Појединачна или вишежилна жица: коју је боље изабрати?

Упоредите једноструке и вишеструке проводнике

Која је жица боља вишежилна или једнострука? Такво питање се често појављује прије почетка рада како би се замијенило књижење. Одговор на то не може бити недвосмислен, јер се свака од ових врста жица креира за своје потребе. Стога, да бисмо одговорили, размотрићемо предности и недостатке сваке од њих.

структура жице

Наш разговор о томе која жица је једнострука или вишеструка за избор, ми ћемо почети с обзиром на структуру жице. То ће нам омогућити да боље схватимо како је то уређено.


Једнопроводна жица или више језгара: класе флексибилности жице

 • Један од основних нормативних докумената у овом броју је ГОСТ 22483 - 2012.У њему се наводи шта би требало да буде жица за пројектовање, утврђује захтеве за техничке карактеристике, као и дефинише параметре који омогућавају да се жица споји на други тип или подкласа.
 • Прва ствар коју треба запамтити је класа флексибилности. Он одређује колико је тешко савити жицу и колико је јака за такву врсту деформације. Укупно има 6 класа флексибилности.


Табела номиналних параметара жица прве класе флексибилности

 • До прве класе флексибилности може се говорити о једножилним жицама.Поред тога, они укључују и жице од више жица са попречним пресеком од 185 мм 2 - такве секције се користе само у индустрији, тако да их нећемо разматрати.
 • Друга класа је флексибилнија.Да би се то постиглоСвојства, жице се састоје од неколико засебних жица које су међусобно увијене. Табела 4 ГОСТ 22483 - 2012 дефинише њихов минимални број за жице различитих пресека.


Табела номиналних параметара жица пете класе флексибилности

 • Али за класе 3 и више, минимални број жица не треба да буде мањи него за другу класу, а одлучујући фактор је инструкција која се назива пресек сваке појединачне жице.Табеле 5, 6, 7, 8 ГОСТ 22483 - 2012 одређују овај максимални попречни пресек сваке појединачне жице у жицама различитих раскрсница.
 • Да бисмо боље разумели разлику између једне проводне жице и вишеструке жице, као и разлике између флексибилности, узмимо конкретан пример. Претпоставимо да имамо проводник треће и пете класе флексибилности, са попречним пресеком од 1 мм2. Жице треће класе флексибилности ће бити направљене од неколико жица пречника не више од 0,43 мм, и жице пете класе - од жица пречника не више од 0,21 мм. Сходно томе, у петом разреду жица појединачних жица ће бити већа, а њихов укупан број не смије бити мањи од 7, што је одређено за другу класу.


Табела номиналних параметара проводника треће класе флексибилности

Обратите пажњу! И даље постоје кружне, кондензоване и обликоване жице. У овом чланку их не разматрамо, јер се углавном такви производи састоје од попречног пресека од 25 мм 2 или више. То су већ моћне електране које захтевају посебан прорачун.

Жичана алуминијска жица

 • Одмах запазите да се ово правило не односи само на бакарне жице.Алуминијумске жице могу бити флексибилне и вишежилне. Обично су то само жице са попречним пресеком од 16 мм 2 или више. У исто време изнад друге класе флексибилности не долази до алуминијумске жице.

Предности жица са једним и више проводника

Након раздвајања вишејезичне жице од једносмјерне, и разлике између различитих вишеструких жица, може се почети анализирати њихове предности и недостаци. И овде треба да одговоримо на следећа питања: како се разликују у физичким својствима, како се разликују у механичким својствима и каква је разлика између ових жица у погледу инсталације и рада?

Овај видео детаљно описује једноструке и вишеструке проводнике.

Предности жица са једним проводником

Почнимо са демонтажом једножилних жица. Овај тип проводника се обично назива подешавањем. Односно, до таквих жица које након монтаже не би требало да се померају, савијају или подвргавају другим типовима механичких утицаја.

 • Једна од главних предности таквих проводника је нижи отпор од 1 км жице.На пример, за бакарни проводник од 1 мм2, отпор не би требао бити већи од 18.1 ОМ. За поређење, исти проводник, али пета класа флексибилности, може издржати до 19,5 ома. Разлика, наравно, није најзначајнија и потпуно је у статистичкој грешци, али јесте.

