Подне светиљке (69 фотографија): оригиналне светиљке

Квалитет организације светлосног простора у просторији у великој мери зависи од компетентног избора прибора. Главни задатак дизајнера је да простор буде светао, удобан и удобан у исто време. Како се носити с тако тешким задатком помоћи ће подне свјетиљке - стилски уређаји за освјетљење пода.Карактеристике

Реч "подна лампа" потиче од француске торцхе, која се дословно преводи као "бакља". Прототип подних лампи су заправо бакље. Очигледно, слике свих, које приказују ходнике средњовјековних двораца, освијетљене су причвршћеним за зидове извора отворене ватре. Старије референце нас утапају дубље у историју - бакље су на крају користили примитивни људи. Популарни аналози подних лампи били су у старој Грчкој иу античком Риму.

Мода на архаици, која је настала у Европи у КСВИИ-КСВИИИ веку, није оставила питање организације расвете. Тада су се по први пут појавиле сличности модерних светиљки. У Русију су дошли из Пруске крајем 17. века. Од тада, технологија њиховог стварања стално се развијала и побољшавала.


У савременом свету, главни атрибути подних лампи су следећи: присуство постоља, по правилу, високог и комплетног са сенком. Присуство ових атрибута омогућило је да се изоштри стилистика подних лампи и побољша њихова главна предност - за разлику од других типова лампи и лустера, подне лампе су скоро увек усмерене на стварање осећаја удобности и удобности у соби.Међутим, неки модели пружају сасвим адекватно осветљење. Распон модела подних лампи је сада веома велик.


виевс

Једина класификација подних лампи, посебно с обзиром на динамичност овог сегмента тржишта, наравно, не постоји. Наведите неке од најзанимљивијих или најчешћих типова чвора:

 • Класичне равне светиљке. Обично врло практично. Они имају директну, у неким случајевима, косу (понекад у одређеним границама, подесиву) структуру, и чине све више просторија у којима се налазе. Главни недостаци су мале варијације помака и нагиба.

Такви извори светлости су одлични за собе са фино обликованим дизајном. Типично, постоје модели са прекидачем - удобни су за спавање у кревету. Постоје серије са контролним панелом. Често се такве лампе продају са декоративним постољем или посебном базом.


  • Флексибилни уређаји. Разноврсније. Омогућава подешавање нагиба, а тиме и угла упадања светлости. Погодан за собе са спектакуларним дизајном, на пример, за софистициране модерне дневне собе, где многи људи воле да се окупљају. Сваки гост, на тај начин, добија прилику уз помоћ флексибилних лампи да подеси осветљење испод себе - за читање (постоје модели са полицом), одмор, комуникацију.

  Поред тога, флексибилни уређаји су обично мобилни. Постоје модели за децу - њихова главна предност је да су веома поуздани и не ломљиви, и као резултат тога -имају висок степен очувања и релативно су сигурни за дјечаке. Погодна полица у таквим лампама може се користити за чување играчака.

   Флексибилни елементи су такође предмет дизајнерских иновација - у овом сегменту можете пронаћи занимљиве украсне предмете, укључујући и цвјетне мотиве.


   • Расвета. Типично, ово су модели за улично осветљење, међутим, постоје и унутрашња решења која омогућавају расподелу светла у просторији. Погодно за двориште, сусједни простор, сеоску кућу или модерне интеријере са довољним бројем снимака. Може да креира различите визуелне ефекте.


   • Статуе (скулптуре). Изузетно разноврсна. То су "статуе-бакље", и композиције са бројним лампама, комбиноване у конвенционални лустер. У класичној изведби су доста тешки и, по правилу, декоративни - погоднији су за музејске интеријере. Уклопит ће се у многе намјештене дневне собе, стилизиране за барок или рококо.
   Још један сегмент таквих статуа су модерни или минималистички објекти. Они играју кључну улогу у решењима боја и светлости. Често се налазе у двориштима и на сусједним подручјима, али служе и као одлична декорација модерних интеријера. Могу имати различите геометријске облике.

