Партено-карпска разноликост краставаца каква јесте

Потребе људи у поврћу током цијеле године довеле су до активног развоја стакленика како на индустријским тако и на приватним домаћинствима. Краставац, популарна биљна култура, због свог хемијског састава: 95% воде, остатак калијума, магнезијума и елемената у траговима, основа је многих дијета, унапређује пробаву и нормализује метаболизам.

Али узгајање пчеларских сорти у стакленицима је веома радно интензиван рад. Због тога су радили на добивању самооплодних сорти краставаца.

Партено-карпска разноликост краставаца шта је то?

До краја прошлог века, на отвореном терену иу пластеницима, сорте краставаца којима је било потребно опрашивање. Успешан рад одгајивача довео је до појаве нове сорте краставаца која не захтева опрашивање. То је довело до повећања продуктивности фарме у стакленицима.

Препоручујемо читање наших других чланака

Хибриди краставаца, који не захтевају опрашивање да би се добио усјев, звали су се Партеноккарпић. Име долази од грчке ријечи Партхеноцарпиа, у пријеводу - нетакнуте плодове. Такви хибриди су лишени проблема беличастих цветова, што је прилично уобичајено код пчеларских сорти. Када се сече унутар фетуса, скоро да нема семена, или остају у млечној зрелости.

Познате сорте Партенокарпских краставаца

Следеће су најпознатије сорте ове нове врсте краставаца.

Оцена "Атхена" је хибрид. У погледу сазревања је рано-живица, као интервал између прве мердевине итренутак када су плодови спремни за конзумирање је 40 - 45 дана.

Разред "Ецоле" је рани хибрид, сазрева 42 - 45 дана након садница, типа цорницхон.

Сорта Барвин је типичан партхенокарпијски хибрид. Грмље са средњом силом раста, генеративног типа, са веома развијеним кореновим системом. Веома брзо растуће, плодоносно почиње 38 - 40 дана након прве мердевине.

Сорта "Амур" је веома рани хибрид, потребно је 40-45 дана за потпуно сазревање плода. Грмови су снажни, у једном чвору се формира до 8 плодова.

Сорта "Уметник" је рани хибрид, потпуно сазревање плодова се одвија 40 - 42 дана након првог садног материјала садница. Грмови су веома јаки, снажни, са добро развијеним земљама.

Сорта Цриспина је хибрид. Зрело врло брзо, буквално за 35 - 40 дана. Грмље су снажне, средње опуштене. Листови су средњи, богати зеленом бојом.

Сорта "Емиле Ф1" је окарактерисана као болест отпорна на хибрид. Плодови достижу 15 центиметара, погодни за сољење. Зрење траје око 41 дан након слијетања на отвореном. Сматра се једном од најпродуктивнијих сорти Партенокарпских краставаца.

Сорта "Бели анђео Ф1" је занимљива разноликост Партенокарпских хибрида. Главна разлика у односу на остале сорте је карактеристична особина мијењања боје из бијеле у свијетло зелену, што је знак слузи краставца. У отвореном тлу добро расте код касне садње, ако се тај услов не испуни, потребно му је додатно склониште. Најчешће се користи усвежа, али и савршена за сољење.

Оцена "Фунни цомпани Ф1" је хибрид брзина. Плодови су мале заобљене форме, просечне величине од 9 до 13 центиметара. Карактеришу га високе карактеристике окуса, без карактеристичне горчине и жуте грознице. Погодан за сољење и свјежу употребу. Отпоран на уобичајене болести и штеточине. Плодови сазревају већ у 43 - 48 дана након садње.

Карактеристике партенокарпских краставаца

Партенокарпски хибрид краставца има многе предности и позитивне карактеристике, које се могу приписати:

 • Добар раст грма.
 • То је континуирано континуирано плодоношење.
 • Високе жетве.
 • Имунитет на многе болести.

Поред тога, за узгој партенокарпских сорти краставаца, нема потребе за пчелама и другим инсектима, они су одлични плодови без опрашивања. У том смислу, вртлари имају прилику да успјешно узгајају Партеноккарпске краставце у стакленику без употребе пчела.

Такође постоји мишљење да партеноокварске тиквице за отворено тло нису сасвим прикладне јер се плаше наглих промена температуре. На кревету могу расти кривуље. Међутим, постоје и посебне сорте Партенокарупа који су погодни за узгој иу стакленику иу отвореној плантажи.

