Побољшање сеоске куће (64 фотографије): примјери уређења територије од 6 хектара, малих парцела и њиховог дизајна

Идеја близине природи никако није нова. Појавили су се пре више од три века и не губе значај. Вероватно је сваки човек барем једном у животу осетио жељу да побегне од градске таштине, сталног стреса, да одмори своју душу. А неки људи у модерној екологији, приградски живот помаже да се значајно побољша здравље. Не треба заборавити улогу давања као средства за помоћ породичном буџету у кризи. Често служи као место одмора. Али природно поврће и плодови који се узгајају сами ће бити пријатан бонус.

Карактеристике

Прије свега, тип земљишне парцеле зависи од сврхе за коју се намјерава користити. Користећи као место за узгој било какве врсте поврћа или воћа и бобичастог воћа, можда чак нећете ни предвидети изградњу куће - довољно ће бити привремена складишта за инвентар. Када је колиба планирана не само за жетву, већ и за провођење времена у друштву пријатеља, можете поставити сјеницу. А ако је требало да буде преко ноћи или чак и становање - потребно вам је место за спавање, кување и уређење суседне територије, неопходне комуникације.


Сезонска природа употребе разликује се од оне трајне. Конструкција треба бити дизајнирана за боравак током цијеле године, а комуникације (расвјета, водовод, гријање) раде у различитим температурним увјетима. Требало би да постоје и други објекти - гаража, купатило, стакленик. Себелокација би требала функционирати у различитим временским увјетима - имати чврсте стазе, добро освјетљење, могућност улаза зими. За аутономно постојање, пожељно је имати бунар (или бунар) или имати властити извор производње (генератора) енергије.
Унутрашња опрема куће (укључујући и намештај) при нередовној употреби мора бити отпорна на температурне флуктуације. Ако нећете стално да одржавате исти ниво влажности или топлоте - при одабиру материјала, пре свега, процените њихову практичност.

Не журите да прије тога одузмете све што је било на локацији. Можда ће неки предмети живе и неживе природе бити потребни за његову декорацију. Половина ископаних громада или пањева ће бити полазна тачка ваше маште.
стилови

Стилски дизајн у потпуности зависи од преференција власника. Вероватно свака особа у сновима има слику места где се може потпуно опустити. Већина идеја се лако имплементира.

Руски стил инспирисан високим фантастичним теренима или ниским колибама без једног ексера. Његова оригиналност и једноставност мита. Поред уклесаног украса куће, можете користити и симболичне колице, камење, бачве, лонце, глинене посуде, пуњене. Главни материјал - стабло (осликано или прекривено убрусом или лаком). Тло испред куће је прекривено дрвеним подом, као и стазама. Ограда може бити чврста са масивним вратима или ниским профиломтина или довнхилл.Сличан је и европски стил земље, у коме се поред дрвета, грубих камена, сламе, широко користе и ковани метални производи. Он је више суздржан. Декоративни елементи куће или павиљони ће бити биљни мотиви у сликарству или другим врстама дрвета.
Вегетација треба да буде природна - грмови са малим растом, пољски цветови.

Врт у енглеском стилу је геометријски, све линије су чисте, грмље и дрвеће су уређени. Колоне су симетричне. Још једна посљедица познате педантности Британаца су добро уређени травњаци. Захваљујући дугогодишњој бризи и специјалним сортама можете се бавити спортским играма, опустити се, организовати пикнике, а то неће донети никакву штету.
Основа познатих јапанских вртова камења је идеја контемплације и медитације. Чини се да, у хаотичном реду, калдрме различитих величина заправо имају посебно значење. Како је декор дизалица и корњача, то је симбол висине духа и дуговечности, као и самог божанства - Буда.
Афрички стилови су упечатљиви по својој величини и луксузу. Главни атрибут је двориште, добро заштићено од очију других људи, са непромијењеним базеном у облику малог базена или фонтане. Трагови, ограде и фасаде зграде направљене су од разнобојних мозаик плочица. Гдје год је то могуће, посадите егзотичне биљке које се могу прилагодити клими.Стил дворца изгледа уверљиво колико и јесте. Наравно, такав дизајн је погоднији за простране локације, пожељно са језерцем, који ће приказати структуру. Атмосфера средњег вијека ће употпунити лукове, мостове, статуе у врту.

Модернији стил минимализма је прави проналазак за конзервативце који воле једноставно, али истовремено функционална решења. Хигх-тецх је одраз свих техничких и научних достигнућа - најстабилнијих материјала, необичних облика и спектакуларних дизајнерских решења.
десигнинг

Након што је добила већ опремљену локацију, сва даљња наруџба треба да се изврши узимајући у обзир постојеће објекте. Много практичнији у том погледу, који раније није овладао земљом. Међутим, његов дизајн је сложен процес који захтева много посла и који ће утицати на то како ће ствари изгледати након модификације и колико је погодан за људе. Поред тога, неопходно је све радове обављати што ефикасније, без неразумних трошкова, штете по животну средину иу складу са постојећим нормама и правилима.

Све одлуке о дизајну морају бити технички исправне, јер је свака земља екосистем. Лако је уклонити ову равнотежу, али много је теже поправити посљедице. Дакле, боље је да пројекат спроводе стручњаци или је барем потребно имати прилику да добију квалификоване консултације о одређеним питањима.

