Парно грејање сопственим рукама у кући: прикључак и коло

За становнике приватног сектора, власнике викендица и ладањских кућа, питање гријања стамбених зграда је увијек било актуелно питање. Имајући у виду велику разноликост модерне опреме за котлове и грејање и велике техничке могућности, многи су заинтересовани за питање како направити сопствено парно грејање у приватном дому.

Према мишљењу стручњака у области приватне куће, већина власника кућа преферира загревање воде. Грејање куће у готово 75% стамбених домаћинстава у приватном сектору, посебно у граду, врши се на рачун аутономних система за гријање воде.

За референцу: парно грејање је врста грејања просторија у којима се расхладно средство загрева воденом паром. Већ у 19. веку практиковали су такву врсту грејања. С обзиром на велику опасност да водена пара која се загреје до високих температура улази, такав метод је изгубио своју важност. Након тога, пару је заменила вода, која служи као главна расхладна течност. Парно грејање је прилично стар систем који се масовно користи само за индустријске и индустријске сврхе.

Шема инсталације парног гријања за приватну кућу, која се данас практично не мијења, је најједноставнији и најпогоднији начин организације гријања стамбених просторија. Главни разлог за напуштање паре као расхладног средства је велика опасност због јаког загревања површина самог котла и радијатора. Практичносваки физички контакт са батеријом у овом случају пријети озбиљним опекотинама. Пробој парног цјевовода угрожава значајне катастрофе за становнике, оштећење имовине у затвореном простору.

одиграо своју улогу у одбијању употребе паре и чињеници да је гријани котао практично немогућ за регулацију, смањујући температуру у просторији на угодан ниво. Парно грејање код куће је често био узрок значајног вишка горива, због чега је овакво загревање економски неисплативо. Упркос многим разлозима да се пара не користи за гријање, парни котао и даље је од интереса за потрошаче, тј. Парно гријање остаје хитна тема за расправу.

Модерне техничке могућности за опрему у приватном дому за аутономно грејање

Многи становници приватних кућа данас се покушавају самостално ријешити питање инсталирања властитог аутономног сустава гријања. Један од услова за успјешну реализацију пројекта бит ће схема парног гријања, на основу које је могуће опремити кућу плинским котлом и системом цјевовода. На дијаграму можете видјети како би требала изгледати парна котловница у приватној кући.

На први поглед, не постоји ништа комплексно, али у процесу инсталације и инсталације потребно је пратити потребну секвенцу прикључења опреме. Ваша кућа, коју планирате да опремите парним котлом, треба да буде одговарајуће величине, посебно опремљена котларница. Парно грејање уПриватна кућа уз помоћ понуђене схеме даје идеју о принципу парног котла и све остале опреме.

За референцу: званично загревање паре је дозвољено у индустријским и технолошким објектима, гдје постоји потреба за загријавањем великих унутарњих простора, гдје је ограничено присуство људи. Са успехом се пара користи као расхладно средство за загријавање стакленика.

С обзиром на чињеницу да не постоји званична забрана употребе парног гријања у кући, сватко од нас може донијети одлуку о томе коју топлину ће направити, која опрема ће дати предност.

Да би се разумио принцип рада парног грејања у стамбеној згради, потребно је упознати се са принципом рада система, као и са шемом прикључења опреме, главних јединица и агрегата читавог комплекса. Прије свега, ваља се фокусирати на професионалце. Шта даје пару кући за грејање, које су његове предности:

  • систем парног загревања не угрожава опасност од смрзавања. Можете прикључити котао у било које доба године. Ова предност је кључна ако се исплати одабрати коју врсту гријања сеоске куће преферирати;
  • измењивачи топлоте обезбеђују скоро 100% очување топлоте;
  • Ефикасност загревања паре је загревање просторије конвекцијом ваздушних маса и топлотног зрачења радијатора;
  • високи притисак који се ствара у систему омогућава приступ расхладном средству на горњим спратовима, што лако омогућава топли дом у два спрата;
  • се користе у процесу инсталацијецеви мањег пречника, радијатори такође имају мање димензије;
  • Незнатан трошак опреме, релативно једноставна инсталација парног гријања у приватној кући властитим рукама.