Формула за израчунавање отпора проводника

 • Ова неусклађеност се објашњава сасвим једноставно - што је раскрсница мањапроводник јединице, више отпора.У идеалном случају, многе жице у вишежилној жици су повезане и представљају једну цјелину, али још увијек постоји одређени отпор између појединачних жица, што доводи до веће укупне отпорности жица.
 • Следећи аспект који треба узети у обзир приликом избора вишенитне или једножичне жице је лакоћа инсталације.И пре свега, односи се на контактна једињења. Размотримо коју жицу је боље комбиновати.
 • Ако се придржавате правила ПУЕ, онда смо доступни вијком, стезањем, заваривањем, пресовањем и спајањем.Погледајмо сваки од њих.

Обратите пажњу! Наша даља анализа веза које производимо за бакарну жицу. Уосталом, према ПУЕ од 2001. године, само бакрене жице се могу користити у стамбеним насељима. И наш избор, који је бољи, дајемо само за жице малог дела.


На фото вијцима

Повезивање с вијчаним стезаљкама или вијцима је лакше с једножичном везом.

Вијци не могу гурнути проводник и смањити његово сјециште, а одвојене жице неће се помакнути с мјеста контакта.


ВАГО терминали

Ако се тренутно користе ВАГО-ове популарне ВАГО стезне стезаљке за спајање, онда ће се једножичне жице савршено уклопити.

Али код вишејезичних људи могу постојати проблеми, али само када се користе клипови који нису приказани на слици.


Заваривањежице

Заваривање жица са једним проводником је такође лако изводљиво. Иако се уопште не каже да вишежилне жице не могу бити заварене.

Једноставни проводници, посебно високе класе флексибилности, могу се оштетити током заваривања, или могу пробити неке од жица, што неће позитивно утјецати на квалитету таквог споја.


Спојите жицу притиском на методу

Ако користите конекцију за компресију, можете користити вишеструки или једножилни кабл.

У исто време, ако вршите пресовање без посебног алата, онда је обављање висококвалитетне компресије једне проводне жице великог дела нешто компликованије.


Спајање жица методом лемљења

Па, задња опција је лемљење. Овај тип везе се обично користи за проводнике мале секције.

Много је лакше радити са проводницима са више проводника, јер је место уградње и полагања жице обично веома ограничено и жица за то се мора увелико савити.

Прочитајте такође: Како комбиновати вишежилне и једножичне жице.

Последња предност једносмерне жице је њена цена. Обично је нешто нижа, иако у неким случајевима ова разлика може бити вишеструка.

Предности вишеструких проводника

Након читања првог дијела нашег текста, може се стећи дојам да је одабир који је жица бољи једноструки или вишеструки, не вриједи уопће, јер избор у корист производа с једним зидомочигледно Али то није баш тако.

И сада ћемо покушати да објаснимо зашто:

 • Најважнија предност мулти-цоре жице је његова флексибилност. Ово посебно важи за жице великог пресека од 10, 16 и више од 2 мм, које се обично не користе на нивоу домаћинства, али понекад могу бити потребне.


Радиус Бендинг Вире

\ т
 • Ова жица се лакше монтира и, ако је потребно, може се померити, као у видеу. У исто време, не заборавите да и најфлексибилнија жица има дозвољени радијус савијања. Обично варира од 5 до 10 промјера жице и, дјеломично, овиси о врсти изолације.

Обратите пажњу! За преносне електричне инсталације може се користити само флексибилна жица. Раније, за ову класу, посебно флексибилне жице, постојала је чак и посебна ознака - кабл. Али у тренутку су то одбили.

Утичнице за жице за више проводника

\ т
 • Што се тиче пребацивања жица, имамо све горе описане предности и недостатке. У корист више-диригентских проводника можете само додати да постоје специјални месингани врхови, чија је цијена мала. Можете их изградити својим рукама без додатног алата.


Примена терминала са ВАГО терминалима

 • Користе се за повезивање вишежилне жице са завртњима или се могу користити након посебног притиска за ВАГО терминал. Њихова примена потпуно елиминише свеПредности једносмерне жице за ове типове прикључака.

закључак

Приликом одабира вишежилне жице или једнојезгреног, запамтите да за сваку од њих постоји боље подручје примјене. Ако монтирате скривено ожичење у зид, онда ћете очигледно бити јефтиније да престанете да бирате једножилни проводник.

Ако инсталирате привремену електричну инсталацију, мултифункционални производ ће бити много практичнији. Ако се жица не планира премјестити након уградње - изаберите једнојезгрени, ау оним мјестима гдје је могуће мијењати схеме бртве, боље је дати предност његовој вишејезичној сестри.