Планирање за стан-студио (59 слика): опције за површину од 12 и 18 квадратних. м., опремљени апартмани за 24 и 26 "квадрата", двособни дизајн од 27 до 45 метара

Студио-студио је стил живота. Појавивши се на руском тржишту прије неколико година, овај тип стамбеног простора постао је један од најтраженијих и конкурентних. Разлози леже не само у оригиналности и максималној слободи унутрашњег простора, него у студију разбијају постављене стереотипе о томе како би стан требао изгледати из совјетске ере.Карактеристике

Постоји неколико грешака у апартману-студију. На примјер, сматра се да је студио дизајниран тако да се налази у једној или двије особе и није погодан за парове с дјететом, што је потпуно неистинито. Потражњу за слободним планирањем, пре свега малог типа, углавном раде младе породице, често са једним или двоје деце, као и са мачком, псом, хрчком и додатним цветом. И све то млади и свјесни грађани успијевају удобно смјестити тридесет четворних метара.


Апартман-студио није само избор младих, а не само "хаип", као што се то обично каже. Љетни парови такођер теже модерним стандардима удобног живљења, тим више што у корист стана-студија не само релативно ниске цијене, већ и додатне могућности слободног простора јавне употребе, о чему ће се више расправљати.

У међувремену, очигледно је очигледно: стамбени простор са слободним планирањем је веома популаран производ на модерном тржишту некретнина. Постоје студији величине 24, 26, 18, 28, 27, 45, 12 квадратних метара, постоје склопови у 50, 15, 35,22, 29, 32, 21, 23 метра, ту су и површине 36, 19, 37, 13, 14, 33, 16 квадратних. м.

Такви станови могу се наћи иу модерним резиденцијалним насељима Москве и Москве, као иу Стаљиновим ниским зградама "мирног центра" главног града и других великих градова наше земље.

Предности и недостаци

Предности апартманских студија су очигледне:

 • на првом месту студио представља слободан простор, ограничен само спољним зидовима и висином од пода до плафона. Одсуство унутрашњих преграда, прво, визуелно повећава површину стана, а друго, значајно повећава осветљење и генерално доприноси пријатној атмосфери;
 • у вези са непостојањем партиција повећава корисну површину, што по вашој дискрецији омогућава да практично имплементирате било коју варијанту реконструкције и зонирања, без прибјегавања помоћи професионалних сервисера и значајно уштеде новца, и што је најважније, времена;


 • приступ било којој од зона је много лакши него у обичном стану, одвојен унутрашњим преградама. Брз приступ из хране на радном месту или у купатилу у модерном ритму живота је један од кључних услова за избор новог дома.

Ово укључује и значајно поједностављење чишћења стана: много је лакше и угодније вршити чишћење у заједничком простору него на подијељеним преградама и вратима у стану.

Не радите без недостатака:

 • недостатак личног простора - врлозначајан недостатак који се може елиминисати у фази одлуке о пресељењу. Ако нисте спремни да подијелите заједнички простор са другим члановима породице, нека имате још два, можда је боље одложити избор студија на неко вријеме, или чак потпуно одустати. Међутим, ако успијете унапријед одлучити да вас укупни простор и отвореност зона не збуњују, овај недостатак се лако претвара у угодно достојанство;
 • потешкоће у преради. Заиста, обичан стан је прилично тежак, па чак и немогуће преуредити у пространи студио. Скоро све унутрашње промене у планирању могу се извршити уз дозволу органа ЗТИ. Међутим, ова питања се сада рјешавају много једноставније и брже него прије неколико година, а сваке године процес регистрације обнове постаје лакши; • грејање и вентилација. Пошто је кухиња са свим њеним мирисима и шумовима у једном простору са местима за спавање и игралиштем за децу, треба озбиљно да се позабавимо питањима реконструкције система за грејање и вентилацију стамбеног простора. Често финансијски трошак таквих мјера увелико повећава трошкове стана и чини га мање привлачним.


узети у обзир област

Величина сваког стана, без обзира на присуство или одсуство преграда, увек има велики значај. У случају малог студија потребно је схватити да овдје кључну улогу игра не величина, већ способност исправног и практичног кориштења постојећих четворних метара.Планирање малог стана - то је увијек посебан приступ и узимајући у обзир различите мале нијансе, које се могу занемарити приликом уређења интеријера већих вишекреветних станова.

Простор модерног студио-апартмана може бити у распону од 12 до 50 метара; постоје студијске варијанте на површини од сто и више квадрата.

На основу броја доступних бројила треба планирати ситуацију по принципу зона: у свакој зони треба постојати само оно што је тамо стварно потребно.

На примјер, нема потребе да се додатни зидни телевизор објеси на зид кухиње ако се плазма екран налази у рекреативној области, око које ће се окупљати цијела породица у вечерњим сатима. Исто тако, не постоји ништа што би уградило ормар у купатило, крађу драгоцјених метара зона присилне преграде, када је могуће користити други дио стана као гардеробу, оставу и мјесто за мобилне дјечје игре истовремено.