   Још једна врста осветљења статуа - предмети украшени природном стилистиком - то су импровизиране вазе и цвјетни букети и цјелини цвјетних аранжмана.   Додајмо то"Чип" од скоро било ког чвора може постати додатна опција. У продаји су често лампе са пригушивачем - електронски контролер светлости, који је првобитно коришћен у биоскопима. Уређај је стваран за подне лампе, јер када се правилно користи у комбинацији са лампама на топлим температурама, ствара атмосферу удобности и удобности.

   Подешавање осветљења омогућава да од уређаја за осветљење направите не само главне изворе осветљења, већ и извор осветљења или помрачења појединих делова ентеријера.


   Димензије и облик

   Сви модели могу се конвенционално поделити на равне и закривљене. У првом случају, светлост се распоређује на класичан начин и равномерније. У другом - приступ осветљењу је што је могуће различитији.


   Закривљене лампе су веома разноврсне. У тренду, такозвани штапови за риболов лампе. Екстерно, они су врло слични уобичајеном уређају за риболов. Таква лагана "штапови за риболов" могу "објесити" готово преко било којег објекта интеријера, било да се ради о кревету, столици, фотељи или каучу. Ово је веома практично и практично када креирате специфичну светлосну тачку или акценат у ентеријеру.

   Добра идеја за индивидуалисте или естете. Осим тога, закривљени или лучни облици ових лампи добро су наглашени карактеристикама унутрашњости, којима доминирају нивои округлих облика и топле температуре боје.


   Главна величина лампе је висина - све остало обично није толико фундаментално, ако језик, наравно, не иделампе, статуе или скулптуре. Продају се високи и ниски модели. Висина лампе у неким случајевима достиже 2,5 метра и може бити чак и већа. Такве подне лампе су по природи сличне обичним лустерима и ријетко се користе у стандардним интеријерима, јер често имају велике, гломазне, а често и правокутне (праве "невоље" за унутрашње просторе, посебно у спаваћој соби).

   Ниски модели су ефикасни за организацију ноћног осветљења, одвојених места и места одмора. Ово је оптималан начин за зону просторије - део ње да се претвори, на пример, у мини библиотеку, други део - до места за разговор, итд.   цолорс

   Главна боја у подној лампи је боја нијансе. Међутим, она мора да одговара боји основног дизајна и температури боје лампе.

   На пример, црвена лампа са "хладном" лампом ће изгледати веома чудно у класичној унутрашњости или у спаваћој соби. С друге стране, у неким случајевима може доћи до модерних интеријера хигх-тецх стила или помоћу неонске расвјете.

   Наведимо главне шеме боја лампи и њихових одговарајућих других структурних елемената:

    \ т
   • Црна. Они се често сусрећу, додају белешку скоро сваком интеријеру. Изгледају добро са белим базама, посебно у класичном ентеријеру, додајући њиховој непрекидној озбиљности црне и беле боје. Позлаћене базе ће пристајати. Изгледају добро са меким бојама лампе, али не увек складноуклапају се у унутрашњост спаваћих соба, посебно малих.
   • Вхите. Такве подне лампе су обично зачињене у истој боји или направљене уз употребу сивих нијанси. Често говоре о интересу власника за модерно. Добро се уклапају у "хладне" интеријере пространих спаваћих соба, дневних соба или ходника. За разлику од црних модела, лишени су неких естетских патоса, што их чини визуелно лакшим.


   • Зелена, тиркизна, венге. Додајте у собу природности. Погледајте собе са прелепим отвореним погледом, панорамским прозорима. Одређује да је боја "венге" што је више могуће природна. Име је добио од афричких тропских стабала која расту до висине од 20 м. Боја је веома "заморна" и опуштајућа, што у класичним интеријерима није баш прикладно.


