врт већ одмара, али није пао у зимску хибернацију. У пролеће је пожељно прегледати грмље и држати завршну фазу, уклањањем грана или крајева изданака који не могу сигурно преживјети зиму.

Типови обрезивања рибизле

Обрезивање - врши се према различитим правилима за постизање одређених циљева:

 • Санитарна резидба подразумева уклањање пацијенатагране и стањивање круне.
 • Формирање - користи се за добијање боље структуре.
 • Помлађивање - изводи се како би се ослободили неплодних старих грана и стимулисали изглед младих.
 • Штипање - уклањање апикалног дела изданака.

Старост изданака - дебло младе гране обојено је у светло беж или сивкастој нијанси, старе гране су дебеле, тамно браон. Да бисте утврдили старост, обратите пажњу на редослед грана. Прва грана се појављује у другој години живота. Ако гранчица не стисне, гранање можда неће бити. Тада је старост одређена бројем густих бубрежних група. Групе бубрега се формирају на врху бекства. Сваке године, врх бекства расте према горе, формирајући нову групу бубрега.

 • Нулти излаз (опоравак из бекства) - расте у близини грма испод земље и потиче из подземног дела рибизле.
 • Скелетне гране - од 5 до 20 главних грана које формирају грм. На скелетним гранама расту гране разних врста воћа.
 • Вук (масни бијег) - расте из старих скелетних грана. Практично непотребно и препоручљиво за уклањање.

Обрезивање садница рибизле при слетању

Брига о рибизу почиње његовом садњом. За правилно формирање грмља потребно је одмах започети с обрезивањем. Најбоље је то урадити приликом слијетања. Пре садње потребно је резати врхове свих изданака. Не морате бринути да ће на свакој грани остати само 2-3 бубрега. Годину дана касније расте 5-6 нових изданака.

Обрезивање прољетне схеме рибизле

Рано прољеће је савршено вријеме за формирање биљке. Важно је имати времена да држите усев пре него што бубрези нестану, и започне активни развој сока. Превише рано обрезивање је такође непожељно. За позитиван резултат потребно је чекати стабилно загријавање, када ће просјечна дневна температура превазићи нулту оцјену. Ако не можете пратити временски оквир, најбоље је напустити посао до јесени. Прољетно обрезивање треба почети уклањањем грана које расту у грму, ткати или трљати један на један. Тада се разбијени и искривљени процеси уклоне. Морате се ослободити и лезања на земљи или расту у правцу изданака.

У годишњим садницама црне рибизле исећи све гране, остављајући на свакој од 2-4 развијене бубреге. До јесени на овом месту расту изданци првог реда дужине 90 цм, од којих су најразвијенији у пролеће следеће године поново скраћени за 5-10 цм да би стимулисали спавање бубрега. Преостали процеси су потпуно уклоњени. Из бочних јајника током лета, изданци другог реда расту до 40 цм, а главни усев се формира на гранама првог и другог реда. Снимци трећег, четвртог и наредних наредби су већ мање продуктивни. У исто вријеме, изданке подлоге изникну сваке године. Најјачи од њих одлазе на удаљености од 10-15 цм један од другог, а остатак се одсече близу земље. Следеће године, врхови младих грана се скраћују како би стимулисали гранање. Рез се врши на удаљености од 5 ммбубрега под углом од 45 степени. Тако се изрезивање рибизла врши у року од 4-5 година до коначног формирања грма. Након тога уклањају се најстарије гране, остављајући младиће иза себе. Сваке године поступак се понавља. Идеално формиран грм рибизле треба да има око 3-4 гране различите старости од једне до пет година, односно само 12-20 скелетних грана различитих узраста у једнаким количинама.

Резидба краставца у пролећној шеми

У јесен, они формирају грмље када сви падну, а температура ваздуха је и даље позитивна. Оптимално време за средњу траку је крај октобра и почетак новембра. Жбун се одмара, тако да га лако посече. Осим тога, након напуштања лишћа савршено видљиве све гране. Неопходно је да исечци буду зацељени, коријени су нормално почели да снабдевају хранљивим материјама, а грм се вратио до смрзавања. У правилу, у јесен, грмље се скраћује у корење, док се у пролеће биљка пажљиво прегледа и по потреби обрезује.

Усјев за зиму:

 • Сува, стара, болесна са гљивицама или заражена штеточинама, сушеним изданцима.
 • Неуспешно растући, танки, слаби, ослабљени процеси.
 • Подружнице, које прошле сезоне нису давале бобице.
 • Проклијало које је расло током лета и сада згушњава грм.

После прољећа, грмље неће потрошити снагу на раст грана, које у будућности неће доносити бобице. Уз јесење подрезивање може добро да се носи са штеточинама рибизле. Велики број штеточина расте на младим клицама. Дакле, ако сваке године резати врхове грана, ондаса њима се уклањају штеточине и гљивице.

Одстрањивање лишћа и преливом

После сечења црне рибизле у јесен, сви листови у грмљу морају бити подерани. Зашто треба да урадиш ово? Чињеница да је жута, труло лишће постаје добра хранљива средина за штеточине. Земља у близини жбуња је благо опуштена и помешана са ђубривом: 1 канта гноја на 1 грму. Биљку можете нахранити отопином урее у којој се додаје мала количина пепела.

Како одредити старење рибизла

Како одредити што оставити и што уклонити, изгледати старо и када је вријеме за обнављање:

 • Крајњи раст је занемарљив, до 10-12 цм, слаб, слаба, бубрези неразвијени.
 • Воће је мала количина, неке су пресушиле, а дијелом само са једним апикалним бубрегом, а затим слабо развијене. Дакле, ако млади апикални бубрег има величину од 5-6 мм, онда стари - 2-3 мм.
 • Кора је тамна - има тамно сиву боју са смеђим нијансама, тамно браон. Генерално, ако је у круни доминирало тамно дрво, а сиви и светло смеђи избојци у мањини.

Што се тиче уклањања старих грана, у слабо разгранатим сортама уклањају се након 4-5 година, у другим - након петог до шестог. Међутим, не постоји ниједан календар за свакога, и они се руководе општим стањем и способношћу да дају усеве. Ако продуктивност не падне, постоје многе гране воћа, воћни пупољци се не распадају, са уклањањем можете чекати годину или две - судећи по стању. Управо таква логика је вођена разрјеђивањем млађих, али са мањеприноси, са мање бубрега, или оштећени, искривљени, осенчени.

Како је Бруце бусх од рибиза?