Означавање прекидача и утичница на цртежима

Разговарали смо много пута о томе како је важно правилно саставити систем за снабдијевање електричном енергијом прије него што обавимо поправке на домаћој електричној енергији, све треба почети с тим. На дијаграмима су приказани главни електрични чворови - уводна линија, бројила електричне енергије, заштитни уређаји, разводне кутије и одлазни водови, склопни уређаји, расветни елементи. Да би се погледала схема која је барем мала у томе да би се разумјела, морате знати који симболички прекидачи и утичнице на цртежима. Нудимо вам малу лекцију.

Многи људи почињу поправке у згради која се гради или поново купи на позив стручњака да помогну у изради шеме. Потребно је само детаљно рећи гдје намјеравате поставити велики намјештај и кућанске електричне уређаје. А задатак професионалца је да схематски прикаже све ово, указујући на локацију прекидача и утичница на плану. Такав цртеж ће вам помоћи да јасно одредите количину потребних материјала и да рационализујете поступак извођења електричних радова.

Нећемо говорити о компликованим електричним елементима као што су прекидачи, релеји, тиристори, семистори, мотори. Нема потребе за кућном мрежом. Наш главни задатак - научити препознати ознаке кућних прекидача и утичница на схематским цртежима.

Условно одређивање електричних елемената врши се заупотребом графичких симбола - троуглова, кругова, правоугаоника, линија итд.

означавање утичница

Утичница је склопни уређај, који је дио прикључних прикључака, ради у паровима са вилицом, пројектованом за спајање електричних уређаја на мрежу.

Означавање утичница на цртежима врши се у полукругу, од којих се један или више, у зависности од типа склопног уређаја, удаљава од конвексног дела.

Видео снимак приказује главне ознаке електричне опреме:

Утичнице путем инсталације су:

  1. Екстерни (за отворено ожичење). Монтирају се на површину зида. Означени су празним полукругом, који унутар њега нема додатних ризика.
  2. Интерно (за скривено ожичење). Они се монтирају унутар зида, у ту сврху потребно је направити рупу и уметнути у њу посебан слој, који у облику наликује плитком стаклу. У шематској слици таквих уређаја за пребацивање, полукруг унутра има центар риже.

Често се користи у домаћим мрежама двоструке утичнице. Ради се о моноблоку у којем се налазе два утична конектора (то јест, можете спојити два утикача из два различита електрична уређаја у њима) и један инсталацијски простор (инсталација се изводи у једној под-јединици). Означавање двоструке утичнице на електричном кругу изгледа као полукруг са два ризика са спољном конвексном страном:

У модерним кућним мрежама све више се користе утичнице са уземљењем, које гарантују дуготрајан и поуздан раделектрични апарати и сигурност људи у смислу електричног удара.

Ови уређаји се разликују од уобичајених по томе што имају трећи контакт, на који је спојен жични вод.

Ова жица иде до заједничке разводне плоче, која се повезује са посебним терминалом за масу. Ознака таквог излаза у електричном кругу је следећа:

Као што можете видјети, тло је означено хоризонталном линијом, која је сусједна конвексном дијелу полукруга.

Није неуобичајено да модерна зграда буде снабдевена са једнофазном електричном мрежом, али трофазном. Неки потрошачи електричне енергије требају напон од 380 В (котлови за гријање, гријачи воде, електрични штедњаци). За повезивање користе се триполарне утичнице са заштитним уземљењем. Склопни уређаји овог типа имају пет контаката - три фазе, једну нулу и једну за заштитно уземљење. Триполна утичница утиче на три ризика споља:

Али овде су конвенционалне ознаке дуплексних утичница, са заштитним уземљењем:

Понекад можете видјети ознаку утичнице у којој је точка са зарезом потпуно црна. То значи да је склопни уређај отпоран на влагу, опремљен је заштитним поклопцем који спречава улазак у врећу влаге или прашине. Степен заштите таквих елемената означен је посебним симболима:

  • Два енглеска слова ИП означавају саму идеју да је утичницаима одређени ниво заштите.
  • Иза њега су две цифре, од којих прва указује на степен заштите од прашине, други - од влаге.

У електричној шеми утичнице са степеном заштите ИП 44-55 изгледа овако:

Уколико има контакт за уземљење са заштитним слојем, додаје се хоризонтални пиринач:

Ако радите схему ожичења у специјализованим програмима, онда на примјеру видео цртежа у АутоЦад-у:

ознака прекидача

Прекидач - склопни уређај дизајниран за управљање расветним уређајима у кући. Када се укључи или искључи, електрични круг се закључава или откључава. Према томе, када је прекидач на затвореном кругу напон примењен на лампу, и она светли. Обратно, ако је прекидач искључен, струјни круг се прекида, напон жаруље не достиже, и не гори.

Ознака прекидача на цртежима се изводи са кругом са линијом на врху:

Као што видите, ризик на крају још увијек има малу куку. То значи да је комутациона јединица један кључ. Ознака преклопника са два кључа и три кључа ће имати два и три куке:

Слично томе, прекидачи за утичнице су спољашњи и унутрашњи. Све горе наведене ознаке односе се на уређаје отворене (или спољашње) инсталације, тј. Када се монтирају на површину зида.

Прекидач скривене (или унутрашње) инсталације у дијаграму означен је на исти начин, само са куком усмереном на обе стране:

Прекидачи намењени за уградњу на улици или у просторијама са високом влажношћу, имају одређени степен заштите, који је означен на исти начин као иу утичницама - ИП 44-55. На круговима су такви прекидачи приказани са кругом, обојеним у црно:

Понекад у кругу видите слику прекидача, који има кругове кука са две супротне стране, као у огледалу. На тај начин се приказује прекидач или, како се зове, прекидач за премосницу.

Ови расклопни уређаји повезани су по посебној шеми и омогућавају рад са истим уређајем за осветљење са различитих места (њихова примена је веома погодна у дугим коридорима, на степеништима).

Они су такодје дво-клавицни или три-клависхними:

Означавање блокова

Многи су се вероватно суочили са таквим елементом електричне мреже као блок "прекидач-утичница". Његова употреба је прилично профитабилна. Прво, штеди мало простора. И друго, није неопходно да се одвоји трака за ожичење жица за сваки прекидачки уређај (проводници који иду у утичницу и прекидач, стави се у једном строби). Саставите ове блокове на различите начине.

Јасно је да блокови на следећем видеу:

Означавање утичница и прекидача, комбинованих у један блок, изгледа као схема много компликованија:

  • Блок скривене инсталације са једног прекидача и једне утичнице.
  • Блок скривене инсталације са једним прекидачем и једнимутичнице са заштитним уземљењем.

  • Блок скривене инсталације два прекидача и утичнице са заштитним уземљењем.
  • Блок скривене инсталације из једнокружног прекидача, двоструке склопке и утичнице са заштитним уземљењем.

Све ове слике не морају да се уче напамет, што је најважније, да их разумемо. Добар, компетентно нацртан цртеж треба увек имати фусноту испод дешифрирања различитих ознака.