   • Црвена, жута, наранџаста. У комбинацији са црним унутрашњим објектима, међутим, често изгледају превише светли. Они показују ексцентричну природу домаћина, погодну за колонијални стил ентеријера. Главна ствар, када купујете такве подне лампе - не постиже неравнотежу боја, иначе - претјерани еклектицизам уништава свјетлост и хармонију боја готово сваке собе. Добра опција је и за дечију собу.   • Бровн. Демократска и истовремено богата, нијансирана боја. Доприноси стилизацији простора за антику, одличну идеју за историјске ентеријере. Осим тога, не удара у очи - такве подне лампе се не издвајају на позадини лијепоопремљене собе и привлаче непотребну пажњу.
   • Плава. Врло тешка опција за многе интеријере. Прво, плава боја је често и добро заслужено повезана са индустријским ЛЕД диодама. Друго, сама по себи је хладна. Побјеђује у морском тонском дизајну или стилу високе технологије. У присуству великих прозора можете победити боју боје природним небеским нијансама.
   • Ружичаста или љубичаста. Одлична идеја за дечије собе или собу за тинејџерку. Од њих је веома меко светло, осим топло.   Не заборавите да се боје могу комбиновати. Међутим, иако многе светиљке и подрумске светиљке имају различите орнаменте и композиције, доминантна компонента се обично чита одмах и формира светли простор саме собе.

   материјали

   Подне лампе су израђене од различитих материјала:

    \ т
   • Често се користи у производњи метала. Метални, ковани, бронзани производи изгледају врло монолитно, додају унутрашњу стабилност. Међутим, они су често погоднији за освјетљавање сусједног подручја. У унутрашњости дневног боравка изгледају омиљене подне лампе, стилизиране за цвјетне украсе или композиције.


   • Луксузан изглед кристала и неке стаклене подне лампе. Напољу, они су донекле слични лустерима, често имају дизајн кишобрана, многи украшени декоративним елементима, на пример, привјесцима. У минималистичком перформансу додајте накити савршенство - међутим, унутрашњост мора да одговори. Стакло и кристал добро прођу кроз светло, па вам такви производи омогућују да постигнете још занимљивије визуелне ефекте. Стаклене подне свјетиљке, напротив, су више коморне. Често се користи као под, и као радна површина, и украшена "топлим" украсом.
   Тренд је сада не само за цветне слике, већ и за геометрију, мандале.


   • Папир или плетене сенке су такође честе. Њихове главне предности су лакоћа и сигурност. Препоручује се да се такви материјали користе у организацији расвете дечјих соба и дневних боравака - они неће бити разбијени, који неће бити покварени и не загађени - што је више могуће да се увек очисте или замене.
   • Још један тренд тренда су подне лампе од природних материјала. На пример, ратан - редизајнирана стабла Каламус - биљке које расту у југозападној Азији и нешто наликује палмином дрвету. Такве лампе су погодне за природне ентеријере, посебно са погледом на природу из великог панорамског прозора. Римске бамбусове завесе завршавају у овом случају. Ово ће омогућити компетентно управљање природним и вештачким осветљењем у просторији.


   Дизајн

   Дизајн подних лампи је веома разнолик. Ако иза заграда оставимо боју и материјал, као што смо већ рекли, онда се не може занемарити тако важан детаљ као додатни декоративни елементи.

   Подне лампе се могу продавати са привјеском или другим "недостацима". Није изгубио популарност и "дечју" верзију склопова"Са рибама". Привјесци могу послужити и као украси у облику суза, накита, малих амулета.

   Важан момент дизајна је текстура површине. Плафони са мехурићима и другим деформацијама могу значајно утицати на естетску перцепцију светлосног простора иу новом светлу да представљају саму светиљку. Ови мали, на први поглед детаљи често нису основни у дизајну. Управо захваљујући њима могу постићи осећај оригиналности и јединствености чак и најобичнијих ентеријера.   стилес

   Подне лампе су погодне за собе изведене у различитим стиловима:

   • У случају класичног или декоративног антиквитета, модели који су направљени у класичној изведби ће имати користи. Важна декоративна функција овде је да често ставља све остале у позадину. Не заборавите да је "чип" многих древних стилова цветна уметност. Дакле, приликом украшавања ентеријера у формату античких класика подне лампе се чак могу стилизирати под вазе за цвијеће у центру собе или се налазе у кутним дијеловима.

   У колонијалном стилу можете пронаћи занимљиве комбинације са бојама решења лампи - користите сјајне и богате, укључујући црвене боје и нијансе.