За референцу: боље је користити металне континуиране цијеви за парну линију. Пречник цеви за парно грејање је мањи. Структура метала укључује месинг и коситар, што спречава стварање шљаке у линији паре.

Недостаци загревања паром су најављени на почетку. Да би се узели у обзир сви они који имају право, за оне који преферирају парни котао, предлажемо да се упознате са прилично једноставном и разумљивом шемом. Користећи препоруке стручњака, могуће је у сопственој кући изградити веома ефикасно аутономно парно грејање сопственим рукама. Шта да потрошите на сопствену топлоту у свом дому, не треба да штедите на материјалима и контролним уређајима. Што је више сензора и заштитних механизама инсталираних у систему, то је већа сигурност, дужи ће бити нормалан рад котла, парних водова и радијатора.

Приликом започињања радова на опреми за аутономно гријање у вашој кући, прва ствар коју треба урадити је да се направи компетентан пројекат. У фази пројекта, важно је узети у обзир све техничке и инжењерске нијансе, укључујући и површину простора за гријање, потребне температурне параметре и спецификације јединице.

Потреба да се утврди одмах. Парни котао ће грејати само кућу или неку другу потребу и снабдевање топлом водом. Најбоља опција ће бити избордвокружни систем гријања, преко којег ћете у својој кући примити топлу воду.

Инсталација самог система врши се у строгом складу са пројектним условима, у супротном сте у опасности да наиђете на рад котла са кваровима водовода и снабдевањем топлотом. Важан тренутак за нормалан рад парног гријања у будућности је спремност простора у инжењерско-техничком плану. За котао је потребно користити засебну просторију, по могућности полу-расути тип, гдје постоји сталан приступ ваздуху. Припрема темеља за котао ће осигурати исправну уградњу опреме и њен непрекидни рад. Цевоводи се могу извести хоризонтално или вертикално. Сам полагање цеви може бити горње или доње. Поступак и начин полагања цеви за грејање зависи од технолошких карактеристика зграде и планирања унутрашњих простора.


Прикључивање котла на мрежу грејног система врши се уз неопходне мере предострожности. Прво, парни вод се прикључује на котао, а затим се повезују радијатори. Тек након завршетка монтажних радова у цијелој кући, на довод плина прикључена је плинска цијев. Схема показује гдје и на којим мјестима је потребно инсталирати запорне вентиле, контролне сензоре, додатне пумпе и спремнике. Редослед повезивања цевног система, уградња контролне опреме у будућности одређује вашу безбедности ниво удобности у кући.

Принцип рада система. Врсте загревања паре

Да би се научило како ефикасно парно грејање у приватној кући, боље је упознати се са постојећим врстама.

Технолошки, постоје два система:

  • је затворен, тј. Затворен систем у којем кондензат улази натраг у котао;
  • је отворен, отворен систем који је савршен за приватну кућу.

У другој варијанти, кондензат се акумулира у одвојеном спремнику, а затим се, захваљујући раду пумпе, поново доводи у котао. Слична шема је сигурнија и удобнија за гријање двоетажне зграде.

Централни елемент система грејања је парни котао, који је, за разлику од индустријског дизајна, пројектован за ниски притисак. У току рада котао производи водену пару, убацујући је у систем парне линије. Пар улази у цијеви у свим радијаторима спојеним на систем, загријавајући их на одређену температуру. У процесу хлађења паре долази до интензивног повратка топлинске енергије, што даје жељени ефекат. Охлађена пара се претвара у кондензат, који гравитацијом тече у спремник.

Ако сте заинтересовани за парно грејање у кућици или у приватној кући, треба имати на уму следеће. Постојећи модели опреме данас могу имати притисак испод атмосферског притиска или обрнуто, притисак у систему може достићи 6 атм. Шта би било ефикасно коришћење радног котла и не би довело до прекомерних трошковагориво, регулатор паре је инсталиран. Ако је потребно, ако желите да се просторија охлади, она једноставно прелива довод паре у систем. Да би се постигао жељени ефекат у већини случајева користе се глачала и челични радијатори.

Свако од нас бира како жели загријати кућу, али је у неким случајевима боље слушати препоруке стручњака. Ефикасност система гријања може се надокнадити негативним факторима који се морају суочити у процесу рада. Парно грејање, упркос бројним недостацима плана за домаћинство, има материјалне предности у односу на друге типове и методе грејања.