Пејзажни дизајн парцеле (143 фотографије): прекрасан дизајн пејзажа са инсталацијама, модерне идеје уређења

Чак и изградња добре куће на парцели, обрада како треба и пружање свих потребних комуникација, не може се сматрати уређењем територије завршено. Обавезно уредите све сусједне просторије, ограничене само границама саме земље. Да бисте то урадили, морате бити што јаснији и компетентнији.Шта је ово?

Израда пејзажа - скуп мјера за свеобухватно побољшање својстава сусједног простора. Ни у ком случају се не може свести на манипулације биљкама и декоративним елементима. У почетку се ствара холистички концепт, а само у складу са њим је остварење парцеле. Овај рад је судбина професионалаца; мало је вероватно да ће неспецијализовани бити у стању да правилно примени све захтеве, да уреди радњу природно и некомпликовано.Дизајн пејзажа значи не само манипулацију бојом, обликом и различитим биљкама; мајстор мора знати шта су геопластици и геотекстили сами од себе, чије се модерне технике, материјали и структуре могу користити за побољшање својстава територије и на који начин.

Наравно, немогуће је не узети у обзир олакшање, изглед зграда, природу осветљења.


стилови

Стилистика вртног простора је интимно повезана са пројектовањем архитектонских конструкција, штавише, директно се придржава њих.

Врста енглеског пејзажа односи се на поставкушто је могуће природније, потпуно одбацивање исправних геометријских конфигурација. Ако се стварају резервоари, онда су они једноставнији, као да се појављују на природан начин. Трагови се најчешће навијају, за њихову регистрацију се користе строго природни материјали. Вертикално уређење превладава над хоризонталом.

Остале карактеристике пејзажне стилистике су величанствени цвјетни аранжмани и обавезно кориштење украсног грмља.Такозвани регуларни стил је популаран. Обавезно обележје је строго одржива геометрија и симетрија појединих делова парцеле, елементи дизајна. Ту се активно користе цвећаре и алеје, рибњаци и перголе, постављени газеби, области украшене луковима, скулптуралне композиције и колоне. Француски правац се најбоље комбинује са употребом топиари биљака.Модерна и веома атрактивна варијанта дизајна земљишта, која није инфериорна класичној одлуци, јесте земља. Погодан је за присталице једноставности и природности, препоручује се приликом избора да се ограничи на декоративне материјале природног порекла. Сеоска кућа у земљи треба засадити шљиву, јабуку, менту, вишњу и друге биљке које су типичне за вашу климатску зону. Као додатну декорацију користили су цвеће и клупе, плетене ограде.

Скандинавски дизајн, сличан по својим карактеристикама. ЧестоВрт је опремљен травњаком и оазом, између дијелова територије нису уграђене ограде и унутарње ограде, јер је приоритет дан отворености цијеле земље.


Модерни формат се одликује активном употребом малих архитектонских облика и прибора, биљке имају секундарну улогу. Линије су углавном лучни, свеједно, најбољи природни материјали. Ограничена скала боја - плава, беж, црвена, црна, сребрна, чоколадна и љубичаста.

Веома дуго (најмање 6 векова), различити елементи пејзажног дизајна користе елемент као што је партер. Ово је засебна парада земље, најсвечанија и изражајнија у односу на друге.


Ту се стварају традиционалне скулптуре, фонтане, вештачке акумулације. Један од таквих елемената декорације налази се у центру и делује као семантички организатор околног простора. На ободу покушавају да посаде не превисока стабла са евентуално густом круном.

Обавезно је укратко испричати како су вртне терасе украшене свим правилима декоративне умјетности. Поглед на терасе је одређен карактеристикама врта: у каменим подручјима можете користити најзахтевније геометријске облике, тако да се уклапају у околни простор. На падинама су најбољи ров, степенаст или украшен у облику јарака. Веома је важно да се одмах одлучи да ли је тераса отворена или затворена, то ће одредити могућносткористити у хладној сезони у години.Територијално планирање

Без обзира на то који стил изаберете и који делови одлучите да разбијете своју башту, морате размислити о планирању парцеле за најмању. Иначе ће доћи до ситуације у којој нема довољно простора за одређену ставку или ће се два различита дијела налазити преблизу. Будите сигурни да узмете у обзир рељеф, укупну површину, пролаз комуникација, локацију зграда. Близина пута, санитарна ограничења, нестабилна тла на неким мјестима или озбиљан нагиб брда - све то може блокирати или отежати обављање планираног посла.