Ако ћете сами урадити дизајн,потребно је пажљиво испитати и узети у обзир следеће факторе:

 • Информације о величини и облику локације (катастарски план).
 • Услови за приступ инжењерским комуникацијама, границама и сусједним објектима на сусједној територији.
 • Резултати геолошких и геодетских истраживања (карактеристике земљишта, рељеф, итд.)


Добијање таквих информација је прилично дугачак и скуп процес, тако да се често користе просјечне вриједности за подручје и искуство стечено у овој области.

Можете користити опште савете:

 • Најпогоднији за пољопривреду и изградњу је једнак простор без разлика у висини. Међутим, са било које позиције можете цртати плусе. Кућа на брду ће увијек бити суха, са добрим погледом. Нагиб ће увијек допринијети накупљању воде, што је добро за биљке које воле влагу.
 • Квалитет земљишта, чак иу једном подручју, може значајно варирати. Стога, ако планирате башту или град, можда ћете морати додати ђубрива или чак купити квалитетно земљиште.
 • Дубина воде зависи од локације зграда и вегетације.
 • Подручје с превладавањем једног или другог вјетра у различитим годишњим добима помоћи ће не само исправно позиционирати собе у кући, већ и одабрати ограду. Не стављајте глуву ограду по ободу. Тла и биљке требају добру измјену зрака. Дрвеће и високи грмови такође добро покривају ветар и снежне олује.
 • Расвјета је важан услов за постојање свих живих бића. Стога је неопходноПроширите елементе тако да су светла за људе и зеленило била довољна.

Осенчени сегменти се уопште не могу избјећи, али се могу прилагодити свакодневним потребама.

Варијације зонирања

Прије свега, подјела на зоне почива на њиховом именовању.

Ако не узмете у обзир врло једноставне опције гдје је цијела парцела заузета вртом или градом, може се разликовати неколико основних елемената:

 • становање;
 • кућни објекти;
 • место за одмор;
 • уређење околиша.

У зависности од тога зашто домаћин даје више вриједности, један или други дио схеме ће заузети више или мање простора, а неки можда неће бити уопће.

Као што је горе наведено, многи фактори утичу на локацију зграде, као и на друге објекте. Поред њих, важан индикатор је и подручје. Ради уштеде, место куће може бити постављено што је могуће ближе граници, а остатак трга заузимају лежајеве или дрвеће. Када нема потребе за тим, кућа се може поставити у повољнији положај.


Ако је фасада одређене умјетничке вриједности, треба је добро проматрати из било које точке.

Помоћне и друге просторије обично се постављају тако да се не наруши изглед куће, али и за израчун, тако да прелазак на њих није био тежак.

Ово укључује:

 • летња кухиња;
 • гаража;
 • купатило;
 • подрум;
 • складиште складишта;
 • котларнице;
 • стакленици;
 • септичке јаме.Овдје је потребно пратити удаљеност између зграда како би се испунили санитарни и пожарни захтјеви. Прво и најважније, они морају бити практични. А да се објекти не чине фрагментираним, опште стање је опште стилско.

Све врсте сјеница са мјестима за кухање ражња или роштиља, спортска игралишта и игралишта погодна су за велике површине. Али чак и на шест стотина можете додијелити мјесто за роштиљ и пјешчаник. Места за децу и активне игре морају имати посебну опрему и поклопац. Најопуштеније су сликовити пејзажи и пљусак воде."Зелена" зона може укључивати врт, град, цвјетне гредице и друге плантаже на дворишту. За људе који воле да производе еколошки прихватљиве производе, овај део ће бити највећи и заснива се на најоптималнијем осветљењу.

Најпопуларнија средства за зонирање су:

  \ т
 • стазе (тврде или природне);
 • грмље, цветне гредице и живице (ако умјесто украсних грмова користите бобице, можете рационалније користити то подручје);
 • ниске, прозирне и прозрачне ограде (у случају да желите заштитити слијетање, нпр. Од кућних љубимаца) с луковима или капијама;
 • висинске разлике (природне или специјално креиране);
 • природне или вештачке акумулације.


беаутифул екамплес

НајчешћиОблик земљишне парцеле је правокутан или издужен. Ако узмемо у обзир земљиште са површином од 10 хектара, основни принцип је конзистентно уређење зона једна за другом. На првом мјесту, поред улаза у кућу, која суштински затвара остатак територије од вањских очију. Град не би требао бити смјештен сприједа или у средини, јер ће бити проходан - мање је погодан и донијет ће више штете биљкама.


Ако је територија квадратна и површина релативно мала (5-6 хектара), онда су опције за њу релативно мале. Најоптималније је када становање заузима један угао, а све око њега се налази око њега - са сваким углом постоји зона одвојена стазама.

Свака парцела која се сужава на једну ивицу (на пример, у облику троугла) треба да буде предмет пажљивијег планирања. Обично, у уском мјесту, постоје или комерцијалне зграде које се уклапају у величину, или необично рекреацијско подручје, врт.

Ако једна од страна формира изјаву у облику слова "Г", онда је цела територија подељена на три дела. У зависности од њихове величине, имају зоне. По правилу, у средини ове куће, а са стране - простор за сједење и врт.

произвољни облик летње викендице омогућава вам да у дизајну примените не само равне линије са угловима, већ таласастим, полукружним и округлим.


Погледајте следећи видео о томе како да се правилно бринете о сајту.