Предности Партенокарпских краставаца

Предности овог занимљивог изгледа краставца су бројне. Поред тешко изговарајућих имена, краставци су различити:

 • обиље цветних формација;
 • великодушно и продуженоплодоношење;
 • заиста огроман раст бичова (до два метра);
 • одлична укусна својства.
 • изједначавање по величини (плодови расту скоро све исто), што им даје квалитетан изглед;
 • недостатак и најмањих знакова горчине;
 • могућност коришћења за очување и маринирање;
 • способност транспорта без штете;
 • се складишти у смарагдној боји (краставци нису жути);
 • са дугим роком трајања, што не захтева посебне услове.

Поред тога, одсуство семена је такође необичан и занимљив детаљ приликом употребе воћа у храни и конзервирању.

Недостаци пархенокарпских краставаца

Партенокарпски краставци имају ампелну структуру грана, стога им је потребна подвезица за тапете; потребу за уклањањем бочних изданака; већина Партено-карпских сорти није погодна за конзервирање.

Узгој партеноккарпских краставаца

Партенокарпне краставце се препоручује за узгој у стакленику. Чињеница је да у отвореном терену хибриди расту кривуље. Тако да за узгој на креветима иу отвореним пластеницима, гдје опрашивачи имају могућност да слободно лете, боље је одабрати пчеларско-опрашивачке сорте.

Семена партенокарпијских краставаца сеју почетком децембра. Прелиминарно се препоручује термичка деконтаминација: загрева се 3 дана на температури од +50 степени, а затим на дан - на температури од +75 степени. Да би се убрзао раст семена се натопи у водени раствор, гдедодаје се у 100 мг борне киселине, бакар сулфата, манган сулфата и цинка, 20 мг амонијум молибдата. Елементи у траговима се одвајају у 1 литру воде, а семе се стављају у раствор 12 сати, након чега се добро осуше. Дубина засијавања је 2 - 2,5 цм. Садница је пожељна за узгој у тресетним посудама без замишљања. За пластеник са површином од 1 хектар потребно је 650 - 750 г семена.

С појавом степеница, неопходно је обезбиједити електродепозиционирање. Температурни режим прије степеница требао би бити 27 ступњева, а по њиховом изгледу жељена температура је + 19 ... + 23 ступња по дану и не мање од +16 ступњева ноћу. Заливање се врши топлом водом користећи систем за прскање.

У јануару производи саднице садница. До тог времена клице би требале имати 5 - 6 листова, висине 25 - 32 цм и довољно развијене коријене. Садите саднице вертикално. Након слетања, залијевање културе. Неколико дана касније, грмље су везане за тапете тако да биљка добије довољно светла. Редовно скидајте и стисните бочне изданке. Како грмље расту тапете, формирају врх грма. У ту сврху биљка је савијена и причвршћена за тапете, такођер обавезно штипање. Стопа за заливање краставаца није мања од 2 литра по 1 м2. Нахраните краставце коријена комплексним водотопивим ђубривима. Током дана, температура ваздуха треба да буде + 22 ... + 24 степена, ноћу + 17 ... + 20 степени. Ниска температура и хладна вода узрокују умирање јајника. Берба краставаца почиње да се скупља 40 - 45 дана од тренутка слијетањасаднице За недељу дана обично се сакупи 2 до 3 поврћа.

Скоро све Партенокарпске сорте краставаца за стакленике нису погодне за конзервацију и зимско сољење. Међутим, недавно су узгајивачи донели нови Партеноккарпски хибрид Ф1 Тхруст, који је одличан за зимске празнине.

У посљедње вријеме све више и више постају све више и више партенокарпијских поврћа: парадајз, тиквице, итд., За формирање овула на којима нису потребни опрашивачи.

Узгој хибрида Партенокарпских краставаца: шта је важно узети у обзир?

Код бриге о партхенопартицусу, посебну пажњу треба посветити процедури за формирање грмова краставца, који се може извести на различите начине. За разлику од пчеларских сорти, Партенокарпски краставци се формирају мало другачије, јер се на њима нико не формира. Кратко затезање главног стабљика (дословно преко 7-8 листова), које се традиционално користи у узгоју биља које опрашују пчеле, у овом случају је неприхватљиво! Главна стабљика је пригњечена само онда када њене димензије прелазе ниво жичане таписерије - а то обично није мање од два метра.

Видео - Масха Ф1 (Масха Ф1) Партхенокарпски краставац

Партенокарпични хибридни видео