Најраспрострањеније подручје стана-студија је од 20 до 50 метара, док присуство балкона или лође није нужно предувјет. Висина зидова такође игра важну улогу: стандардни 2,6-2,7 метара компликују употребу другог слоја за постављање лежајева и мезанина. Оптимална висина од пода до плафона је 3-3,5 метара.


Форма има вредност

Форма, попут величине, у овом случају игра, ако не и кључну, онда значајну улогу. Просторија може бити издуженог правоугаоног облика или тежити квадрату. Постоје чак и неправилни станови, уоблик слова "г" или чак троугао. У овом случају, на основу индивидуалних укуса, потребно је узети у обзир чињеницу да су квадрат и правоугаоник најпогоднији у смислу могућности планирања.

У четверокутној просторији је много практичније користити природну дневну светлост, поставити неопходне унутрашње предмете и извршити промену распореда током боравка без рада и што је брже могуће. Такође, квадратни или правоугаони студио је много лакши и пријатнији за чишћење, а рад на њему ће морати да буде прилично редован, јер су прашина и прљавштина у студију посебно уочљиви.Уопштено, треба дати предност форми студија, који ће бити што је више могуће функционалан и мост. Нестандардни облик може бити компензован великим бројем ниша и погодном локацијом кухињског простора и купатила у односу на остатак простора.

опције осветљења

Постоје двије врсте расвјете: природна и умјетна. Наравно, дневна светлост, поготово у топлој сезони, за нас је веома важна. Студио у том смислу је вин-вин опција, поготово ако не постоји један, већ два или чак три прозора. Омогућава одржавање природне расвете у свим просторима стана, укључујући и купатило, што значајно смањује трошкове електричне енергије, као и повећава број опција за постављање намештаја и других ентеријера.

Умјетна расвјета у стану-студију је тема за посебан чланак, ако не и за знанствени рад. Због недостаткаУнутрашње преграде, уређаји за осветљење у таквом стану, поред својих главних функција, почињу да играју улогу стилског ентеријера и омогућавају значајно диверзификацију шеме боја.

Овдје је важно разумјети да добро освјетљење треба бити на цијелом подручју, а не само на мјестима која највише користите, јер у студију практички нема малих или врло малих дијелова.

Тренутно постоји посебан тип уређаја за осветљење посебно дизајниран за уградњу у апартмански студио: укупни простор и доступност свих просторија просторије инспирише дизајнере да створе велики број опција и перформанси.

И овде се можете препустити вољи укуса и фантазије, не заборављајући да је укупна површина, по правилу, озбиљно ограничена.

важни акценти

Шта треба узети у обзир:

 • Укупна површина - односи се на дужину и ширину, и висину просторије. У случају студио апартмана, не треба говорити о подручју, већ о количини: да ли је могуће успоставити "спрат" и различите врсте ормара и мезанина за складиштење потребних сезонских ствари, које нема мјеста на "првом" кату;
 • да ли у соби постоји балкон, а по могућности и лођа, која се обично комбинује са главном просторијом, што омогућава значајну победу поред корисне површине и начина њене употребе; • облик - квадрат и издужени правоугаоник су најпожељнији;
 • Будите сигурни да размислите о опцијама за природно и вештачко осветљење како бисте максимално освојили удобност;
 • покушајте да украсите ентеријер само функционалним објектима.Дизајн

Модерни студио апартман без претјеривања представља изазов успостављеним традицијама и стереотипима. Постоји много стилова дизајна, од којих сваки има своје предности и недостатке, тежећи истом циљу: да задовољи укус укуса модерног становника града. Можете дати неке практичне препоруке, на основу којих ћете моћи да направите исправно и компромисно решење приликом пројектовања ентеријера:

 • покушајте да користите светле тонове приликом пројектовања дневног и радног простора вашег студија. Ово значајно побољшава визуелну перцепцију планирања: стан се чини пространијим и удобнијим; • не плашите се експериментисања са декоративним материјалима: традиционалне (чак и дизајнерске) тапете дају предност бојама и гипсу, што ће уштедети значајну количину и значајно диверсификовати опције; • је важно: намјештај у студијском стану треба бити вишенамјенски. Не занемарите различите варијанте ормара и пространих подних постоља које се могу користити као постоље за телевизор и друге кућне апарате; • више воле минимализам и моћи ћете у потпуностиуживају у чињеници да даје планирање слободног простора - простор са релативно малом величином и логичком комплетношћу сваког субјекта; • планирање експеримената. Запамтите да је студио апартман много лакши за репрограмирање од стандардног једнособног, двособног и више двособног стана са изолованом собом и ходником.Лепи примери ситуације

У овом примеру, поред оригиналног решења боје, огледало је уграђено у преграду између кухиње и дневног простора, што ствара ефекат визуелно повећавајуће површине.

Могућност коришћења корисног простора балкона /лође у комбинацији са кухињом. Фото тапете на десном зиду савршено се уклапају у општи стил извођења зоне уноса хране.

Одличан пример претварања просторије у совјетском дому у пуноправни студио. Топ виев.

У сљедећем видеу имат ћете преглед студио апартмана од 45 м2. у модерном стилу.