Основа планирања утиче на тако важну тачку као што је висина подземних вода. Оне могу користити једној биљци и постати извор проблема за друге, посебно у низинама. Избор врсте засада треба диктирати не само ова разматрања и спољна привлачност, већ и исхрана земљишта и светлосних, ветровних режима.

Изградња земљишне парцеле не почиње са пажљивим обрачуном свих ових околности и других параметара. У ствари, са дужном пажњом на било ком земљишту може се имплементирати било који скоро пројекат.Потребно је прецизно дефинисати приоритете - шта је за вас највредније:

  • Лично игралиште;
  • простор за састанке са пријатељима;
  • Кутак породичног одмора;
  • Романтична башта;
  • град;
  • Кловнови са цвијећем које заузимајусва расположива територија;
  • Присуство великог травњака.


Начин на који се формира улазна зона одређује се, пре свега, избором традиционалног руског или модерног европског приступа. У првом случају, акценат је на постизању максималне приватности, приватности приватног простора, ау другом - више је јаван и није ограничен само на ограду. Пошто нема смисла додијелити много простора овом дијелу парцеле, његова декорација треба да буде што је могуће концизнија и обимнија како би се што јасније изразиле идеје дизајна у ограниченом подручју.

Све спремне одлуке не треба узети као водич за акцију, то су само неки од образаца у којима морате пронаћи пут до савршеног врта и сусједне територије.


зонинг

Распоред земљишта је уско повезан са зонирањем, пружајући одређене дијелове са одређеном функционалном улогом. Без обзира колико чудно, ексклузивно не би било створити врт, град, не журити, припремити неке цртеже, схеме са различитим опцијама.

Добро осмишљена композиција узима у обзир не само сва неопходна функционална подручја, нужно обрађене стазе вртних стаза. Мјеста гдје ће се примјењивати ступови и други елементи декорације, примјењују се на план и размишљају о томе како лијепо изгледају на одређеном мјесту или стварају неугодности.


ландсцапинг

Земљиште се не може уредно уредитибез употребе зелених биљака, иначе изгледа замагљено и нејасно. Потребно је пажљиво одабрати културу по којој ћете украсити простор око куће и на капији. Укратко ћемо размотрити неколико најпопуларнијих опција.

Барберија је фаворит крајобразних дизајнера већ неко вријеме, иако је у почетку ова биљка била цењена као зачина и љековита сировина. Разноврсност врста изазвала је значајно ширење боја и облика, могућност уноса жутика у различите композиције.


Руски вртлари у листи ових предности, додељених у свим земљама, нужно доприносе отпорности на негативне факторе: сушење, јаки ветрови, сенчење и претерано осветљење.

Декоративна својства вишегодишње жутице задржана су до прве хладноће. У првој и другој години развоја, грана постаје гушћа и гушћа, што вам омогућава да створите не само прелепу композицију, већ и живицу.Ова биљка се такође може користити као део алпских тобогана и камења, камених вртова, уоквирујући обод травњака и цветних гредица. У дизајну пејзажа, употреба жутика је добро успостављена и као доминантна и као помоћна врста.

Прикупљање за њега место, фокус пре свега на обилно осветљену, отворену и не склону акумулацији подземних вода. Барберија се најбоље узгаја на иловаци, али у екстремном случају може се разриједити у осиромашеном тлу.


Конкуренција барберице самоуверено формира рододендроне. Још једно њихово име је "ружичасто дрво", иако је у стварности, заправо, грм стабла налик стаблу, блиски ботанички рођак вријеска. У овој породици приказане су и листопадне и зимзелене и прелазне врсте. Рхододендрон преферира да расте тамо гдје има пуно воде, савршено комбинирано с другим биљкама; За уређене дизајнере, атрактиван је са најразноврснијом сортом, што вам омогућава да покупите веома леп грм у сваком врту.