   Међутим, ретро стилови нису само различити архаични, барокни или класицистички, већ и модернији класици. Таква стилизација, на пример, под пратњом прве половине КСКС века, напротив, учиниће собу пространијом и додати јој склад у детаље.   • Сличан приступ је прикладан за собе уређене у модерним стиловима, на примјер, хигх-тецх. Међутим, овде је дизајнерска фантазија уопште готово неограничена. Можете безбедно да експериментишете са уређајима, температуром боје и другим компонентама преноса вештачког светла.

   Додамо да су често подне лампе само додатни извори свјетлости, стога није искључен приступ "стилског стила", када се у просторији уз помоћ бакље ствара додатни простор у којем се пажња фокусира на одвојене објекте унутрашњости. Такав угодан кутак се доживљава као нека врста независног свијета. Важно је само да не улази у несклад са остатком собе.


   Савети за избор

   Многи купци би жељели купити модеран, лијеп и истодобно модеран и оригиналан расвјетни предмет.

   Важно је да се узму у обзир главне карактеристике произвођача и да се производ преузме управо под његовим унутрашњим простором:

    \ т
   • Имајте на уму да су модни и необични производи ретко класификовани као јефтини. Међутим, ако је потребно, можете покушати сачувати материјал, фокусирајући се на дизајн. Елитне подне лампе, по правилу, немају "слабости", али су често врло специфичне и погодне само за специфичне интеријере.
   • Између осталог, приликом куповине обратите пажњу на величину, мобилност и поузданост причвршћивача. Ово је важно, посебно ако има деце у породици.


   И још неколико речи о специфичностима произвођача:

   • Традиционално,Најпоузданије подне лампе су немачке. Разликују се како у квалитету материјала и склопова, тако иу пажљивој разради детаља. Немачка је позната по класичним производима и трендовским минималистичким дизајном.
   • Светиљке из Холандије успешно спајају модерне и класичне стилове - то су веома софистицирани уређаји за осветљење.
   • Пољске подне лампе су, напротив, често веома практичне, али су истовремено направљене са јединственим осећајем за стил.
   • Шпански производи су често формални - у овој области дизајна Шпанија је једна од првих. Међу производима ове земље можете изабрати модерне подне лампе, статуе или скулптуре, блиске класицима и модерним.   • Врло занимљиве и јапанске подне свјетиљке. Тешко их је пропустити у ентеријеру: они су источног типа, често правоугаони и украсни, дају меку и топлу светлост, савршено су погодни за стварање осјећаја удобности у дневној соби или спаваћој соби.
   • Тржиште за кинеске подне лампе се сада развија. Кинески производи у цјеновном плану су приступачнији од еуропских, а истовремено не губе увијек пуно квалитете. Али да не би било погрешно, боље је купити кинеску робну марку.
   • Растућа популарност потрошача и подних лампи руске производње. Оне су технолошке, приступачне и практичне, али не испуњавају увијек високе естетске стандарде.   Варијанте у унутрашњости

   Подне лампе ће се добро уклопити у скоро сваку просторију. Погледајмонеке од најзанимљивијих примјера за собе различите намјене.

    \ т
   • Немачке или јапанске подне лампе ће изгледати лепо у малој спаваћој соби. Боље је не купити превише украсних производа. Главни задатак овдје је створити удобно мјесто уз помоћ меке топле свјетлости и лијепих узорака. Последња лампа у абажуру може бити и геометријска и цветна - то је ствар укуса.
   • У дјечјој соби треба одабрати свјетиљке из сигурних и, по могућности, природних материјала. Без кристала, стакла и бољег металног минимума. Лагане тканине или папирнате нијансе ће пристајати. Декоративна функција преузима суспензије у облику рибе или других играчака.


   • За велики и много уређени дневни боравак боље је купити класичну декоративну подну лампу. Може бити скулптурална, па чак и прилично висока, али се не може одвући стилизацијом, осим ако, наравно, не желите да претворите собу у музеј. Савремени класици имају и "здрав" минимализам.

   На овај или онај начин, избор бакље за одређену собу је ствар укуса. Овај тип уређаја за освјетљење може ријешити много задатака: створити удобну просторију и побољшати квалитету расвјете, што је најважније, користити је ума.

   Како одабрати подну лампу у сљедећем видеу.