Свака зимзелена сорта треба оловку, лишћари исто - сунце, али искључујући удар газа. 100% рододендрони се најбоље апсорбују у лабавим, добро дренираним и влажним тлима, што доводи до киселе кемијске реакције. За оне који желе да украшавају своју земљу што је дуже могуће, ова биљка ће бити прави проналазак - вјешти избор ће осигурати континуирано цвјетање до 4 мјесеца за редом. Ружичасто дрво се добро види поред језера, на маргинама травњака и свуда где је влажност ваздуха већа од нормалне норме.


Префињено дизајнерско решење ће такође бити употреба шиљка - под тим именом је познат низ варијанти. Стручњаци препоручују да их посадите у групу од неколико грмова, а не да их поделите на различита места. Да бисте украсили травњак или пролазили у близини пута (приступ транспорту), вреди користити Доуглас Спелл. Међутим, у областима са посебно тешким зимама вреднује се Спит Буллард, који достиже висину од 2 м, чиме се добијају лабаве гране. И јапанска сортанепретенциозан и може расти чак иу поларним регионима. Цвеће је пријатно за власнике земље током читавог лета.

Духови у јежу би требали бити посађени, остављајући за жбуње у низу размак од 500 мм и за размаке редова 300-400 мм. У групној композицији појединачни интервали су повећани на 600 или чак 700 мм, што вам омогућава да створите атрактивнији изглед. Вријеме слијетања је почетак пада, по могућности на кишни дан, како би се мање отежао живот залијевања садница.

Брига је ограничена на уношење хранљивих састојака у сухе дане и одмах након обрезивања, сузбијање корова и редовно отпуштање тла.Домаћини нису ништа мање лијепи од торња, својим вјештим приступом могу само украсити цијелу радњу. Култура лишћа складно улази у било коју врсту цвјетњака, на планинском брду; Његова вредност је софистицирано лишће на самом корену, које се одликује широким спектром тоналитета и конфигурација. Тек када су мразе време светли, шарени домаћини пролазе. Али неке сорте су у стању да се радују вртлару изнова и изнова на почетку нове сезоне током читавих 25 година. Иако сличан другим бојама, домаћин цијени залијевање, али може провести неко вријеме без њега (у сушним периодима или у одсуству власника).

Велики листови ефикасно сузбијају коров, засењујући их, што смањује потребу за размножавањем. Имајте на уму да се недавно изникли избојци могу изгубити у роју пужева и жижака. Домаћин се лако спаја са било којом биљком, не пати од ње и не изазива јецоунтер дамаге.


Украсни купус - атрактиван двогодишњи цвијет, нацртан на 1,3 м, а његов промјер је 100 цм. Типично украсно рјешење је затварање шупљина купуса на парцели. Препоручује се да се тамо посади, где се без проблема може уживати у изгледу поврћа. Запамтите да у овој биљци нема јестивих делова! Декоративни купус је веома победнички када се комбинује са шафраном, физалисом, купином; у аутономном облику често игра улогу декоративне завесе.

Предност "зелене главе" је отпорност на влагу, прегревање и прекомерно хлађење; баштованима ће се допасти да не постоје строга правила за његову култивацију, ви бирате прави образац за садњу. Стручњаци препоручују да саднице садите на отвореном тлу, а тло за сијање семена се пажљиво деконтаминира.Ако нисте ограничени на више или мање познате чак и међу људима који су далеко од вртларства, треба обратити пажњу на биљку као пиракант. Ова љупка сунчана вишегодишња биљка цвате сваког јуна, њен раст се креће од 2 до 5 м. Кичасте грмље украшене назубљеним лишћем дају чак и нетоксичне, али неприкладне за храну. У зони умерене климе гусара, потражња уског листа је више од свих, и ако га посадите у јужним регионима Руске Федерације, биљка ће лако преживети на отвореном терену.

Црвена сорта је нижа, али је у јесенским мјесецима врло атрактивналишће Таква биљка савршено се манифестује на сиромашним тлима, лако је искусити снажан усјев.


И огњиште се, иначе, може интегрирати у зеленило; простор за спаљивање комадића, грана и других вртних смећа понекад је уређен као покретна посуда. Тада постаје не само улична ватра, већ и права декорација околине. Важно: изаберите место које је најмање 5 м удаљено од најближег стабла, грма, стамбене куће и фарме. Званични стандарди нису толико ригорозни, али безбедносни проблеми не иду непотребно. Препоручује се поплочавање околне шуме са шамотном циглом или другим каменим блоковима или се једноставно асфалтира.

Пазите да поред њега ставите бачву воде или песка, или још боље - напуните апарат за гашење пожара ради максималне сигурности.


Али вратимо се на украсно биље (спаљивање сакупљеног у јесенској сувој трави је још увек време). На линији - лилиникс; То су вишегодишње културе које се одликују и непретенциозним и осебујним изгледом, издуженим цветањем. Пожељно је одмах утврдити да ли желите створити озбиљну цвјетну башту или се окупити како бисте организирали самостално слијетање. Приликом састављања композиције, потребно је комбиновати тратинчице, мачју мачку, шафран, маслачак, агапантус, било које гомољасте биљке са лептирићима (али их треба ставити у први план у гредици).

Брунер је такође дугорочна култура, али његова главна улога -монтажа микбордерс и цветних група. У топлом времену, у јесенским мјесецима, могуће је поновно цвјетање, цвијеће је удаљено слично заборављивости. Покушајте организовати композицију, јасно разликовати главну позадину и прелазе између цвећа, између високих и кишних биљака.

Настављајући преглед украсних биљака, које могу понудити, на примјер, фирму "Артеси", вриједи обратити пажњу на астилб. Њихова атрактивност је јасна, јер дуготрајна добра опција, која не захтијева софистицирану бригу, може расти на много различитих основа, као и многи други. Жбуње су веома различите висине, различите једна од друге и боје, као и изглед цветних стабљика. Чак и када Астилда не цвета, чини се веома романтичном и интригантном, надопуњује ансамбл било којег врта. У оквиру ове културе можете одабрати сорте које дају цветним стабљикама од првих топлих дана до краја августа.Ако желите да покушате да узгајате нешто мање егзотично, колико год је то могуће прилагођено украјинским условима, вреди изабрати зеца. Ово није цвијет, већ трава, али и посебан окус биљака: чак иу врло малом зеленом куту лако је створити осјећај "правих" ливада.

Украсна трава је погодна за роцк врт и рокарију, па ће бити прикладно погледати на обалу посебно потопљеног потока.


Када смо већ говорили о вештачким структурама, морамо се сећати мафије (мале архитектонске форме).То су, на примјер, слатке вазе, које су директно на мјесту гдје грациозни цвјетови, мали грмови могу расти. Али да би уживали у спољашњости врта, измишљени су многи други МАФ-ови. Кроз мостове преклапају се мостови, одмарају се сјенице, забавне погледи, фонтане и скулптуре, стварају романтичне фењере расположења који сијају на клупи.


Мапле Гиннала је представљена дрвећем и грмљем које достиже висину од 300 - 500 цм, време цветања је 21 дан, круна је другачија асиметрија, труп је савијен, а кора је искривљена вертикално. Могуће као јединствено слетање, као и интеракција са другим врстама. Веома атрактивна комбинација црне траке са уредним зеленим травњаком.

Гладиолуси су далеко лошији од мапла по висини, али не због атрактивности! Они су способни да уоквирују друго цвеће и да делују у првом плану. Имајте на уму да чак и професионалним дизајнерима није лако пронаћи најбољу комбинацију за гладиоле. Посебну пажњу треба обратити на њихове пропорције у односу на друге биљке.Након цвијета на потезу, грм коцха. Једногодишњак из породице лободива изузетно је лако носити фризуру, а сваке године постаје нова боја. Са далеке стране Кохије лако се збунити са чемпресом. Без сумње, биљка ће преживети сушни период без губитка квалитета.

Верес је почео да се користи као украсна биљка у Енглеској, а сада се интерес за њу поново повећава. Тако можетеБити на врхунцу моде, ако изаберете управо ову биљку.
Јела су дуго тражена. За разлику од Хеатхер, они нису искусили пад популарности. У нашим географским ширинама тешко је пронаћи још једну четинарску биљку, која би била љепша. Али проблем је у томе што морате да поставите веома пажљиво слетање, иначе ћете их уништити. Водите рачуна ио сузбијању корова, ио систематском наводњавању и уклањању штеточина.

Самисххит - дрво далеко тврђе од јеле и сматра се једним од његових главних конкурената. Међутим, под таквим именом могу се појавити и грмови, а највећи шишарке могу живјети 400 или чак 500 година. Свако такво дрво, грм доноси осећај волумена у пејзаж, додаје рачун. Лако се режу и окрећу.Мртва природа није ништа мање легендарна биљка међу баштованима од шипка. То је цвет који је отпоран на хладноћу, који има и фротирану и бело-зелену боју у различитим фазама раста. Посебно ентузијастичне процене увек изазивају цвет у облику чаше, цветајући током друге половине пролећа. Отпорност на сушне периоде треба да буде укључена у бројне предности мочвара, али треба имати у виду да сви делови биљке садрже токсичне материје за људе. Није препоручљиво пресађивање цвећа, они ће овај процес носити лоше и дуго ће патити.

Ако постоји жеља да се посади не само лијепа, већ и гастрономска атрактивна биљка, тешко је пронаћи варијанту најбољег стабла јабуке. Међутим, украсне сорте овог дрвета нисуувек дајте плодове који су погодни за храну, јер се у њима узгој култивише спољашња лепота цветања.


Величина јама за слетање треба да буде већа од величине кореновог система, сваки од корена пажљиво се орезује и види да је све покривено земљом.

Јорговани уопће не дају укусне плодове, али по својој софистицираности могу се натјецати с јабуком. Мирис јој је прилично неупоредив. Употреба таквих грмова може се користити за велике и појединачне засаде, у облику фузионог састава и живице. Препоручује се повезивање јоргована са дрвеним божурама, јоргованима, хортензијом и са нашим "старим пријатељима" - жутика, спираја.украсни предмети

Идеје за декор могу бити усмерене на примену пејзажа (дрвени предмети, видиковаца), његово пробуђење (светла, светла), на постављање замишљених акцената. Да, мостови могу не само везати обалу, већ их и визуално повући. Било који од малих архитектонских облика складно спаја практичност и естетске квалитете. Основни принцип дизајна пејзажа је да сви елементи морају бити хармонично повезани међусобно и са околином, дајући локацији осећај комплетности.

Декоративна острва покушавају да попуне не само стечене форме, већ и оне које су направљене по поруџбини или се изводе појединачно. У вештом приступу, чак и наизглед безнадежни материјали и дизајни могу постати веома атрактивни ако је изложба исправно састављенаи мисли се на природно и вештачко осветљење.

)16 фотографија

Уз помоћ декорације, можете разликовати простор и споља подијелити подручје на фрагменте; у основи, покушавајући да одвојимо рад и рекреативне честице, максимално нагласимо њихову разлику. Ако врт има бунар, може га окружити водопад (нераздвојни зелени зид у облику квадратног грмља), а на падинама се понекад формирају потпорни зидови. Али то није само елемент декорације, већ прилично компликована инжењерска структура.

Обојени шљунак није архитектонски облик, али вам омогућава да пружите веома атрактивну боју вртних стаза и насипа. Уз то, људе привлачи нулта токсичност и непорецива природа овог материјала.

)

15 фотографија

беаутифул екамплес

Елитни дизајн пејзажа у дворишту увек укључује употребу и зељастих биљака и жбуња и дрвећа. Атрактивне варијанте, када су биљке различитих висина одвојене једна од друге у простору, свака има своју посебну секцију. Вртна стаза може се хармонично комбиновати са прелепим бојама, визуелно их поделити у групе. Пожељно је постићи боју и геометријску симетрију између делова слетања.Висећи зидови могу играти улогу раздвајања простора не само од странехоризонтално, али и вертикално. Стручњаци препоручују ради дизајн тачку горњег и доњег крају у боји, користећи сваку травнате травњак.
(360 )


11 фото

о томе како да правилно планирају подручје, погледајте следећи видео.